Воспроизведено
-
Guvernør Jens Kiøge trækker et blodigt spor henover Vestafrika for at grundlægge kolonien Dansk Guinea. Så mange afhuggede hoveder ender foran hans fødder at han bliver tilbedt som den hvide Dødsgud... Vil du have flere historier om danske massemorder i din podcast? Så støt os med et valgfrit beløb på 10'er: https://deroedefjer.10er.app/
-
I dagens episode flyver jeg solo og præsenterer noget af min egen forskning. Jeg taler om piratsjakket Vedemans Lag, der opstod i Roskilde i 1150erne. Vedemans lag er noget gådefuldt for det findes kun beskrevet i Saxo Grammaticus' Gesta Danorum. Ikke desto mindre vil jeg i dagens episode slå et slag for at dette piratlaug fra Roskilde er en slags missing link mellem vikingerne og senmiddelalderens købmandspirater. Så lyt med, når jeg fortæller om vikinger, pirater, korstog og slaveri, og find ud af, hvorfor Saxo syntes at pirater var nogle helte.
Henvisninger:
- Saxo Grammaticus, Gesta Danorum - Danmarkshistorien, Peter Zeeberg og Karsten Friis-Jensen (red.) (København: DSL & Gad, 2005). Bind 2, bog 14, kapitel 6.
- Thomas Heebøll-Holm, ”Between Pagan Pirates and Glorious Sea-Warriors: The Portrayal of the Viking Pirate in Danish Twelfth-Century Latin Historiography”, Viking and Medieval Scandinavia (2013: 8), 141-170.
- Thomas Heebøll-Holm, “Piracy and Slavery – the Demise of a Viking Practice in High Medieval Denmark”, Scandinavian Journal of History, indtil videre udgivet online 4 June 2020. Udkommer fysisk senere på året.
- Michael H. Gelting, "Den gamle rets strenghed. Skibbrudne og hærtagne omkring Nordsø og Østersø i højmiddelalderen", i Mikkel Leth Jespersen og Mikkel Helle (red.), Land og by på tværs 1000-1800. Festskrift til Bjørn Poulsen (Aarhus: Aarhus Universitetsforlag, 2020, 35-64.
- Janus Møller-Jensen, "Danmark og den hellige krig. En undersøgelse af korstogsbevægelsens indflydelse på Danmark ca. 1070-1169", Historisk Tidsskrift (2000: 100), 285-328.
- Kurt Villads Jensen, "Bellum Iustum i 1200-tallets vesteuropæiske tænkning og kirkens fred", Historisk Tidsskrift (1993: 93), 29-46.
https://www.facebook.com/MaegtigeMiddelalder
https://www.instagram.com/maegtige_middelalder
e-mail: [email protected]Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denne gang handler det om ærkebiskop Anders Sunesen (ca. 1167-1228), den mægtige Absalons nevø og efterfølger i ærkestiftet Lund. Torben Kjersgaard Nielsen , lektor på Aalborg Universitet, taler i denne episode om hvad brevene fra en dansk delegation til Rom i januar 1206 kan fortælle os både om Anders Sunesens forhold til den nok mest magtfulde pave i middelalderen, pave Innocent III (pave 1198-1216), og om hverdagsproblemer i højmiddelalderens Danmark. Så lyt med, når vi snakker om en kvinde, der forsøger at et undgå ægteskab med en spedalsk og om trælle (eller tjenere), der tæsker en gejstlig for at få en tur til Rom.
https://www.facebook.com/MaegtigeMiddelalder
https://www.instagram.com/maegtige_middelalder
[email protected]
Litteratur:
Danmarks Riges Breve 1. række, 4 bind, nr. 107-114.
Anders Sunesen. Hexaëmeron. Oversat ved H. D. Schepelern, Gad, 1985.
Torben Kjersgaard Nielsen, "Archbishop Anders Sunesen and Pope Innocent III: Papal Privileges and Episcopal Virtues" in Archbishop Absalon of Lund and His World. Friis-Jensen, Karsten : Skovgaard-Petersen, Inge (reds.), Roskilde, 2000. 113-32.
Torben Kjersgaard Nielsen, "Henry of Livonia on Woods and Wilderness" in Crusading and Chronicle Writing in the Medieval Baltic Frontier: A Companion to the Chronicle of Henry of Livonia. Tamm, M., Kaljundi, L. & Jensen, C. S. (red.). Aldershot, 2011. s. 157-178.
Torben Kjersgaard Nielsen, 100 Danmarkshistorier - Dannebrog 1219 , Aarhus, 2019.
https://www.facebook.com/MaegtigeMiddelalder
https://www.instagram.com/maegtige_middelalder
e-mail: [email protected]Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dronningeriget er nået frem til denne sæson sidste afsnit, og der bliver sluttet af med maner med den mest fornemme dronning Danmark har haft. Med en stamtavle finere end den dyreste præmiehingst på markedet er Dronning Elisabeth en gedigen overscoring fra Christian 2.s side. Men måske er Elisabeth også meget godt tilfreds med ægteskabet, selvom hun både skal finde sig i en elskerinde, elskerindes mor OG Christians makabre tilgang til især den svenske adel.
Værter: Cecilie Nielsen og Emma Paaske.
Tilrettelæggelse: Cecilie Nielsen.
Klip og lyddesign: Ole Fugl Hørkilde.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Hvorfor lejer en mand to forskellige sommerhuse på samme tid i det samme område i Nordjylland?
Det er bare en af de detaljer, dagens særudgave af Danske Drabssager handler om.
Det handler også om fundet af ligdele, en grundig rengøring, et brev sendt til Tyskland, en særlig bil på kajen og et gør-det-selv-sæt med en lille sav…
Medvirkende: Historiker og museumsleder på Politimuseet Frederik Strand.
Vært: Kriminalreporter Stine Bolther -
Der var ikke noget gerningssted. Ingen blodig kniv. Ingen affyret pistol. Intet lig.
Så var den unge efterlyste kvinde overhoved død? Eller var hun blot gået hjemmefra uden at sige hvorhen? Det er blot nogle af de udfordringer, politiet stod overfor i den sag, vi ser nærmere på i denne udgave af Danske Drabssager.
Vi går tæt på hemmeligheder i familien, Rejseholdets assistance, og en samvittighed sort som kul.
Medvirkende: Politihistoriker og museumsleder Frederik Strand.
Vært: Kriminalreporter Stine Bolther
-
Indeholder reklame for HBO Max.
Vi taler først om en ung mand, der vågnede som den første i et lille nordsjællandsk kollektiv. Han gik ud i skoven bag hytten for at lave morgenmad over bål, men pludselig blev freden brudt. En mand stod foran ham med et billede af sig selv og en lyshåret kvinde. Han ville vide, om den unge mand genkendte kvinden. Derfra gik det stærkt. Bagefter taler vi om en fredag morgen i juni, hvor en kvindelig hundelufter gjorde et makabert fund i græsset mellem nogle transportvogne. Den livløse person på jorden var så ilde tilredt, at politiets første tanke var, at vedkommende var blevet kørt over.
Assisterende klip: Anders Eske
Musik: Bensound