Воспроизведено
-
I varje gynekologs främsta yrkesintresse torde vara att värna kring kvinnohälsa!
I det här avsnittet belyser vi kvinnlig infertilitet och fertilitet tillsammans med två av Sveriges främsta experter på området. Dr Helena Kopp-Kallner är läkare vid Danderyds sjukhus. Helena bedriver flera studier inom området där man vänder och vrider på frågor kring mens, myom och endometrios, allt för att förbättra livet för kvinnor.
Vi pratar om mensens vara eller icke-vara och försöker oss på en sant eller falskt-lek.
Tack till Helena som tog sig till att komma till studion för att medverka i podden!
-
För ungefär ett barnönskande par av fem är det svårt att få syskon. Det kan vara så att paret har haft det lätt att bli gravid och få barn tidigare, men vid nytt försök visar det sig plötsligen vara svårt. Efter ungefär ett års aktiva försök ser man det som en sekundär barnlöshet. Många orsaker kan man finna i en fertilitetsutredning, men alla svar går inte att få. Flera olika faktorer spelar in på både mannens och kvinnans fertiltet så som rökning, alkoholbruk, fetma, vissa mediciner mm kan orsaka problem att bli gravid fast man tidigare lyckats. I det här avsnittet går vi igenom och diskuterar runt de vanligaste faktorerna till sekundär barnlöshet.
-
Det vanligaste tecknet på att en kvinna kan ha PCOS är att hon har utebliven eller oregelbunden mens. För unga kvinnor kan det vara svårt att få bra information om varför kroppen beter sig på avvikande sätt och hur man klokt kan förhålla sig till sin kropp både som ung och gammal. Det kan vara svårt att få bra information om hur man kan få hjälp att bli gravid om man som ung kvinna försöker när vi vanligast lär oss att akta oss för att bli med barn. Många kvinnor som har PCOS har även svårt att hålla vikten. Goda råd om att sträva efter en normal vikt är svåra att både dela med sig och att ta till sig. Motivationen kan finnas i att överviktiga kvinnor med ägglossningsrubbningar faktiskt kan få mer normala ägglossningar om de når en normal vikt.
I det här avsnittet möter vi Katrin som berättar om hur hon kämpade i ensamhet i många år innan hon lyckades bli gravid för första gången. Efter att länge ha sökt efter svar på sina frågor och hjälp för sina problem med uteblivna ägglossningar så mötte hon tillslut en gynekolog som hjälpte henne på bästa sätt! Lyssna på Katrins berättelse om kamp och framgång!
-
Ungefär 10% av alla som försöker få barn har svårigheter att lyckas. I runda tal säger man att ungefär en tredjedel av dessa orsakas av manlig faktor, alltså att man vid en fertilitetsutredning upptäcker en avsaknad av spermier eller att de spermier som finns är avvikande i form, antal eller rörelsemönster. Många par där man hittat en manlig faktor får hjälp genom fertilitetsbehandlingar och vissa behöver donerade spermier för att lyckas.
I det här avsnittet har vi Dr Claes Gottlieb i studion som hjälper oss att reda ut frågor om just spermiedonation. Claes är gynekolog och fertilitetsspecialist på ivfgruppen vid Sophiahemmet där Carolina och Claes även är kolleger. Claes har många års erfarenhet av att arbeta med spermiedonation och har flera vetenskapliga studier med sig i bagaget som han delar med sig av i det här avsnittet .
Ett stor tack till dig, Claes, som kommer och delar med dig av dina kunskaper på ettfantastiskt bra sätt!
-
Att avslöja för vänner och familj att det är svårt att bli gravid kan för många vara oerhört tungt och att berätta om sin kamp kan ta tid eller man kanske aldrig berättar.
