Bölümler
-
I det 46:e avsnittet av podden dyker det upp ett oväntat mysterium, en gammal hederlig flickbok och en och annan dysfunktionell familj. Cecilia har till slut kapitulerat för Väggen och Agnes försöker återigen sätta ord på en fantastisk läsupplevelse: Hör bara på uttryck som ”dragspelshjärta”, ”smuliga ben” och ”snyftande kranar”! Dessutom delar vi med oss av sällan skådad nominalfraseufori!
Läslista:
Väggen - Marlen Haushofer
Fadern - Elisabeth Hjorth
Säg inget om Lydia - Celeste Ng
Att älska sin dotter - Hila Blum
Pyttan i Sydamerika - Gunvor Gränström
Nalle - Grete Janus Hertz med illustrationer av Mogens Hertz
Rättelse: Boken ”Flicka 1983” som nämns i avsnittet är inte skriven av Siri Hustvedt utan av Linn Ullmann. Vill en stötta Siri Hustvedt kan en istället med fördel läsa pärlan ”Sommaren utan män”. Och ”Flicka 1983” blir det mer om i nästa avsnitt. Håll tillgodo! -
I det 45:e avsnittet av podden samtalar vi om ett seriealbum om, allt annat än gulliga, svampar och ställer Hamlet mot Lejonkungen. Dessutom snackar vi Agnes favorittema ”skaviga familjerelationer” och kommer fram till att oväntat många människor, dessvärre, är helt normala. Och! Cecilia har hittat en självhjälpsbok som faktiskt hjälper!
Läslista:
Ulla Donner - Den naturliga komedin
William Shakespeare - Hamlet
Anna Axfors - En dag i öknen
Svend Brinkmann - Ta ställning för ett meningsfullt liv
Marie Aubert - Vuxna människor
Marie Aubert - Jag är inte sådan här egentligen
-
Eksik bölüm mü var?
-
I detta avsnitt berättar vi ALLT om varför Littfest är väl värt 14 timmars tågresa. Det blir också (lite oväntat) en hel del prat om översättning och i vanlig ordning massor med boktips. Dessutom reder Cecilia (typ) ut vad en tjärdal är, Agnes inser att hon inte är redo att sympatisera med tonårskillar och vi är inte alls eniga om huruvida folk som är usla på sina jobb är tysta revolutionärer eller bara väldigt irriterande. Som tur är faller vi båda för Paul Auster och en fiktiv deckarförfattare som tar sig vatten över huvudet.
Läslista:
Amanda Svensson - Själens telegraf
Rasmus Daugbjerg - Troll
Paul Auster - Stad av glas (första boken i New York-trilogin)
Sara Lidman - Tjärdalen
Nora Khalil - Yani
Salma El-Wardany - Sådant som är omöjligt
-
I detta avsnitt samtalar vi som vanligt om vad vi har läst sedan sist. Samtalen kretsar kring fem böcker som på olika sätt berör tid, kärlek, förlust och psyke. Vi tar bland annat utgångspunkt i Roland Paulsens frågeställning ”hur kommer det sig att vi mår så dåligt när vi har det så bra?” och funderar kring hur det skulle vara att leva om den 18:e november om och om igen (klaustrofobiskt!). En röd tråd är också tid: Vad ska en göra med sin tid, vad är tid, har vi tid, hur mycket tid kan en lägga på en man? Agnes identifierar dessutom en litterär stöld (aka intertextualitet) och frågar sig hur facket skulle se på att låta läkare bo i kollektiv tillsammans med schizofrena och ta LSD?
Allt med utgångspunkt i månadens senaste läsning - missa inte det!
Läslista:
Det här är hjärtat - Bodil Malmsten
Om uträkning av omfång - Solvej Balle
Tänk om: en studie i oro - Roland Paulsen
Walden - Henry David Thoreau
Sinnenas tid - Annie Ernaux
-
I detta avsnitt snackar vi bland annat arbete, arbetskritik och den smutsiga adoptionsindustrin. Cecilia hävdar också att dansband inte är något som behöver förklaras och Agnes frågar sig hur mycket våld tonåringar egentligen ska behöva möta i skönlitteraturen. Dessutom har Cecilia läst en riktig bladvändare OCH stiftat bekantskap med dansbandet Svänzåns. Lyckan är med andra ord gjord!
