Mats Ottosson Podcasts
-
Fiskbiologen Oliver Karlöf letar ovanliga matsvampar i Brinkbäckens naturreservat utanför Botkyrka. Från Sarek berättar Tor Tuorda om forskaren Axel Hamberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kantareller och Karl-Johan i all ära, men det finns fler godingar i svampskogen. Som sotvaxing, vårtig röksvamp och blomkålssvamp. Och vinterskivling, som går att hitta långt in i november! Tipsen kommer från Oliver Karlöf, författare till boken Ovanliga matsvampar. Den här morgonen letar han svampar i Brinkbäckens naturreservat utanför Botkyrka, tillsammans med fältreporter Lena Näslund.
Svampar behöver inte vara ätliga för att ge lyckokänslor. Det framgår med all önskvärd tydlighet under en utflykt i ett uppländskt naturreservat när de svampentusiastiska deltagarna träffar på igelkottsröksvamp. Och från Gotland hör vi svampexperten Helena Björnström som just nu inventerar kalkbarrskogar på länsstyrelsens uppdrag. I en av dessa skogar hittade hon nyligen en helt ny svampart för landet, en så kallad rödling med rosa skivor och midnattsblå hattovansida. I programmet berättar hon om hur den och andra svamparter kan användas som verktyg för att hitta de mest skyddsvärda skogarna.
Axel Hamberg kom till Sarek första gången 1895. Han var bland annat glaciolog och berggrundsgeolog och att forska i den här fjällmiljön var hans livsprojekt. Reporter Thomas Öberg möter naturfotografen Tor Tuorda vid en av Axel Hambergs forskarstugor, på 1 830 meters höjd i Sareks nationalpark. Tor berättar om hur hans morfar och andra bärare var de som försåg forskarna med mat, ved, byggmaterial och forskningsutrustning. Ett jobb som var både tungt och farligt.
I Sara Engströms potatiskällare hänger ballongliknande kokonger under hyllplanen. I dem finns massor av pyttesmå spindlar. Vi ber spindelexperten Lars Jonsson berätta vad som försiggår inne i ballongerna och vad det är för art.
Och veckans kråkvinkel handlar om ett av våra minst populära djur: brunråttan. Inte ens biologer intresserar sig för dem. De som kan mest om dessa gnagare är de som bekämpar dem.
Programledare är Mats Ottosson.
-
En handfull vilda arter blev dagens tamdjur. Vad har de, och vi, vunnit på partnerskapet? Dessutom: en doftande, het och artrik svamputflykt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är få djur vi vill ha i sängen när vi sover, men vargens ättling hunden är välkommen! Hur gick det till? Och hur blev en asiatisk djungelhöna världens mest spridda fågel?
Med utgångspunkt i de vilda ursprungsarterna undersöker vi de ömsesidiga anpassningarna som vi och våra tamdjur och husdjur har gjort. Vem tog initiativ till samlivet? Och vilken betydelse har det haft för vår egen arts utveckling?
Fältreporter Lisa Henkow träffar etologiprofessor Per Jensen vid Linköpings Universitet som guidar genom samevolutionen bland djungelhöns, hundar, kor, katter, hästar och får.
De här arterna har vunnit på människans närvaro. Andra arter har det gått desto sämre för, vilket uppmärksammas i en ny säsong av radioserien Borta för alltid. Vi pratar med upphovsmannen Gustav Asplund.
Varje höst träffas landets mesta svampentusiaster någonstans i Sverige för att uppleva Mykologiveckan. Som rockfestival fast för svampnördar, som en deltagare uttrycker det. Mats Ottosson följer med på en svamputflykt där alla sinnen, även leksinnet, får festa loss.
För veckans höstligt rastlösa kråkvinkel står Joacim Lindwall.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
Vi letar sålljordstjärna på Klövberget i Tyresö. I Skuleskogens nationalpark används metalldetektor för att inventera långskägg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den här morgonen finns vi på Klövberget i Tyresö utanför Stockholm. Här finns ovanliga lavar, som gulvit blekspik, och ännu ovanligare svampar. Röksvampen sålljordstjärna har bara hittats på två platser i hela landet, och Klövberget är en av dem. Dessutom kikar vi in i de vindlande grottgångarna som bildats under de stora stenblocken vid bergets bas. Här börjar fladdermössen göra sig hemmastadda inför vintern.
