Воспроизведено
-
Idag gästas vi utav ingen mindre än Bo Hejlskov Elvén. En forskare och föreläsare som reser jorden runt för att prata om hantering av problemskapande beteende utifrån ett lågaffektivt förhållningssätt. I det här avsnittet delar han med sig utav sin kunskap och kommer med fler konkreta tips på hur vi kan arbeta i förskolan, skolan och i hemmet!
-
Finns det något som är det "rätta sättet" att skriva en stickbeskrivning? Vad ska man göra om man inte begriper vad det står? Alla dessa sticktermer som lånas från engelskan – är det bra eller dåligt? Och vad är det som gör att man blir en bra stickare?
-
400 år norsk stickhistoria! Allt om Selbuvantar! De bästa nya norska boktipsen!
Vi firar 17 maj med ett långt av avsnitt om stickningen i vårt älskade grannland, där man verkligen vet hur man hanterar ett par pinner och tar det här med stickning seriöst. Kos dere! -
Celia B Dackenberg berättar vad en kulturkofta är och har också gjort mönster till flera i sin nya bok. Till exempel kan du att sticka Kurt Cobains kofta – och slippa köpa en för 137 000 dollar...
-
När stickandet får händerna att domna, armbågen att smärta och nacken att stelna...
Jo, det finns en avigsida med stickning. Men det går att sticka ergonomiskt. I boken Knitting Comfortably skriven av en stickande sjukgymnast finns tips och råd om hur man ska göra för att slippa drabbas av stickskador – vi har läst den.
-
Vi dyker in i den norska stickpoesin genom att bläddra flitigt i tre fantastiska böcker. Även Peer Gynt och stickbingo nämns.
-
Det finns väl ingen som så grundligt utforskat och utvecklat handstickningens alla möjligheter som Britt-Marie Christoffersson - hon är vår stickdrottning! Vi har träffat henne för en intervju om hur allt började och hur det kom sig att det blev tre böcker i hennes projekt om stickning.
-
Guldgarnet får det vackra brokadmönstret att glänsa och silket gör koftan mjuk och fjäderlätt. Men var kommer den ifrån och vem stickade den? Och hur är guldgarnet gjort?
Vi pratar med textilvetaren Magdalena Fick som har studerat och dokumenterat denna kofta från 1500-talet som finns på Nordiska museet i Stockholm
Vi ville så klart sticka en kopia av koftan, tills vi fick reda på masktätheten... Snacka om långsam och krånglig stickning!
-
Vackra vantar, varma vantar, knasiga vantar, halvfärdiga vantar, coola vantar, broderade vantar...
En utställning för vantälskare av vantälskare från hela Sverige har Hemslöjden i Skåne och Hemslöjden i Norrbotten samlat ihop. Det har varit fritt fram för vem som helst att rita och sticka en vante och vara med och sedan dela med sig av mönstret till andra stickare.
Hör hemslöjdskonsulenten Sofia Månsson berätta om alla fantastiska vantar och varifrån den roliga idén till utställningen kom.
-
Hur ska laga något så det blir snyggt? Bör man laga allt som är trasigt? Kan det vara bättre att slänga ett trasigt plagg? Och hur får man bäst bort olika fläckar?
Leili Mänder, expert och lagningsaktivist, delar med sig av sina bästa tips och sin värdefulla kunskap!
-
Kaffe Fassett – en färgmästare som förändrat stickningen. Berättelsen om denna karismatiska konstnär är som en saga. Men beror en del av uppmärksamheten kring hans stickning på att han är man?
Vi vågar också ta upp det kontroversiella ämnet att TA BETALT för handarbete. Är det finare att bara jobba ideellt än att försöka försörja sig på stickning? -
Undrar du vad tvåändsstickning är? Karin Kahnlund kan allt om denna uråldriga, speciella svenska stickteknik.
Hon berättar också om Stickresan – en kurs hon har om sticktraditioner runtom i Sverige.
Själv finns hon tillsammans med 200 färger av shetlandsgarn i sitt ett garnparadis i norra Stockholm. Häng med dit tillsammans med oss!
-
Vi pratar med tant Kofta, som är en spännande person i stickvärlden. Hon gör många roliga samarbeten med olika formgivare och färgar en massa fint garn – som stickare är galna i att köpa. Vi nämner förstås också favoriten Frasse Pudding.
-
Vad är det som ger Börje Norberg sådana superkrafter när han spinner garn att det blir så extra mjukt?
Jo, hon heter Jenny. Spinning Jenny. Och hon är helt unik! Men det är tillsammans med Ulla-Karin Hellsten som han driver Östergötlands ullspinneri.
Hör Börje och Ulla-Karin berätta om hur de först var nära att knäckas av den skräckinjagande Bertil Jonsson på 1980-talet och sedan fick kämpa för att överleva sticktorkan på 1990-talet. Men om hur räddningen kom – från ett helt oväntat håll...