Willes Podcasts

  • Nu är vi åter på plats och radar upp avsnitt efter avsnitt till alla er lyssnare.

    En liten förändring är att våra avsnitt kommer att börja släppas på tisdagar och inspelningarna görs under måndagarna. Det gör att detta avsnitt blev ett litet speciellt avsnitt när nyhetssvepet blev en form av "live-svep" när DP World tour avgjordes under måndagen istället för en sedvanlig söndag.

    Men vi stannar förstås inte där, vi går igenom Willes tränarspaning och löser gåtan till varför vi alla treputtar. I våra Birdies och bogeys radar Wåfflan upp några härliga iaktagelser från golfvärlden.

    Som alltid avslutar vi tiden tillsammans med vår egen "Vart är vi påväg?" kring svenska golfklubbar. Ställningen inför dagens avsnitt: 6poäng för William och 4 för Wesley. Undra vem som kammar hem flest poäng i dagens avsnitt!

    Lyssna väl och som alltid, gå gärna in och följ oss på @golfens_enda_podcast på instagram! 

  • Sista avsnittet innan några dagars julledighet. Vi bränner av lite ifrån det som hänt i golfvärlden innan vi glider över på häftiga historier med inspiration från Ryder Cup, ett regnigt Sverige och massvis av annat. I Willes tränarspaning hugger vi in på sambandet mellan slaglängd och precision med drivern och hur detta kan kopplas till klubbans längd. I Veckans Birdies och Bogeys med Weslet så... nej just ja. Det kan vi aldrig berätta. Det får ni allt lyssna på för att få reda på!

    God Jul, lyssna väl och så ses vi i mellandagarna!

  • I veckans avsnitt gästas vi av tränaren och forskaren Martina Höök som berättar både om sin erfarenhet med att jobba med elitidrottare inom längdskidor och forskning på kvinnliga idrottares hälsa.

    Martina är en tidigare ultraidrottare med fina meriter som både har varit elittränare inom längdskidor och jobbat som forskare inom träningsfysiologi för att sedan på senare år mer fokusera på hälsan hos idrottare i stort.

    Hon har bland annat varit med att ta fram handboken Den hållbara skidåkaren som är en väldigt informativ bok på 35 sidor kring saker så som relativ energibrist, ätstörningar och återhämtning.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:00:00 Willes ben är svagt efter hans knäskada 00:03:10 Gudiol har planer för att börja träna mer i trädgården 00:06:07 Dagens gäst, Martina Höök forskare och fd ultraidrottare 00:08:46 Martinas egen träningsbakgrund och vägen in på studiespåret 00:11:55 Det första steget in i forskningsvärlden 00:13:37 Arbete som juniortränare i skidlandslaget 00:15:42 Det är väldigt svårt att få till tester som är tillförlitliga 00:22:59 Från ett fokus på fysiologi till mer fokus på idrottaren och människan 00:27:59 Martinas nuvarande forskning på problemet med för lågt kaloriintag hos idrottare 00:31:08 Går det att träna individer efter menscykeln så resultaten blir bättre? 00:37:46 Påverkar populärkulturen elitidrottarnas syn på vad som är viktigt eller bör göras? 00:39:56 Studie på hur kommunikationen kring mens fungerar mellan aktiva och tränare? 00:42:43 Varför det är dåligt att tappa mensen som kvinnlig idrottare 00:48:56 Hur pratar man med idrottare om frågor som kan vara känsliga? 00:54:16 Skidförbundets bok Den hållbara skidåkaren är riktigt bra för aktiva och tränare 00:57:29 Hur kan man prata med elever med minimal risk att trigga en ätstörning? 01:01:35 En hel del idrottare vet bara inte om att de äter otillräckligt
  • I veckans avsnitt diskuterar vi begreppet Training load eller träningsbelastning och hur man definierar och försöker mäta det. Traditionellt så har det ofta mätts i enkla saker så som antalet kilometer, lyfta ton eller kanske intensitet multiplicerat med arbetstiden.

