Bölümler
-
ממש רצינו לשוחח עם דרור גלוברמן! ידענו שהוא יכול להאיר את עיננו בכל מה שקשור למסכים, כי דרור הוא מאסטר בחדשנות, טכנולוגיה ורשתות חברתיות, ויש לנו באמת אינספור שאלות - דרור הוא העורך ראשי של אתר NEXTER , מגיש את התוכנית "next" בקשת 12, כותב על טכנולוגיה, כלכלה, בני אדם ותרבות, ומרצה כבר שנים!
הרמנו אליו טלפון, ומצאנו את עצמנו מתגלגלים בשיחה מרתקת על "מאחורי הקלעים" של הטכנולוגיה, על אינטרסים ואיך קורה שכולנו (לא רק הילדים שלנו!) נשאבים פנימה, מה אנחנו יכולים לעשות כדי להישאב פחות, איך לדבר עם הילדים שלנו כדי שישתפו אותנו יותר, האם החיטוט שלנו לגיטימי/הכרחי, ואולי יש אלטרנטיבה ראויה יותר, ומהן התוכנות של סינון ופיקוח ששווה להכיר.
מסתבר שרב הנסתר על הגלוי - היה מרתק ומאיר עיניים! מוזמנות ומוזמנים:).
האזנה נעימה,
שירי ונני.
צילום דרור - אור אורן. צילום שירי ונני - ליאת פנחסי
חסויות הפרק:
אוטוטו תכניות לילדים - https://www.osimhistoria.com/ototo-shop
פנדה מזרנים - https://pandazzz.co.il/
http://www.ads.ranlevi.com/2020/09/06/otototo-osothorut-masachim/ -
כהורים, אתם בטח מכירים את השלב הזה רגע לפני שנגמר החופש הגדול ורגע לפני שחוזרים ללימודים: הקניות לבית הספר, הרשמות לחוגים (מי אמר חוג דוקים ולא קיבל), ימי הולדת (איזה קונספט ייבחר השנה?) - שלכל הטוב הזה מתווספות אינספור קבוצות ווטסאפ וסטרס אינסופי. הפעם ב'עושות הורות' פרק להורה המוגזם(!) תהיה איתנו המורה של המדינה וכוכבת הרשת שירי קניגסברג לוי שתעשה לכם סדר ותעזור לכם להוריד קצת מכל הלחץ וההגזמות שמאפיינות את התקופה הזו של השנה.
האזנה נעימה,
שירי ונני.
חסויות הפרק:
האלבומים של אביב - https://avivalbums.co.il/
מדולה - http://www.medulla.co.il/
http://www.ads.ranlevi.com/2020/08/23/avivalbums-osothorut-mugzamim/ -
Eksik bölüm mü var?
-
תגידו, פעם קראתם יותר? גיבורי ילדות ספרותיים יש לכם? זוכרים, פעם, כשהקצב של החיים הרגיש איטי יותר והיו פחות הסחות דעת. כשיכולנו לצלול לסיפור לא כדי לשפר מיומנויות דיבור וקריאה, אלא כדי לצאת להרפתקה. איזה כייף זה היה! למה הפסקנו??
קצת ויתרנו על הקריאה? אין ספק שהיא בתחרות קשוחה עם מסיחי דעת, ומשום שהיא כ"כ נפלאה החלטנו לדבר עליה.
פרק עם סוויץ! על למה הקריאה כ"כ טובה לנו, טיפים שיעודדו את הילדים שלנו לקרוא יותר (אפשר גם אפשר!), ספרים שאנחנו אוהבים ואהבנו, תיווך הורי (ומה לא לקרוא! – יש גם מזה), ואורחת מיוחדת, עם סיפור מיוחד, על דמות צבעונית במיוחד ששינתה את חייה!
האזנה נעימה,
שירי ונני
וכמובטח מהפרק, המלצות הספרים שלנו:
נונה קוראת מחשבות
יהונתן בלש ממש
מרק דלעת
מעלה קרחות
אוזו ומוזו מכפר קאקארוזו
איפה פה זה אנגליה
סדרת הארי פוטר
כראמל
http://www.ads.ranlevi.com/2020/08/09/avivalbums-osothorut-books/ -
נני קורננה! ז"א נמצאה חיובית לקורונה! טירוווף, כי מדאיג (ברור, לגמרי), ומה יהיה עם הילדים, ואיפה תתבודד, ואיפה נדבקה??