Läslista:
Stanna hos mig - Ayòbámi Adébáyò
Vemod undercover: boken om ABBA - Jan Gradvall
Att stampa på fördomarna: tio noveller från Demokratiska Republiken Kongo, Ghana, Kenya, Nigeria, Sydafrika och Zimbabwe - Richard Ali m.fl.
Sågspån och eld (tredje boken om Bricken) - Vibeke Olsson
Palimpsest - Lisa Wool-Rim Sjöblom
Tatueraren i Auschwitz - Heather Morris
Afterwork: farväl till arbetslinjen - Kristian Borg (red.)
Stacken - Annika Norlin
-
Lagom till februari har vi äntligen sammanfattat litteraturåret 2023 med en alldeles nyfriserad årskrönika! Som vanligt drar vi igenom en drös hemmasnickrade kategorier såsom Årets sluk och Årets Kvarleva. Mest går vi dock lös på kategorin Årets författare-jag-vill-dricka-öl-med: Hur etiskt är det att bjuda ut en nykter alkoholist? Varför känns det lättare att dricka te än öl med författare? Vad har denna kategori egentligen med Erdogan och Nato att göra? Och framför allt: Hur kommer det sig att Cecilia har mindre respekt för en baptistpastor än Annika Norlin. In och lyssna vetja!
-
I det 41:a avsnittet av podden pratar vi om vad en vigselring egentligen är värd och begrundar det faktum att en människa bara upptar 40 kvadratcentimeter i världen. Agnes har läst flera hjärtskärande texter om snälla människor i samhällets utkanter och Cissi har förkovrat sig i sina favoritgenrer: historiska romaner och gamla ungdomsböcker. Men framför allt konstaterar vi unisont att allt Annika Norlin rör vid blir till guld. Och att hon kanske har svaret på alla våra frågor.
Läslista:
Sågverksungen - Vibeke Olsson
Stargate: en julberättelse - Ingvild H. Rishøi
Skeppskamraterna - Johan Wigmore Fabricius
Sju tomma hus - Samantha Schweblin
Stacken - Annika Norlin
-
Det 40:e avsnittet av podden tar oss med på en resa från barnlitteratur till lättlästa böcker och en och annan oväntad novell. Namnet Lena skapar huvudbry hos Cecilia och Agnes har lärt sig att ”en tänkande muttas problem är mångfacetterade”. Dessutom möter vi lesbisk kärlek och uppbrott på anstalt och en märklig scen med fåglar som skickar hemliga meddelande medelst statyer.
Läslista:
En busig banan - Emma Virke
Vänskap mellan sill och falafel - Julia Strömblad
Farväl mitt kvinnofängelse - Karolina Ramqvist
1222 över havet - Anne Holt
Ett köns bekännelse - Riikka Pulkkinen
Love me tender - Constance Debré
Piranesi - Susanna Clarke
Allt jag har kvar av livet - Elvira Lindo
-
I det 39:e avsnittet av podden inser vi till vår förfäran att vi är förhatliga anekdotister (enligt en litterär karaktär) och att alla försök att hävda motsatsen är bevis nog. Cecilia har läst Natascha Kampusch självbiografi, Agnes försöker navigera i samtiden genom att påminna sig om Israels systematiska förtryck av palestinier och mitt i alltihop hamnar vi på bögbal med V-gurra. Dessutom lär vi oss mer om Finlands historia samt läser om för- och nackdelarna med hög arbetsmoral.
Läslista:
Natascha Kampusch - 3096 dagar
Johanna Wallin - jag går aldrig ensam mer
Tove Folkesson och Hanna Folkesson - Badort
Sirpa Kähkönen - Brudar i svart
Sara Kadefors - Till varje pris
Ia Genberg - Detaljerna
-
I det 38:e avsnittet av podden är vårt läsgame on fire! Tillsammans har vi läst massor med böcker och kanske ryms här någon av årets bästa till och med! Dessutom samtalar vi om högaktuell litteratur i gränslandet mellan verklighet och fiktion, Cecilia fantiserar om att inta positionen ”man som läxar upp liten tjej” och Agnes dånar inför Eva Dahlgren och andra kändisar som Cecilia visst frotterar sig med i olika litterära och musikaliska sammanhang.
