Världsnaturfonden WWF Podcasts
-
Vi möter tigern i Indien. Och hör om arbetet för att rädda den spillra som finns kvar av vilda tigrar i världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skogen fylls av hjortarnas varningsrop. En tiger är på gång. Pulsen stiger - ska vi få se världens största kattdjur?
Vi ägnar stor del av programmet åt tigern. Ett mäktigt rovdjur som i dag bara finns i en bråkdel av sitt ursprungliga utbredningsområde och räknas som starkt hotad. Tjuvjakt och att tigerns livsmiljöer har försvunnit är två viktiga anledningar till tigerns kraftiga nedgång.
I dag finns tre fjärdedelar av världens alla vilda tigrar i Indien. Det är också där ett projekt startade för snart 50 år sedan för att rädda tigern. Och där har faktiskt siffrorna vänt uppåt.
Vi får följa med reporter Lena Näslund på tigermöten i Indien och också höra om vad som görs för att få tigerstammen att växa. Och hur tänker man kring rovdjur i tätbefolkade Indien - jämfört med i Sverige? I programmet medverkar bland andra Ola Jennersten, naturfotograf, Bijew Sankhar och Vinod Ayam, tigerguider, Amit Sankhala, ekoturismentreprenör, Mikael Schneider, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västerbotten, Louise Carlsson, tigeransvarig på Världsnaturfonden WWF och Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet.
Veckans kråkvinkel är signerad Lisa Henkow och ägnas åt en växt som har stort inflytande här på jorden.
Programledare är Joacim Lindwall.
-
Det är sommar och miljoner människor runt om i Europa beger sig mot hav och stränder för att bada, fiska och sola. Men hur står det egentligen till med våra älskade hav? Vi pratar med Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Utfiskning, värmeböljor, föroreningar – hur står det till med världens hav? Vågar man bada i Östersjön? Finns det någon fisk kvar i i Medelhavet? Häften av allt luft vi producerar kommer från havet som står för en större del av syreproduktionen än världens regnskogar. Trots detta är kunskapen liten om hur komplext det marina ekosystemet faktiskt är och de risker som finns när allt fler så kallade invasiva arter etablerar sig i våra nordiska vatten.
I Global Podd 73 – inspelat vid Medelhavet och Östersjön – gör vi en djupdykning i världshaven tillsammans med Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
Den var som vår egna pingvin som till och med fanns i Bohuslän. I tiotusentals år var garfågeln en del av vår kultur. Men snart ska den utsättas för en av historiens värsta massutrotningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I avsnittet medverkar Tom Arnbom, docent i ekologi och naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF. Dessutom hörs Torbjörn Ebenhard vid SLU Centrum för Biologisk Mångfald.