Tuula Virta Podcasts
-
Klädimperiet Algots är hotat. Konkurrensen från låglöneländerna ökar och i Borås letar den nye VD:n, Algots son Göte Johansson, efter lösningar. Men spänningarna ökar i familjen. Vem ska leda Algots?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I fabriken rullar det löpande bandet på som vanligt. En gång i timmen stoppas det och då får de unga kvinnorna gå på toaletten eller ta en paus. Men försäljningen går inte lika bra som tidigare. I länder där lönerna är lägre än i Sverige pumpas kläder ut och konkurrensen på marknaden hårdnar.
Tekokrisen och Algots Nord
Medan en svensk fabriksarbetare har ca 11 kronor i timmen får en arbetare i Portugal bara drygt 1 krona timmen.Som ett försök att hålla liv i Algots går svenska staten in med 70 miljoner kronor i stöd för att etablerar tre fabriker i Skellefteå, Lyckesle och Norsjö. 1000 jobb lovas. Men maskinerna är undermåliga och satsningen i Västerbotten kommer av sig bland annat på grund av stark kritik från facket.
Slitningar i familjenAlgot har fyra söner och han väljer sonen Göte som den som ska driva företaget vidare. De andra sönerna får andra företag och fastigheter. Men slitningarna är stora mellan bröderna och ?????
Det är till slut familjestriderna som knäcker Algots.
Snart står Algots stora fabrik i Borås stå tom och 70 000 jobb inom den svenska textilindustrin har försvunnit. Nyheten om Algots konkurs 1977 var den allra svartaste under den svenska textilkrisen
Medverkande del 3
Vera Cuzic, arbetade på Algots på 60-talet.
Boska Todorovska, arbetade på Algots på 60-talet.
Tuula Virta, jobbade på Algots på 60-talet.
Reimar Westerlind, företagsledare i Borås.
Ronny Thorell, arbetade på Algots.
Göte-David Johansson, barnbarn till Algot Johansson.
Johannes Daun, historiker och industriantikvarie.En serie från P4-Dokumentär av Cecilia Ohlén.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.Programmet gjordes 2021.
Hör gärna av dig till oss på [email protected]
-
1942 syns polis vid den nazistiska Tyska föreningens villa i Borås. Säkerhetstjänsten har länge bevakat dess ordförande Albert Sonntag, fabrikschef på Algots i Borås och hjärnan bakom löpande bandet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Textilindustrin går på högvarv och hundratusentals unga kvinnor arbetar på fabrikerna. Algots syr närmare fyra miljoner plagg varje år när det går som bäst.
Ingenjören och nazisten Albert SonntagMen företaget skakas av en skandal när det kommer fram att en av fabrikscheferna, Albert Sonntag, är aktiv nazist. Albert Sonntag är ingenjören som är specialist på de löpande banden. Han styr ruljansen i fabriken med järnhand. Samtidigt uppskattas han av många av de unga kvinnorna i fabriken eftersom han ger flera av dem chefsbefattningar.
Algots Johanssons pronazistiska sympatierDen svenska underrättelsetjänsten håller Albert Sonntag under uppsikt och till slut anses han vara en fara för riket och utvisas till Tyskland. Stora svarta rubriker på löpsedlarna svärtar ner Algots rykte. Trots det arbetar Algot Johansson för att få Albert Sonntag tillbaka till företaget. Han har sympatier längst ut på högerfalangen och pronazistiska Sveriges Nationella förbund.
Medverkande del 2
Tuula Virta, jobbade på Algots på 60-talet.
Ulla Wikander, professor emeritus i ekonomisk historia.
Per-Anders Wadman, journalist.
Reimar Westerlind, företagsledare i Borås.
Ronny Thorell, arbetade på Algots.
Göte-David Johansson, barnbarn till Algot Johansson.
Johannes Daun, historiker och industriantikvarie.
Karin Olsson Lindström, museipedagog på Borås textilmuseum.
Gunnel LarssonEn serie från P4-Dokumentär av Cecilia Ohlén.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.Programmet gjordes 2021.
Hör gärna av dig till oss på [email protected]