Воспроизведено
-
Nu stundar sommarledighet med tid för återhämtning och reflektion. Vi har träffat säsongens sista forskare, Gisela Bäcklander, arbetslivsforskare på Karolinska Institutet. Vi återkommer till ämnet självledarskap som vi pratade med Gisela om senast hon var med i podden. Nu har vi fokus på vad självledarskap innebär i det nya hybrida arbetslivet som är ett än mer ”underdesignat” och gränslöst arbete. Vidare pratar vi om vikten av förutsägbarhet och att både individer och grupper behöver fundera på hur utforma en arbetsmiljö där vi bättre prioriterar och förvaltar våra begränsade kognitiva resurser så att de kan användas där de oftast behövs som mest och dessutom är roligast att tillämpa – i svårt, kreativt, koncentrerat arbete.
-
Tillsammans med Kristian Stålne utforskar Johan och Zorica två spännande och alltmer aktuella ämnen: vuxenutveckling och kollektivt ledarskap. Vad är vuxenutveckling och vad är relevant att använda i dagens arbetsliv? Kan man säga att medarbetare och ledare som nått en högre nivå av vuxenutveckling har bättre förutsättningar att hantera och leda förändring? Har de förmågan att lyssna på andras perspektiv, involverar fler i beslutsfattande, använda feedback och förstå sina egna reaktioner i större utsträckning? Kristian, Johan och Zorica diskuterar hur individuell- och kollektiv ledarskapsutveckling kan bedrivas på ett systematiskt sätt och användas för att utveckla företagens förmåga att hantera en alltmer komplex omgivning.
Kristian Stålne är civilingenjör i teknisk fysik, teknologie doktor i byggnadsmekanik och lektor i byggteknik vid Malmö universitet. Han har efter disputation 2009 bidragit till forskningen i vuxenutveckling med fokus på stadieteorier för komplexitet och meningsskapande och är medgrundare till forskningsnätverket European Society for Research in Adult Development. Kristian är för närvarande forskningsansvarig för andra fasen av Inner development goals där vi försöker besvara frågan om hur vi kan utveckla våra inre förmågor så vi bättre kan svara an mot de 17 globala utvecklingsmålen.
-
På lyssnares inspel har det kommit förfrågningar och önskemål om att belysa ”kollektivt ledarskap” och det har vi givetvis tagit till oss och i detta avsnitt tillsammans med Johan Alvehus pratar vi delvis om kollektivt ledarskap men också om det faktum att enligt Johan inte finns tydlig ledarskapsforskning som påvisar att ledarskap har den stora betydelse som ofta framställs. Johan beskriver att det är svårt att hitta särskilt tydliga handlingsmönster eller egenskaper som ger upphov till effektivt ledarskap.
Vi pratar också om de specifika förutsättningar gällande styrning och ledning inom starka professions- och kunskapsintensiva organisationer och hans senaste studie av tre globala organisationer av denna typ som pekar på tre områden som chefer måste balansera: skapande av legitimitet genom framgång i kärnverksamheten, utövande av balanserad kontroll samt politisk fingertoppskänsla.
-
Johan och Zorica träffar Kristina Palm och Calle Rosengren som tilldelades utmärkelsen HR-forskningspriset 2021/2022. HR-forskningspriset delas ut årligen till forskare inom HRM, Ledarskap och organisationsutveckling. Bakom priset står Sveriges HR Förening, Studentlitteratur, Centrum för Global HRM forskning vid Göteborgs Universitet samt Institutet för Personal och Företagsutveckling, Uppsala Universitet.
Vi pratar om Kristinas och Calles forskningsprojekt ”Vägar till ett hållbart digitalt arbetsliv” som belyser hur gränser mellan arbetsliv och privatliv kan hanteras för att värna ett hållbart arbetsliv i ett alltmer digitaliserat samhälle. Vi pratar kring de sju gränshanteringsstrategier som identifierats i deras forskning, vilken roll tekniken spelar och hur dessa strategier kan vara behjälpliga att hantera de numera flytande gränserna mellan arbete och övrigt liv. Gränsdragningsstrategierna är användbara och nyttiga att vara medveten om. De är också bra att diskutera både på jobbet och inom familjen eftersom den strategi jag väljer också påverkar de runt omkring mig.
-
I detta avsnitt är Lena Bjurner tillbaka som vikarie och tillsammans med Zorica träffar Per Thilander. Utgångspunkten för samtalet är, precis som Pers forskning, om hur HR-funktioner och HR-professionen behöver utvecklas i en alltmer digitaliserad värld. Per menar att HR behöver ta nya utvecklingskliv in i det digitala området och att det kommer ställa nya krav på kompetens och förändringsförmåga. HR:s dubbla roller, att både driva och stödja verksamhetens utveckling, samtidigt som den egna digitala transformationen inom HR behöver genomföras, är både en utmaning och möjlighet. Per menar vidare att en viktig del för att klara dessa uppdrag är det inre ledarskapet och att HR vågar ge sig in i nya områden för att bidra och skapa mervärde i verksamheten.
