Melville House Publishing Podcasts
-
Många av oss tillbringar mycket tid på sociala medier. Ibland får vi lust att göra motstånd. Men hur ska det gå till egentligen? Författaren David Jonstad funderar över några motståndsstrategier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I ljudinspelningsteknikens barndom gjordes ett test. Folk fick ställa sig vid ett skynke och lyssna till ett stycke operasång från två olika ljudkällor. De visste att det bakom skynket fanns dels en rullbandspelare, dels en riktig operasångare. För de flesta var det svårt att urskilja när sången kom från bandspelaren och när den kom från operasångaren, trots att ljudkvaliteten på bandspelaren var rätt usel. Men tekniken var ny och häpnadsväckande, och i försökspersonernas hjärnor upplevdes därför maskinkopian som lika verklig som verkligheten.
På liknande sätt har det gått till när annan ny teknologi har introducerats. Men efter en tid har vi vant oss och upplevelsen blir då en helt annan. Tekniken får då snarare verkligheten att framstå som mer verklig. I fallet med bandspelaren fick den oss att uppskatta den unika upplevelsen av livemusik.
Det digitala teknikskifte vi nu befinner oss i är ännu så pass nytt att det fortfarande har förmågan att hänföra oss. Så pass att den handfull storföretag som dominerar tekniken har kunnat slå klorna i större delen av mänskligheten och det är först nu som de mörka sidorna av denna revolution börjar framträda.
Vi häpnar över hur mycket som kan rymmas i en manick inte större än en handflata. Att vi i våra fickor kan bära runt en portal in i ett eget universum av relationer, kunskap, ljud och bild. Men medan vi tillbringar allt större del av våra liv i denna värld exploateras vi utan att märka det. Författaren och Harvard-professorn Shoshana Zuboff kallar det för ”övervakningskapitalismen” i sin bok med samma titel. Hon jämför Google, Facebook och de andra techjättarnas explosionsartade uppgång med den industriella revolutionen. Då var det naturen och dess resurser som förvandlades till varor på en global marknad. I dag är det vi själva – och i synnerhet våra beteenden – som är råvaran som får kapitalismen att frodas.
Industrikapitalismen hotar att kosta oss jorden, skriver Zuboff, övervakningskapitalismen hotar att kosta oss vår mänsklighet.
Det är en dystopisk verklighet hon målar upp. Med maktfullkomliga organisationer som vet mer om oss än vad vi själva gör och hur dessa blir allt skickligare på att förutse och styra våra beteenden. Ofta i syfte att hålla kvar vår uppmärksamhet på skärmen och allt vad denna erbjuder – på bekostnad av livet i övrigt.
Mot detta bör vi göra motstånd, om vi håller livet kärt. Frågan är bara hur. Zuboff hoppas att vi med hjälp av lagstiftning ska upprätta ett nytt kontrakt för en digital kapitalism där medborgarna är med och bestämmer vem som äger makten över informationen. Vi ska göra den digitala framtiden till vårt hem, skriver hon.
I viss mån görs försök att reglera övervakningskapitalismen, men de kommer sent och det lär inte bli enkelt att rå på dessa giganter som använder sin enorma makt till att motsätta sig alla försök till regleringar. De fem största bolagen är nu dessutom så stora att de utgör en tiondel av USA:s totala börsvärde – vilken politiker vågar vingklippa dem och riskera en börskrasch?
Medan Zuboff alltså tar sikte på hur vi med samhällets etablerade institutioner ska kunna återföra makten över internet till dess användare tar sig den amerikanska konstnären och skribenten Jenny Odell an frågan om motstånd från ett helt annat håll. I den hyllade boken ”How to do nothing. Resisting the Attention Economy” utforskar hon mer och mindre genomtänkta strategier för att krångla oss ur techbolagens klor. En av dessa är att betrakta skärmen som ett gift och att åka på retreat för digital detox. Budgetlösningar finns i allehanda appar som syftar till att begränsa användningen av framför allt sociala medier. Det lite ironiska med denna strategi, konstaterar Odell, är att den ofta säljs in med argumentet att den ökar användarens möjlighet att vara mer produktiv på sitt arbete (inom kapitalismen).
Mer drastiskt är att fly fältet – en metod med tusenåriga rötter. Med start hos filosofen Epikuros i det antika Grekland berättas om historiens många försök att exempelvis bygga upp lantliga kollektiv där deltagarna kan undkomma den rådande kulturens urartning för en sundare tillvaro med fokus på det goda livet. Erfarenheterna från 1960-talets Back to the land-rörelse avskräcker dock Odell som menar att de flesta ändå inte har möjlighet att dra sig undan på det sättet. Inte heller ger hon så mycket för strategin att bojkotta Facebook eller andra plattformar eftersom det sällan är någon bestående lösning. Och vi vet ju hur det brukar bli. De som lämnar gör det med dunder och brak, men det dröjer inte länge innan de kommer smygande tillbaka till den moderna lägerelden.
