Lina Kalmteg Podcasts
-
Nytt år betyder nya böcker och läsupplevelser. Lina Kalmteg guidar till vårens höjdpunkter i bokutgivningen. Bland trenderna ser hon mer ukrainsk litteratur och hur klimatfrågan etablerat sig som tema i skönlitteraturen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
HAR DE ENKLA BERÄTTELSERNA TAGIT ÖVER LITTERATUREN?Håller litteraturen på att förenklas och banaliseras på grund av anpassning till ljudboksformat och tv-serier? Det är farhågor som lyfts i en debatt på landets kultursidor. Samtal med Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts och Marie Pettersson, förläggare på Ellerströms förlag, om berättelsens roll i litteraturen idag.
ESSÄ: MOTSTÅNDSRÖRELSEN MOT BERÄTTELSENS HEGEMONIDet är inte första gången berättelsens roll i litteraturen diskuteras. I en essä från 2014 lyfter kritikern Maria Edström fram författaren Lotta Lotass som en motröst till vår tids besatthet vid berättande.
"MIN BERÄTTELSE": FRÅN RADIO TILL TEATER – OCH NU PÅ SKIVARadioprojektet ”Min berättelse”, där människor berättar om deras livsavgörande ögonblick, blev härom åren teater på Dramaten – och nu också musik av kompositören Lisa Grotherus.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
De fyra nominerade titlarna till Sveriges Radios Romanpris 2023 presenteras av kulturredaktionens Lina Kalmteg och Nina Asarnoj.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2023 är:
”Ovanjorden” av Mikael Berglund,
”Björnjägarens döttrar” av Anneli Jordahl
”Natten” av Sara Gordan
”Hemsökelse” av Khashayar Naderehvandi.
Utvalda bokcirklar från Östergötland och Gotland utgör årets Lyssnarjury, som har i uppdrag att bestämma vilken bok och författare som ska tilldelas Sveriges Radios Romanpris, när vi delar ut det för trettionde året i rad.
Under Litteraturveckan i P1 den 24-30 april hör vi Lyssnarjuryns diskussioner i P1 Kultur och får veta vilken roman och författare som vinner.
Romanprisets programledare och producent, Lina Kalmteg och Nina Asarnoj, presenterar idag de fyra nominerade romanerna som konkurrerar om lyssnarjuryns gillande.
TALMAN ANDREAS NORLÉN: JAG KAN LEVA MED ATT KALLAS INFLUENCERÄr Sveriges talman också en influencer? Följarantalet på instagram har mer än fördubblats sedan valet för riksdagens Andreas Norlén. Han läser dikter, visar upp sina tomatodlingar och förklarar vad som händer innanför riksdagens väggar. När vår reporter Nina Sjöman frågar, går han lite motvilligt med på att han kanske ändå är en slags influencer.
REPORTAGE: BILDNINGSRESAN – WIENReportageserien Bildningsresan tar dig till kulturens huvudstäder. Här får du en guide till de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Följ med Karsten Thurfjell till Wien.
ESSÄ! UTROPSTECKNET! DET SIGNALERAR BÅDE ILSKA OCH GLÄDJEEtt uteblivet utropstecken i ett sms kan få förhållanden att krascha. Utropstecknet är ett tecken som både väcker och uttrycker känslor. Kulturskribenten Kristina Lindquist berättar i dagens avsnitt av OBS, utifrån egna erfarenheter, om hur det också kan representera något mycket större än så.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
Pandemilitteratur, krig och nya ukrainska röster. Från Nobelpris och autofiktion till Augustpriset och frågan om svensk litteratur blivit för tråkig? P1 Kulturs panel guidar till litteraturåret 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LINA KALMTEG TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Fri" av Lea Ypi, roman, övers. Amanda Svensson. Albert Bonniers förlag.
"Paradais" av Fernanda Melchor, roman, övers. Hanna Nordenhök. Tranan.
"Flicka, 1983" av Linn Ullmann, roman, övers. Lars Andersson. Albert Bonniers förlag.
ANNA TULLBERG TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Åsnesommar" av Andrea Abreu, roman, övers. Hanna Nordenhök. Nirstedt.
"Vargarna från evighetens skog" av Karl Ove Knausgård, roman, övers. Staffan Söderblom. Norstedts.
"De tysta satelliterna" av Clemens Meyer, novellsamling, övers. Ebba Högström. Ellerströms.
FREDRIK WADSTRÖM TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Den längsta av resor" av Oksana Zabuzjko, essä, övers. David Szybek. Norstedts.
"Vargtimmen: berättelsen om de ukrainska flyktingarna" av Valerij Panjusjkin, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.
"Rysslands förlorade seger" av Arkadij Babtjenko, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.