Läslista:
Virginia Woolf - Änkan och papegojan
Hannah Arendt - Den banala ondskan
Pooneh Rohi - Kräftfångst
Sandra Beijer - Juan les pins
Annie Proulx - Brokeback mountain
Ursula K. Le Guin - Ett nytt Atlantis
Ali Smith - Höst
Helen Wells - Cherry Ames: Sköterska på varuhus
Selma Lagerlöf - Dagbok
Marian Keyes - Ett oväntat val
Jenny Jägerfeld - Blixtra spraka blända
Constance Debré - Love me tender
Johanna Nilsson - De i utkanten älskande
Eva Dahlgren - Instrumenten: Memoarer under konstruktion
-
I det 37:e avsnittet av podden samtalar vi om döden, 70-talets frigörelselitteratur och sena ankomster p.g.a. nymf m.m. Dessutom frågar vi oss vem Lotta Lundgren egentligen är och läser om tänder som skallrar av kärlek. Som brukligt bjuder vi också på en rad halvaktuella bokliga tips för den som har vägarna förbi Göteborg.
Läslista:
Elin Lucassi - Ert blod på mina broddar
Lotta Lundgren - Är det så mycket begärt
Eyvind Johnson - Strändernas svall
Suzanne Brøgger - Det skulle vara förbjudet att finna sig
Selma Lagerlöf - ett barns memoarer
Selma Lagerlöf - Vägen mellan himmel och jord
L. M. Montgomery - Kilmeny
-
Vi sammanfattar sommarens läsning. Vi har använt ledigheten till att LÄSA. Vi får från oväntat håll veta hur man slutar supa, Agnes har frossat i noveller och varit på skrivkurs, vi lär oss om Gud och himmelriket och Cecilia har varit med om ett otroligt sammanträffande igen.
Bernardine Evaristo - Flicka, kvinna, annan
Enid Blyton (Vincent Bruce) - Five Give up the Booze
Tessa Hadley - Solsting
Jane Austen - Tre systrar
Sylvia Plath - Johnny Panic och drömbibeln
Selma Lagerlöf - Mårbacka
Kristoffer Folkhammar, Athena Farrokhzad (red.) - Berör och förstör
Ingvild H. Rishøi - Vinternoveller
Elin Wägner - Pennskaftet
Ian McCormack - En glimt av evigheten
Katarina Widholm - Värma händer
-
I det 35:e avsnittet pratar vi om två noveller på temat ”grannar”, Agnes gör reklam för Göteborgs kanske bästa bokhandel och Cecilia undrar vad som är poängen med att ge ut två böcker om nästa exakt samma sak. Häng med bland besvikelser, rumphuggna romaner och årets kanske bästa bok!
Läslista:
Gina Dirawi - Paradiset ligger under mammas fötter
Josefine Klougart -Regn
Aris Fioretos -Rapport från den täta världen
Marguerite Duras - Tre romaner (Moderato cantabile, Dödssjukdomen och Emily L.)
-
I det 34:e avsnittet får vi återbesök av en frågespalt och möter en karaktär som kanske heter Dolph. Cecilia blir gravt besviken och undrar vem Anders Agger är. Agnes å sin sida blir glatt överraskad när en MAN (!?!) kommer med feministisk brasklappar, men blir också förbannad och ledsen på vårdsystemet (bland andra skitsystem). Allt med anledning av den senaste tidens läsning.
Läslista:
Khaled Alesmael - En port till havet: brev från arabiska bögar
Octavia E. Butler - Liknelsen om sådden
Dolores Reyes - Hon som äter jord
Anna Jansson - Svart fjäril (Maria Wern-serien)
Gianis Varoufakis - Till min dotter: en kort historik över världsekonominBarbro Nyström - Kåterier
Stine Pilgaard - Meter i sekundenEmilia Aalto - När bror dör
-
I det 33:e avsnittet av podden dör inte Jesus, men däremot stöter vi på en och annan gamling. Cecilia har läst en självbiografi från Albanien, Agnes yrkar för att någon borde skriva en bok om kalabaliken på Hisingsbron och tillsammans med ett seriealbum ställer vi oss frågan ”Vad gör man om man är svag och dum i huvudet?”. Helt enkelt ett avsnitt som rymmer allt från romance till… nomance?
