Bölümler
-
De fleste kender historien om Peter Brixtofte, Danmarks mest berømte og populære provinsborgmester, hvis spektakulære deroute, som både involverede kostbare rødvine på skatteborgernes regning og fiflen med regnskaber, kostede ham riget, magten og æren.
Nu er historien om Farums bykonge, blevet sat op på Folketeatret i København.
Men fortæller det noget dybere om magt, begær og moral? Hvor tæt på sandheden er stykket? Var Brixtofte en helt eller en skurk, og er det overhovedet vigtigt?
Medvirkende: Amalie Langballe, litteratur- og teateranmelder ved Weekendavisen samt Ditte Okman journalist, vært på podcasten "Det vi taler om" og født og opvokset i Farum.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild, Nanna Sloth Skardhamar og Josephine Gaia Utoft.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Det er et sansebombardement, når ARKEN Museum for samtidskunst i dag slår dørene op til Frederik Næblerøds soloudstilling "All Walks of Life", som både i udstillings-kvadratmeter og værk-antal er overvældende. Kunstneren er endda selv en del af udstillingen. Han har nemlig flyttet sit private atelier til Arken, så besøgende kan se ham arbejde og gå i dialog med ham.
Men hvad får Arken ud af Næblerød? Hvad får Næblerød ud af Arken? Er Næblerøds kunstneriske proces mere vellykket end hans produkt? Og hvis ja, er det så egentlig et problem?
Medvirkende: Ane Cortzen, arkitekt, radio- og TV-vært og Mathias Kryger, kurator og kunstanmelder ved dagbladet Politiken.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Eksik bölüm mü var?
-
Operasangerinden Maria Callas er selve inkarnationen af en diva. Men hun blev også den tragiske rolle hun portrætterede på scenen. Som en anden Tosca, ramte alverdens ulykker hende. Hun funklede stærkt og brændte alt for hurtigt ud.
I sin nye biopic "Maria" stiller instruktør Pablo Larrain skarpt på de sidste døgn inden Callas' død i 1977. Den misbrugende, menneskeligt ødelagte primadonna spilles af amerikanske Angelina Jolie i sin karrieres mest krævende rolle.
Men hvad vil Larrain fortælle med sin smukke, sorgfulde Callas-film? Hvordan lykkes Angelina Jolie med rollen? Og hvorfor er alting altid så dramatisk og tragisk i operaverdenen?
Medvirkende: Morten Messerschmidt, folketingsmedlem og partiformand for DF, og Lone Scherfig, filminstruktør og manuskriptforfatter.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Mens det meste af Europa i 1918 jubler over verdenskrigens afslutning, må den unge syerske Karoline skille sig af med sit barn på ubehagelig vis. Hun møder Dagmar Overby, "Englemagersken", der systematisk tog livet af spædbørn under dække af, at hun bortadopterede dem til velhavende familier.
Magnus von Horns nye spillefilm "Pigen med nålen" har premiere i biografer landet over i dag - og filmen er nomineret til en Oscar i kategorien Bedste internationale film.
Men hvor tæt på virkeligheden er hændelserne i "Pigen med nålen"? Hvad fortæller Dagmar Overbys gerninger om kvinders muligheder og rettigheder dengang og i dag? Og hvorfor skal filmen være i sort/hvid?
Medvirkende: Sarah Iben Almbjerg, film- og medieredaktør ved Berlingske og Pia Fris Laneth, foredragsholder og forfatter med speciale i kvindehistorie og kvinders vilkår i Danmark gennem tiden.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund.
Der bruges klip fra Nordisk Film i programmet. -
I forfatteren Amalies Smiths nye bog, Terracotta, er liv og ler forbundet. Livet som det opstod i tidernes morgen, livet som det opstod for datteren i forfatter-jegets livmoder, og livet som måske tager livet af sig selv med klimakrisen.