Per Thilander är universitetslektor vid sektionen för Management och Organisation, Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet och forskare inom bland annat HR-organisering, samspelet mellan HR och linjechefer, digitalisering och HRM, ledarskap samt organiserionsförändring. Per är också anställd som HR-lektor och senior rådgivare inom Västra Götalandsregionen där har arbetar med olika HR-utvecklingsprojekt.
-
Vi fortsätter på temat lön även i detta avsnitt och mer specifikt om individuell lönesättning och dess förutsättningar. En tillbakablick om drivkrafterna bakom införandet av individuell lönesättning på arbetsmarknaden och vad man önskar åstadkomma.
Vi kommer in på betydelsen av lönekriteriernas utformning, hur de bör konkretiseras samt vikten av en gemensam förståelse och förberedelse av vad det är man som enskild medarbetare förväntas prestera utifrån kriterierna både bakåt och framåt för att påverka sin prestation och därmed sin löneutveckling. Hur ser Bengt på möjligheterna och hur ser han på svårigheterna med att få individuell lönesättning att fungera? Vilka faktorer motiverar eller demotiverar?
Bengt Larsson är professor i sociologi vid Linneuniversitetet och Göteborgs universitet. Hans forskningsintressen är inom området ekonomisk sociologi/ekonomi och samhälle. Han forskar för närvarande om partsrelationer i Europa, samt individuell lönesättning.
-
Anna Fogelberg Eriksson är universitetslektor och docent vid Linköpings universitet, vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande och hon forskar bland annat inom innovation, ledarskap och jämställdhet.
Så här års pågår löneprocessen i många organisationer med bland annat lönesättning, arbetsvärdering och lönekartläggningar. Tillsammans med Anna utforskar och reflekterar vi kring vad som är viktigt att beakta i arbetet med arbetsvärdering och lönekartläggningar samt hur man i större utsträckning kan integrera arbetet med arbetsvärdering och lönekartläggning så att det blir en hävstång i jämställhets- och mångfaldsarbetet. Vidare pratar vi om vad man lokalt kan göra som chef, HR och facklig organisation på en starkt könsuppdelad arbetsmarknad som den svenska.
-
Robert Lundmark är Universitetslektor vid Institutionen för psykologi vid Umeå Universitet. Robert är leg. psykolog med specialisering inom arbets- och organisationspsykologi. Han forskar och undervisar inom ledarskap och organisationsförändringar. I episod 31 av Fråga Forskaren samtalar Johan, Zorica och Robert om tre spännande projekt som Robert just nu är involverad i; 1. Undvika förändring - Orsaker till- och konsekvenser av chefers låt-gå-ledarskap vid interventioner på organisationsnivå 2. När det brister - Orsaker till och förekomst av destruktivt ledarskap i svenskt arbetsliv 3. Unga chefers förutsättningar: Att leda med och mot god arbetsmiljö och hälsa
-
I dagens Fråga Forskaren träffar Johan och Zorica ingen mindre än Kristoffer Holm. Kristoffer är inte bara forskare på centrum för tillämpad arbetslivsforskning och utvärdering vid Malmö Universitet utan är också 2019 års mottagare av utmärkelse Årets HR-forskningspris. En utmärkelse som Sveriges HR Förening, IPF, CGHRM och Studentlitteratur står bakom.
Samtalet handlar om ohövliga beteenden på våra arbetsplatser. Kristoffer berättar om vad ohövligt beteende faktiskt är, vilka orsaker som kan ligga bakom och varför frågan är viktig att lyfta.
Ohövliga beteenden kan vara väldigt vardagliga och subtila, men kan göra stor skada för både de som utsätts, och även för de som ser på. Hanteras inte frågan kan den få stora konsekvenser för hela organisationen.
Kristoffer ger även tips kring förebyggande åtgärder för att skapa ett sunt socialt klimat.
-
Linda Weidenstedt diskuterar igenom den 12 punkts lista som organisationer bör reflektera kring när man nu utforskar arbetet bort om pandemin.
Linda är verksam inom Ratio forskningsinstitut. Hon har bland annat forskat inom Empowerment och gig ekonomin. Tillsammans med kollegorna Susanna Allstrin, Jonas Grafström och Lotta Stern har hon sammanfattat den forskning som idag finns kring distansarbete efter Covid19. I dagens avsnitt av Fråga Forskaren vikarierar Lena Bjurner för Johan som fick förhinder. Zorica är med och håller i samtalet som vanligt.
