Anna Ehn Podcasts
-
Idag gästas podden och Lotta utav Anna Ehn, journalist och författare till boken "Mamma med ätstörning" samt Cecilia Brundin Pettersson, nutritionist, i ett samtal om ätstörningar under och efter en graviditet, både debuterande men också återfall.
-
Hej alla fina lyssnare,
Idag möter vi författaren och journalisten Anna Ehn, som nu är aktuell med boken "Vägen mot det friska : att bli fri från ätstörningar".
Vi pratar idag resan från att ha varit sjuk i ätstörningar till att bli frisk. Ofta pratas det väldigt mycket kring varför man blev sjuk, men vi vill lägga fokus på hur man kan bli frisk. I boken får man som läsare ta del av andras berättelser och erfarenheter ifrån det sjuka, vad var vändpunkten för just dom?
I tillfrisknandet behöver man ha tålamod och med tiden ändra sin självbild och lära sig att ersätta sjuka tankar mot friska. Vad finns det mer för verktyg att ta till när man vill bli frisk? Det och mycket mer kommer vi att prata om i dagens avsnitt.
Välkommen!
-
Den dagliga löprundan accelererade till åratal av tvångsmässigt springande. Johanna Ahlstens ätstörningshistoria präglas av rörelsetvång och svårigheten att sluta träna, trots att kroppen gång på gång gick sönder. Något som också påverkade hennes möjlighet att bli gravid. Idag är hon frisk och arbetar som fysioterapeut inriktad på mental hälsa, och kan använda sina erfarenheter i mötet med patienterna.
Böcker som nämns i avsnittet är: "Mattillåtet" av Gisela Van Der Ster och "Mamma med ätstörning" av Anna Ehn och Leone Milton
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Många har någon gång tittat med kritiska ögon på den egna kroppen i spegeln eller börjat på någon diet men alla har inte drabbats av en ätstörning. Vad är det som gör att vissa utvecklar ett sjukligt förhållningssätt till mat och den egna kroppen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns några olika kända anledningar, enligt forskningen. Orsakerna kan vara sociokulturella, psykologiska eller genetiska. Det sistnämnda gäller specifikt anorexi.
– Bantning, som är en av de största riskfaktorerna, tycks trigga igång vissa genetiska förändringar. Det kan ibland vara ofrivilligt, jag har haft patienter som fått cancer, där behandlingen gör att de har svårt att äta, de äter då mindre och mindre och börjar utveckla anorexisymptom. Om man har den genetiska variationen verkar det triggas av att man äter mindre, säger Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi.
När det gäller ätstörningar pratar man ofta om det som något som gäller barn och unga. Men en annan, lite mer dold, riskgrupp är mammor som tidigare haft en ätstörning. Enligt Anna Ehn som skrivit boken Mamma med ätstörning har en av tio gravida kvinnor en ätstörning.
– Först och främst handlar det om att kroppen förändras och växer vid en graviditet, det kan kännas jobbigt för många. Det blir ett väldigt fokus på kroppen, vikten och på vad man äter. Många kanske hanterar sina symtom under graviditeten, men när barnet är fött försvinner den motivationen. Efter graviditeten kan man triggas av föreställningen att man ska gå ner gravidkilona snabbt. Det finns en föreställning om att det inte ska synas att man varit gravid överhuvudtaget. Sedan innebär ju föräldraledigheten ycket tid ensam, att rutinerna förändrats och sedan finns även de höga förväntningarna på att vara den perfekta mamman, säger hon.
Gäster i programmet: Erika Nyman Carlsson, doktorerar inom ätstörningsfältet, Ata Ghaderi, professor i klinisk psykologi och Anna Ehn, journalist och författare till boken Mamma med ätstörning.
Behöver du eller en närstående stöd? – Hit kan du vända dig:
Vårdguiden om ätstörningar. Ring 1177 eller gå till 1177.se.
Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar.
Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS.
Tjejzonen, Sveriges största stödorganisation för tjejer i åldern 12-25 år.
Shedo, ideell förening med syfte att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende.
-
Nu startar Ätstörningspodden, en podcast som ger nya, viktiga och olika perspektiv på ätstörningar. Vi som leder podden heter Anna Ehn och Leone Milton och vi är båda journalister och författare med särskilt intresse för om ätstörningar. I det här avsnittet berättar vi om våra egna erfarenheter av ätstörningar, och hur vi i dag använder oss av det vi varit med om för att öka kunskapen hos andra. I form av den här podden, till exempel, men också i vår nya gemensamma bok, Mamma med ätstörning som nyligen kom ut på Natur & Kultur och som handlar om det vanliga men dolda problemet med ätstörningar i samband med graviditet och föräldraskap.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.