I det här poddavsnittet berättar Alexandra om sin resa fram till idag. En bit på väg i sin infertilitetsresa så började Alexandra att gör en videoblogg om sitt liv och om sin kamp. Att både ha en en minnesbank och samtidigt stödja andra i sin barnlöshetsresa är drivkrafter som givit Alexandra motivation till bloggen. Även i det här avsnittet så delar Alexandra med sig av sina erfarenheter av att vara ung och barnlös, om att göra hormonstimuleringar, IVF, frysförsök och om att få missfall.
Lyssna på Alexandras berättelse här och följ henne på bloggen
https://www.youtube.com/user/TyrionVlogs där hon gör fertilitetsuppdateringar varje tisdag under namnet TTC Tuesday.
-
Vissa par kan behöva äggdonation för att öka chansen att få barn. Genom äggdonation är det möjligt att få ägg från en annan kvinna som befruktas med mannens spermier och sedan återföra embryo till kvinnan. I Sverige finns ett tydligt regelverk med olika restriktioner för hur donationsbehandlingar får utföras. För att reda ut frågor och förklara hur man arbetar med äggdonation har barnmorska Christina SchermanPukk från Reproduktionsmedicinska enheten på Karolinska, Huddinge, kommit till ivfpodden.
Vi vill tacka Christina för en fantastiskt fin pratstund med många bra svar!
För att läsa med om äggdonation och om att bli donator på Karolinska så finns många svar även att tillgå på www.karolinska.se/reproduktionsmedicin
-
För många ofrivilligt barnlösa svänger krisen likt en berg och dalbana. Ibland är allt på topp och man känner sig stark och hoppfull för att en annan dag vara på botten där hopplösheten och olyckan tycks vara oändlig.
Att prata med någon; en vän, en släkting eller en professionell samtalskontakt är många gånger en rekommendation. Lättar man på sina känslor och sätter ord på sin sorg så blir den många gånger lättare att bära.
I det här avsnittet möter ni leg. psykolog Helene Benon. Genom åren har Helene mött åtskilliga personer som pga barnlöshet känt behov och stöd av att prata med en utomstående och professionell person. Vi pratar om upplevelser som många ofrivilligt barnlösa känner och delar; om ensamheten och orättvisan, om behovet av att ge uttryck för sin avundssjuka gentemot omgivningen samt om hur parrelationen påverkas.
Vill ni komma i kontakt med Helene Benon finns hennes kontaktuppgifter på ivfpodden.se samt ivfpoddens facebooksida.
-
Som ensamstående, som homosexuell eller som ensamstående homosexuell kan ofrivilliga barnlöshet vara komplicerad och minst lika tung att leva med som för det barnlösa hetroparet. För ensamstående och för homosexuella behövs ofta flera andra lösningar till för att få det efterlängtade barnet.
I det här avsnittet möter vi Anna som delar med sig av sin resa till att bilda regnbågsfamilj.
Till Anna skickar vi ett stort tack för att du kom till oss och delade med dig av ditt liv! Vi hoppas att Annas berättelse stärker och inspirerar andra kvinnor och män!
-
Frågor om vad som händer på labbet på en ivfklinik är vanliga. Ofta uppkommer frågor om hur man behandlar och bedömmer ägg och spermier, vad som händer efter att äggen tagits ut under en ivfbehandling och hur labbet bedömer spermaprov.I det här avsnittet av ivfpodden möter vi Kristina som är Carolinas kollega och embryolog vid Ivfgruppen på Sophiahemmet. Kristina guidar oss genom en ivfbehandling och hur arbetet på labbet går till.
Ett stort tack til Kristina som tog sig tid att komma till oss! Vi hoppas och tror att det här avsnittet ska ge våra lyssnare mer klarhet i embryologernas arbetet!
-
Att gå från sjuksköterska till att bli barnmorska var som att börja ett helt nytt jobb. Maria halkade in i branschen. Det var de stolta, kompetenta, unifromerade afrikanska kvinnorna som fick Maria att bli barnmorska. Hör berättelsen om jobbet hon älskar
Glöm inte att prenumerera på vår podcast. Följ oss gärna på instagram och facebook #sjuksköterskesnack.
Musik: https://www.bensound.com Funny song