MADiSON Podcasts
-
Detta avsnitt gästas av anfallaren Jeremiah Streng som tillhör SJK, men som senaste året har varit utlånad till USA och Madison där han blev lagets bästa målskytt. Det blir snack om karriären från junioråren upp till finska högstaligan. Förutom mycket USA-fokus får ni höra om Jeremiahs tid i övriga klubbar och även U-landslagsspel. Vad driver honom och varför blev han anfallare? Hur är det att bo och spela i USA och vilken typ av fotboll passar honom bäst? Det blir även många lyssnarfrågor, med både seriösa och oseriösa inslag!
-
Se Walking with the tall whites Gratis på tubi (med VPN USA här) Hyr på Vimeo här Amazon här
Marczak film GALANDAL MUSIC Charles böcker
https://www.goodreads.com/author/show/211296.Charles_James_Hall
Charles James Hall föddes och växte upp på landsbygden i Wisconsin, USA, nära Madison. Han tog värvning i United States Air Force den 20 juli 1964. Han var stationerad vid Nellis Air Force Base utanför Las Vegas, Nevada, i över två år. Medan han var där tjänstgjorde han under långa perioder som väderobservatör i öknen på Gunnery-banorna vid Indian Springs, Nevada. Efter detta tjänstgjorde han ett år i Vietnam i Mekongdeltat. Charles fick ett pris för att ha överlevt mer än 35 kommunistattacker. Ett år efter att ha fått en hedervärd utskrivning i maj 1968 gifte sig Charles med Marie, på villkoret att han skulle gå på college. På rekordtid tog han både en kandidatexamen i termisk fysik och en magisterexamen i tillämpad kärnfysik vid San Diego State University i San Diego, Kalifornien. Charles gjorde Ph.D. postgraduate arbete vid University of Maine i Bangor. Senare tog han en Masters in Business Administration från Nova Southeastern University i Fort Lauderdale, Florida.
När Charles och Marie hade varit gifta i ungefär tre månader bestämde sig Charles för att riskera att berätta för henne om de utomjordingar han hade mött vid Indian Springs. Marie var inte särskilt intresserad av huruvida ET existerade eller inte. Hon sa bara att om hon träffade en så hoppades hon att hon skulle bete sig ordentligt. Det kan bara vara ett annat sätt att beskriva det nuvarande modeordet, "Exopolitik".
Att uppfostra en familj drev minnen av terrorn och aldrig tidigare skådade upplevelser på Indian Springs skyttebanor i bakgrunden, men de gick inte att glömma. På fritiden började Charles skriva sina memoarer för sina barn och barnbarn. Arton år senare, när Marie upptäckte vad han hade gjort, övertygade hon honom att publicera dem. Hon tyckte att det var lätt att komma på en titel, omslagsdesign och hjälpte till att redigera det som så småningom blev serien Millennial Hospitality, som nu är fyra böcker. Marie gillade särskilt Charles memoarer eftersom de inte försökte bevisa att det fanns utomjordingar, utan snarare kunde läsas och njutas av vem som helst. De läser som en roman och läsaren kan lära sig om hur man blir en bättre människa. På grund av materialets natur, och för att skydda de oskyldiga, verkade det klokt att byta namn på vänner, platser, några avstånd och vägbeskrivningar. Millennial Hospitality-serien är utan motstycke, en verkligt banbrytande redogörelse för en mans faktiska erfarenheter av utomjordingar i Nevadas öken. Den hyllas redan som en klassiker.
Uppföljning kommer
-
Medverkande denna gång är: Fredrik, Mattias och Danny.
Veckans avsnitt är fokuserat på spel och nyheter nu efter sommarens uppehåll. Så vad har vi spelat och läst för spännande under sommaren?
Nyheter som vi tar upp är t.ex. att EA är öppna att bli uppköpta, även fast de just nu är nöjda med att vara oberoende. En fan-remaster av det osläppta Warcraft Adventures finns nu tillgängligt att spela. Knights of the Old Republic-remakens utveckling har lagts på is och det är osäkert när någon kommer fortsätta på den. Xbox har påbörjat testa sin familjeprenumeration för Game Pass i utvalda länder. En spelare av Diablo Immortal är besviken att han inte har andra han kan spela med, efter att ha slängt en miljon kronor på spelet! Skull & Bones har fått släppdatum. Robocop spel utannonserat när NACON visade upp spel i somras. Nordic Film köper upp studion Supermassive Games. Fredrik får prata loss om lite grafikkort och priserna som går ner och prestandan och priset på Intel Arc-korten. Dwayne Jonson blir utbuad på Comic-Con. DC lägger ner Batgirl filmen och gömmer den från världen att se av okänd anledning. Sist men aldrig glömd; Nichelle Nichols även känd som Uhura i original serien av Star Trek har gått bort vid 89års ålder.
