Воспроизведено
-
In deze aflevering proberen we de vinger te krijgen achter wat er nu allemaal gebeurt. De crises buitelen over elkaar heen: de oorlog in Oekraïne, inflatie, gascrisis, asielcrisis, klimaatcrisis, stikstofcrisis, wooncrisis, en zelfs een frikandellencrisis. Wat is er aan de hand? En wat is een goede manier om naar de crises te kijken?
Historicus Beatrice de Graaf dompelde zich onder in rampsoed uit het verleden en schreef voor de Maand van de Geschiedenis' het essay 'Crisis!'. Deze geschiedenis werpt een heel andere blik op de deze tijd. Misschien is het grootste verschil wel de rol van God en geloof, en juist daar valt wellicht ook wat te leren.
In deze aflevering spreekt David Boogerd met het vertrouwde Ongelooflijke duo: historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas. En ze leveren weer als vanouds! -
In de Ongelooflijke Podcast spreken we over religies: christendom, islam, jodendom... maar vandaag staan we stil bij een andere wereldreligie: voetbal. Nu de WK-koorts haar hoogtepunt bereikt blijkt maar weer eens dat het de belangrijkste bijzaak in de wereld is: voetbal. Of is het misschien wel meer dan dat? Is voetbal niet een religie op zichzelf?
Ook als je helemaal niks met voetbal hebt, is dit thema het overdenken waard. En dat doen we in twee delen. Het grootste gedeelte van het gesprek is met filosoof en voormalig Denker des Vaderlands: René ten Bos. Hij is hoogleraar aan de Radboud Universiteit en co-auter van het boek 'Hooghouden, denken over voetbal.'
Daarna een gesprek met journalist en voetbalgek Sander de Kramer. Hij maakte meerdere programma's over geloof & voetbal en kent veel van onze Nederlandse topvoetballers persoonlijk. Hij zit boordevol verhalen.
Beide gesprekken waren uiteraard ook samen met theoloog én Feyenoordsupporter Stefan Paas. -
Johan, Wilfred, René en Özcan Akyol bespreken in razendsnel tempo de actualiteit: de openingswedstrijd van het WK, de basisplaats voor Andries Noppert en de rel rond Matthijs van Nieuwkerk.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hoe hangt de vlag erbij in Nederland? Die vraag werpt journalist Karel Smouter op in zijn boek Blauw Wit Rood, de boerenopstand als spiegel voor Nederland. In de beleving van boeren en hun aanhangers staat niets minder dan een manier van leven op het spel. Zoals Smouter het beschrijft: ‘Het vanzelfsprekende verbond tussen God, het CDA en de boerderij is opgegeven.‘
De boerenopstand gaat dus over meer dan stikstof, het werpt een interessant licht op de cultuur en ook religie in Nederland. Smouter beschrijft niet alleen de brandhaarden, hij komt ook met bluswater, oplossingen dus.
David Boogerd in gesprek met NRC-journalist Karel Smouter en vaste gast, theoloog Stefan Paas. -
Wie wil nou niet vrij zijn? Het is een van de belangrijkste waarden in onze cultuur, en als je goed kijkt is het ook één van de oerprincipes die achter vrijwel elk publiek debat schuilgaat. 'We moeten vrij zijn om te doen, te laten en te zeggen wat we willen', zo klinkt het vaak. Er is alleen één probleem: onze moderne, populaire definitie van vrijheid klopt niet. Zeker niet als je kijkt naar de geschiedenis en de theologische traditie. En dat is niet zonder consequenties, het zorgt voor problemen in onze samenleving en misschien ook wel in onze eigen levens.
Deze podcast verkent de vrijheid van de klassieke oudheid, de Bijbel, de Verlichting, Jean-Paul Sartre, de Koude Oorlog en de Disney Film 'Frozen'.
Kortom, we gaan weer de diepte in, met het illustere Ongelooflijke duo: historicus Beatrice de Graaf van de Universiteit Utrecht en theoloog Stefan Paas van de Vrije Universiteit Amsterdam en Theologische Universiteit Kampen.