VIVECA BLADH TIPSAR OM TRE BARN- OCH UNGDOMSBÖCKER:"Vi ska ju bara cykla förbi" av Ellen Strömberg. Rabén & Sjögren.
"Bettan" av Marie Norin och Elisabet Ericsson, illustratör. Alfabeta förlag.
"Bästa friends forever" av Ellen Karlsson och Karin Cyrén, illustratör. Natur & Kultur.
FLER TITLAR SOM NÄMNDES:"Kairos" av Jenny Erpenbeck (övers. Ulrika Wallenström, Albert Bonniers förlag), "Min är hämnden" av Marie NDiaye (övers. Ragna Essén, Natur & Kultur), "Barfotakvinnan" av Scholastique Mukasonga (övers. Maria Björkman, Tranan), "Bekännelser" av Domenico Starnone (övers. Helena Monti, Bazar), "Under Ukrainas öppna himmel", poesiantologi, redaktörer Mikael Nydahl och Kholod Saghir (Ariel förlag), ”Februari 33” av Uwe Wittstock (övers. Jens Christian Brandt, Nirstedt), ”Bröd och mjölk” av Karolina Ramqvist (Norstedts), ”Natten” av Sara Gordan (Albert Bonniers förlag), ”Ixelles” av Johannes Anyuru (Norstedts), ”Röda sirener” av Victoria Belim (övers. Inger Johansson, Brombergs förlag), ”Detaljerna” av Ia Genberg (Weylers förlag).
ESSÄ: ANNIE ERNAUX MÖRKARE SIDANär Annie Ernaux tilldelades Nobelpriset i litteratur pratades det mycket om hennes uppväxt- och tidsskildringar. Men skribenten och diplomaten Ulla Gudmundson hittar i dagens essä från OBS en annan sida av författarskapet i romanen "Sinnenas tid" och i den dagbok som på ett råare och mörkare sätt beskriver samma kärleksaffär.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
Johannes Anyurus nya roman "Ixelles" utspelar sig i Belgien och handlar bland mycket annat om litteraturens kraft. "Jag tror att många tänker att jag är en sådan som räddades av litteraturen. Men sanningen är att jag räddades från att bli civilingenjör."
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter: Lina Kalmteg
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Hon lämnade Ukraina när hon var 15 år, 1994, och flyttade med familjen till USA. Men när Ryssland angrep Ukraina 2014 sköljde minnena från barndomen över Victoria Belim. Hon åkte tillbaka, till sin mormor Valentina, och började skriva det som blev memoarboken "Röda sirener". Reporter: Lina Kalmteg
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Nederländske Marieke Lucas Rijneveld romandebuterade med den delvis självbiografiska boken "Obehaget om kvällarna", som fick det prestigefulla internationella Bookerpriset 2020. Nu kommer den hyllade 31-årige författarens andra roman, "Min dyra ögonsten", på svenska. Lina Kalmteg har träffat honom.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Hon slog igenom stort med sin debutroman "Samling" som utspelar sig i Londons finansvärld. Lina Kalmteg träffade den brittiska författaren Natasha Brown på litteraturfestivalen Louisiana.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Brittiska Natasha Browns blott 100 sidor långa debutroman "Samling" blev en jätteframgång när den kom ut på engelska förra året. Den nominerades till och vann flera priser.
Boken, som kom på svenska tidigare i år, handlar om några dagar i en svart kvinnas liv i Londons finansvärld och visar hur det kan vara att vara just svart kvinna med arbetarklassbakgrund i den branschen i synnerhet och i världen i allmänhet.
Natasha Brown blev överraskad av uppmärksamheten och trodde inte att en såpass experimentell bok skulle kunna bli så stor.
"Samling" är översatts till svenska av Matilda Södergran.
Ett reportage av Lina Kalmteg.
-
"Om James Ellroy hävdar att han är världens bästa deckarförfattare, så får väl jag säga att jag är världens främste Ellroybeundrare", säger Jens Lapidus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.
Den här gången läser vi om "Den svarta dahlian" av James Ellroy, från 1987. Hur är den att läsa i dag? Anna Tullberg och författaren Jens Lapidus tar sig tillbaka till ett språk och en miljö som de en gång älskade. De blir uppslukade av läsningen, men hittar också saker som har börjat skava i dag.
Ett samtal om stora förebilder, en ylande författare, bestialiska mord, besatthet och mjuka kärnor. Samtalsledare: Lina Kalmteg
JAMES ELLROY ÄR VÄRLDENS BÄSTA FÖRFATTARE......enligt honom själv. Och han älskar att odla myten om sig som outsidern, missbrukaren och caddien som till sist blev en världsberömd kriminalförfattare. Född 1948 i Los Angeles. När han var tio år gammal mördades hans mamma, Geneva Hilliker Ellroy. Mordet blev aldrig uppklarat och händelsen blev avgörande för den unge James och hans liv. Han hamnade i missbruk och kriminalitet. Men i slutet av 1970-talet började han i stället att skriva. James Ellroy debuterade 1981.
