Tyngre Podcasts
-
Genforskaren Ola Hansson besöker Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur våra muskler fungerar och svarar på träning.
Du får bland annat höra om hur man försöker koppla olika egenskaper till olika genetiska sammansättningar hos människor. Från det att man mer börjar leta väldigt brett efter samband till när man försöker avgöra om de sambanden man hittar verkligen påverkar träningssvaret och på något vis relaterar till ”talang” eller viktiga hälsoutfall.
Ola berättar också om några av de studier som han har genomfört tillsammans med nobelpristagaren Svante Pääbo där de visade att människors metabolism i hjärnan och musklerna har förändrats mycket på evolutionärt kort tid. En effekt av det här verkar vara att vi är sämre på att skapa kraft från våra muskler men istället är de bättre på att spara på glykogen.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Alla är friska, för stunden 00:03:09 Wille har börjat träna på löpband 00:06:27 Veckans gäst, Ola Hansson 00:09:14 Hur man försöker studera varför vissa personer svarar olika på träning 00:13:03 Olas väg in i forskningen från idrott och studier 00:16:50 Den genetiska forskningen har gått väldigt fort framåt de senaste åren 00:22:52 Hur man går från det att man hittar ett samband till att undersöka om det är intressant på riktigt 00:28:49 Vad GWAS innebär och hur det används i viss forskning 00:34:30 Vissa genetiska uppsättningar är vanligare hos vissa typer av idrottare 00:38:42 Det finns människor i den vanliga befolkningen som troligen har gener för att bli riktigt bra på vissa idrotter 00:44:02 Det finns genetisk talang men vi kan inte se det i förväg idag 00:48:57 Ett atlas över hur protein förändras i musklerna med åldrande 00:53:03 Gener som har mitokondriernas funktion går ner när vi blir äldre 00:55:56 Träning gör så att man motverkar den här delen av åldrandet 01:00:53 Problemet med begreppet responder och non-responder 01:10:21 Gudiol vill se fler studier där man ger samma insats flera gånger med ganska långa mellanrum 01:14:01 Olas samarbeten med nobelpristagaren Svante Pääbo 01:18:37 Hur vi skiljer oss åt från schimpanser när det gäller gener och funktion 01:21:35 Vi människor har en metabolism i hjärnan och musklerna som ändrat sig mycket evolutionärt mot andra djur 01:23:36 Vad är hypotesen till varför våra muskler fått en sådan förändring i sin metabolism? 01:27:30 Ny metod för att testa en muskels fibersammansättning snabbt -
Frågestund i Tyngre Träningssnack där fokus ligger på träning av andningsmusklerna. Hur det går till, vad det gör och vilka effekterna blir.
Förutom den frågan diskuterar vi också en hel del kring proteinintag och lite kort kring kobenthet och skaderisk.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Sjukdom i hushållen men träningen rullar på 00:05:14 Vad säger forskningen kring träning av andningsmusklerna för bättre prestation? 00:15:12 Kan man träna bort kobenthet? 00:23:22 Vilka vegetabiliska proteiner är kompletta och spelar det någon roll i praktiken? 00:34:45 Ökar högre proteinintag risken för njursjukdom? -
I det här avsnitt pratar vi om en, enligt oss, kommunikationsmiss som många som jobbar med träning gör: berätta vad folk gör för FEL när de tränar. Så kallade dåliga övningar, felaktig teknik och dåliga upplägg. Något som vi anser ökar tröskeln för att fler ska vilja träna, istället för att förstå hur enkelt det är. Vi diskuterar det pedagogiskt dumma i att visa på fel, istället för att visa på något positivt (“gör inte så” istället för “testa det här”). Om det onödiga med att göra så kallade “screenings” av nya PT-kunder. Varför ska någon behöva veta vad den har för eventuella “fel”? Hur gör du istället någon motiverad att vilja komma tillbaka till dig? Vi pratar om att vi själva hamnade i den här fällan när vi var nyutbildade, för att vi tog efter hur branschen gjorde. Hur många behöver egentligen veta hur de ska göra med armbågen i en hantelrodd? Eller vilka övningar som är dåliga för att bygga en imponerande rumpa? De flesta behöver få veta att de kan, att de orkar, att de klarar av det som de vill göra. Och komma tillbaka igen och igen. Träningsbranschen har någonstans skapat helt fel införsäljningsmetod, där de berättar hur avancerat det är att träna. Skärpning!