    Ibland är de här måtten praktiskt användbara men det finns också många frågetecken kring vad de verkligen mäter. I avsnittet tar vi också upp två nya försök att försöka kvantifiera hur belastande olika typer av träningspass verkligen är.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:00:00 Fotbollssäsongen har börjat igen 00:05:48 Willes zwiftsäsong har börjat igen och han är tillbaka i B-klassen 00:10:09 Hur mäter vi träningsbelastning? 00:12:28 De första modellerna för att försöka förutsäga prestation genom att styra belastningen 00:16:03 Högre intensitet ger större belastning än lägre 00:19:39 Vad mäter man fysiologiskt när man använder mått för training load? 00:20:47 Måtten för belastning fungerar ofta i praktiken trots att det är oklart vad de mäter 00:24:36 Acute Performance Decrement - Ett sätt att försöka mäta objektivt hur belastande ett träningspass var 00:29:50 Training Stress Score som mått på träningsbelastning 00:31:44 Andra sätt att försöka mäta träningsbelastningen 00:34:00 Små ökningar i arbete kan ge stor skillnad i belastningen 00:37:23 Samma arbete kan ge olika belastning på samma idrottare i olika sammanhang 00:38:18 Många mått på träningsbelastning överskattar arbetstidens påverkan 00:41:46 Så länge man safear så man är i rätt zon så fungerar det bra 00:44:14 En procent av hur max du hade kunnat jobba på en viss intensitet 00:46:41 Andningsfrekvensen kan vara riktigt användbar om den kan mätas bra nog 00:49:09 Kan man föra över konceptet om % nära trötthet?
  • Efter två veckor är podden ÄNTLIGEN tillbaka. Och det är löven också. Dags för toppmöte på hemmaplan och restriktioner eller inte, vi är peppade. Denna gång pratar vi om Willes och Ottos otroliga facit den senaste tiden, vi försöker utläsa något ur Olofssons första match och spekulerar i hur det kommer gå för Tyler Nanne i löven. Som vanligt tar Veckans Marklund upp mycket av tiden men vi lyckas också ta fram en Veckans Beliavski, trots endast en match spelad sedan senast. Varsågoda och på återhörande!

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Nytt år, ny onsdag och där sitter du med ett sprillans nytt exemplar av Sveriges - i särklass - bästa podcast. Vad händer denna vecka då? Vi pratar om det nästan obefintliga skadeläget, om Willes plats i hierarkin, om Jacob Olofsson och såklart om KONCEPTET. Det hissas en Beliavski och dissas en Marklund och så avslutar vi i sedvanlig ordning med att prata om våra förväntningar inför kommande vecka.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I veckans avsnitt diskuterar vi en ny intressant studie som visar att väldigt lite rörelse utanför träningen kan ha en negativ effekt på träningsresultaten. Det här har varit en fråga som vi har funderat kring många gånger om här i podden och även om mängden total träning var ganska liten och personerna var nybörjare från början så är resultatet riktigt intressant.