Morgonens fältreporter Karin Gyllenklev har sällskap av Jonas Hedlund och Martina Kiibus, naturguider på Tyresö naturskola, och vi får också höra biologen Raul Vicente.
I Skuleskogens nationalpark är en del träd draperade i långskägg, en lav som ser ut som glest julgransglitter och kan bli 10 meter lång och därmed är världens längsta. För snart 40 år sedan inventerades träden här, och vid de träd som hade långskägg grävdes en metallbricka ner. Nu återvänder forskarna, med metalldetektor i hand, för att se hur det har gått. Resultaten i den världsunika undersökningen visar på en 40-procentig minskning av den rödlistade laven.
Och så följer vi med på releaseparty. 2 000 grönfläckiga paddor som fötts upp på Nordens Ark i Bohuslän har släppts ut på Öland för att förstärka de små populationer som finns av den sårbara arten där.
Eva Allestedt hittade en svamp som ingen annan hittat i Sverige förut - och nu ska hon få namnge den. Vi pratar med henne och med svampexperten Aleks Tudzarovski om en bläcksvamp som ser ut att få ett veckat namn.
Och vart ska man gå i oktober för att se riktigt snygg, utmanande, sirlig och köttig konst? Till svampskogen förstås. Veckans kråkvinklare Maria Westerberg tar oss med till en höstsalong med titeln konstnärlig frihet.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Sjöpungen havsspya har hittats för första gången i Sverige. Vi skådar rovfågel vid Falsterbo och möter fältbiologen Elias Blad på Lövö utanför Mönsterås.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utanför Mönsterås i Småland letar morgonens fältreporter Lisa Henkow arter tillsammans med fältbiologen Elias Blad. Det blir en morgon om ungas naturengagemang, i 75-årsjublierande Fältbiologerna, och om fascinationen inför att möta nya arter. På en favoritplats för Elias - naturreservatet Lövö.
Den främmande arten havsspya har för första gången hittats i Sverige. Det är en kolonibildande sjöpung som brer ut sig i stora mattor. Vi pratar med Annette Hellberg från naturum Kosterhavet - det var hon som hittade den när hon var ute och snorklade.
Och så möter vi Monica Pedersen som tar ledigt en vecka varje september för att titta upp i himlen. Och inte vilken himmel som helst, utan den över Falsterbo, ett av Sveriges absolut bäst ställen för att titta på flyttfåglar i allmänhet och rovfåglar i synnerhet.
Vi pratar med Carl Johan Råberg som hittade en sopp. Inte en Karl Johan, utan en långt mer exklusiv och djävulsk sådan - en djävulssopp.
Vi reder också ut vad det var för konstig humleliknande insekt som Eva såg tidigare i somras.
I veckans kråkvinkel är Tina-Marie Qwiberg irriterad. Tills hon möter rödhakens blick.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Kockholmen i norra Bohuslän bjuder på spännande geologiska formationer. Och vi möter Hans Karlsson som ägnat stor del av livet åt fjärilar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Lördag den 10 september är det Geologins dag, något som uppmärksammas på många håll i landet. I Naturmorgon tillbringar vi den på Kockholmen, en karg och kuperad halvö på Rossö i norra Bohuslän. Tillsammans med geologen Tomas Eliasson gör fältreporter Jonatan Martinsson en vandring med blicken riktad nedåt mot marken och bakåt i tiden, och försöker reda ut vilka geologiska processer som ligger bakom Kockholmens sandstränder, klapperstensfält och diabasstråk. Dessutom spanar de utåt mot Kosterrännan i havet utanför ön, en förkastningsspricka med ett djup på 450 meter. Hur gick det till när den blev till?
Kanske får de också se den sällsynta ostronörten. Kockholmens steniga stränder är en av få platser i Sverige där den här rödlistade växten fortfarande går att hitta.