Hålltider
0.00 Försnack
Två lyssnarfrågor: när ska man andas i excentriska lyft och hur får ni själva ihop det med träning, ni verkar båda ha ganska intensiva liv?24.05 Sluta visa på fel folk gör när de tränar!
41.00 lite babbel om historiebruk och släktträffar
Köp dig hybris hos Tyngre
-
Vi är lite upplevelsebakis efter en helg i Luleå och därför kommer här ett helt oredigerat avsnitt!
Vi pratar om vår helg med fem workshops i Luleå och framför allt om våra reflektioner från den mentala träningen utifrån C-uppsatsen ”Styrkelyft är fan min grej” av Astrid Iderström Lidén - en kvalitativ undersökning av vad som händer när kvinnor börjar lyfta.
Motivation utifrån self determination theory och vilka behov forskningen säger att vi behöver tillgodose för att få motivation: autonomi, kompetens och tillhörighet. Vi pratar också om empowerment och känslan av att kunna påverka sin situation, där processen bli viktigare än målet.
Det här går även att applicera på ditt arbetsliv; känner du att du kan påverka, har du kompetens och tillhörighet? Om din motivation brister, kanske är det någon av de här delarna du behöver se över?
Ps. Vi har gjort en ny t-shirt i samarbete med Tyngre - här hittar du den (finns i både herr- och damstorlek).
-
Serien fortsätter med Sveriges Starkaste Man 2021, Magnus Yngvesson, även kallad Buktryck. Hör om hur allt började och hur han tog sig till toppen.
-
Från hårdsparkande elitatlet via Handels till Gladiatorerna vidare till att leda program som Lyxfällan. Magda Kowalczyk rör om och hon gör det med en inspirerande pondus som alltid når ända fram. Semester i Tyngre – med Magdalena Kowalczyk!
-
Möt missionärssonen som via krumelurvägar till slut hittade strongman och som tog den engagerade speakerrösten till nästa nivå. Semester i Tyngre – med Anders Axklo
-
Årets säsong med sommarprat avslutas som sig bör, med Andreas. Om hur man lyckas med företagande och livet i stort. Beror framgång och lycka verkligen på det vi tror?
-
En av den svenska fitnessindustrins allra mest betydelsefulla individer och i någon mån upphovsman till det mesta vi idag ser som självklart när det kommer till gym, träning och kost. Rörande, gripande, bitvis sorgligt men oerhört inspirerande.
-
Patricia är vår mest framstående lyftare, med både EM-guld och EM-brons, och hon är nu dessutom aktuell för OS. Hör hennes berättelse hur allt började med fotboll, friidrott och crossfit.
-
Författaren, föreläsaren och poddaren Manne Forssberg berättar naket och utlämnande om sin uppväxt, sina erfarenheter, sitt sökande och sina lärdomar. Möt Manne Forssberg.
-
Annika, en av våra mest talangfulla och starkaste lyftare, berättar inspirerande om sin uppväxt, om hur hon till slut upptäcker styrkelytft. Men också om krav och förväntningar, om konkurrensen med Bella, och om konsten att reglera sina egna känslor. Ett omskakande och upplyftande avsnitt.
-
Han är stor, han lyfter skrot och han tappar hår. Till vardags varvar han jobbet med att vara en av hörnpelarna i Styrkelabbet och att svänga ihop hedonistiska maträtter och skölja ned dem med dito dryck. Här är Semester i Tyngre – med Philip Wildenstam.
-
Hon är både inspirerande, utmanande och underhållande. Clara Fröberg, som till vardags driver Styrkebyrån med kompisen Johanna, tar oss här med på en omtumlande resa. Om att välja den egna idén, om insikten att vara först även med könshår, men också om att passa in och om tillhörighet och gemenskap. Och om hangups och baslyft.
-
Årets första semesterpratare är ingen mindre än Wille ”Den Gyllene Rösten” Valkeaoja. Här berättar han om allt från karriärval, depressioner, träningsdemoner till idén att 10 000 timmars övning gör dig bra på något, samt om hur forsknings
- Показать больше