    Avsnittet börjar dock med att vi diskuterar riktigt högintensiv intervallträning och vilka hälsoeffekter man kan tänkas få från dem.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:00:00 Gudiol bör få sitt vanliga liv tillbaka snart 00:05:28 Willes knäskada blir bättre och bättre 00:09:19 Hur ska man placera sprintintervaller i förhållande till råden om fysisk aktivitet för god hälsa? 00:15:07 Om du kör max så orkar du väldigt lite 00:17:19 30 stycken 4 sekunders intervaller 00:20:07 Snabbare sprinter och högre power tillsammans med bättre kondition 00:21:52 Jacob är lite skeptisk till om effekterna verkligen blir de samma på sikt 00:28:03 Får folk bättre hälsa pga hög VO2max eller är VO2max en markör för god hälsa? 00:33:20 Hur fungerar den här typen av träning som råd utan att någon övervakar träningen? 00:36:04 Du tappar mycket träningseffekt om du myglar när varje sekund är högeffektiv träning 00:38:43 Kan lågintensiv rörelse/träning förbättra dina resultat på gymmet? 00:43:22 Varför skulle resultaten kunna bli bättre av rörelse utanför träningen på gymmet? 00:49:58 Även om du når upp råden för fysisk aktivitet så ger mer rörelse ytterligare fördelar 00:53:55 Kan "träningsresistenta" personer i studier bara vara fysiskt inaktiva utanför träningen? 00:57:50 Det finns nog fördelar med att verkligen ta i då och då
  • I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack diskuterar vi mått Rate of Force Development som är ett mått på hur snabbt dina muskler kan skapa kraft. En hög Rate of Force Development är en förutsättning för att du ska kunna vara en snabb och explosiv idrottare.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:00:00 Willes knäskål har hoppat ur led 00:09:16 Vad ordet Rate of Force Development (RFD) betyder 00:13:52 Det finns olika sätt att mäta Rate of Force Development 00:15:27 RFD är ett fysiologiskt mått och inte direkt relaterat till prestation 00:25:14 En systematisk översiktsartikel på hur RFD påverkas av styrketräning 00:26:59 Styrketräning tenderar till att förbättra RFD 00:33:35 Olika former av styrketräning har lite olika effekt på RFD 00:35:18 Spelar hastigheten någon roll om din intention är att göra det så snabbt du kan? 00:40:47 Många behöver bli bättre på att verkligen ta i när de utför ett lyft på gymmet 00:42:25 Tyngre vikter utan intentionen att göra det fort fungerade sämst för att förbättra RFD 00:47:40 Specificitet kontra tiden det kan ta och vilken nivå du är på 00:52:52 RFD ökar mest i början av ett träningsprogram 00:55:18 Det finns väldigt få studier på kvinnor 00:58:27 Du blir bättre på testet om du tränar på något som liknar testet
  • Gudiol och Valkeaoja diskuterar det viktigaste sakerna att göra rätt när du vill gå ner i vikt och behålla muskelmassa. Det blir även en diskussion kring intensiteter vid konditionsträning, om fettceller finns för evigt och vad som kan tänkas hända med aptit, matlust och belöningen man upplever från mat i fall man tappar smak och luktsinne.

    Vill du veta ännu mer kring det här med hur man gör en deff så har vi ett specifikt avsnitt kring det, avsnitt 188 med Jacob Papinniemi.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:00:00 Jacobs jobb på idrottsgymnasiet är igång igen 00:06:47 Willes dotter ska börja förskolan nu 00:09:28 Frågeavsnitt igen denna veckan men sen blir det mer gäster igen 00:10:43 Vad ska man göra när man kommer till en backa på ett lättare träningspass? 00:19:51 Vad är det viktigaste att tänka på om an vill gå ner i vikt och samtidigt behålla muskelmassa? 00:34:47 Kan fettceller försvinna efterhand? 00:41:17 Vad händer med aptit, matlust och belöning om man tappar smak och lukt?
  • Tyngre Rubriker avslutar året med att lyfta fram de rubriker som etsat sig fast lite mer än andra under året som gått.

    Medverkar i panelen gör som vanligt Jenny Ågren, Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Caroline Mellberg & Jacob Papinniemi.

    Hålltider

    00:00:00 Alla säger hallå 00:01:02 Berit hälsar 00:03:53 Willes favoriter - Ortopeden i nyhetsmorgon 00:09:27 Carolines favoriter - Bota diabetes typ 2 00:16:23 Papinniemi favoriter - Öl-yoga och enorma doser koffein 00:28:13 Jennys favoriter - Mitt sockersöta barn 00:33:45 Gudiols favoriter - Nya tarmbakterier och mäta fysisk aktivitet med mobiltelefoner över hela världen 00:37:36 Personer som återkommit flera gånger

    Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.