Men er Terracotta mere end en samling af tekster, der intet andet har til fælles end studentikos lommefilosofi, som taler henover hovedet på læseren? Er ler virkelig så livgivende? Og hvorfor er keramik blevet så populær en hobby?
Medvirkende: Bodil Skovgaard Nielsen, kulturkritiker ved Dagbladet Information, og Laura Drasbæk, skuespiller og keramiker.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Da USA fik vokseværk i midten af 1800-tallet, blev det nordamerikanske kontinent en smeltedigel af kulturer, klaner og folkeslag. Under bibelske paroler blev "land of the free" solgt som "Guds eget land", der flyder med mælk og honning. Men måske var det snarere blod, mord og lovløshed, der lagde fundamentet i de forenede staters unge år?
Netflix-serien American Primeval, der har premiere i dag, er en moderne western. Med den kommer instruktør Peter Berg med et bud på historien om skabelsen af et samlet USA. Men hvor tæt på den historiske virkelighed er konflikterne i serien? Fortæller dens blodige begivenheder noget om et splittet USA i dag? Og er der andet at komme efter end bestialiteter og krig i den seks episoder lange, episke western-serie?
Medvirkende: Jacob Ludvigsen, film- og serieredaktør på Soundvenue, og Niels Bjerre-Poulsen, lektor i amerikansk historie på Syddansk Universitet.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
'Mufasa: Løvernes Konge' fortæller historien om, hvordan Simbas far blev, hvem han var og hvordan han blev løvernes konge. Alle sejl er sat ind i den fotorealistiske live action animationsfilm.
Men er den imponerende teknik tilstrækkelig til at give gåsehud, spænding og fascination? Er filmen god? Eller er det blot en dyr og doven opremsning af forudsigelige punchlines og vished om, at alt hvad der er stemplet med Løvernes Konge-emblemet, bliver en salgssucces?
Medvirkende: Signe Lindkvist, TV-vært og tidligere udvikler af børne- og ungdomsfjernsyn, samt Jacob Hinchely, radiovært P6 Beat og anmelder på Betacritic og Dårligdommerne.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Siden tidernes morgen har kunsten været en kampplads. Uerstattelige værker er gennem historien blevet ødelagt eller omformet af magtpolitiske eller religiøse årsager. Lige nu er manges sind bragt i oprør over klimaaktivisters malingkast på SMK og i Syrien river oprørere i disse dage statuer af Assad og hans familie ned.
Derfor er Glyptotekets særudstilling "Ikonoklasme" aldeles aktuel, på trods af, at de udstillede værker primært er antikke skulpturer, buster og relieffer.
Men er ikonoklasme altid hærværk, vandalisme og ødelæggelse? Hvad siger 2500 års ikonoklasme om menneskers forhold til den kunst, vi omgås? Og rammer Glyptotekets særudstilling plet som udstilling i egen ret?
Medvirkende: Bente Scavenius, kunsthistoriker og forfatter samt Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator ved Weekendavisen og ordstyrer i P1's "Damerne først".
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund -
"Nu' det jul igen og nu' det jul igen." Og bare rolig: I denne søde juletid er alt er ved det gamle. I hvert fald i Den Gamle By. Året rundt udstiller, formidler og genopliver det berømte frilandsmuseum i Aarhus folkekultur og danske traditioner.
Er jul i Den Gamle By oplysende historieformidling eller blot et hvinende sentimentalt nostalgi-trip? Er et besøg en potentiel kickstarter for folk der kæmper med at finde julestemningen? Og hvorfor er netop julens traditioner så stærke og blivende i et stadig mere sekulariseret samfund?
Medvirkende: Emma Paaske, historiker og Katrine Muff, sanger, sangskriver, radio- og TV-vært.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Fortællingen om den følsomme balletdreng Billy Elliot i det rå nordengelske kulmine- og arbejdermiljø høstede anmelderroser, da den kunne ses på det store lærred i 2000. Fem år senere blev den iscenesat som musical med musik af Elton John. Og netop nu kan Billy Elliot The Musical opleves i en dansk opsætning på Det Kongelige Teater.
Men er musicalgenren velegnet til at beskrive det fremtidsløse og maskuline mine-miljø anno 1984? Hvordan forløser teatret det store format med så mange børn i centrale roller? Og hvorfor er socialpolitiske forhold i Nordengland relevante i dag?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Lone Theils, forfatter og englandskender samt Jakob Steen Olsen, kulturjournalist og anmelder ved Berlingske.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild, med hjælp fra Gustav Fallesen.
Redaktør Hanne Barslund. -
Yahya Hassan var blot 18 år gammel, da han debuterede med sin sensationelle digtsamling. Hans poesi, karismatiske personlighed og fandenivoldske attitude gjorde ham til katalysator for debatten om integration. Men livet som superstjerne blev vendt til kriminalitet, fængselsdomme og indlæggelser.
I bogen "Familien Hassan" fortæller hans mor og søskende nu deres fælles barske historie. Men hjælper den os til at forstå Yahya Hassan? Er det ligskænderi at spinde mere guld på digterens tragiske skæbne? Og hvad bidrager bogen med i integrationsdebatten?
Medvirkende: Mikkel Bruun Zangenberg, litteraturkritiker og Ali Aminali, socialrådgiver og journalist.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Den tidligere vinder af Den store bagedyst Tobias Hamann og hans kæreste Patricia Thyberg er velhavende influencere og forældre in spe. De har købt en strandvejsvilla, som skal gennemrenoveres inden fødslen og inden for budget. Lad kaoset begynde!
Men hvorfor er vi så nysgerrige efter at se, hvordan kendte mennesker indretter sig? Hvad siger manglen på kaos om deres privilegieblindhed? Og er det her årets mest intetsigende realityserie?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Julia Lahme, trendforsker og kommunikationsekspert samt Jakob Steen Olsen, kulturjournalist ved Berlingske.
Redaktion: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Forfatter Eva Tinds nye roman "Min Kim" er et lige dele følsomt og harmdirrende kampskrift om adoptionens dilemmaer, faldgruber og forbrydelser. Og mens den offentlige debat raser, er Eva Tinds konklusion klar: At blive adopteret er et overgreb, man som barn bliver udsat for, ikke hvem man er.
Men er romanens system- og institutionskritik berettiget eller unødigt vred? Formår "Min Kim" at give læserne et følelsesmæssigt og faktuelt indblik i adoptionens konsekvenser? Og behøver romanen virkelig være 413 sider lang?
Medvirkende: Malene Choi, filminstruktør, og Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator og anmelder ved Weekendavisen.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
De døde vækkes til live i Frederiksborg Slots særudstilling "Forglem mig ej. Liv. Død. Længsel.". Samlingen af livs- og dødsmasker, gipsafstøbninger af kendte afdøde personers ansigter, giver mulighed for at kigge Johannes V. Jensen dybt i øjnene, bese skægrester hos Holger Drachmann eller samtale med Karen Blixen.
Men hvad fortæller udstillingen om vores forhold til døden og savnet? Og er masker, malerier, voksfigurer og artefakter fra afdøde mest fascinerende, gåsehudsfremkaldende eller makabre?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Helle Fagralid, kunsthistoriker og skuespiller samt Pernille Østrem, sognepræst i Stefanskirken.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Vandet stiger. Danmark oversvømmes. Landet må lukkes ned, og danskerne skal evakueres. Det er omstændighederne i TV2's nye serie, "Familier som vores", der undersøger, hvad der sker med os, når katastrofen rammer.
"Familier som vores" er stjerneinstruktøren Thomas Vinterbergs første TV-serie. Og han slår et stort brød op med et væld af statister og landets bedste skuespillere. Men er der krummer nok i historien til syv episoder? Og er det kun en tåbe, som ikke frygter havet, eller er Vinterbergs dystopi simpelthen for langt ude?