Men här blir det lite spel, och där har vi spelat under sommaren t.ex. MADiSON som Danny har recenserat. Kirby and the Forgotten Land spelades av Danny och Mattias under en träff hemma hos Fredrik. Stray är ett spel som både Danny och Fredrik har spelat och Mattias har det på G. Live A Live har Fredrik kört igenom mumsat på de olika kapitlen som spelet erbjuder. Värmen har varit ordentlig i sommar och då kan det hjälpa att köra PowerWash Simulator och skölja av sig och all objekt man ska rengöra. Dessa och några fler blev det under sommaren!
Vi tar och kollar över augusti månads spelsläpp.
Och vi svarar på frågor som vi har fått från vår Discord.
Vi fortsätter med Game Pass Roulette, vi tar oss an ett spel som lottas fram från Game Pass, vilka vi sedan ska spela på tills nästa avsnitt. Detta och mycket mer i veckans avsnitt.
Hoppa gärna med i vår Discord, där vi har omröstningar på olika ämnen och diskussioner om allt nördigt. Låter det intressant, ja tryck här i så fall.
-
Niklas och Linus smygstartar hösten med att dra igång Svamppod, i ett fullpackat avsnitt snackar herrarna om både Vampyrer, biltvättar, stenbrott och tonårsmutanter. Niklas har, som ni märker, spelat en hel massa spel! Vi snackar om: Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge Last Call BBS Horizon: Forbidden West Vampire Survivors Stray The Quarry Madison […]
-
Hur gör man för att undvika ett samhälle styrs av blind tro på lagtextens bokstav? Frilansskribenten Vincent Flink Amble-Naess berättar om juryräddningens viktiga roll i USA:s historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hudsonflodens utlopp i Atlanten såg under 1700-talets första hälft inte mycket ut för världen. Ursprungsbefolkningen hade kallat platsen för manahahtán, platsen där bågarna spänns, men nu var de fördrivna. På ett skär i bukten skulle man 150 år senare låta resa en staty i ärggrön kopparplåt – the Statue of Liberty – men än så länge var sikten klar. Den som närmade sig platsen från havet kunde vid horisonten skönja konturerna av en mindre handelsstad, med tullhus, bodar och magasin. Namnet New York hade staden fått efter sin förste beskyddare, hertigen av York. I vår tid betraktas den inte sällan som världens mittpunkt, men än så länge var platsen inte mer än en obetydlig kolonialprovins i det brittiska imperiets utkant.
När Högsta domstolens ledamöter sammanträdde i New Yorks stadshus den 4 augusti år 1735 var det därför knappast en internationell angelägenhet. Men bland lokalinvånarna rådde det stor uppståndelse. Fallet gällde tidningsmannen och typografen John Peter Zenger. I åratal hade han spridit rykten om att provinsens kungliga guvernör, William Cosby, hade missbrukat sitt ämbete och gjort sig skyldig till nepotism. Zenger hade retat gallfeber på myndigheterna, och nu stod han åtalad för uppvigling.
I väntan på rättegång hade han fått tillbringa 8 månader i fängelse, men nu skulle han få upprättelse. I rättssalen argumenterade försvarsadvokaten i timmar. Slutledningarna var vattentäta, tycktes det, och bevisen var övertygande. Visst hade Zenger låtit trycka texterna, men guvernör Cosby var skyldig och rättvisan krävde hans avgång.
När domaren tog till orda vände han emellertid på saken, och förklarade att advokatens resonemang var irrelevanta. Även om Cosby var skyldig hade Zenger ingen rätt att skriva om det. Också sanna anklagelser kunde nämligen klassas som uppvigling. Zengers granskningar hade undergrävt förtroendet för myndigheterna, och därigenom äventyrat den samhälleliga stabiliteten. Juryn mer eller mindre instruerades att finna den tilltalade skyldig. Advokaten var chockad. Av misstag hade han alltså råkat erkänna sin klients brott. Ett brott som kunde ge hans klient en livstid i fängelse, det vill säga: om myndigheterna inte valde att hänga honom.