Och så besöker vi Hans Karlsson i hans fjärilsvänliga trädgård på Öland. Här finns 65 års entomologisk kunskap samlad. Och kärleken till fjärilarna har gått som en röd tråd genom livet - även under de år han var arbetslivsminister. Favoritfjärilen framför andra är sorgmanteln.
Så här års känns fågelsången redan avlägsen. Men för den som spetsar öronen finns ändå fågelläten att lyssna på! Det är dags för en ny fågelsånglektion där magister Ottosson tar oss till nya svårighetsnivåer - fåglarnas smackande och tjackande varningsläten.
Vi ringer upp Martha Julku som oroade sig för hur dvärgpapegojan Alba skulle klara sig när livskamraten dött. Nu spelar hon Fågelsångsnatten för Alba, som sjunger med och verkar nöjd!
Nu i september firar Rachel Carsons banbrytande bok Tyst vår 60 år. Men det fanns också en annan bok hon hade velat skriva, berättar Mats Ottosson i veckans kråkvinkel.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
Med blommor och boplatser blev en grusplan i Växjö ett biparadis. I Sörmland spanar vi efter flyttfåglarna som är på väg söderut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vår fältreporter Lena Näslund finns i ett av Sörmlands bästa områden för både rastande och sträckande fåglar - Marsäng söder om Nyköping. Det börjar i augusti med imponerande sträck av exempelvis trädpiplärkor och gulärlor. En bra morgon kan vassarna vara fulla av rastande rörsångare och sävsångare. I september skruvas det upp med mängder av rovfåglar. Det officiella rekordet är från 1 oktober 1988: då räknades 1 172 olika rovfåglar på himlen över strandängarna.
En som har följt Marsäng under många år är Janne Gustafsson. Han har sett stora förändringar både i områdets skötsel och fågelfaunan. Nuförtiden ses stäpphök årligen och både röd glada och brunglada har blivit återkommande. Nu i veckan sågs en pilgrimsfalk kalasa på en duva. Vi möter också Jan Karlsson från fågelföreningen Tärnan som under lördagen ordnar drop-in exkursion på ängarna.
Och så ska vi till Växjö, till det som för drygt tio år sedan var en grusplan där få insekter trivdes. I dag heter platsen Biparadiset och här har biologen och intiativtagaren Tobias Ivarsson nu hittat 81 arter vildbin, 23 arter rovsteklar, 8 arter guldsteklar, 41 arter dagfjärilar och 25 arter trollsländor. Det har blivit en plats där både insekter och människor trivs, förklarar Tobias Ivarsson och kommunekologen Sofia Karlsson-Käll.
Inte bara fåglar flyttar - fiskar också. En migrerande fisk som gjort sin återkomst till svenska vatten är den magnifika blåfenade tonfisken. Så här års är en bra tid att spana efter den i Skagerrak. Det har fiskskådaren Thomas Strid gjort. Vi pratar med honom för att höra hur det var att få sin största dröm uppfylld, och också med SLU- forskaren Andreas Sundelöf om de senaste rönen om tonfisken.
Och fjärilar - flyttar också! Vi berättar om den större dagsvärmaren som det just nu är läge efter att spana lite extra efter.
Medan människor styr och ställer står träden där - och bär. Hör Lisa Henkow i veckans kråkvinkel.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Det blir allt annat än skönsång när lock- och varningsläten från trädgårdssångare, törnsångare, törnskata, nötskrika och talltita tas upp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fågelsångmagister: Mats Ottosson
Fågelinspelningar: xeno-canto.org/Mikael Litsgård, Martin Fransson och Lars Edenius -
Ärtsångare och svarthätta, rödstjärt, buskskvätta och stenskvätta samt blåhake. Alla säger de på olika sätt smack smack när de lockar och varnar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fågelsångmagister: Mats Ottosson
Fågelinspelningar: Martin Fransson och Lars Edenius -
Rödhake och gärdsmyg har vi tagit upp i tidigare fågelsånglektioner. Deras sång alltså. Nu är det dags för deras lock- och varningsläten. Dessutom: knattrande dubbeltrast.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fågelsångmagister: Mats Ottosson
Fågelinspelningar: xeno-canto.org/Lars Edenius -
Hur skyddar man både asp och bäver i en nationalpark? Och hur påverkas de inhemska fiskarna av förrymda regnbågar i Storsjön?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi ger oss ut på bäverspaning i Färnebofjärdens nationalpark. Här syns många grova stubbar med märken efter mejlseltänder, och kanske får vi höra ett plask från en bäver som drämmer till vattenytan med sin platta svans.
