Vadstena Podcasts
-
”Det har blivit sjuka priser på maten i affärerna. /…/ Nu har precis skolan börjat och det ska vara nya gympakläder och ytterkläder och gummistövlar. Och barn växer, så det har behövts en hel del nytt. Den här månaden får jag helt enkelt inte ihop det.”
Öppenhet, envishet och värme! I detta avsnitt är vi hos Hela Människan Motala Vadstena och möter här 36åriga Rebecca. Rebecca är vid tiden för detta samtal sjukskriven och ensamstående med två små barn och det här kommer b.la. att bli ett samtal om ekonomisk utsatthet, gemenskap och kärleken en mamma har till sina barn. Utöver det kommer vi även bjudas in att dela Rebeccas livshistoria, resan hon själv gjort, vardagen idag och framtidsförhoppningarna hon har för sig själv och sin familj!
-
John och Johan är i studion med en höggravid Melinda på länk från Vadstena. Nu föder hon vilken dag som helst, och det är dags att avslöja det som många spekulerat i - barnets kön!
Oss hittar ni som vanligt på @Pappapappadotter och @Missmelinda_j -
Birgitta Birgersdotter (1303-1373), senare Heliga Birgitta, var en person som vann ryktbarhet och respekt i hela Europa. Född in i högadeln drog hon sig inte för att läxa upp kungar, försöka förmå påvar att flytta och medla i krig på kontinenten. Hennes drygt 600 uppenbarelser gjorde att hon helgonförklarades arton år efter sin död.
Birgittas uppenbarelser och skrifter har också blivit ett titthål in i den vardagliga medeltiden med kritik av böndernas seder att ställa ut gröt till tomten och kvinnornas syndiga klädsel.
I den nymixade reprisen av avsnitt 103 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet som har skrivit ett sjuttiotal böcker, både fack- och skönlitteratur. Han är aktuell med boken Sveriges medeltid.
Birgitta Birgersdotter föddes år 1303 i Finsta i Uppland. Hon var dotter till lagmannen Birger Persson och modern Ingeborg Bengtsdotter som tillhörde den berömda Bjälboätten i Östergötland. Redan som elvaåring flyttade Birgitta sin moster Katarina på Aspanäs gård vid Sommen efter moderns död.
13-åring gammal blev Birgitta bortgift med Ulf Gudmarsson, senare lagman i Närke. De fick åtta barn. Mest känd av dem är Katarina, som blev föreståndarinna för Vadstena kloster. Birgitta var också hovdam hos kung Magnus och drottning Blanka på Kungsgården i Vadstena. Det var här som Birgitta fick en uppenbarelse om att stifta ett kloster.
För att kunna grunda ett kloster måste Birgitta få påvens godkännande. Därför beger hon sig år 1349 till Rom. Rom vid denna tid vara bara en spillra av sitt fornstora jag och påven befinner i Avignon i Frankrike. Birgitta arbetar sedan målmedvetet på att få sin klosterorden godkänd och att påven ska återvända till Rom. Först 1370 ger påven Urban V sitt godkännande till att två kloster grundas i Vadstena: ett för kvinnor och ett för män.
Birgitta dör i Rom år 1373 efter att hon just har kommit hem från en pilgrimsresa till Det heliga landet. Året efter fraktas Birgittas kvarlever genom hela Europa till Vadstena. Överallt längs vägen möter vördnadsfulla människor upp. 18 år senare helgonförklaras Birgitta.
Bild: Heliga Birgitta på ett altarskåp i Salems kyrka, Södermanland, Wikipedia
Musik: The Blessed One 01 av Augustine Sumo, Soundblock Audio.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är det en folksport att rasa över hur luciafirandet ska gå till och vart försvann lussevakan? Varför är man på Färöarna så splittrade när det gäller synen på HBTQ-rättigheter, att det blivit nyval?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förra veckan var det nyval på Färöarna. Orsaken till att det blev nyval mycket kort efter valet tidigare i höst, var en konflikt mellan regeringspartierna om homosexuellas rättigheter. Varför har det funnits en sån splittring i HBTQ-frågan på Färöarna?
När året är som mörkast är det många svenskar som tycker att det är skönt att stanna upp en stund och ta del av luciatågets härlighet. Samtidigt är det inte ovanligt att luciafirandet väcker konflikt. Vad beror upprördheten på och hur kommer luciatågen att se ut i framtiden? Vi reder ut det med Gabi Louisedotter, etnolog och arkivarie på Folklivsarkivet i Lund och Johan Wernström, skolchef i Vadstena.