Istället föreslår Odell något enklare: Bryt trollbindningen till skärmen! Hennes uppmaning om att ”göra inget” ska förstås som att göra det du verkligen vill göra, snarare än det som andra vill att du ska göra. Den produktivitet eller nytta som vi tycker oss uppnå genom skärmen sker alltid på bekostnad av sådant vi hade kunnat göra någon annanstans. Hon skriver: ”Den första delen av att ’göra inget’ är att frigöra sig från uppmärksamhetsekonomin; den andra delen är att återengagera sig i något annat”.
Det saknas alltså inte förslag och idéer om hur en motståndskamp skulle kunna se ut. Håller rullbandsspelarens knastrande ljud alltså återigen på att bli avslöjat? Möjligen har vi nu kommit så långt i det digitala teknikskiftet att vår upplevelse av tekniken är på väg att förbytas. Från nyhetens behag och hänförelse – till mognad och krasshet. Visst har digitaliseringen många nyttor, men det innebär inte att vi vill gå helt upp i den.
Ironiskt nog får detta draghjälp av techindustrin själv. När Facebooks moderbolag hösten 2021 bytte namn till Meta och presenterade sin vision för framtidens fördjupade social medier-imperium, The Metaverse, framkallade det mer kalla kårar än entusiasm. Med hjälp av VR-glasögon och augmented reality-teknik ska vi konsumenter smälta samman med den digitala världen så att vi till slut inte vet var den ena världen slutar och den andra börjar. The Metaverse presenterar en utopi som låter oss fly den kaotiska och skitiga analoga världen – in i rena underbara miljöer som vi själva bestämmer, liksom vi bestämmer hur vi själva ska se ut och uppfattas av andra. Som många har påpekat framstår detta inte som en utopi utan som en dystopi – i linje med den som Zuboff varnar för – där ännu större delar av våra liv blir kontrollerade av en handfull bolag som kommer spela på våra känslor och begär som ett piano.
Kanske är det försent att återta makten. Men att döma av kommentarerna som följde på lanseringen lever fortfarande hoppet om något annat. Om det digitala universum som Facebook vill skapa framstår som en mardröm snarare än en dröm är det inget vi vill fly till, men ifrån. Ut i en analog verklighet, med all sin skitighet och sitt naturliga kaos.
David Jonstad, författare
Litteratur
Shoshana Zuboff: Övervakningskapitalismen – vid maktens nya frontlinjer. Översättare: Ola Nilsson. Ordfront förlag, 2021.
Jenny Odell: How to do nothing – resisting the attention economy. Melville House Publishing, 2020.
-
Han tänjde science fiction-litteraturens gränser. Med omättlig fantasi sonderade han den inre och yttre rymdens beskaffenhet i över fyrtio romaner, samtidigt som han brottades med psykisk ohälsa, drogberoende och en okänd gudomlig kraft. Litteraturväven berättar historien om Philip K. Dick: sci-fi, speed och den gudomliga invasionen.
Litteraturväven är ett program av och med Jonas Stål, med inläsningar av Dick Lundberg, Hanna Wintzell och Beatrice Berg. Philip K Dicks porträtt är tecknat av Irem Babovic.