De boeken die genoemd werden in deze aflevering:
- Vrijheid van Annelien De Dijn
- Fabelhafte Rebellen, Die frühen Romantiker und die Erfindung des Ich van Andrea Wulf
- The Malaise of Modernity van Charles Taylor
- Four Essays on Liberty van Isaiah Berlin -
Dit is weer eentje in onze rubriek: mensen die je moet kennen, over de invloedrijke personen die onze geschiedenis - en ook onze religieuze geschiedenis - bepaald hebben. Er zijn in Nederland maar weinig mensen invloedrijker geweest dan Willem van Oranje: de Vader des Vaderlands. Een charismatische en briljante diplomaat die de basis legt voor het Nederland zoals we het nu graag omschrijven een vrij, verdraagzaam en calvinistisch landje. Willem van Oranje is ook de reden dat we in het Oranje voetballen en het Wilhelmus zingen, wiens rare verzen je na deze podcast ineens veel beter begrijpt.
Te gast in deze podcast is iemand die alles weet van Willem van Oranje, hij heeft naar verluidt 24 dozen met boeken alleen maar over de prins. Hij is historicus, theoloog maar vooral bekend als CDA-bestuurder en burgemeester van Haarlem: Jos Wienen. Een aantal jaar geleden kwam hij in het nieuws omdat hij een half jaar in een safehouse moest wonen vanwege zware bedreigingen vanuit het criminele circuit.
Wat moeten we weten van Willem van Oranje? Hoe heeft hij ons land en onze religie gevormd? En kan hij ons nog steeds inspireren? David Boogerd spreekt Jos Wienen uiteraard samen met vaste gast, theoloog Stefan Paas.
Eerdere afleveringen in onze rubriek 'mensen die je moet kennen':
#41 - De zeven levens van Abraham Kuyper
#63 - Waarom de moderne mens Henri Nouwen nodig heeft
#102 - Misschien wel de machtigste Nederlander ooit: paus Adrianus VI
#104 - De religieuze betekenis van Queen Elizabeth II -
In today's episode, Thomas Fazi writes about Italian voters and how they know Meloni won't change anything, in an UnHerd analytical exclusive article titled Giorgia Meloni is no radical.
-
Parfois on a la tête trop pleine et ça nous empêche de trouver le sommeil. Dans cet épisode je t'accompagne pour déclencher ton imagination et te faire partir au pays merveilleux des rêves !
-
In deze aflevering pluis ik uit hoe zedeloos of devoot Raspoetin was, of beter gezegd van zijn kiem tot climax!
-
Met de bekende operazangeres Francis van Broekhuizen duiken we in de wereld van klassieke muziek en gaan daarin op zoek naar muziek die zo mooi is dat de hemel bijna het aardse raakt. En passant vertelt Francis over de context en de geschiedenis van de klassieke muziek die je hoort. Er komt van alles langs: Bach, Mozart, Verdi, Strauss en meer. De liefhebber van klassiek komt aan z'n trekken deze aflevering, maar ook als je niets weet van klassieke muziek is dit een ideale ontdekkingstocht.
David Boogerd spreekt met Francis van Broekhuizen en vaste gast theoloog Stefan Paas over geloof, een goddelijke vonk, genialiteit en de kunst van het scheppen.
De liederen die langskwamen in deze aflevering staan hieronder en zijn te beluisteren via deze Spotify-playlist (https://open.spotify.com/playlist/2tZuNoDXSpw0WC4xpXQCPF?si=90a2c5778a52454b).
