Воспроизведено

 • FORSKARE INOM AI OCH FYSIK, 51 år. Född i Stockholm, bosatt utanför Boston. Tidigare Sommarvärd 2008.

  Forskaren Max Tegmark berättar i sitt Sommar om vad som håller på att hända med utvecklingen av artificiell intelligens, ett område med stor potential och stora risker.

  ”För mig är artificiell intelligens den viktigaste demokratifrågan i vår tid”, säger Max Tegmark, forskare inom artificiell intelligens, AI, och fysik i sitt program. 

  När teknikutvecklingen gör enorma framsteg finns risken att de som har tillgång till den nya tekniken får makt över de som inte har den. Max Tegmark pratar om vad som kan hända, och hur teknikutvecklingen redan idag omformar samhället.

  Men vad är egentligen intelligens? Max Tegmark vill att vi slutar se intelligens som något bara kolbaserade livsformer, som människor och djur, kan ha. De senaste åren har datorerna blivit mycket bättre på att röra sig, spela och köra själva.

  Sen sitt förra sommarprat har Max Tegmark börjat kalla sig aktivist, och inte bara forskare. Via sitt arbete med organisationen Future of Life Institute arbetar han ihop med andra personer inom forskningsfältet för att styra utvecklingen av artificiell intelligens i rätt riktning. För, som organisationen skrev i en insändare: AI kan bli ”det bästa eller det sämsta som någonsin hänt mänskligheten”.

  Om Max Tegmark

  Föreläsande fysiker känd för sina kontroversiella teorier om parallella världar. Professor vid MIT, Massachusetts Institute of Technology i Boston. Aktuell med boken Liv 3.0; att vara människa i den artificiella intelligensens tid.                                          

  Har dubbel examen, som civilingenjör i teknisk fysik vid Kungliga Tekniska högskolan och civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Disputerade vid University of California, Berkeley. Leder The Future of Life Institute, en organisation som verkar för att tekniken ska hjälpa mänskligheten.

  Har gett ut Vårt matematiska universum; mitt sökande efter den yttersta verkligheten. Mottog KTH:s stora pris 2015.

  Här kan du lyssna på hela dokumentären "Fyra minuter från kärnvapenkrig" av Per Shapiro och Håkan Engström som nämns i programmet:

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/991022?programid=909

  Producent: Per Shapiro