Louise undrar hur Sverige kommer att påverkas när SCB av besparingsskäl, bara kommer att göra en partisympatiundersökning om året - mätningarnas flaggskepp!
Dessutom om pojkbanden i Sydkorea och den obligatoriska militärtjänstgöringen, samt Magdalena Anderssons present till Nooshi Dadgostar.Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Behöver man egentligen AC när man åker utomlands? Vi diskuterar för- och nackdelar.
Vi ger också våra bästa tips om hur man tvättar och städar husbilen, både in- och utvändigt, markis, men även vanlig tvätt!
Micke är deppig, nyss hemkommen från fyra veckor på rull, bland annat i Kroatien. Han längtar redan iväg igen.
Det fanns ju en del av deras packning som var väldigt onödig, men det finns en sak som de prisar över allt annat!
Sara och Tommy har lämnat Belgien - satt på de fula dekalerna och kört in i Frankrike!
Vi svarar på en läsarfråga om vikten - är det så verkligen så viktigt med vikten?
Svaret blir ett rungande ja!!! Kan blir hur tokigt som helst annars!
Avsnittets restips går först till Vadstena, därefter tar Peter oss till Åkulla Resort, inte långt från Ullared, där han bland annat berättar om när han och hans fru gick vilse på en av vandringslederna där, han skickar också med en varning!
https://www.akullaresort.se/
Tommy bjuder på #Kommaframölen: en Trapistöl
Följ gärna Stora Husbilspodden på Facebook, där hittar du även länkarna till bland annat restipsen
Våra Husbilsresor och Our Backyard Europe kan du också följa på Youtube, Facebook och Instagram
Har du en fråga, fundering eller vill tipsa oss om något, maila: [email protected]
Länk till Peters städtips: https://www.swiffer.com/en-us/shop-products/dusting/swiffer-dusters-cleaner-starter-kit -
Pilgrimsprästen Rickard Borgenback leder en pilgrimsvandring för inre och yttre hållbarhet som avslutas med mässa i Klosterkyrkan i Vadstena. Medvandrare framför musik och tankar om de sju nyckelorden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sändes första gången den 8 augusti 2021.
De talade delarna om de sju nyckelorden finns att lyssna på separat eller ladda ned som podd.
Herre, visa mig vägen
och gör mig villig att vandra den.
Heliga Birgittas bönEtt steg… och ett till och ett till …
en fot framför den andra…benen rör sig av sig själva…och tanken är långt borta…och ibland finns det inte ens en tanke utan vandringen blir som en meditation...ett sätt att komma närmare sitt andliga jag…
I denna gudstjänst får man följa med på en pilgrimsvandring. Den börjar i Saxtorp vid Vätterns strand och målet är Vadstena där vandringen avslutas med en pilgrimsmässa i Klosterkyrkan. Den leds av Rickard Borgenback som är pilgrimspräst och föreståndare för Pilgrimscentrum. Det är också han som leder vandringen och de samtal som uppstår på vägen om pilgrimens sju nyckelord.Medverkande talare:
Frida Gårdmo om FRIHET
Peter Asthamn om ENKELHET
Annika Spalde om TYSTNAD
Sofia Asthamn om BEKYMMERSLÖSHET
Andreas Bernberg om LÅNGSAMHET
Moder Maria om ANDLIGHET
Rickard Borgenback om DELANDEMedverkande sångare i den tillfälliga pilgrimskören:
Lars Gollvik
Josef Zetterberg Pihl
Ingrid Rydh
Hjördis Farstrand
Katarina Sandström Blyme
Sofia Asthamn
Britta Gollvik
Annika Spalde
Sangeeta Chauhan
Beatrice Paping
Susanne Carlehed Wyss
under ledning av Kajsa Norrby
Medverkande musiker:
Kjell Silverwitt, gitarr
Beatrice Paping, piano och orgel
Text:
Lukas 14
Folkbibeln 1 Mosebok 2:5-7
Musik:
Sing for the forest
Eld
Solen kommer tillbaka
Calm
Mother of light
Herre, visa mig vägenProducent Marianne Greip
Tekniker Magnus Larsson och Magnus Walfridsson
Sveriges Radio Kronoberg
[email protected] -
Mats är vilse (som vanligt) och Josefin skäller ut 10-åringar (som vanligt). Och en massa mer förtsås som vårsådd och snickerier!
-
I preppingtider går Johan igenom sina bästa klenoder för att kunna byta dem mot fläsk och smör. Anders undrar om försvaret ”Jag är bara en fotbollstränare” håller när arbetsgivaren är en förtryckarregim.
