Sebbe Staxx Podcasts
-
Om skuld, skam och vikten av att kunna bli förlåten. Även om besöket i Butja, Ukraina, efter ryska massakern och om sin vänskap med Einár.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Under artistnamnet Sebbe Staxx nådde Sebastian Stakset stora framgångar som frontman i hiphopgruppen Kartellen. Han har efter det berättat i flera olika böcker om sin väg från kriminell till att ha blivit frälst, där gangsterrap ersatts av Jesus kärleksbudskap.
År 2018 kom hans självbiografi ”Bara ljuset kan besegra mörkret” som fick stor uppmärksamhet.
Sebastian Stakset om sitt Sommarprat:– Jag talar om förlåtelse. Hur viktigt det är när man har gjort mycket skit i livet, att känna att man kan bli förlåten. Jag tror många människor mår dåligt av att känna att de aldrig kan bli förlåtna och det för med sig mycket skuld och skam.
Producent: Paloma Vangpreecha
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Sebastian är en person som har fått sitt liv förvandlat av Jesus. Under artistnamnet Sebbe Staxx var han medlem i den svenska kända hiphopgruppen Kartellen mellan 2008-2016. En karriär och ett liv som var kantrat av grov brottslighet, drogberoende och fängelsevistelser.
2011 stod Sebastian Stakset på perrongen på Kärrtorps tunnelbanestation i södra Stockholm, fast besluten att avsluta sitt liv. Men ett samtal från hans bror om en betald plats på ett behandlingshem fick honom att ändra sig där och då. Ett samtal som var så mycket mer än ett erbjudande om ett behandlingshem. Samtalet kom för tajmat för att vara en tillfällighet. “Jag förstod att det var Gud som hade räddat mig”, säger Sebastian själv om dagen på perrongen 2011. Här började vad som skulle bli en tuff resa tillbaka till livet, med många år av kamp, återfall och fler självmordsförsök. I mars 2016 tog Sebastian emot Jesus i sitt liv, han blev frälst. Efter det blev livet aldrig sig likt igen. Han blev fri.
Filadelfiakyrkans verksamhet finansieras med frivilliga gåvor. Vill du vara med och bidra att täcka kostnaderna? Bli månadsgivare för 99kr i månaden.
https://www.filadelfiakyrkan.se/online#signup
Engångsgåva. Swisha: 123 311 76 94
https://www.filadelfiakyrkan.se/bidra -
Henrik är en av de omkring 1000 intagna som sedan starten sökt sig till klostret på Kumla. Han gick från grovt narkotikabrott till att avlägga tystnadslöfte som ett sätt att sig ut kriminalitet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kumlas kloster, innanför fängelsets murar 2006.
Henrik som dömts för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott söker sig till Klostret, mest för att han är så less på den vanliga fängelsematen. Men när han väl kommit dit får han frågan om vem han är, på riktigt.
”Så att då när ja fick den här frågan liksom wow. Det är ju det jag har sökt.”
Omkring 1000 intagna har sedan starten 2001 sökt sig till Kumlafängelsets kloster. Där avlägger man tystnadslöfte och får tid att arbeta med sig själva och förändra tankemönster.Men de knökfulla svenska fängelserna har lett till att klostret stängts ner. Något som Sebastian Stakset, även känd som Sebbe Staxx, tycker är synd.
”De här morötterna försvinner och piskorna blir fler. Vi behöver förvandla hjärtan. Hårda hjärtan blir mjuka.”
Sebastian har självt levt ett liv i kriminalitet men lämnade det när han blev frälst.
”När jag fick uppleva förlåtelse, när jag fick uppleva kärlek, att det fanns en Gud som älskade mig då hände det någonting med mitt hjärta.”
P3 Krim - om andligheten, religionen och det tidigare klostret på Kumlas roll för dömda brottslingarProgramledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:Henrik, tidigare intagen på Kumla
Lars-Gunnar Skogar, pastor missionskyrkan
Sebastian Stakset, musiker
Lena Roxell, kriminolog
Martin Lardén, chef för behandlingsprogram för intagna på Kriminalvården
Producent: Viktor PapiniReportrar: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15