KÄLLOR:
[Litteratur]
Carrère, Emmanuel – I am alive and you are dead: A journey into the mind of Philip K. Dick, Picador (2004)
Dick, Philip K. – Blade runner, Bakhåll (1994)
Dick, Philip K. – Flöda min gråt sa polisen, Bernces förlag (1975)
Dick, Philip K. – In pursuit of Valis: Selections from the Exegesis, Underwood-Miller (1991)
Dick, Philip K. – Mannen i det höga slottet, Alpha science fiction (1979)
Dick, Philip K. – Motursvärlden, Bakhåll (2016)
Dick, Philip K. – Näst sista sanningen, Bakhåll (2018)
Dick, Philip K. – Palmer Eldritchs tre stigman, Bakhåll (2014)
Dick, Philip K. – Skannad i dunklet, Bakhåll (2015)
Dick, Philip K. – The last interview and other conversations, Melville House Publishing (2015)
Dick, Philip K. – The selected letters of Philip K. Dick 1972-1973, Underwood-Miller (1993)
Dick, Philip K. – The selected letters of Philip K. Dick 1980-1982, Underwood Books (2009)
Dick, Philip K. – Ubik, Bakhåll (2013)
Dick, Philip K. – VALIS, Bakhåll (2017)
Frick, Johan – Efterord (ur Blade runner), Bakhåll (1994)
Frick, Johan – Efterord (ur Ubik), Bakhåll (2013)
Holmberg, John-Henri – Efterord (ur Mannen i det höga slottet), Alpha scince fiction (1979)
Holmberg, John-Henri – Efterord (ur Motursvärlden), Bakhåll (2016)
Holmberg, John-Henri – Efterord (ur Näst sista sanningen), Bakhåll (2018)
Holmberg, John-Henri – Efterord (ur Palmer Eldritchs tre stigman), Bakhåll (2014)
Holmberg, John-Henri – Efterord (ur Skannad i dunklet), Bakhåll (2015)
Holmberg, John-Henri – Efterord (ur VALIS), Bakhåll (2017)
Peake, Anthony – A life of Philip K. Dick: The man who remembered the future, Arcturus (2017)
Sutin, Lawrence – Divine invasions: A life of Philip K. Dick, Orion Publishing Group (2006)
[Artiklar]
[Nätet]
Fakta amfetamin – Drugsmart https://www.drugsmart.com/fakta/amfetamin/
PKD-Otaku - http://www.philipkdickfans.com/resources/journals/pkd-otaku/
Temporallobsepilepsi - Karolinska institutet/MeSH - https://mesh.kib.ki.se/term/D004833/epilepsy-temporal-lobe (2020-12-14) -
Han utforskade sambandet mellan litteratur, våld och människans yttersta mörker, en mytomspunnen litterär stjärna vars misslyckade hjältar erövrade en hel värld. Litteraturväven berättar historien om Roberto Bolanõ: Resa mot mörkrets kärna. Följs oss gärna på instagram för att se vad som är på gång.
Litteraturväven är ett program av och med Jonas Stål, med inläsningar av Beatrice Berg och Dick Lundberg. Roberto Bolaños porträtt är tecknat av Irem Babovic.
KÄLLOR:
[Litteratur]
Andrews, Chris – Roberto Bolaño’s fiction: an expanding universe, Columbia University Press (2014)
Bolaño, Roberto – 2666, Albert Bonniers Förlag (2010)
Bolaño, Roberto –Amulett, Albert Bonniers Förlag (2011)
Bolaño, Roberto –Avlägsen stjärna, Albert Bonniers Förlag (2017)
Bolaño, Roberto –Between parenthesis: essays, articles and speeches, 1998-2003, Picador (2012)
Bolaño, Roberto – De vilda detektiverna, Bokförlaget Tranan (2007)
Bolaño, Roberto –Den odräglige gauchon, Bokförlaget Tranan (2017)
Bolaño, Roberto – Det okända universitetet, Bokförlaget Tranan (2011)
Bolaño, Roberto –Det ondas hemlighet, Bokförlaget Tranan (2017)
Bolaño, Roberto –Horor som mördar, Bokförlaget Tranan (2016)
Bolaño, Roberto – Nazistlitteratur i Amerika, Albert Bonniers Förlag (2012)
Bolaño, Roberto – Om natten i Chile, Bokförlaget Tranan (2009)
Bolaño, Roberto - Roberto Bolaño: The last interview & other conversations, Melville House Publishing (2009)
Bolaño, Roberto – Telefonsamtal, Bokförlaget Tranan (2015)
Bolaño, Roberto –Tredje riket, Albert Bonniers Förlag (2018)
Contreras, Fransisco – 11/9: 30 år sedan statskuppen i Chile, Nixon (2003)
Contreras, Jorge – Chile 11 september 1973: kuppen, terrorn och tragedin, (2003)
Gutiérrez-Mouat, Ricardo – Understanding Roberto Bolaño, The University of South Carolina Press (2016)
Lopez-Calvo, Ignacio – Roberto Bolaño, a less sistant star, Palgrave Macmillan (2015)
Maristain, Mónica – Bolaño: a biography in conversations, Melville House (2014)
Russell Clark, Jonathan – An oasis of horror in a desert of boredom, Fiction Advocate (2018)
[Artiklar]
Boullosa, Carmen – Bolaño in Mexico, The Nation, 23 april 2007
Goldman, Fransisco – The great Bolaño, The New York Review of Books, 19 juli 2007
Miles, Valerie – Roberto Bolaño and the beat connection, The New Yorker, 3 mars 2019
Rother, Larry – A Chilean writer’s fictions might include his own colorful past, The New York Times, 8 februari 2009
William-Olsson, Magnus – Frammanar det förflutna i nuet, Aftonbladet, 6 september 2011
Valdes, Marcela – Alone among the ghosts: Roberto Bolano’s 2666, The Nation, 19 november 2008
Zalewski, Daniel – Vagabonds, The New Yorker, 19 mars 2007
[Film]
La Belleza de Pensar (1999)
Intervju från International Bookfair, Chile, 1999
[Nätet]
First infrarealist manifesto, Altarpiece