ביום הבשורה נכנסנו, כל חברי הפודקאסט, לבידוד, כי הקלטנו עבורכם פרק, וריחוק חברתי או לא, החברותא הספיקה. ובזמן שיצאנו שליליים לקורונה וחזרנו לחיינו הפעילים, וחלפו יום ויומיים וימים, נני עדיין בבידוד.
ותוך כדי רכבת הרים משוגעת, מטלטלת של שגעת ואופטימיות, תסמינים מחרפנים, מרתון נטפליקס, טיפוס על הקירות, געגועים אינסופיים לילדים והערצה לאודי שלוקח פיקוד - נני הפכה לשגרירת חולי הקורונה באשר הם!
ומאחר ומתראיינת ללא הרף, החלטנו לראיין אותה גם אנחנו, כי סליחה! משפחה זו משפחה😁 .
יומן הקורונה של נני, שאלות רציניות, צחוק, דמע, טיפים, חידון כן ולא והמלצה חמה לשני ספרים שמעולים לתקופה ובכלל.
בקיצור, אם אין נני לנו, מי לנו! רק בריאות אהובה שלנו ומהר❤️!
האזנה נעימה!
שירי ונני.
http://www.ads.ranlevi.com/2020/07/16/ototo-osothorut-nani-bidud/ -
בשנים האחרונות נרשמת עליה מדאיגה בצריכת אלכוהול בקרב ילדים והגיל בו הילדים שלנו מתחילים לשתות הולך ופוחת.
מה הסיבות שזה קורה? האם רק ילדים מסויימים יצרכו אלכוהול או שכל מי שיקלע ללחץ חברתי כזה או אחר עלול להישאב למערבולת? הפרק הזה יעסוק בכל הסיבות שמובילות לשם, הסכנות, המדרון התלול והכי חשוב פעולות המנע. נבין מה הגבולות שעלינו להציב, איך לדבר איתם על זה ואיך גורמים להם לדבר על זה איתנו, ובכלל איך אפשר להיות הורה אמיץ מספיק בשביל להציב קוים אדומים ומנגד לדבר איתם על הכל בפתיחות. פרק חשוב, עם עצות שקל ליישם.
האזנה נעימה,
שירי ונני.
http://www.ads.ranlevi.com/2020/07/05/ototo1-osothorut-kidsandalcohol/ -
גיל שנתיים, מה קשור מרד עכשיו?? מסתבר שקשור! והוא אפילו מזכיר את מרד גיל ההתבגרות, כי גיל שנתיים הוא גיל ההתבגרות הראשון. נכון, זה לא צפוי, זה לא תואם גובה וגיל, זה מבלבל, מבאס, מכעיס, מביך ומה לעזאזל עושים כשהילד נכנס להתקף זעם בארוחת שישי או בקניון?
פרק על הגיל הכי מתקיל, כדי שנדע איך הוא נראה, למה זה מגיע לנו, מה הילדים שלנו באמת רוצים, למה כל כך מוקדם הם מתריסים מולנו, ובעיקר, איך לצמצם את מאבקי הכוח ואיך להגיב להתקף זעם בזמן שהוא קורה (כי התעלמות לא מרגיעה אף אחד, ובריחה מהמקום היא לא באמת אופציה).
בתמונה נני לפני התקף זעם:)
"ארוחת החג עם אובמה נגמרה בבכי" - קישור לכתבה https://www.mako.co.il/news-world/international-q2_2015/Article-de9be92993f8d41004.htm
http://www.ads.ranlevi.com/2020/06/21/ummkhalifa-osothorut-terrible-twos/ -
הפעם נדבר על האבולוציה של הטכנולוגיה. כיצד ההורים של ההורים שלנו הגיבו לקדמה? האם אנחנו בדיוק כמותם? מה הם המחירים והיתרונות (כן היתרונות) וגם החסרונות של החשיפה למסכים ורשתות חברתיות? מה ההבדל בין שימוש פסיבי לאקטיבי? נדבר גם על חשיבות התוכן שמופיע במסך ועל הדרך החדשה בה נרקמים קשרים בין אישיים בנינו ובין העולם. לאולפן של 'עושות הורות' הגיע ד"ר יובל דרור - סוציולוג לטכנולוגיה, מרצה בנושאי חדשנות והשפעות טכנולוגיה דיגיטלית ומדיה חברתית ומגיש הפודקאסט 'עושים טכנולוגיה'.
