löpare Podcasts
-
Mustafa Mohamed är en av Sveriges främsta elitlöpare genom tiderna. Han har slagit nordiskt rekord i 3000 meter i Belgien 2007 och svenskt maratonrekord i Sevilla 2020. Mustafa har tävlat i flera OS-finaler och vunnit allt ifrån SM-guld till medaljer i alla valörer under sin långa karriär.
Mustafa gästar mig för att prata om kärleken för löpning och den otroligt framgångsrika löparkarriären som startade i lilla Lysekil redan på 90-talet. Han berättar om hela strategin bakom det svenska maratonrekordet i Sevilla 2020. Träningslägret med historiens några av historiens bästa löpare som Mo Farah och Bashir Abdi. Övningarna, kosten, mentala strategierna, återhämtningen och alla andra förberedelser Mustafa gör för att optimera sin löpning. Han ger också sina bästa tips till fritidslöpare och berättar varför Kenya och Etiopien är världsledande inom sporten.
Ett riktigt inspirerande och härligt snack med en av Sveriges främsta och mest positiva elitlöpare - Mustafa Mohamed!
OBS! Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
-
Jens minns sin 30-årsdag när han ligger på golvet i din lägenhet. Han tittar upp i taket och konstaterar att han har 25 spänn till sitt namn och frågar dig själv ”är jag så här jävla värdelös”? Snabbspola sex år fram till idag, fem år nykter, massor av löparvänner, ett hjärta av guld och 16:32 på skånska mästerskapen på 5km. Äntligen har vi fått hit vår kompis Jens Frick till studion!! Och det blir ett avsnitt som både berör och inspirerar, som ger en perspektiv över vad de små sakerna kan (göra) livskillnad och att det aldrig är för sent för att fatta bra beslut. Och såklart…. Om varför maratonlopp är den enda gången han tvivlat på om löpning verkligen är så fett, att springa 5km stenhårt med lite träning och vikten av att hitta sin egen löpning. Don’t miss this!!
Så klart snackar vi om veckorna som gått sedan senast med Fredriks Milanoresa med YMR, Simons upplopp på Skånska mästerskapen och om löpningens toppar och dalar!
Följ Löpning & Livet med Fredrik Stoltz och Simon Wikstrand på andra plattformar:
Youtube (där alla våra sändningar finns live) Instagram Facebook Strava -
Veckans podd gästas av Jeff Frydenlund triathlet, löpare och coach hos aktivitus. Vi snackar löpning, träningsupplägg, intervaller och intensitet. Detta vill du inte missa.
Följ Jeff på instagram här.
Tidsschema:
03:30 Välkommen Jeff! Vem är du?
08:10 Jeffs egna meriter
15:00 Upplägg för en löpare som hinner med 5 mil/veckan?
20:30 Löpning och cykling kombinerat
27:00 Intensitetsfördelning
36:02 VO2max hur högt är tillräckligt högt för löpare?
38:30 Upplägg för en löpare som hinner med 10 mil/veckan?
47:00 Träning för maraton hos elitlöpare
57:00 Träning som småbarnsförälder
Mer poddar och artiklar hittar du på Prestera Mera
Värdar
Tommy Ivarsson, Fil.mag Biomedicin (M.Sc.)–Specialisering mot mänsklig [email protected]
Simon Gustavsson, Fil.kand Biomedicin (B.Sc.)–Specialisering mot områdena kost och träning. [email protected]
-
Vad har en colaburk med din löpteknik att göra? Fredrik Zillén har vigt sitt liv åt att hjälpa både motionärer och några av sveriges främsta triatleter och löpare att springa både bättre, längre och snabbare. Vi har fått förmånen att prata djupt, länge och mycket om löpstegets alla delar, hur man utvecklar sitt eget steg och vilka vanliga misstag löpare gör när de försöker springa bättre. Hur undviker man att kollapsa på en maras sista kilometrar? Skall man springa med 180 steg i minuten och vad händer med löpsteget när man tar på sig fjongskor med karbonsula? Fredrik hjälper oss reda ut allt som har med löpsteget att göra! Fredrik in 31:29 Fredrik ut 1:46
-
"Jag slår vad om att du aldrig kommer att klara ett maraton", sa Desirée Blombergs tidigare chef till henne. Det skulle han aldrig ha gjort. För hon inte bara vann vadet, på kuppen blev hon en passionerad löpare och senare även triathlet. Vi pratar om hur hon ändrade sina levnadsvanor för att må bättre, varför snacket om att alla går upp i vikt under klimakteriet inte stämmer, om hur hon tränade för att klara sin första chin, om hur hon blev snabbare när hon började träna mindre löpning och styrketräna mer. Ett inspirerande samtal med en mycket inspirerande person!