-
I veckans avsnitt av Fråga Forskaren har Johan och Zorica läst ett debattinlägg i DN och blivit intresserade av att ta reda på mer om tankarna bakom artikeln. De möter därför artikelförfattaren Mats Alvesson som är företagsekonom och professor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och pratar om hans syn på värdegrundsarbete och kulturarbete i en organisation.
Mats menar att värdegrundsarbetet i många organisationer inte ger något värde utan stannar vid några värdeord. Enligt Mats har organisationer ofta inte tänkt igenom varför de initierar arbetet och vad det ska leda till. Arbetet behöver inkludera de riktiga utmaningarna och frågorna i organisationen för att göra nytta menar han.
-
I Fråga Forskarens första avsnitt för säsongen möter Zorica och Johan forskaren Christian Jacobsson. Christian är leg. psykolog och docent i psykologi samt arbetar som konsult och som universitetslektor på Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.
I ett arbetsliv som blir alltmer komplext, högspecialiserat och kunskapsintensivt blir det viktigt att kunna samarbeta i tvärfunktionella projekt och grupper. Varför är det viktigare än någonsin att som grupp förstå vilket uppdrag man har? Varför är det så viktigt att ta hand om sina kollegor och sitt team?
Tillsammans med Christian diskuteras också vad som händer framåt och hur vi kan verka för samarbete och samverkan inom team i den hybridarbetets tid som vi ser framför oss att vi kommer att verka i framöver. Vilka utmaningar ska vi se upp med och hur kan man arbeta med dem.
-
I senaste avsnittet av Fråga Forskaren träffar Johan och Zorica Ulrica von Thiele Schwarz som bland annat bedrivit forskning kring bolagsstyrelsers roll när det gäller utveckling av ett hållbart arbetsliv.
I avsnittet belyses sambandet mellan god arbetsmiljö och högre prestation hos medarbetare samt organisationers förmåga att kunna attrahera och behålla dem. Frågor om hälsa, välmående, säkerhet det vill säga ett hållbart arbetsliv är viktiga frågor för verksamhetens produktivitet, tillväxt och lönsamhet. Ulricas forskning visar att frågorna bör adresseras i styrelserummen i större utsträckning. Vilken kompetens behöver tillföras till styrelserna för att få upp dessa frågor på agendan? Hur bedrivs frågorna på ett proaktivt sätt med tydlig riktning och uppföljning? Hur skapar styrelser och ledningen ”verkstad” och går från ord till handling när det gäller att skapa förutsättningar att utveckla ett hållbart arbetsliv? Det är områden som berörs i detta avsnitt tillsammans med Ulrica.
-
I episod 15 möter vi Ingrid Tollgerdt-Andersson och Ledarskap är i fokus. Ingrid är doktor i ekonomisk psykologi, forskare, författare och konsult. Hon disputerade vid Handelshögskolan i Stockholm med en mycket uppmärksammad doktorsavhandling om framgångsrikt ledarskap. Ingrid har också varit anställd vid Handelshögskolan i Stockholm och därefter vid Ekonomihögskolan i Lund. I detta avsnitt diskuterar vi framgångsrikt ledarskap och vilka egenskaper som specifikt leder till det. Vi pratar även om vilket ledarskap som attraherar topptalangerna samt hur de så kallade ”Trivselcheferna” påverkar sjukfrånvaro. Om Ingrid Tollgerdt-Andersson Ingrid har fortsatt forska om ledarskap och skrivit flera uppmärksammade böcker inom området. Ingrid har medverkat som expert på kroppsspråk och personkemi i SVT serien – Kärlekskoden. Hon har även gett ut ett antal populärvetenskapliga böcker som rönt stort intresse i media. Ingrid bloggar också om resor för Vagabond. För mer information: se www.tollgerdt.se
-
I Fråga Forskaren avsnitt 22 möter Zorica och Johan forskaren Bo Melin. Bo är professor i arbetspsykologi vid Karolinska Institutet och forskar inom kognitiv och emotionell kapacitet i förhållande till hälsa och social status.
Avsnittets tema är personlighetstester. Ett spännande ämne som skapar många frågeställningar och saker att reflektera kring. I avsnittet pratar vi om två tydliga läger: för och emot. Också den ständigt relevanta frågan om vad man egentligen mäter och hur det predicerar individens framtida arbetsförmåga.
Under Zorica och Johans 25 år i HR-Sverige har tilltron till tester varierat. På senare år har tester återigen varit i ropet och bland annat setts som en lösning för att uppnå fördomsfri rekrytering – medan vissa ifrågasätter dess verkan.