הצטרפו לפרק ראשון במסע שלנו, לחיפוש הדרך הטובה והנכונה ביותר להיות הורה בזמנים בהם המסכים הם האלוהים.
שלחו לנו, תגובות, שאלות, הערות והארות בקבוצת הפייסבוק שלנו - https://www.facebook.com/groups/osothorut
האזנה נעימה,
שירי ונני.
http://www.ads.ranlevi.com/2020/06/07/takeaway-osothorut-kidsandtech/ -
ברור שכן, איך לא? כי ידוע שהורות מגיעה במארז חגיגי עם רגשות אשם, ואם לדבר פתוח, לא משנה כמה נשתדל ונעשה ובאמת נצא מגדרנו עבור הילדים והמשפחה שלנו, תמיד נמצא משהו להתייסר עליו.
דוגמאות? בכיף! פרידות הבוקר הורגות אותנו, לפעמים הלב שלנו מכוסח כבר בלילה כשהם מחבקים ואומרים שלא רוצים ללכת לגן כי הם יתגעגעו אלינו, וזה נשמע בול כמו חרדת נטישה. השעות הארוכות שלנו בעבודה שבאות על חשבון זמן בית, הימים שאנחנו מעבירים בכסאח מתמשך ונכנסים מיוסרים למיטה, אח או אחות חדשה שגוזלים מהם את היחס ולמה אנחנו חייבים לשבור להם את הלב ולהגיד לא על כל דבר. סתם עצרנו. יש עוד. פרק מאוורר במיוחד על עצבים חשופים, שמשותפים לכולנו (וכן, לפעמים צרת רבים כן מנחמת), ובעיקר, איך להיות יותר מבסוטים על עצמנו ולהרגיש אשמים פחות.
מוקדש באהבה גדולה לכל ההורים באשר הם הורים ובאשר הם,
שירי ונניץ.
http://www.ads.ranlevi.com/2020/05/24/panda-osothorut-guilt-parenting/ -
לכולנו יש ערוץ תקשורת כלשהו עם ילדינו, אפילו תקשורת טובה. אבל האם היא אפקטיבית? בפרק הבא החלטנו להתמקד בדיוק בזה. אבל בלי פילוסופיות פשטניות על "הכלה" ו"קבלה" אלא ממש, איך עושים את זה. מה הטעויות הנפוצות? מה הטיימינג הנכון לתקשר עם הילדים שלנו? ואפילו על שימוש נכון בשפת גוף ואסרטיביות. פרק שעוזר לחולל שינוי ממש מיידי, בדפוסי התקשורת שלנו עם האנשים הקצרים שאיתנו.
האזנה נעימה,
שירי ונני -
זה אולי מפתיע, אבל שאלת מליון הדולר היא לא "איך להיות הורים" אלא "מה זה אומר"??
בכנות, נכון שהתפקיד הזה ממש מבלבל לפעמים? בצדק. קבלו דוגמאות – איך יודעים מתי להקשיח עמדות ומתי לוותר, איך יודעים מה חשוב ועל בסיס מה לקבל החלטות, איך משפיעים על אחר מלבדנו ואיך יודעים שאנחנו על דרך המלך ולא עושים נזק? למה לא מספרים לנו שום דבר?!
בלבול לגיטימי לגמרי, יש לו סיבות ויש מחירים, ואיזה כיף שיש לו גם אלטרנטיבה! היא נקראת מנהיגות הורית, והיא הציר המרכזי והיחיד שעושה סדר ושכל. מוזמנים ומוזמנות באהבה לפרק על הגדרת המנהיגות ועקרונות המפתח שהם מפת הדרכים להורות שלנו.
מפתה עכשיו לצטט – "בין הבלבול לאסון תדעו שיש פתרון, קוראים לזה אהבה " ולומר, שיש גם טכניקה!