Följ Maratonpodden i sociala medier:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpodden
Facebook: https://www.facebook.com/maratonpodden
Följ Petra:
Instagram: https://www.instagram.com/maratonpetra
Facebook: https://www.facebook.com/petra.manstrom
Vill du lyssna reklamfritt? Då är du välkommen till Spring med Petra & CO+. Det kostar 23 kronor i månaden plus moms (29 SEK ink moms) och du kan självklart avsluta din prenumeration när du vill. Läs mer här: https://plus.acast.com/s/maratonpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt 34 gästas vi av Thobias Berggren, från valla företaget Vauhti. Han ger oss några riktigt bra bra tips inför det stundande Vasaloppet om några veckor.
Vi får även även en inblick i hur det fungerar med vallningen av skidor på proffsnivå.
Christian och Fredrik har även varit i fjällen och vi får en rapport från strapatserna i norr. Christian har även blivit inbiten löpare i dataspelsvärlden och delar med sig av erfarenheter och kunskap för att löpningen på Zwift ska bli både roligt, jobbigt och korrekt.
Avsnittet presenteras av Vauhti.Klicka här för Vauhtis hemsida och de olika vallorna: LÄNKFölj Vauhti på instagram: LÄNK.Inget Vilohem Podden Instagram
Inget Vilohem Podden Stravaclub
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kalman och Janne samtalar om vad det är som driver oss till att utmana oss till det yttersta, kanske till och med till det onyttiga? Är det personliga kriser det handlar om? Medelålderskris eller kanske en naturlig utveckling? Frågan är också...vad representerar denna "kris"? Vi kommer in på allvar på frågan efter ca 6 minuter. Längre in i avsnittet diskuterar vi denna fråga utifrån Christian Länks Barkley-marathoninspirerade ultralopp Hofors-Barkley som arrangeras den 1a april. Loppet där ingen förväntas att gå i mål.
Janne Svärdhagen @kaffemannen (Filosof) och Kalman Vanky (Psykiatriker) som båda är löpare/ultralöpare producerar denna podd i samarbete med Sweden Runners.
För mer information eller synpunkter på podden och/eller programmet, besök Löparens Själ på Facebook.
Musik: "Chill bro" av Diego Nava. (Mixkit Stock Music Free License)
-
Vad krävs för att utvecklas som löpare och hur ska man tänka om du inte får den utvecklingen som du önskar? I detta avsnitt får du många tips! Vi går även igenom vad det innebär med aerob- och anarobtröskel och hur du kan använda pulsen som verktyg i din träning. Petra Kindlund berättar även hur det fungerar att göra ett tröskeltest och Johanna förklarar hur hon lägger upp sin träning inför Stockholm maraton. Du får även höra om Petras resa till Marocko!
-
Det ligger en skog vid havet utanför byn Skillinge på Österlen. Den är planterad men sedan lämnad åt sitt öde i säkert 100 år. Den ser skräpig ut med avbrutna träd och mycket snår längs marken. Kojor som barn har byggt och stigar som löpare springer på bidrar till känslan av att här måste något göras. Det är den sortens skog som ofta finns utanför tätorten och som därför är hårt utsatt för exploatering Men kan det vara så att även denna skog rymmer ett rikt växt- och djurliv? Jag tar med mig Thomas Hansson, tidigare förvaltare för Stenshuvuds nationalpark och nu ordförande för Österlens Naturskyddsförening för att söka efter Skillingeskogens hemligheter. Producerad av Carl-Magnus Fagerholm. Avsnittet spelades in i juli 2022.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I vårt sökande efter att förstå löparens själ så springer vi till ett Yogapass i en Bystuga utanför Falun för att där samtala med Yogainstruktör och läkaren Maria Klemetz. Vi inleder med ett samtal inför intervjun för att sedan lyssna till Maria.
Janne Svärdhagen @kaffemannen (Filosof) och Kalman Vanky (Psykiatriker) som båda är löpare/ultralöpare producerar denna podd i samarbete med Sweden Runners.
För mer information eller synpunkter på podden och/eller programmet, besök Löparens Själ på Facebook.
Musik: "Chill bro" av Diego Nava. (Mixkit Stock Music Free License)
-
Lyssnarfråggor står på veckans schema. Vi avhandlar energitillgänglighet, fullkornsprodukter, fettintag vid aktivitet, vikten av vikt för skidåkare, samt kombinera styrka och löpning.
