Karin Bojs Podcasts
-
Europa befolkades i flera vågor av invandrande jägare, bönder och senare indoeuropeiska herdar under tiotusentals år. Vandringsmönstren skiljer sig också åt mellan kvinnor och män där vandrande jägare skaffade barn med bofasta bondekvinnor.
När våra förfäder kom till Europa från Mellersta Östern var kontinenten befolkad av neandertalare sedan flera hundra tusen år tillbaka. Våra förfäder, homo sapiens, förmåga att kommunicera gjorde det möjligt för dem att leva i större grupper, upprätthålla nätverk och organisera kultplatser. De tog också med sig förmågan att uttrycka sig med konst och dans. Homo sapiens blev med tiden slutet för neandertalarna.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Karin Bojs som är vetenskapsjournalist och författare. Aktuell med boken Europas mödrar – De senaste 43 000 åren.
Europa befolkades i urtiden i tre vågor: först kom istidsjägarna för 43 000 år sedan, med start för 8 000 år sedan anlände bönderna från Mellersta Östern och sedan för 4800 år sedan kom en våg av herdar från stäpperna i Östern. Människorna kom gående och även längs kusterna med båtar.
Kvinnornas roll i historien har tidigt osynliggjorts av att organiska material som textiler försvinner, medan stenyxor överlever i årtusenden. Men DNA-tekniken gör det möjligt att förstå den tidiga människans historia på ett nytt sätt.
Bild: Venus från Willendorf från Wiens naturhistoriska museum, Wikipedia, Public Domain.
Musik: Electra to the Baltic Sea av Giuseppe Rizzo, Storyblock Audio
Lyssna också på Språkens historia – från proto-indoeuropeiska till rinkebysvenska
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kropp & Själ-redaktion har läst böcker i år igen! Vad har galenskap med kreativitet att göra? Skulle neandertalare dansa på Nobelbanketten? Och vad är egentligen ett hem?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Böckerna vi läst är:
Europas mödrar – de senaste 43 000 åren av Karin Bojs
Lex THX av Maria Josephson
Ekvilibrium av Simon Kyaga och Jonas Mattson
Halima om de sina av Salad HilowleGod jul och gott nytt år önskar vi er!
-
Vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs är på besök och berättar om sin nya bok som handlar om när KVINNORNA hade makten, för tusentals år sedan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Karin Bojs är på besök med sin nya bok "Europas mödrar – de senaste 43 000 år sedan" och förklarar att under många tusentals år så var det nog kvinnorna som styrde våra samhällen. Fram till en dag då sexiga cowboys red in från steppländerna i Kaukasus.
Sedan pratar vi med skorstensfejarmästaren Petri Toumela om vad som egentligen gäller när man ska sota sina skorstenar nu när fler och fler människor väljer att börja värma upp sina hus med ved.
Dessutom pratar vi om Mörbylångas nya kampanj ko-vett, som de blivit tvungna att dra igång därför att turisterna på Alvaret inte beter sig som man ska.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Släktforskaren om hemligheterna som gömmer sig i vårt DNA och den mörkaste dagen i hans liv.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Peter Sjölund lyckades med hjälp av släktforskning via DNA 2020 lösa ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall, det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. Om det har han tillsammans Anna Bodin skrivit boken ”Genombrottet” som kommer ut sommaren 2021.
DNA-detektiven Peter Sjölund har skrivit flera böcker, till exempel ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren”, tillsammans med Karin Bojs.
I programmet pratar Peter Sjölund om konsten att återuppväcka de döda och om de hemligheter som gömmer sig i vårt DNA.
- Jag berättar också för första gången om den mörkaste dagen i mitt liv.
Om Peter Sjölund:Släktforskare, 55 år.
Född i Kramfors, bosatt i Härnösand.
Debuterar som Sommarvärd.
Producent: Gunilla Nordlund.
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Tyngre Rubriker firar ett år i detta avsnitt som blandar rubriker både från TV, dagstidningar och internationell press.
Avsnittet börjar med att diskutera tv-serien Biggest Loser med fokus på denna säsong där man har tagit med "kändisar" med betydligt mindre övervikt än deltagarna i tidigare säsonger.
Efter det går diskussionen vidare till veganer och hur ett större utbud med färdigmat för dem mycket möjligen kommer att leda till en försämring i kvalitén på deras dieter.
Avslutningsvis diskuteras fenomenet tabataintervaller med utgångspunkt från en artikel i Dagens Nyheter. Det är många som inte vet vad tabataintervaller ursprungligen innebar för typ av träning och det är också en del som missförstår vilka eventuella träningseffekter de kan vänta sig från tabataintervaller.
Medverkar i panelen gör som vanligt Jenny Ågren, Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol & Jacob Papinniemi.
Hålltider
00:00:00 Tyngre Rubriker ett år 00:01:48 Biggest Loser VIP och programmet rent allmänt 00:24:06 Kommer veganer att äta mer skitmat framöver? 00:33:30 Karin Bojs och TabataintervallerFölj gärna Tyngre Rubriker på instagram för att få del av relaterat material till podcasten.
-
JOURNALIST, FÖRFATTARE. I sitt Sommarprogram berättar Karin Bojs om vägen till journalistyrket, och utforskar vårt gemensamma arv och våra kopplingar till neandertalare, men även sitt egna familjearv.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Karin Bojs bjuder även in arkeologen och musikern Frances Gill som spelar på en svanbensflöjt som är rekonstruerad efter fornlämningar från istiden. Hon pratar om kreativitet och hur den ofta har en mörk baksida, med psykiska sjukdomar som följd. Hon kopplar sin egen kreativitet till just psykiska sjukdomar i hennes familj.
En familj vars resa hon reflekterar över, och hur lyckan kommer och går: hur hennes familj ena stunden har en egen bondgård, och i nästa får en av medlemmarna sitta i Karlshamns fästning och slutar sitt liv urfattig: ”Ibland går det upp, ibland går det ner,” säger Karin Bojs.
Om Karin BojsTilldelades Augustpriset 2015 för årets bästa fackbok: Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren, i vilken hon söker sig bakåt i Europas och sin egen släkts urtida historia med hjälp av arkeologiska fynd och dna-vetenskap. Var under många år Dagens Nyheters vetenskapsredaktör och har även skrivit böckerna Vikten av gener och Syra själv, om konsten att syra grönsaker.
Hedersdoktor vid Stockholms Universitet för att hon på ett "spännande och kunnigt sätt gett naturvetenskapen en framträdande plats i Dagens Nyheter". Har också fått Ingenjörsvetenskapsakademiens mediepris och Kunskapspriset av Nationalencyklopedin.
Startade den svenska sektionen av pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser. Utbildad bagare, har arbetat i tio år på olika bagerier och konditorier i Göteborg.
Producent: John Swartling