שירי ונני. -
מה נסגר?! מתי מתחיל, מתי נגמר, למה הוא כזה נפיץ, למה עושה לנו כאבי בטן ולב, למה הילדים מתהפכים עלינו ואיך זה שפתאום כ"כ קשה איתם?? ובלי בדיחות על גיל ההתפגרות כי גיל ההתבגרות הוא גיל מושלם, קשה וחשוב, וקורונה או לא, תמיד רלוונטי לעשות בו קצת סדר. להבין מה הסיפור של הגיל הזה ומה עובר על הילדים שלנו, כי ההבנה מרגיעה ומורידה לחץ, לגלות איך לתקשר איתם כדי להישאר בקשר, ואיך לאזן בין הצורך שלהם במרחב וההכרח להציב להם גבולות.
שלושה עקרונות מפתח מנצחים, להרגיע את האווירה ולקרב את הלבבות, בפרק שהוקלט לפני ימות קורונה, ומושלם לעת הזו לא פחות.
כייף שבאתם:), האזנה נעימה ומלאת ערך! ספרו לנו אח"כ בנוהל..
שירי ונני. -
הרי זמן שגרה שונה מזמן חירום, ובזמן חירום כולנו קצת יותר דרוכים או מתוחים. מצד אחד בא לנו להניח, ושהילדים יעשו מה שהם רוצים. מצד שני, אין מצב שנניח וניתן להם לעשות מה שהם רוצים! כן, אנחנו מבינים שגבולות חשובים לשקט, לסדר, לתחושת הביטחון והשלווה, כמו גם שכולנו מבינים, שחתיכת סיפור להציב אותם, ובעיתות חירום, מאתגר וחשוב, לא פחות מתמיד. פרק גבולות, עם בשורה חשובה שתקל עלינו את החיים, מה עושים כשבני הזוג לא חושבים כמונו, איך מציבים גבולות ומהם הגבולות החשובים?
האזנה נעימה,
שירי ונני. -
לא פשוט, ימים מאתגרים, גם קורונה אבל בכנות כנראה כי אנחנו בבית עם הילדים. יש מצב שמפלס החרדה של כולנו עולה מהמחשבה שנצטרך להעסיק אותם עכשיו 24/7 כדי שלא ימצאו מפלט במסכים, ועוד לא התחלנו לדבר על שעמום ומריבות אחים. ואגב, הלמידה מרחוק רחוקה מלהרגיע, כי כולנו בלחץ עכשיו מכמות השיעורים וכמות ההודעות בקבוצה ההורית הכיתתית.
הילדים שלנו אגב נופשים, ואווירת החופש שלהם מתנגשת עם הסטרס שלנו, בזמן שהתא המשפחתי מתחיל להרגיש כמו תא לחץ, ורק התחלנו. בקיצור, צריכים אוויר, מידה הגונה של פרופורציה והנחיות ברורות. פרק אינסטנט לימים טרופים, ממה אפשר לשחרר, מה כדאי לעשות ועל מה שווה לתת את הדעת. אחוות הורים זה כאן:)!
האזנה נעימה,
שירי ונני. -
פתאום! התערערה המציאות והקורונה מכתיבה את סדר היום. אנחנו חזק על האינפורמציה ולא תמיד פנויים לראות מה הילדים שלנו סופגים. טבעי, מורכב המצב, מפתיע, מוזר, מלחיץ יותר או פחות, אבל גם זמן מעולה להזכיר – הלך רוח מדבק, בול כמו וירוס – תכניסו איש חרד לחדר, ותוך כמה דקות עוד נוכחים ייכנסו לחרדה, תכניסו איש רגוע, תוך כמה דק' יהיו עוד רגועים. שאלת היום והתקופה, היא מה הלך הרוח שלנו ובמה אנחנו מדביקים. הוצפנו בשאלות ולכן מיהרנו להקליט – איך לדבר עם הילדים שלנו על קורונה, עד כמה לשתף ואם בכלל, איך להסביר בלי להכניס לחרדה, איך להדריך בלי פאניקה ואיך להעביר זמן משפחה בבידוד בלי להשתגע. מאחלות שגרה בריאה, שלוות נפש וימים טובים!
האזנה נעימה,
שירי ונני.
מוזמנים להגיב כאן או בקבוצת הפייסבוק שלנו "עושות הורות".