Tidsschema:
06:35 Vad innebär det rent praktiskt att man har låg respetive hög energitillgänglighet?
15:04 Måste man äta fullkornsprodukter?
26:50 Fettintag under träning och tävling är det något man har nytta ut av?
32:30 Skidåkare som gått ner i vikt, men tappar jag i min stakning när jag blir lättare?
37:45 Norgenyheter
39:30 Norsk löpare som kombinerar styrka med löpning.
Mer poddar och artiklar hittar du på Prestera Mera
Värdar
Tommy Ivarsson, Fil.mag Biomedicin (M.Sc.)–Specialisering mot mänsklig [email protected]
Simon Gustavsson, Fil.kand Biomedicin (B.Sc.)–Specialisering mot områdena kost och träning. [email protected]
-
Ett något flyktigt samtal om mening, tid och löpning. Vi ser tillbaka på året som passerat för att sedan fundera på framtiden...var den nu finns. Vi talar också om att vara närvarande i stunden såväl som i löpningen där vi knyter an till ett av våra läsarbrev.
Janne Svärdhagen @kaffemannen (Filosof) och Kalman Vanky (Psykiatriker) som båda är löpare/ultralöpare producerar denna podd i samarbete med Sweden Runners.
För mer information eller synpunkter på podden och/eller programmet, besök Löparens Själ på Facebook.
Musik: "Chill bro" av Diego Nava. (Mixkit Stock Music Free License)
-
Varför är näsandning så bra för oss som löpare och vad är yoga egentligen? Jënni har precis kommit tillbaka från sin resa till Indien där hon gick en utbildning för att bli certifierad yoga-instruktör. Här berättar hon om sina upplevelser och vad hon lärt sig och hur vi kan börja upptäcka yogan som en livsstil som omfattar mycket mer än bara de där rörelserna på yogamattan.
LÄNKARTips på böcker om näsandning
Restoring Prana https://www.adlibris.com/se/bok/restoring-prana-9781848194014
The Oxygen Advantage https://www.adlibris.com/se/bok/the-oxygen-advantage-simple-scientifically-proven-breathing-techniques-to-help-you-become-healthier-slimmer-faster-and-fitter-9780062349477#reviews
Följ Jënni på instagram som @jennijln
Läs mer om 10 månader mot 10 mil
-
Träningsintensitet och hur man fördelar den under sitt träningsår är ett hett debatterat ämne. Det har under de senaste åren kommit en rad studier som visat på fördelarna av en mer polariserad intensitetsfördelning. Dvs majoriteten av träningen läggs i den lugna zon 1 intensiteten och en liten men betydande del i högre intensitetsoner. Något som idrottare och tränare har genomfört under lång tid om man studerar träningsdagböcker.
Trots bevis för den polariserade träningens fördelar är detta inte det enda sättet att nå resultat, ej heller alltid det mest effektiva. Med stor sannolikhet är det flera parametrar som spelar roll när man ska välja intensitetsfördelning till ett träningsupplägg. Detta diskuterar vi i veckans podd utifrån två olika studier:
Först ut har vi Polarized and Pyramidal Training Intensity Distribution: Relationship with a Half-Ironman Distance Triathlon Competition från 2019.
I den andra studien Effects of 16 weeks of pyramidal and polarized training intensity distributions in well- trained endurance runners kollade man istället på mer vältränade idrottare.
Tidsschema:
02:30 Vad är skillanden mellan pyramidal och polariserad träning?
05:45 Intensitetszoner
11:02 Polariserad eller pyramidal träning på motionärer inför en halvironman
20:15 Studie på vältränad löpare, vilken intensitetsfördelning är bäst för dom?
Mer poddar och artiklar hittar du på Prestera Mera
Värdar
Tommy Ivarsson, Fil.mag Biomedicin (M.Sc.)–Specialisering mot mänsklig [email protected]
Simon Gustavsson, Fil.kand Biomedicin (B.Sc.)–Specialisering mot områdena kost och träning. [email protected]
-
Caroline Almqvist överraskade många med att ta SM-silver 2018. Då medverkade hon också i Möt löparen för att berätta om sin resa som löpare och ni har kunnat höra denna intervju tidigare. Nu lyfter vi detta samtal igen med tanke om att också följa upp med Caroline framåt för att ta reda på vad hände sen...?
Trevlig lyssning!
- Показать больше