Bävern utrotades ur den svenska naturen på 1800-talet. Men för precis hundra år sedan återintroducerades den och idag finns en livskraftig bäverstam i Sverige. Bävern skapar livsmiljöer för andra arter och är ett fascinerande djur, med sin superpäls och sina hyddbyggen. Men det kan också uppstå problem när bävern omdanar landskapet. Och hur resonerar man i en nationalpark där det både finns unika lövträdsmiljöer och hungriga bävrar med aptit på asp? Morgonens ciceroner är Karin Haulin, nationalparksguide och Ingemar Södergren, förvaltare på Länsstyrelsen, tillsammans med fältreporter Erik Kohlström.
Efter att tusentals regnbågar rymt från en fiskodling så har den inhemska fisken i Storsjön i Jämtland fått svår konkurrens både vad gäller lekplatser och föda. Länsstyrelsen försöker nu begränsa antalet regnbågar och uppmanar alla att fiska upp så många som möjligt - dessutom sätter de sitt hopp till glupska gäddor. Reporter Ingrid Engstedt Edfast har varit i Svenstavik i södra Storsjön.
Vattennäbbmus är vår största näbbmus och dessutom vårt enda giftiga däggdjur. Lyssnaren Tina Jonsson på Alnön har den här sommaren lagt märke till att detta lilla rovdjur fullkomligen älskar solrosfrön.
Fiskars ögon är inte kalla, det är vår egen blick som saknar värme. Mats Ottosson försöker i veckans kråkvinkel förstå varför vi känner större empati för landlevande djur än de som lever på planeten "Vatten".
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
Mats Ottosson besöker gästexpert Annika Rastén för att prata om fåglarnas småprat varningsläten och lockläten med bofinken som exempel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fågelinspelningarna som används i avsnittet är hämtade från Sveriges Radios arkiv samt från databasen xeno-canto.org (Lars Edenius, Patrik Åberg och Louis A Hansen).
-
Biologer inventerar floran på fjället Gajsatje och skolbarn i Halland hoppas slippa invasiv fiskart på metkroken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vandring bland fjällviol, rosenrot och smörbollar på fjället Gajsatje. Fältreporter Jonatan Martinsson följer med biologerna Yasmine Kindlund och Isak Vahlström upp i Vindelfjällen väster om Ammarnäs. Varje sommar inventerar de floran på några utvalda fjälltoppar för att se om och hur den förändras över tid. Det är en del av ett miljöövervakningsprogram som länsstyrelsen i Västerbotten bedriver.
Skolbarnen metar och hoppas slippa svartmunnad smörbult.Längs stora delar av vår kust finns numer den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult. Än så länge är hallandskusten förskonad. Sportfiskarnas Hans Lindqwist lär ut skillnaden på de inhemska och de oönskade fiskarna. Reporter Jenny Berntson Djurvall.
En annan somrig aktivitet är att spana efter sjöstjärnor. Marinbiolog Christin Appelqvist guidar oss bland arterna på bryggan utanför Tjärnö marina laboratorium. Reporter Helena Söderlundh.
Har du sett att myror pyntar stacken med små bitar kåda? Lyssnaren Maggan Bylund undrar varför och vi frågar myrexperten Katja Bargum om syftet.
Vilka ganska stora fladdermöss jagar över åkrarna redan innan mörkret faller? Det undrar Lovisa Lesse utanför Söderköping. Fladdermusexpert Marie Nedinge tror sig ha svaret.