5 Lieder, Op. 39, TrV 189: No. 4. Befreit (version for soprano and orchestra)
Uitgevoerd door: Berlin Rundfunkorchester, Marek Janowski, Soile Isokoski
Geschreven door: Richard Strauss
Ave Regina
Uitgevoerd door: Netherlands Chamber Choir, Paul Van Nevel
Geschreven door: Guillaume Dufay
Matthäus-Passion, BWV 244, Erster Teil: 27a. Aria a doi Cori (Sopran, Alt) "So ist mein Jesus nun gefangen" - 27b. Chorus I & II "Sind Blitze, sind Donner in Wolken verschwunden"
Uitgevoerd door: Andreas Scholl, Collegium Vocale Gent, Philippe Herreweghe, Sibylla Rubens
Geschreven door: Johann Sebastian Bach
Requiem in D Minor, K.626: III. Sequentia: f. Lacrimosa
Uitgevoerd door: Herbert von Karajan, Berliner Philharmoniker, Wiener Singverein
Geschreven door: Wolfgang Amadeus Mozart
Messa di Requiem, Dies irae: Dies irae
Uitgevoerd door: Angela Gheorghiu, Berliner Philharmoniker, Claudio Abbado
Geschreven door: Giuseppe Verdi
Verdi: Messa da Requiem - Libera me: VIId. Libera me, Domine
Uitgevoerd door: Angela Gheorghiu, Berliner Philharmoniker, Claudio Abbado
Geschreven door: Giuseppe Verdi
Fratres (Version for Strings & Percussion)
Uitgevoerd door: Arvo Pärt, I Fiamminghi (The Orchestra of Flanders), Rudolf Werthen
Geschreven door: Arvo Párt
Suite No. 3 in D Major, BWV 1068: II. Air
Uitgevoerd door: Berliner Philharmoniker, David Bell, Herbert von Karajan
Geschreven door: Johann Sebastian Bach -
We trappen dit nieuwe seizoen af met een gesprek wat we misschien al veel eerder hadden moeten voeren. Ruim drie jaar lang praten we over de immense gevolgen van de secularisatie, de ontkerkelijking, voor Nederland en Europa. Als je denkt dat je inmiddels wel weet hoe het zit, think again. Want toen was daar Herman Paul, misschien wel dé expert van Nederland op dit gebied. En hij gooit in deze aflevering Davids overzichtelijke wereldbeeld overhoop. Paul is hoogleraar Geschiedenis van de Geesteswetenschappen aan de Universiteit Leiden en omschrijft zichzelf als een 'geseculariseerd christen' (dat bestaat blijkbaar).
Waar het christendom in Nederland afneemt, ziet Paul een nieuwe dominante religie opkomen, eentje die ons vrijwel allemaal in zijn greep houdt. David Boogerd spreekt hem samen met theoloog en vaste gast Stefan Paas, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de theologische universiteit Kampen. -
De eerste keer dat de Ongelooflijke Podcast dit beladen onderwerp behandelt: homoseksualiteit en geloof. Een combinatie die vaak moeizaam lijkt, maar diepere gronden kent dan je misschien verwacht. Want als je denkt te weten hoe het zit met homoseksualiteit, geloof en de kerk ga je nog verrast worden deze aflevering. Niet in de laatste plaats door de fascinerende gast in deze aflevering: schrijver en journalist Stephan Sanders. In aflevering 32 sprak hij over zijn bekering tot het christelijke geloof op latere leeftijd. Maar het ging toen nauwelijks over hoe zijn homoseksualiteit samenhangt met zijn geloof. Het is een thema waar hij veel over heeft nagedacht, eigenlijk al sinds hij in de jaren '80 docent homostudies was aan de Universiteit van Amsterdam. Maar nu is hij als Rooms-Katholiek onderdeel van een kerk waar homoseksualiteit officieel wordt argekeurd. David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas spreken Stephan Sanders over de ogenschijnlijk moeizame verhouding tussen geloof en homoseksualiteit en welke rol de geschiedenis én de Bijbel daarin spelen.
-
Deze Ongelooflijke Podcast staat in het teken van schoonheid en architectuur. Want hoe onze steden, dorpen en gebouwen eruit zien zegt véél over onze cultuur, en zelfs over onze religie of het gebrek daaraan. Dit thema is misschien wel relevanter dan ooit nu er de komende jaren een miljoen woningen in Nederland gebouwd moeten gaan worden. Hoe bouw je iets met eeuwigheidswaarde? Iets wat waarachtig is?
Daar denkt onze gast veel over na: toparchitect Floris Alkemade. Tot vorig jaar was hij Rijksbouwmeester, ook wel Architect des konings genoemd, en hij won onlangs de prestigieuze Rotterdam-Maaskantprijs voor zijn oeuvre. Alkemade liet onlangs bij Zomergasten al zien dat hij op een fantastische manier architectuur met dieperliggende thema's kan verbinden, en dat doet hij dus ook in deze podcast.
David Boogerd en vaste gast theoloog Stefan Paas spreken Floris Alkemade over schoonheid, de waarachtigheid van Almere, zijn fascinatie voor de Bijbel en over Alkemades betrokken bij de werderopbouw van de Oekraïnse stad Charkiv die vernietigd is door de oorlog. -
Douglas Murray is a political commentator, journalist, and author of numerous books, the most recent of which is "The War on the West: How to Prevail in the Age of Unreason." Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices