Bölümler
-
Temaet i Jæger nr. 5, 2024 stiler sprøgsmålet: "Hvem er jægeren?" I denne podcast vil jæger, forfatter og jagtskribent Hans Kristensen forsøge at afdække en del af svaret ved at tage afsæt i sin nyeste bog, "Sikre skud – Storm P. og den danske jagt 1900-1949," som han udgav i samarbejde med Det Grønne Museum i 2023.
Vært: Jacob Munkholm Jensen -
"Jægerne skal i stigende grad selv bevise, at jagten er bæredygtig, fordi EU fokuserer på jagten og ikke på de forringede levesteder som årsag til de vigende trækfuglebestande. At de danske politikere samtidig ikke lever op til internationale forpligtelser for det nære havmiljø og dermed for trækfuglene, gør kun ondt værre."
Sådan indleder jægerforbundets formand, Claus Lind Christensen, sin lederartikel i 2024's femte udgave af vores medlemsblad, Jæger. Vi har inviteret ham og formand for trækvildtudvalget, Christian Clausen, i studiet til en uddybelse af, hvilke tanker der ligger bag.
Vært: Jacob Munkholm Jensen -
Eksik bölüm mü var?
-
Temaet i Jæger nr. 4, 2024, handler om jagtorganisationernes internationale samarbejde. I denne podcast kan du møde Niels Søndergaard, Danmarks Jægerforbunds jagtfaglige chef, som vil forklare os vigtigheden af det internationale samarbejde, hvor jægernes organisationer står sammen om jagten på den internationale scene. For det hele hænger faktisk sammen - fra Nordisk Jægersamvirke over det europæisk funderede FACE og Waterfowlers Network og til det globale CIC.
Vært: Jacob Munkholm Jensen -
Velkommen til endnu en temapodcast, som denne gang skal handle om havet! Dette afsnit er nemlig lavet i sammenhæng med temaet i årets andet nummer af Danmarks Jægerforbunds blad, Jæger, der netop fokuserer på havet og de udfordringer, som vores havmiljø står overfor.
I den forbindelse tog jægerforbundets biolog, Sabina Rohde, på besøg hos Tænketanken Hav, for dér at tage en snak med faglig programchef for marin forurening Søren Laurentius Nielsen. En samtale, der hurtigt kommer til at handle om kvælstofproblematikken - og det er der faktisk en ret god grund til.
Tænketanken Hav er en medlemsorganisation, forstået på den måde, at dens medlemmer består af en række virksomheder, forskere og grønne organisationer - heriblandt Danmarks Jægerforbund. I afsnittet hér skal vi høre mere om hvad tænketanken er for en størrelse, hvad det arbejder med og hvordan.
Vært: Sabina Rohde / Jacob Munkholm Jensen -
Temaet i septemberudgaven af Jæger, 2023, handler om det store hjortevildt. I denne podcast kan du møde Lene Midtgaard, chefkonsulent for vildt og natur i Danmarks Jægerforbund og hovedbestyrelsesmedlem og formand for jægerforbundets hjortevildtudvalg, Torben Schulz Jensen.
Vært: Jacob Munkholm Jensen -
Temaet i augustudgaven af Jæger, 2023, handler om vildtsygdomme. I denne podcast kan du møde Lene Midtgaard, chefkonsulent for vildt og natur i Danmarks Jægerforbund, som vil fortælle mere om fugleinfluenzaen.
Vårt: Jacob Munkholm Jensen -
Temaet i majudgaven af Jæger, 2023, handler om råvildt. I denne podcast kan du møde Lene Midtgaard, chefkonsulent for vildt og natur i Danmarks Jægerforbund og hovedbestyrelsesmedlem og formand for jægerforbundets hjortevildtudvalg, Torben Schulz Jensen.
Vårt: Jacob Munkholm Jensen -
Hvad er en taktisk riffel - og kan en riffel overhovedet være taktisk? Skuer vi hunden på hårene? Det kan vi vel alle have en tendens til. Men kigger vi dybere ned, kan det umiddelbare indtryk vise sig at være helt anderledes. Også når emnet f.eks. handler om jægernes rifler.