Läslista:Anneli Furmark - Gå med mig till hörnet
Sanna Mac Donald - Om allt vore annorlunda
Delphine de Vigan - Om det inte vore för dig
Julie Otsuka - Simmarna
Hanna Almgren - Silverresenären
Lea Ypi - Fri: en uppväxt vid historiens slut
Niklas Altermark - Avslagsmaskinen: byråkrati och avhumanisering i svensk sjukförsäkring
-
I det 32:a avsnittet av podden snackar vi referenser och skiljetecken! Vad händer till exempel med en fråga som saknar frågetecken och vad är egentligen hyfs när det kommer till semikolon? Förutom språkpolisiärt arbete och frågor om frågetecken uttrycks också en hel del astrologi-skepsis samt villkorslös kärlek till författarna Vigdis Hjort och Tone Schunnesson. Dessutom delar Cecilia med sig av sina bästa tips på fristående boklådor i Göteborg. Missa inte det!
Läslista:
Tone Schunnesson – Tone Tur o Retur: Tales från Bullshit city och andra ställen Joshua Clover – Röd epik Liv Strömquist – Liv Strömquists astrologi Vigdis Hjort – Om bara Bora Chung – Cursed Bunny Hanna Hallgren – Silverresenären -
I det 31:a avsnittet samtalar vi om hur jävla gött och viktigt det är att få vara självklar (i och utanför litteraturen) med utgångspunkt i en ungdomsroman och en memoar. Cecilia konstaterar också att hon har gått vidare från ungdomsböckerna, men även att en av avsnittets flickböcker innehöll kanske det mest känslosamma hon har läst. Agnes tar å sin sida hjälp av Rebecca Solnit för att inse att det inte är Agnes som är galen utan världen och slås av att hon känner sig oväntad träffad av poesi om sex, droger och Hisingen. Det blir flickboksbonanza och litteratur för alla som vill hjälpa (eller stjälpa) sitt land, helt enkelt.
Läslista:
Elisabeth Kuylenstierna-Wenster - De nio kamraterna
Jenny Högström - Sad life
Helen Wells - Cherry Ames
Rebecca Solnit – Hågkomster av min icke-existens
Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon, Nic Stone, Tiffany D. Jackson & Dhonielle Clayton – Blackout
Nino Mick – Tjugofemtusen kilometer nervtrådar
Marit Kapla – Kärlek på svenska
-
Nytt år är lika med årskrönika! I det 30:e (!) avsnittet av podden passar vi därför på att sammanfatta året genom att utse årets böcker i inte mindre än (plus minus) 14 kategorier: Allt från Årets sluk till Årets kvarleva.
Vilken var egentligen Årets besvikelse? Vilken bokkaraktär blir Cecilia ”fan hetero för”? Och inte minst - vilken av årets författare vill vi helst (inte) dricka öl med? Allt detta och mycket mer får ni veta i 2022:s årskrönika med Agnes Cecilia - en sällsam podd. God lyssning!
-
I det 29:e avsnittet rundar vi av 2022 med att snacka vampyrer och håriga frukter. Vi funderar också på hur folk hittade varandra utan mobiltelefoner förr i tiden och ger eventuellt svar på frågan ”Vad är skillnaden mellan en diktsvit och en diktsamling?”. Helt enkelt ett avsnitt i verklighetsflykten och barn- och ungdomslitteraturens spår!
Läslista:
Edith Unnerstad - Englandsresan
Emma Virke - En cool kiwi
Mats Strandberg - Färjan
Margareta Andrén - Gänget på villospår
Hanna Rajs Lara - Under månen
-
I det 28:e avsnittet av podden upphöjer Cecilia det trevliga och normala i skönlitteraturen och upptäcker en nobelpristagare som faktiskt går att läsa (och har en homosexuell karaktär!). Agnes har läst om tjejer som går samman för att störta patriarkatet! Say no more.
Ps. Dessutom recenserar vi två noveller och anar ett deckartema bland dagens böcker. Missa inte det!
Läslista:Gunvor Gränström - Lill-Pyttan löser gåtan
Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson - Svaga tjejer
Abdulrazak Gurnah - Paradiset
Elsie Johansson - Höra stenarna sjunga
Martina Montelius - Ulf gråter
- Daha fazla göster