Stefan Sundström Podcasts
-
Tillsammans med Babben Larsson och Stefan Sundström når vi nu vägs ände i läsningen av nobelpristagaren Harry Martinsons "Nässlorna blomma". Men får vi verkligen ett ordentligt slut på romanen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Lundströms Bokcirkel dyker ner i sista tredjedelen av Harry Martinsons självbiografiska roman om den föräldralöse pojken Martin, som får gå sockengång mellan olika tillfälliga hem, finner vi honom nu på gården Norda. Livet är hårt, snytingen hänger hela tiden i luften och den lille Martin står allra lägst i rang på gården. Våldet uppifrån tar pojken ut över djuren och när han ska göra rent hos korna slår han dem.
"Det här hakar tag i mig väldigt mycket", säger Babben Larsson i Lundströms Bokradio. "Det är den yttersta maktlösheten - när man går på djuren."
"Det är den här underkastelsen", säger Stefan Sundström. "Maktens våld fortplantar sig neråt. Det är klassiskt."
Till slut kulminerar våldet på Norda och den lille Martin rymmer. Istället hamnar han då på en inrättning som är ett slags modern fattigstuga, där han får lyssna på de äldres berättelser. Och där finns också den vänliga föreståndarinnan Tyra.
Men just när tillvaron ser ut att ljusna, vänder det igen. Och med det slutar romanen.
"Det är verkligen en cliffhanger i slutet", säger Babben Larsson "Vilket gör att man funderar på hur fanken han ska klara ännu en smäll i livet."
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin
-
Lundströms Bokcirkel med Babben Larsson och Stefan Sundström har nu kommit halvvägs in i romanen "Nässlorna blomma" av nobelpristagaren Harry Martinson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Romanen handlar om den lille Martin, som föds i början av förra seklet i Blekinge. Han blir tidigt föräldralös och slussas runt som sockenbarn på olika gårdar. Han hamnar hos familjer som mot betalning tar emot honom som arbetskraft och fosterbarn.
Efter att ha varit på gården Vilnäs ett år, blir han nu ivägskickad till Tollene gård, samtidigt som första världskriget brakar igång ute i Europa. På Tollene får han för sista gången möta en av sina systrar, som ger honom ett löfte som hon aldrig kommer att hålla. Tillvaron för den lille pojken blir allt mörkare och en dag inträffar händelse med en kalv, som ger den unge Martin skuld för livet.
"Det är giftiga skildringar av de här människorna som är omkring om honom", säger Stefan Sundström i Lundströms Bokradio. "Det är härligt att läsa!"
"Ja, det är nästan som en hämndbok det här", säger Babben Larsson med tanke på att boken skrevs när författaren var 31 år gammal. "De här människorna levde ju fortfarande då. Och då han ger liksom igen: Nu är det han som har orden, han som har svärdet!"
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin
-
Prenumerera på underproduktion.se/pmp för att få hela upplevelsen av PALMEMORDSPODDEN. Detta avsnittet släpptes där för ett år sedan.
Avsnitt 95 av Palmemordspodden - en podcast om Palmemordet. Där det ska avgöras huruvida olika låtar om Palmemordet svänger eller inte svänger. Den som ansvarar för uppdraget är en riktig expert, nämligen musikjournalisten och Tryck till-veteranen Fredrik Strage. Vi får höra en skakande historia om hur Palmemordet sabbade en inplanerad videovåldskväll och får en unik inblick i hur ungmoderater i Linköping reagerade på dådet. Men det handlar också om att beefa med generationer av hiphoppare, hur Skäggetorp har gangster-credd på internet, och hur DJ-kollektivet Whyte Kuntz fick sitt namn. Bland mycket, mycket annat.
Låtarna som bedöms är:
"Jag sköt Palme" - Looptroop feat Pst/Q
"Syndabock" - De Lyckliga Kompisarna
"Palme var en fräck filur" - Stefan Sundström
"Palme sköt först" - Alliansen
"Palme sköt först" - Palme sköt först
"Chrille P" - Öris & Ågren
"Olof Palme gick på bio" - Sverigedemokraterna via radioprogrammet Kaliber
Avsnittet släpptes ursprungligen i juli 2021 i den nya feeden för PALMEMORDSPODDEN som du borde börja prenumerera på omedelbart. Den finns på underproduktion.se/pmp.
Gå med i eftersnacksgruppen på facebook på https://www.facebook.com/groups/226383862490223 och köp biljetter till balla grejer på underjord.nu.
-
Vänsterpartiets riksdagsledamot Ulla Andersson samtalar med gäster över någon kopp kokkaffe, i detta premiäravsnitt är gästen Stefan Sundström.
Mer om Stefan här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Stefan_Sundström
I Sista Ordet kommenteras kriget i Ukraina, NATO och pensionsuppgörelsen.
-
Stefan Sundström tar emot i studion mitt under pågående skivinspelning. Han och den hälften så gamla Jack sjunger en sång om att gå från ung och oförstörd till gammal och desillusionerad, som ett gammalt sumpigt träsk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Jack Lantz
[email protected] -
Vilka svenska plattor tycker vi har hamnat lite i skymundan och borde lyftas upp mer? I det här avsnittet sätter sig Stefan med en annan Stefan, Stefan Sundström, och botaniserar bland svenska album som de tycker fler borde upptäcka. Det blir allt ifrån småländskt groove till naturlyrik och instrumental musik från västkusten. Tack till taket.info för grafisk form. Foto: Jeanette Andersson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mikael Herrström är musikproducent, ljudtekniker och sångare.
Han har arbetat med artister som Popsicle, Thåström, Fatboy, Ane Brun, Stefan Sundström, Ossler, Jerry Williams, Hederos & Hellberg, Amanda Ginsburg, Kristofer Åström och många andra.
I premiäravsnittet av podcasten "Under körsbärsträdet" intervjuas Micke Herrström av Frippe.
Avsnittet är gjort av Frippe Nilsson & Annika Jegbert.
Inspelat 4 februari 2021 i Midsommarkransen i Stockholm.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Journalisten Kjell Eriksson träffar Ida Texell från Agenda 2030-delegationen och pratar om mål 15: ekosystem och biologisk mångfald. Hur ska vi arbeta för att skapa en artrikedom så att djur och växtliv ska gynnas? Anneli tycker att vi översköter våra gräsmattor och att det skapar problem med den biologiska mångfalden. Artisten Stefan Sundström och Karin Lexén från Naturskyddsföreningen tipsar om biologisk mångfald hemma i trädgården.
-
P1 torsdag 17 april kl. 14.03, måndag 20/4 kl.18.15
När Janne drack var han kung i baren och pratade hela tiden. När han var nykter sa han ingenting, var omöjlig att nå. En morgon hittades han död i sin säng. Hur gestaltar man en människa som inte längre lever? Hur fångar man hans tystnad? Richard Dinter frågar Stefan Sundström, musiker, Eva Cederstam, dokumentärfilmare och fotograf, Daniel Sjölin, författare och Magnus Ringgren, poet.