Åklagarsidan klappade händerna när domaren hade hållit sin utläggning. De oregerliga amerikanarna var satta på plats, och kolonisatörerna kunde pusta ut. Allting var avgjort, tycktes det. Men efter att juryns förman hade rest sig upp och meddelat sin samlade bedömning blev det knäpptyst i salen. Zenger befanns vara oskyldig till brottet, trots att hans ombud hade erkänt å hans vägnar.
Jurymedlemmarna förstod naturligtvis att Zenger i lagens mening var skyldig. Ändå valde de att fria honom, eftersom han i moraliskt hänseende hade uppträtt oklanderligt, ja till och med berömvärt. Och de lyckades i sina föresatser. När Zenger dagen därpå lämnade fängelset genom huvudentrén var han en fri man. Segern firades med biffstek och bayerskt öl på the Black Horse Tavern. Kanonerna sköt salut till hans ära.
Denna triumf för rättvisan hade varit otänkbar om det inte vore för det amerikanska jurysystemet, som har levt vidare in i våra dagar. Ur ett svenskt perspektiv kan det te sig underligt att en samling slumpmässigt utvalda individer utan juridisk utbildning tillåts avgöra utfallet i en rättegång, men för amerikanerna är processen en självklar del av demokratin. Så här går det till:
Efter förhandlingen i rättssalen drar sig jurymedlemmarna tillbaka till ett separat konferensrum. De överläggningar som sedan påbörjas är belagda med sträng sekretess. Tidigt i processen utses därför en förman, som sköter kommunikationen utåt. I normalfallet kommuniceras endast huruvida den tilltalade har befunnits vara skyldig eller oskyldig till brottet. Varken domaren, åklagaren eller försvarsadvokaten har rätt att få reda på jurymedlemmarnas bevekelsegrunder. Ett fällande juryutslag kan i specialfall tillbakavisas av domaren, men ett friande kräver en formell överklagan, vilket inte alltid beviljas.
Detta faktum gör det möjligt för juryn att låta en i lagens mening skyldig person gå fri från straff. Fenomenet kallas på engelska för jury nullification, eller juryräddning. Zengers fall är ett av de tidigaste kända exemplen.
Insikten om att det ibland är vår plikt att frångå lagens bokstav är urgammal. Ett välkänt exempel är Jesus uppmaning i Lukasevangeliet, om att ta åsnan ur brunnen på sabbaten. Orden var inte menade att avskaffa vilodagen, vilket är viktigt att hålla i minnet. Tvärt om var undantaget tänkt att bekräfta regeln. Eller som det heter i Matteusevangeliet: Jag har inte kommit för att upphäva lagen, men för att fullborda den.
Fariséerna och de skriftlärda hade naturligtvis sina invändningar, men faktum kvarstod: Tog man inte djuret ur brunnen, så drunknade det. Och inte nog med att bonden då förlorade sin åsna, kadavret skulle dessutom förorena vattnet – vilket i den judeiska hettan kunde innebära en dödsdom. Sådana konsekvenser var oacceptabla. Sabbaten fick vänta.
Alla tycks emellertid inte ha lärt sig sin läxa. Också våra dagars skriftlärda har nämligen sina invändningar. I modern tid fördöms juryräddningar av i stort sett samtliga av USA:s domare. Åtgärden innebär en form av självsvåld, menar man. Men på senare tid har tillvägagångssättet också lyfts fram som något positivt, inte minst av röster inom akademin.
Forskarnas ställningstaganden motiveras inte sällan av antirasistiska resonemang. Enligt somliga är landets lagstiftning nämligen oproportionerligt sträng mot afroamerikaner och andra minoriteter. Dessutom har forskarna historien på sin sida. Det är tydligt att de som stiftade den amerikanska grundlagen avsåg att jurymedlemmarna skulle pröva saken inte enbart i juridiskt hänseende utan även i moraliskt.