"Den svarta dahlian" är hans sjunde kriminalroman och den första delen i den så kallade Los Angeles-kvartetten (tillsammans med "Den stora tomheten", "LA konfidentiellt" och "Vit jazz") och blev hans stora genombrott. Traumat med mordet på hans mamma finns inknådat i flera av Ellroys böcker, men alldeles särskilt i "Den svarta dahlian", som också bygger på ett historiskt mord i Los Angeles i slutet av 1940-talet. I den uppföljande trilogin om USA:s undre kriminella värld kom James Ellroy att utveckla sin korthuggna prosa och väva in historiska, nationella politiska intriger i sina berättelser.
JENS LAPIDUS ÄR ELLROYS FRÄMSTE BEUNDRARE......och en av hans främsta efterföljare. "Utan James Ellroy hade jag inte blivit författare", säger han. Född 1974 i Stockholm och är förutom författare också jurist. Debuterade 2006 med succéthrillern "Snabba cash", om Stockholms undre värld. Hyllades och jämfördes med bland andra just James Ellroy och boken har sedan översatts till över 20 språk. "Snabba cash" följdes av "Aldrig fucka upp" (2008) och "Livet de luxe" (2011). Både "Snabba cash" och flera av hans andra böcker har filmatiserats. 2021 var det premiär för Netflixserien "Snabba cash", som är en fristående uppföljning som utspelar sig 10 år senare.
Sedan 2020 är Jens Lapidus också barnboksförfattare, med serien om Dillstaligan. Senaste boken för vuxna är den dystopiska thrillern "Paradis city" (2021).
Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.
-
"Känslan av att stå på tröskeln till en annan värld lockade mig, för jag var ett fegt barn som fick ångest av Pippi", säger Helena Dahlgren om varför "Agnes Cecilia" blev en så viktig bok för henne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.
"Agnes Cecilia - en sällsam historia" från 1981 av Maria Gripe, som ges ut på nytt våren 2022, är en bok många bär med sig sedan första läsningen, ofta utförd i tidiga ungdomsår. Hur är den att läsa om som vuxen? Lina Kalmteg och författaren Helena Dahlgren träder in i en välbekant värld, men får också syn på nya saker.
Samtalsledare Anna Tullberg lotsar genom en läsupplevelse i parallella världar. Det handlar om tröst och att livet är större än det vi bara ser omkring oss.
"AGNES CECILIA" BLEV MARIA GRIPES STORA GENOMBROTTMaria Gripe föddes i Vaxholm 1923. Död 2007. Debuterade 1954 med "I vår lilla stad". Skrev upp mot 40 böcker och översattes till 36 språk. Skrev bland annat böckerna om Hugo och Josefin och om Elvis Karlsson, men fick ett större genombrott med "Agnes Cecilia – en sällsam historia", som utkom 1981. Den handlar om föräldralösa Nora som har flyttat till en stor, vacker, gammal våning tillsammans med sin fosterfamilj och snart upptäcker hur det börjar hända märkliga, övernaturliga saker. En klocka går baklänges, hon hör steg utanför dörren och telefonen ringer med okända röster.
Stor uppmärksamhet fick Maria Gripe också med den så kallade Skuggserien, som inleddes med "Skuggan över stenbänken" 1982 och handlar om Carolin som kommer som hembiträde hem till en fin familj. Men vem är hon egentligen? 1989 blev de fyra böckerna i sviten tv-serie med titeln "Flickan vid stenbänken", i regi av Marianne Ahrne.
HELENA DAHLGREN LÄSTE MARIA GRIPE I TORKSKÅPETHelena Dahlgren var tidig med att blogga om böcker i Sverige och är barn- och ungdomsboksförfattare, med till exempel fantasyserien "Ödesryttarna". Hon har också skrivit spänningsromanen "Skarp", om den fiktiva författaren Beata Skarp, som handlar just om gränserna mellan liv och litteratur. På mellanstadiet brukade Helena gömma sig i torkskåpet i korridoren för att få läsa Maria Gripes böcker i fred. "Utan Agnes Cecilia hade jag varit en mycket tråkigare författare", säger hon.
Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.
-
"Jag blev lycklig av det här uppdraget", säger Christina Wahldén om att läsa om "Spionen som kom in från kylan".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.
Hur håller "Spionen som kom in från kylan", John Le Carrés genombrott från 1963, att läsa i dag? Författaren Christina Wahldén och kulturredaktionens Anna Tullberg ger sig tillbaka in skildringen av spioner och det kalla kriget, och slås av hur skrämmande aktuell boken är just, just nu.