Dessutom: Den nya lagandan, köpt journalistik, tårtorna i Vänersborg, att tvingas bo i Tingsryd, buden till Abramovitj, snurriga protester, Tom Prahls första falafel och Ronnie Hellströms oväntade vänskap med syster Monika på klostret i Vadstena.
-
At last - nytt avsnitt!
Moa har varit i Vadstena och konfronterats med Gud (återigen) medan Sara bekänner sig till Patrick Melrose och den brittiska ironin.
Medhjälpare är hunden Sven som tar upp orimligt mycket plats.
Joyeux Noël, Feliz Navidad osv etc!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Claes Westling från Riksarkivet i Vadstena berättar om källor som kan beskriva människor, händelser, byggnader och yrkesliv i städerna i äldre tid. Han tar oss med på en vandring i 1600-talets Vadstena i ett samtal med Jim Hedlund, Riksarkivet i Östersund.
Musik: ES_As The Years Go By - Johannes Bornlof -
Hon blev Nordens första abbedissa sedan medeltiden och har levt ett liv i Birgittasystrarnas kloster i Vadstena sedan 1979. Gäst är Moder Karin och ämnet är klosterliv. Att vara nunna innebär ett liv i kyskhet, fattigdom och lydnad, samt en vardag vigd åt regelbunden bön. Ett liv i kloster är alltså att göra avkall på det som de flesta av oss strävar efter: materiellt välstånd och sinnliga njutningar. Jag träffar Moder Karin i klostret i Vadstena, och vi samtalar om hur hon blev nunna och hur ett klosterliv ter sig.
Bli medlem på Patreon: https://www.patreon.com/bildningskomplexet och få exklusiva avsnitt och övriga avsnitt reklamfritt före alla andra, eller stötta podden på SWISH på 0709262541
Facebook: Bildningskomplexet
Instagram: Bildningskomplexet
Twitter: @BenjaminElfors
E-post: [email protected]
Musikproduktion: Ivar Edding
Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Trots att det var förbjudet i lag vandrade Predikare-Lena runt i södra Sverige och predikade om sina syner och uppenbarelser under 1800-talets början. Hon fick stor publik men åkte hela tiden in och ut ur fängelser och hospital. Anna Eklundh-Jonsson från Riksarkivet i Vadstena berättar i samtal med Jim Hedlund, Östersund.
Musik: ES_Dimdans - Franz Gordon -
Pilgrimsprästen Rickard Borgenback leder en pilgrimsvandring för inre och yttre hållbarhet som avslutas med mässa i Klosterkyrkan i Vadstena. Medvandrare framför musik och tankar om de sju nyckelorden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De talade delarna om de sju nyckelorden finns att lyssna på separat eller ladda ned som podd.
Herre, visa mig vägen
och gör mig villig att vandra den.Heliga Birgittas bön
Ett steg… och ett till och ett till …
en fot framför den andra…benen rör sig av sig själva…och tanken är långt borta…och ibland finns det inte ens en tanke utan vandringen blir som en meditation...ett sätt att komma närmare sitt andliga jag…
I denna gudstjänst får man följa med på en pilgrimsvandring. Den börjar i Saxtorp vid Vätterns strand och målet är Vadstena där vandringen avslutas med en pilgrimsmässa i Klosterkyrkan. Den leds av Rickard Borgenback som är pilgrimspräst och föreståndare för Pilgrimscentrum. Det är också han som leder vandringen och de samtal som uppstår på vägen om pilgrimens sju nyckelord.Medverkande talare:
Frida Gårdmo
Peter Asthamn
Annika Spalde
Sofia Asthamn
Andreas Bernberg
Syster MariaMedverkande sångare i den tillfälliga pilgrimskören:
Lars Gollvik
Josef Zetterberg Pihl
Ingrid Rydh
Hjördis Farstrand
Katarina Sandström Blyme
Sofia Asthamn
Britta Gollvik
Annika Spalde
Sangeeta Chauhan
Beatrice Paping
Susanne Carlehed Wyss
under ledning av Kajsa Norrby
Medverkande musiker:
Kjell Silverwitt, gitarr
Beatrice Paping, piano och orgel
Text:
Lukas 14
Folkbibeln 1 Mosebok 2:5-7
Musik:
Sing for the forest
Eld
Solen kommer tillbaka
Calm
Mother of light
Herre, visa mig vägenProducent Marianne Greip
Tekniker Magnus Larsson och Magnus Walfridsson
Sveriges Radio Kronoberg
[email protected] -
Den vackre Katarina Stenbock var bara 17 år när hon blev den åldrande kungen Gustav Vasas tredje hustru. Den sjuklige Gustav Vasa dog bara åtta år senare, men som änkedrottning fick en viktig roll att medla mellan högadeln och regenterna efter Gustav Vasa.
