Norra Sverige Podcasts

  • Norra Sverige behöver 100 000 personer som kan jobba Robotar har skrivit uppsatser åt studenter Id-al-fitr firas som avslutning på ramadan

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare Jenny Pejler. Reporter Jenny Toresson.

  • EU-regleringar, FN-avtal och svenska miljömål pekar alla mot att mer svensk skog kommer att behöva skyddas framöver. Men hur ska Sveriges över 300 000 skogsägare förmås att avverka mindre?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Granbarkborren har dödat 32 miljoner kubikmeter gran sedan 2018, att jämföra med de stora skogsbränderna sommaren 2018 som förstörde ca två miljoner kubikmeter skog.

    I veckan rapporterade Skogsstyrelsen att 40 procent av ungskogen i Norra Sverige är skadad, och då handlade det också om andra trädslag. 2021 avverkades rekords mycket skog i Sverige.

    Herman Sundqvist säger att miljömålet Levande skogar inte kommer att nås och att utvecklingen i skogen är negativ, men han lyfter samtidigt fram förbättringar som gjorts och som han tror kommer att slå igenom på sikt.

    – I en del avseenden mår den svenska skogen alldeles utmärkt och fungerar bra och i andra avseenden finns ganska stora svårigheter just nu, säger Herman Sundqvist.

    EU:s miljöpolitik krockar med svensk skogspolitik

    EU:s skogspolitik och FN-avtal innebär att mer svensk skog troligen kommer behöva skyddas framöver. Riksdagens miljömål för skogen, Levande skogar pekar åt samma håll.

    Samtidigt är avverkning den främsta inkomstmöjligheten för Sveriges över 300 000 skogsägare. I Ekots lördagsintervju föreslår Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist ett ersättningssystem till skogsägare som avstår från avverkning.

    – Det skulle ju kunna vara att en markägare får inte bara betalt för att genomföra olika skötselåtgärder som utvecklar och förstärker biologisk mångfald men det kunde också vara att en markägare får ersättning för att markägaren härbärgerar väldigt sällsynta eller hotade arter på sin mark också, säger Herman Sundqvist.

    För att Sverige ska nå de miljömål som riksdagen satt upp för skogen skulle mer skog med höga naturvärden behöva skyddas.

    Äganderätt står mot miljömål

    EU föreslår en förordning om restaurering av natur som innebär att 20 procent av unionens påverkade ekosystem ska återställas till 2030.

    För svensk del kan det här betyda att ytterligare runt en och en halv miljon hektar skogsmark ska skyddas. Enligt Skogsstyrelsen skulle det kosta runt 175 miljarder kronor att ersätta svenska skogsägare för det.

    I november beslutade EU om en annan förordning som också pekar mot att svenska skogsägare kan behöva låta mer skog stå, nämligen den som slår fast att Sverige behöver öka sin kolsänka, något som främst sker när växande skog binder koldioxid från vår atmosfär.

    I svensk skogspolitik betonas gång på gång äganderätten för skogsägare och skogsägarnas frihet under ansvar. Samtidigt ställer EU allt större krav på både klimatnytta och biologisk mångfald i den svenska skogen. Och det här skulle enligt Herman Sundqvist kunna balanseras genom att den som äger skog erbjuds andra sätt att tjäna pengar förutom virkesavverkning.

    – Äganderätten är grundlagsskyddad så jag tror att en väg som vi har föreslagit i vår fördjupade utvärdering av (miljömålet) Levande skogar är att försöka hitta incitament att tjäna pengar på sin skog på annat sätt, säger Herman Sundqvist.

    Intervjun spelades in den 22 december 2023.

    Gäst: Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen
    Kommentar: Mona Hambraeus, Ekots reporter med fokus på miljö och klimat
    Programledare: Kajsa Boglind
    Producent: Maja Lagercrantz
    Tekniker: Christer Tjernell

  • Träffa Love Rynbäck, en man som lever för och andas naturupplevelser! Idag jobbar han som lärare vid naturbruksprogrammets inriktning naturturism, och det är också inom det området han driver sitt eget företag sedan lång tid tillbaka.

    I Kalixpodden berättar han om hur han halkade in i branschen, om kontrasterna mellan Lapplandsfjällen och Ecuadors djungler, sina resor och familjelivet med fem barn. Han förklarar också vad som behövs för att turistbranschen i Norra Sverige ska blomstra!

    Det här avsnittet av Kalixpodden ingår i näringslivsenhetens satsning #viärkalix

    Gäst: Love Rynbäck, lärare och företagare inom naturturism.
    Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig vid Kalix kommun.

  • Send us a text

    I detta avsnitt av Kvartalet får vi besök av Diös vd Knut Rost som kommenterar bolagets resultat för tredje kvartalet 2021. Aktiviteten på Diös marknader är stor och Norra Sverige står inför en stor investeringsboom. Vi fokuserar även på klimatfrågan och diskuterar bland annat effekterna av höstens översvämningar på bolaget.

    Intervjun görs av Sverrir Thór (Fråga Lou), snabbanalysen av Niclas Höglund (JLL) och redigering av Mats Ingemansson (Beppo Ljudproduktion).

    Vill du veta mer om Kvartalet?
    www.fragalou.se/kvartalet/













  • Parkerad ensam på ett berg uppe i Norra Sverige, sitter jag mitt i natten och spelar in allt jag kan komma på om Parkeringar & Säkerhet!


    Jag ger er alla mina bästa app-tips och svarar på alla era frågor som; Hur vet man vart man vågar/får parkera över natten? Var är det säkert att parkera? Vart kan man läsa om regler om vart man kan parkera om man sover i bilen/bor i bilen? Om du är spontan och åker någonstans utanför din rutt, är det då svårt att hitta parkering? Är du inte rädd för inbrott? Hur gör du för att känna dig säker; vilka platser/rutiner osv? Vad har du för säkerhetsutrustning? Vad är ditt bästa tips för att känna sig trygg när en åker/parkerar för natten som ensam kvinna? Finns det någon sida/app eller liknande där man kan hitta info om bra och fina ställplatser? Om någon knackar på din dörr, hur utvärderar du om det är säkert att svara? Och mycket, mycket mer.


    Allt gott!

    /Sandra

    - Sponsrat av BuyOmniaEU.com

    Support till showen http://supporter.acast.com/vanlifeandstories.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.