Mats Andersson Podcasts
-
Att kunna leda sig själv är en förutsättning för att kunna leda andra. Men är vi medvetna om hur vi leder oss själva?
Varje dag tar vi en mängd aktiva beslut både på jobbet och privat som leder oss i en viss riktning. Självledarskap på arbetsplatsen kan till exempel innebära att vi tar ansvar för att utföra våra arbetsuppgifter med engagemang och att vi samtidigt skapar en positiv stämning omkring oss. Privat kan vi fundera över de beslut vi tar vad gäller vår livsstil eller våra relationer. Självledarskap är något vi utövar kontinuerligt, varje gång vi tar ett beslut om prestationer, relationer och beteenden.
I dagens avsnitt diskuterar Lena Järlo, Mats Andersson och Lars Engström från Leadership2Grow vad det innebär att leda sig själv.
-
Andra avsnittet 2022 tar avstamp i grödornas status efter vintern, årets planer men även en återkoppling till höstens ogräsbehandlingar. Mats Andersson ringer Anna Lindgren, VäxtRåd, Gustaf Larsson, Svenska Foder, Fredrik Tidström, Växtab och David Gottfridsson från HIR som ger en bild av hur det ser ut i olika delar av landet i slutet av april 2022. Vintern och kylan har äntligen släppt sitt grepp och våren är äntligen här för att stanna över hela lantbrukssverige.
-
Småtärnan får hjälp av fågelskådare i Skälderviken i Skåne och den blottade sanden i motorbanan ger bibaggen rätt livsmiljö utanför Gävle.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Småtärnan är minstingen bland måsfåglarna, arten blir inte större en stare. På Sandön i Skälderviken i nordvästra Skåne har en grupp fågelskådare bestämt sig för att locka tillbaka småtärnan som häckfågel. Lars Forsén, Tommy Strandek och Mats Andersson från Kullabygdens ornitologiska förening har ägnat fyra år åt att återskapa sandiga miljöer där småtärnan ska trivas. Morgonens fältreporter Jonatan Martinsson träffar dem alla tre och spanar efter småtärnan som förhoppningsvis hunnit hit från vinterkvarteren i västra Afrika.
Bibaggen är en oljebagge som parasiterar på bin, närmare bestämt på vårsidenbiet som lägger sina ägg i sand. Skalbaggarna nosar rätt på vårsidenbinas barnkammare och parar sig ovanför dessa, sedan tar bina ner skalbaggslarverna av misstag.
Vi följer med reporter Joacim Lindwall och entomologen Magnus Stenmark till en motorbana utanför Gävle där vårsidenbiet och bibaggen trivs.Småkrypsexperterna Moa Petterson och Monica Sunhede tar sig an varsin lyssnarfråga, och så hör vi om framröstningen av en nationalfjäril: kandidaterna presenteras av Mikael Skalstad.
I veckans kråkvinkel provar Jenny Berntson Djurvall stubbsittning.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Mats Andersson besöker Alf Djurberg, rådgivare på Växtskyddscentralen för att prata om prognosverktyg. De diskuterar erfarenheter, möjligheter och utmaningar med att använda olika beslutsstöd som hjälpmedel i växtodlingen. Mats ringer även kollegan Maria Rosén som har jobbat med Bayers projekt att mäta svartpricksjuka med qPCR för att höra mer om projektet och vår plan för 2022.
-
Mats Andersson möter journalisten Lennart Wikström för att prata om lantbrukets viktiga roll i samhället. De pratar om hur långt fram de svenska lantbrukarna är inom en rad olika områden, vilka utmaningar som Lennart ser och vad framtiden har för möjligheter. Mats ringer även Kristina Forsberg, välkänd lantbrukare som driver växtodling- och köttdjursproduktion på Frö Gård i Östergötland. Tillsammans diskuterar de om synen på svenskt lantbruk har förändrats de senaste åren och hur kommer vi vidare för att informera den enskilda konsumenten.
-
Motivation kan beskrivas som en inre drivkraft som aktiverar vårt beteende, skapar energi och ger ett målfokuserat beteende. Alltså en inre drivkraft att åstadkomma någonting. Utan rätt motivation blir det betydligt svårare att lyckas. Följaktligen är det av största vikt att hålla motivationen hos sig själv och medarbetare på en hög nivå. Detta är en central ledaregenskap.
I dagens avsnitt resonerar Anna-Carin och Mats Andersson, båda från @Leadership2Grow, om motivation och vad som driver motivation. Häng med i deras resonemang om när motstånd plötsligt upplevs som obefintligt.
-
23 november 1996. 16-åriga Malin Lindström sätter sig på bussen från Örnsköldsvik till Husum för att åka till en kompis och plugga. Vittnen såg henne kliva på bussen, men ingen såg när hon klev av. Hon var spårlöst försvunnen. Redan fem dagar efter försvinnandet vänder sig polisen till Efterlyst för att få in tips från allmänheten. Dagarna blev till månader. I maj 1997 hittas Malin mördad i en snöig skogsdunge, bunden och knivhuggen. En brottsutredning full av avskyvärda detaljer inleds. Misstankarna riktas mot en ung man som tros ligga bakom mordet. En juridisk process startar där ena domstolen fäller, den andra friar. Och nu, 25 år senare, är processen igång igen.
Hasse Aro intervjuar åklagare Mats Svensson som återupptagit fallet. Ljudupptagningarna i avsnittet är från Efterlyst.
Lyssna på Fallen jag aldrig glömmer innan alla andra - på Podplay på torsdagar! -
Mats Andersson pratar raps med Lars Ipsen, som är Bayers egen expert på raps. Varför har vi den situation för rapsen som vi har idag och vad är Lars råd för att utnyttja potentialen i denna gröda. Mats ringer även Albin Gunnarson, välkänd profil inom svensk rapsodling, för att höra vad han tycker är viktigast och vad han prioriterar för att maximera utbytet i sin rapsodling.