När den åldrande Gustav Vasa fattade tycke för Katarina Gustavsdotter Stenbock (1535–1621) var hon bara 16 år gammal. Som dotter till kungens riksråd Gustaf Olofsson Stenbock och Birgitta Eriksdotter Leijonhufvud var hon född in i den svenska högadeln. I en tid när giftermål byggde viktiga allianser var det knappast utrymme för Katarina att protestera, även om traditionen säger att Katarina flydde ut i skogen när Gustav Vasa kom för att be om hennes hand.
I det nymixade tionde avsnittet av podcasten Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Karin Tegenborg Falkdalen, historiker och författare till boken Vasadrottningen – En biografi om Katarina Stenbock 1535-1621.
Katarina Stenbock föddes på Torpa i Västergötland, den Stenbockska ättens stamgods, vid sjön Åsunden. Torpa stenhus är en av de få bevarade medeltida borgar i Västergötland, och förmodligen växte Katarina upp i denna byggnad.
Hon levde i en orolig tid präglad av uppror, utmanad kungamakt och krig. Katarina var bara 25 år gammal då hon blev änkedrottning. Hon hann med fem nya kungar och dog först under Gustav II Adolfs tid. Hon tvingades sitt liv igenom balansera mellan kungamakt och sina högadliga släktingar.
Gustav Vasas planer att gifta sig med Katarina Stenbock kritiserades av prästerskapet eftersom det när släktskapet mellan Gustav Vasa andra hustru Margareta. Katarina var den avlidna drottning Margaretas systerdotter. Men Gustav Vasa var inte den som accepterade ett nej och tids nog stod bröllopet i Vadstena.
Efter att drottning Margareta dött var Gustav Vasa ensam med en stor barnaskara. Äldst var den 17-årige Erik från äktenskapet med Katarina av Sachsen-Lauenburg, sedan följde Johan 13 år, Katarina 12 år, Cecilia 10 år, Magnus 9 år, Anna 6 år och Sofia 3 år, samt de båda minsta, Elisabeth och Karl, som bara var 2 respektive knappt 1 år gamla.
Några barn fick Katarina med Gustav Vasa och efter åtta års äktenskap blev hon änka. I början av 70-talet tänkte hon gifta om sig med hertig Frans av Sachsen-Lauenburg, men projektet strandade på motstånd från dennes äldre broder, gift med hennes styvdotter Sofia.
I egenskap av änkedrottning hade Katarina en stark ställning inom klanen Stenbock som var en av de ledande klanerna i Sverige under den tiden. Katarina hade också en nära relation med de flesta av Gustav Vasas barn, förutom Karl som länge kämpade för att komma åt Katarinas förläningar.
Katarina var inblandad i en långdragen konflikt med hertig Karl om rätten till Strömsholm. Karl menade att han hade rätt till Strömsholm därför att den låg inom hans hertigdöme, medan Katarina menade att hon hade fått ett muntligt löfte av Gustav Vasa om att det var just Strömsholm som skulle bli hennes änkesäte, även om testamentet inte nämnde namnet på en specifik gård. Karl medgav att Gustav Vasa hade gjort ett sådant muntligt löfte, och att Katarina hade avtvingat löftet på dödsbädden och därmed hade missbrukat sin ställning.
1569 hade Katarina tvingats lämna ifrån sig alla sina gårdar inom Karls hertigdöme utom Strömsholm. Inför sitt giftermål 1579, krävde Karl återigen Strömsholm och hotade enligt Katarina med att besätta gården med våld om hon inte utrymde den åt honom. Hon fick då stöd från Johan III, som bekräftade att Gustav Vasa på sin dödsbädd hade avkrävt sina söner ett muntligt löfte om att det...
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur gör man för att få en stad som andas Heliga Birgitta och är ett pilgrimsmål att locka besökare från hela världen? Hur tänker man när man startar det nya näringslivs- och turismbolaget i staden? Och varför kan man driva flera toppkrogar i just Vadstena när andra städer kämpar med att hålla den lokala syltan på benen? Följ med till Vadstena - ett ovanligt heligt avsnitt. www.basetool.se
- Показать больше