Under månaderna innan grundlagen ratificerades publicerades en skriftsamling – the Federalist Papers – där den föreslagna lagtexten avhandlades i detalj. Samlingen författades av politikerna – och sedermera grundlagsfäderna – Hamilton, Madison och Jay. I dessa texter beskrivs jurysystemet inte enbart som ett försvar mot tyranniska arvsmonarker utan även mot domare och folkvalda. John Adams, som var landets första vicepresident, skriver utförligt om saken i sin dagbok. Det är jurymannens plikt, skriver han, att fälla sitt omdöme i enlighet med sitt samvete – också då detta står i strid med lagen.
I förstone kan det tyckas underligt att juryn ska tillerkännas sådan makt. En lag är trots allt resultatet av en demokratisk process, och därför ett uttryck för folkviljan. Varför skulle en liten samling slumpmässigt utvalda ha mera rätt än hela befolkningen? En del av svaret står att finna i faktumet att lagstiftarna sällan kan förutse varje potentiell tillämpning. I särskilda fall riskerar denna omständighet att ge upphov till orättvisa domar. När en människa ställs inför det individuella fallet är det däremot lättare att göra en rättvis bedömning. Kanske fattar man sympati för den åtalade, som vid närmare påseende framstår som blott ett offer för omständigheter. Jurysystemet är alltså inte enbart ett skydd mot maktens illvilja, som i Zengers fall, utan även mot dess dumhet och brist på förutseende.
Än idag kvarstår möjligheten till juryräddning i det amerikanska rättssystemet. Ibland händer det också att den tillgrips. Det är när bevisen är överväldigande och lagen är hopplöst tydlig; när saken tycks vara avgjord på förhand, och det enda som fattas är en ren formalitet. Då reser sig juryns förman från bänken, harklar sig och talar. Och i domstolens marmorsal hörs ekot av hans stämma, som en påminnelse om att folket har makten och inte tjänstemännen. Och det ekar i kongressbyggnaden, i försvarshögkvarteret och i presidentens vita hus. Och orden får väggarna att skälva:
Vi finner den tilltalade oskyldig.
Vincent Flink Amble-Naess
-
Vi håller hårt på jultraditionerna i TT Filmpodcast. I årets sista avsnitt bjuder vi på maxat med julstämning. Vi pratar om julfilmen GHOSTBUSTERS : AFTERLIFE som Thomas varit och sett på bio. Det blir en finstämd glittrig recension om de nya tomtarna som tvingas rädda världen ifrån spöken när det gamla Ghostbusters-männen har gått vidare.Vi firar jul i värmen på ett lyxhotell och blir skjutsad ut på en privat strand av M. Night Shyamalan för att sedan upptäcka att här blir allt fort gammalt, i filmen OLD.Vi får vara med om en riktigt god Noir-jul tillsammans med Hugh Jackman som letar efter sin försvunna kärlek Rebecca Ferguson i den vattendränkta framtidsdeckaren REMINISCENCE.Och vad vore inte julen utan lite julskräck signerad James Wan. I filmen MALIGNANT får den hustrumisshandlade Madison nog en dag efter ha fått stryk en gång för mycket och avslutar sin man när hon släpper loss en ond kraft från sitt förflutna.
Sedan naturligtvis blir förstås traditionsenligt snack om Spettekaka, Karl-Bertil Jonssons Julafton, Svenson, Svenson och Tomten Är Far Till Alla Barnen. Precis som det skall vara vid jul. Man skall veta vad man får.OCH, så slänger vi ut en jättefin filmtävling där hela 4 st högaktuella filmer ligger i potten. Du har chans att vinna : DUNE, MALIGNANT, REMINISCENCE och FAST & FURIOUS 9 : THE FAST SAGA på Blu-ray. Lyssna in på avsnittet hur du gör för att få chans på dessa dyrgipar. Sista tävlingsdag är 23 december.God Jul & Gott Nytt ÅrönskarThomas Hellberg &Tomas Törnros.Tack för att ni lyssnar!
-
Joining us this week is Alexis Di Stefano, developer of MADiSON - a first person psychological horror game.
Wishlist MADiSON on Steam: https://store.steampowered.com/app/1670870/MADiSON/
Follow MADIiSON on Twitter: https://twitter.com/MADiSON_Game
MADiSON Homepage: https://madisongame.com/
Please don't forget to rate us on Apple Podcasts!
***************************************************************************************
Thank you for listening!
Support us on Patreon.Follow on Twitter & Facebook.Please subscribe to our YouTube.