I januar-nummeret af Jæger, 2024, bringer vi en artikel under overskriften "Onkel Ole og Fede Frank." Den er skrevet af Jægers freelance riffelskribent Thomas Ustrup.
I denne podcast har vi inviteret Thomas i studiet til en snak om artiklen - en spændende samtale om jægerne og deres våben, hvordan de nyere af slagsen ser ud, lidt om begrebet ”taktisk udseende våben” og om hvordan vi ofte kan blive bedre til at snakke om udviklingen – både med hinanden og med alle dem, der ikke går på jagt.
Vært: Jacob Munkholm Jensen. -
Øvelse gør som bekendt mester - ikke mindst når det handler om at håndtere sit jagtvåben, hvad enten det er drejer sig om en haglbøsse, en bue eller en riffel.
I dette afsnit af Danmarks Jægerforbunds podcastserie om jægernes våben ser vi nærmere på skydetræningen med riffel. Det er helt afgørende for både din træfsikkerhed OG ikke mindst for den generelle sikkerhed på jagten, at du prioriterer at komme ud på skydebanen og træne med din riffel. En simpel indskydning på 3-4 skud op til bukkejagten er ikke nok.
Dagens gæst er jægerforbundets våbenkonsulent Nicholai Vigger Knudsen.
I dette link finder du en oversigt over skydebaner i Danmark. Skydebanerne på kortet kan filtreres efter tilgængelige skydediscipliner. Find en bane i nærheden af dig og kom afsted.
Vært: Jacob Munkholm Jensen. -
Lige så længe der har været mennesker på Jorden, har der været jægere. Da isen trækker sig tilbage fra det, der i dag er Danmark, indvandrer de første mennesker. Fortællingen om jagtvåbnenes historie strækker sig over tusindvis af år. I tidernes morgen som i dag - og hele vejen op igennem historien - var jagtens succes afhængig af det gode jægerhåndværk, dygtigt fremstillet værktøj og sans for detaljen. Og så var jagten som regel livsfarlig - med livet som indsats.
I dette andet afsnit i en miniserie om jagtvåbnenes historie tager Rune Clausen, museumsinspektør ved Det Grønne Museum, os med på en rejse tilbage i tiden omkring Middelalderens afslutning, hvor et teknologisk kvantespring finder sted. Med sig i studiet har Rune medbragt et udvalg af spændende genstande fra museets samling, som illustrerer udviklingen af jægeren og hans våben.
Vært: Jacob Munkholm Jensen. -
Lige så længe der har været mennesker på Jorden, har der været jægere. Da isen trækker sig tilbage fra det, der i dag er Danmark, indvandrer de første mennesker. Fortællingen om jagtvåbnenes historie begynder for mange tusinde år siden. Dengang som i dag - og hele vejen op igennem tiderne - var jagtens succes afhængig af det gode jægerhåndværk, dygtigt fremstillet værktøj og sans for detaljen. Og så var jagten som regel livsfarlig - med livet som indsats.
I dette første afsnit i en miniserie om jagtvåbnenes historie tager Rune Clausen, museumsinspektør ved Det Grønne Museum, os med på en rejse tilbage i tiden - så langt tilbage vi med sikkerhed tør gå. Med sig i studiet har Rune medbragt et udvalg af spændende genstande fra museets samling, som illustrerer udviklingen af jægeren og hans våben.
Vært: Jacob Munkholm Jensen. -
I dette afsnit får vi besøg af Danmarks Jægerforbunds antropolog Marianne Ebbensgaard til en snak om de signaler, som jægerne udsender til det omgivende samfund i kraft af deres udstyr, påklædning og våben. Mennesker, som ikke nødvendigvis har forudsætningerne for at afkode jægernes påklædning, våben og øvrige grej. For hvilke følelser bringer det frem i udenforstående ikke-jægere, hvis en jæger pga. sin fremtoning ikke længere minder folk om jagt - men måske snarere om militær og soldater?