Det går att sjunka uppåt! Lena Pettersson har lagt sig på rygg i en kohage på Öland för att se stjärnfall – i veckans kråkvinkel.
Programledare: Mats Ottosson.
-
Ett år har gått sedan polisen Andreas Danman mördades i tjänsten. Nu berättar hans familj om saknaden, sorgen och hatet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Polisen Andreas Danman skjuts ihjäl en junikväll 2021 i Biskopsgården i Göteborg. Strax därefter får hans familj telefonsamtalet som slår deras liv i spillror. “De hade köpt tomt, de skulle bygga sitt hus, de skulle bilda sin familj, men allt det blev det stopp på”, säger Andreas mamma Birgitta Danman.
För när ett år snart passerat har hon, pappa Per och storebror Johan bestämt sig för att berätta sin historia för P4 Göteborgs reporter Emilie Lindholm. En berättelse om en son full av liv, en polis som älskar sitt arbete och om de starka känslorna när de mötte gärningsmannen under rättegången.
Programledare: Nadia Mattsson
Reporter: Emilie Lindholm
Producent: Eskil Lundgren
Ljudmix: Tova Östman
Kanal: P4 Göteborg
Ansvarig utgivare: Mats Ottosson
-
Handfast naturvård blottar sanden och ger plats åt hårginst, hotade fjärilar och vilda bin i naturreservatet Vessinge sandhedar i södra Halland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Strax utanför Veinge i södra Halland ligger naturreservatet Vessinge sandhedar. Här blommar just nu landskapsblomman hårginst i knalligt gult. En växt som uppskattas av många, inte minst flera rödlistade ginstfjärilar.
Området är ovanligt artrikt. Det beror dels på den varma sanden som insekter gräver sina bon i, dels på den handfasta naturvården som numera bedrivs här. Till exempel bränns hedarna varje vår och ger en nystart åt blommande örter och också svartbrända ytor som ger varma mikroklimat. Numera läggs energin på att blotta sanden i stället för att binda den.
Hela programmet sänds från Vessinge sandhedar. Lena Alness, Moa Pettersson och Kent Lindqvist från Länsstyrelsen i Halland medverkar, liksom biologen Krister Larsson.
Programledare är Mats Ottosson och reporter Lisa Henkow.
-
Morgonens fältreporter söker efter ögonknäppare bland Söderåsens raviner och där gullvivorna blommar trivs den sällsynta gullvivefjärilen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gullvivefjärilen flyger när gullvivorna blommar, men blir en allt sällsyntare syn. Men i Idhults naturreservat i Östergötland finns den kvar och länsstyrelsens Marcelle Johansson och Torbjörn Blixt jobbar tillsammans med markägaren Urban Eriksson för att fjärilen fortsätta finnas där.
Söderåsen i Skåne är en av Sveriges 30 nationalparker. Här finns vidsträckta bokskogar, djupa raviner och en hel del ovanliga insektsarter. Tillsammans med naturvägledarna Hanna Lundkvist och Kajsa Hansson vandrar morgonens fältreporter Jonatan Martinsson i det dramatiska landskapet för att titta närmare på några av de många arter som finns där. Kanske kan de få närkontakt med någon av områdets rariteter som röd ögonknäppare, gropig blombagge eller tapetserarspindeln.
Hur låter det under jord? Konstnären Jenny Sunesson är aktuell med en ljudinstallation i naturreservatet Florarna. Med hjälp av kontaktmikrofoner har hon spelat in ljud vi människor inte kan höra på egen hand, myror som rör sig i marken och spinnarelarver som sänder ut telefonlika signaler.
I veckans Kråkvinkel tar programledare Mats Ottosson ett helhetsgrepp på den biologiska mångfalden och levererar en innehållsförteckning som myllrar av liv.
Ur den biologiska mångfalden väljer Mats Ottosson två knarriga och knastriga röster från det öppna landskapet i en ny fågelsånglektion. Det handlar om buskskvätta och stenskvätta.
Programledare är Karin Gyllenklev.
- Show more