Samtalsledare: Lina Kalmteg.
JOHN LE CARRÉ – ARBETADE SJÄLV SOM SPIONJohn Le Carré är född 1931, i Dorset, Storbritannien. Död 2020. Arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten i Bonn och Hamburg 1959–1964. Debuterade med "Call for the dead" 1961 ("Telefon till den döde" 1966). Fick ett stort genombrott med "Spionen som kom in från kylan" 1963. Gav ut 25 böcker, varav många har filmatiserats, inte minst "Tinker Tailor Soldier Spy", av svenske regissören Tomas Alfredson 2011.
"Spionen som kom in från kylan" handlar om den brittiske agenten Alec Leamas och utspelar sig under det kalla kriget, i dåtidens Berlin som var uppdelat i ett väst- och ett östblock med muren som en skarp gräns. Boken kom i svensk nyöversättning av Hans-Jacob Nilsson, 2021.
CHRISTINA WAHLDÉN – SKRIVER DECKARE SOM UTSPELAR SIG I AUSTRALIENChristina Wahldén är född 1965, i Järfälla, Stockholm och bor i Uppsala. Tidigare kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Debuterade 1998 med ungdomsromanen "Kort kjol", som fortfarande ges ut och diskuteras friskt i landets skolor. Har skrivit upp mot 70 böcker. På senare år har hon gett ut serien Darwindeckarna som utspelar sig i Australien, en viktig plats i hennes liv. Tredje delen, "Enbart kvinnor", gavs ut våren 2022.
Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.
-
'Den hemliga historien' var en jättestor läsupplevelse för mig. Detta att få stiga in i en förtrollad värld. Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan om jag ville läsa om, säger Lydia Sandgren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.
Hur håller ”Den hemliga historien”, bästsäljaren från 1992? Författaren Lydia Sandgren och Lina Kalmteg ger sig tillbaka in i den förtrollade collegevärld de minns från sin första läsning. De kommer ut igen med en delvis ny syn på boken och dess huvudpersoner.
Samtalsledare Anna Tullberg lotsar genom ett läslandskap av bladvändarkaraktär om identitetssökande ungdomar som suktar efter både bildning och droger.
DONNA TARTT – KULTFÖRFATTAREN SOM GER UT ROMANER VART TIONDE ÅRDonna Tartt är född 1963 i Mississippi, USA och har gett ut tre romaner hittills. "Den hemliga historien" från 1992 var hennes debut och blev ett enormt genombrott. Den översattes till över tjugo språk och såldes i miljontals exemplar. Senare kom "Den lille vännen" (2002) och "Steglitsan" (2013). Donna Tartt har alltid värnat sitt privatliv och därmed blivit en mytomspunnen författare.
LYDIA SANDGREN HAR INSPIRERATS AV TARTTS BERÄTTARTEKNIK
"Den hemliga historien" handlar om sex vänner studenter i grekiska på ett elitcollege i Vermont i nordöstra USA. Allt de gör tillsammans slutar i något som liknar en grekisk tragedi.
Donna Tartt gick själv på ett liknande college tillsammans med en annan kultförfattare, Bret Easton Ellis ("American psycho"), och det spekuleras fortfarande i artiklar och poddar om deras dekadenta studietid tillsammans och hur mycket av den som kanske letade sig in i "Den hemliga historien".Författaren Lydia Sandgren är född 1987 och bor i Göteborg, där hon också är verksam som psykolog. 2020 tilldelades hon Augustpriset för debutromanen "Samlade verk". Det är en bok på nästan 700 sidor om de tre vännerna Martin, Cecilia och Gustav och konstens betydelse i livet.
Om Donna Tartt säger Lydia Sandgren: "Jag har en själsfrände i kärleken till ett världsbygge".
LYDIA SANDGRENS LÄSTIPS OM DU VILL HA MERI avsnittet tipsar Lydia Sandgren om följande böcker på temat "träda in i en förtrollad värld och få vistas där":
"Alexandriakvartetten" av Lawrence Durrell.
"En förlorad värld" av Evelyn Waugh.Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.
-
Kulturredaktionens litteraturexperter Lina Kalmteg och Marie Lundström snitslar banan genom romanåret som gått. Vilka böcker blev årets läsäventyr? Vilka pratades det mest om och varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Från Knausgård till Gurnah. Och däremellan Palm, Cullhed, Ekman och många, många fler.
Vilka böcker gjorde störst avtryck? Vad minns vi helst av litteraturåret 2021?
Marie Lundström och Lina Kalmteg snitslar en bana genom årets romaner och väljer en personlig favorit.
Programledare: Mårten Arndtzén
Producenter: Ulph Nyström och Anna Tullberg