Vært: Jacob Munkholm Jensen. -
Den teknologiske udvikling er uundgåelig og kan ikke stoppes. Våben og grej perfektioneres, nye typer camouflage kommer på markedet og det gamle billede af den traditionelle jæger med sixpence, gummistøvler og tweet bliver gradvist udvandet. For den udenforstående kan det undertiden være svært at se forskel på en moderne udstyret riffeljæger og en soldat, taget ud af en actionfilm. I denne podcast kigger vi nærmere på udviklingen inden for både våben, påklædning og de signaler, som jægeren risikerer at sende til det omgivende samfund. Med i studiet er Danmarks Jægerforbunds våbenkonsulent Nicholai Vigger Knudsen og formand for jægerforbundets våbenpolitiske udvalg, Marie-Louise Munch Achton-Lyng.
Vært: Jacob Munkholm Jensen. -
Om vi bryder os om det eller ej, ser vi ind i en fremtid med skærpet fokus på det affald, der genereres rundt omkring på de danske skydebaner. Derfor kan man vinde meget ved at være på forkant og afsøge mulighederne. I dette afsnit har vi igen DJ's miljøkonsulent Lucas Absalon i studiet, og sammen med ham vil vi se nærmere på de konkrete udfordringer, der findes ude på flugtskydebanerne i dag, og høre mere om hvordan Danmarks Jægerforbunds skydebaneteam kan hjælpe.
Vært: Jacob Munkholm Jensen. -
Om vi bryder os om det eller ej, ser vi ind i en fremtid med skærpet fokus på det affald, der genereres rundt omkring på de danske skydebaner. Derfor kan man vinde meget ved at være på forkant og afsøge mulighederne. I dette afsnit fortæller DJ's miljøkonsulent Lucas Absalon bl.a. om udviklingshistorien inden for både lerduer, haglskåle og patroner.
Vært: Jacob Munkholm Jensen. -
På konferencen Fælles om rovfuglene, der blev afholdt i Jagtens Hus som et led i projektet Fælles fokus på de danske rovfugle i august, var formanden for vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen, konferencens keynote speaker. Efterfølgende er Jan Eriksens indlæg blevet til en podcast, som er udgivet i regi af projektet.
-
Det er altid fascinerende at opleve rovfugle i naturen, og man kan være heldig at støde på mange af de danske rovfugle året rundt. De er effektive jægere, men bliver også selv efterstræbt. Særligt på deres lange rejser og i ynglesæsonen er de sårbare. Simon Christiansen, DOF’s naturvejleder på Skagen Fuglestation, får besøg af Iben Hove Sørensen, biolog i Danmarks Jægerforbund, til en snak om rovfugle.
-
Hvert forår trækker tusindvis af rovfugle over Skagen, og det imponerende rovfugletræk har været medvirkende til, at Skagen anses for at være en af Europas vigtigste trækfuglelokaliteter. Iben Hove Sørensen, biolog i Danmarks Jægerforbund, besøger Simon Christiansen, forstander og naturvejleder på Skagen Fuglestation, til en snak om forårets rovfugletræk over Skagen.
-
Eli Knudsen var pelsjæger i Nordøstgrønland. Da Anden Verdenskrig brød ud, deltog han som korporal i afpatruljeringen af de øde strækninger, hvor han før havde drevet fangst. Et overraskende møde med tyske tropper fik fatale konsekvenser.
Oplæst af Jacob Munkholm Jensen. -
For 100 år siden kom Nis Kock fra Sønderborg hjem fra Afrika, hvor han havde været soldat i de tyske kolonitropper under Første Verdenskrig. Storvildtjagten spillede en betydende rolle på de afrikanske slagmarker og har en fremtrædende plads i Kocks krigserindringer.
Oplæst af Jacob Munkholm Jensen. - Daha fazla göster