קבלנו עדכונים במייל – הרשמו לרשימת התפוצה https://www.ranlevi.co.il/misc/newsletter/ -
יום אחד התקשרה אלי (שירי) הגננת וביקשה שאגיע. "עמית לפעמים לבד בהפסקות, וחשוב לי שנשלול סוגייה חברתית". הערכתי את תשומת הלב ובדקנו, כי הסוגיות החברתיות של הילדים שלנו, הן לפעמים מקור לדאגה. אנחנו נזכרים בילדות שלנו, משליכים על הילדים חוויות שלנו, מנסים לתקן סיטואציות ולפתור משברים חברתיים, מפעילים לחץ או מגנים עליהם בהגזמה ובעיקר פועלים ממקום של חרדה.
"אני חוששת שהיא תהיה כמוני כשתגדל, הייתי מאוד לא מקובלת", או "הוא ההיפך הגמור ממני, אני מתחנן שיזמין חברים הביתה והוא לא רוצה – מה נסגר?"
הכי טבעי בעולם שחשוב לנו שהם ירגישו נוח – עם עצמם ועם הסביבה, ולכן - פרק חברתי במיוחד, שמסביר איך לזהות ביישנות, מופנמות וחרדה אצל הילדים שלנו כי כדי שנוכל לסייע להם. חשוב שננמיך את מפלס החרדה, נתבונן בהם בלי לחץ ונזהה אם יש בכלל מקום לדאגה. -
בוקר טוב?? מסתבר שאתגר הבוקר הוא אחד השכיחים, והמעבר משנת לילה נינוחה לבוקר מורט עצבים מוציא את רובנו מדעתנו. אפשר להבין, תשישות בוקר, מלא משימות, זמן דוחק וילדים שלא משתפים פעולה – לא קל. עכשיו דמיינו את זה אחרת, בוקר נינוח, מורידים הילוך, כל אחד עושה בול מה שצריך ויוצאים למסגרות בלי לחץ, בזמן. חלום? לגמרי בר ביצוע. הבאנו לכם טיפים שווים שיהפכו את הבוקר לפשוט, רק קצת שינויים והרגלים לסגל, כי גם אנחנו וגם הילדים צריכים אנרגיות טובות בבוקר כדי להתחיל את היום.
-
מפתיע אותנו לגלות שהילדים שלנו שונים האחד מהשני, כי לכאורה הדמיון ביניהם מתבקש בהנחה שנולדו לאותם הורים והם גדלים באותו הבית. לא רק ששונים בתכלית השינוי, מסתבר שיש מערך שלם של תכונות שנהוג לייחס לכל ילד בהתאם למיקום שלו במשפחה. לכן, גם מחקרים שמתבססים על התכונות המרכזיות, מנסים לנבא את בחירות הקריירה של הילדים שלנו. איך קרה שהם כל כך שונים? האם זה גנטי או התנהגותי? ואיך בכל זאת נצליח להרחיב עבורם את מנעד התכונות ומרחב האפשרויות? נשמע כמו אתגר שחשוב להבין, כי זו משימה שחשוב לפצח.
-
נודה על האמת, הציונים של הילדים שלנו חשובים לנו. אנחנו מניחים שתעודה טובה מנבאת הצלחה, מה גם שההצלחה שלהם היא הגאווה שלנו, ובינינו, עם הגנים שלנו, אין סיבה שלא יהיו כאן ציונים גבוהים. במבחן המציאות, אנחנו מתאכזבים לא פעם ושוכחים שהאכזבה שלהם גדולה משלנו. אז איך נכון להגיב כדי להרים להם את המוטיבציה הלימודית, למה ביקורת לא עובדת ואיך בכל זאת אנחנו יכולים להרים להם את הדימוי העצמי ולעודד אותם להשתפר, בעיקר לשם חוויית ההצלחה!
-
המריבות של הילדים שלנו מטריפות אותנו! אווירת מלחמה בבית, על כלום ושום דבר. אין לנו מושג איך לפתור את המחלוקת, ויש הרגשה שההתערבויות שלנו בעיקר מחמירות את המצב. מתסכל, בעיקר כי יש לנו הרגשה שרק אצלנו בבית יש כאסח, ואצל אחרים יחסים של הרמוניה ואהבה. שמחות לשתף שמריבות אחים הם אחד הנושאים הבוערים והשכיחים בכל בית, כי אי אפשר בלי. מוזמנים לגלות למה זה נורמלי, ומהן הפעולות שיגרמו להם לריב פחות ולהסתדר הרבה יותר, מבלי שתתערבו. נכון שכייף לדמיין אותם מבסוטים יחד??