Medvirkende: Maria Månson, filmekspert og -anmelder ved What2Watch, og Thøger Kirk, klimajournalist og TV-vært på klimamagasinet Jorden kalder.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
"Alle vil slikke pik på en vinder". Det konstaterer den skruppelløse advokat Roy Cohn, da han tager en ung og ambitiøs Donald Trump under sine vinger i 1970'erne.
Den iransk-danske filminstruktør Ali Abbasi har lavet en opsigtsvækkende spillefilm om Donald Trumps vej mod toppen af New Yorks ejendomshierarki og hans kyniske verdens- og virkelighedsopfattelse. Filmen "The Apprentice" som har premiere i biografer landet over i dag, har allerede mødt massiv kritik af Donald Trump selv.
Er det her året mest medrivende film? Og er beskrivelsen af præsidentkandidaten som Cohn's lærling en bombe under den verserende valgkamp?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Ann Lind Andersen, filmanmelder ved What to watch, og Birgitte Borup, kulturredaktør hos Berlingske og USA-kender.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund.
Der er brugt klip fra The Apprentice Productions Ontario Inc. -
Siden 1984 har rockgruppen D-A-D været indlejret i Danmarks nationale DNA. I fredags udkom deres 40-års jubilæumsalbum 'Speed of Darkness'.
Men er de fire rockikoner ældet med ynde? Eller er Speed of Darkness slet og ret et nostalgisk trip for de halvgamle mænd, der var unge engang, men som nu kæmper med forhøjet kolesteroltal og gamle læderjakker, der ikke længere kan lynes?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet. Og Anders Bøtter, vært på Radio IIII programmet 'Portrætalbum' og 'Sort Søndag' på P6 Beat.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Som en tyv i natten smed forlaget People's i tirsdags en bombe i det danske kulturlandskab. I al hemmelighed har kulturskribenten og influenceren Katherine Diez skrevet selvbiografien "I egen barm".
I den fortæller Diez om alt det, som førte frem til afsløringen af, at hun har plagieret og det samtidige brud med kæresten Adam Price i begyndelsen af 2024. Folkedomstolen var nådesløs. Men nu er hun tilbage med sin egen historie.
'I egen barm' er saftig og barsk læsning. Men er bogen et forsøg på at få tilgivelse eller at få hævn? Og er Diez overhovedet en god forfatter?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Ditte Okman, sladderekspert og vært på podcasten "Det vi taler om" på Podimo, samt Bodil Skovgaard Nielsen, journalist og litteraturanmelder ved Dagbladet Information.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør Hanne Barslund. -
Hvem kender familiens hemmeligheder bedre end stuepigen, som har lyttet ved dørene og hørt om utroskab, druk og lyssky forretninger?
I en nyfortolkning af Henrik Ibsens skuespil 'Gengangere' sætter Husets Teater og Odense Teater stuepigen Regine i centrum, når familiære skeletter og arvelige traumer vælter ud af skabene.Men er det forfriskende at se det fra pigen på gulvets perspektiv? Og hvorfor er vi så optagede af hemmeligheder og af at bryde både den tredje og fjerde væg for at sandhederne kan vælte ud over os?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Sanne Cigale Benmouyal, vært på podcasten Hemmeligheder, samt Line Kirsten Nikolajsen, teateranmelder på podcasten Den 4. væg.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
I tyske Joachim A. Langs film "Føreren og forføreren" indtager Adolf Hitlers fortrolige og højt skattede propagandaminister Joseph Goebbels hovedrollen som den sande forfører, hvis indpakning af Føreren sikrede en langvarig folkelig opbakning til krigsførelse, jødehad og tro på Det Tredje Riges fortræffeligheder.
Men hvor tæt på sandheden, historisk og menneskeligt, er Langs portrætter af nazisternes topfolk? Og lærer filmen os at beundre eller frygte propagandaens magt?
Medvirkende: Adam Holm, historiker og vært på P1-programmet "Kampen om historien" samt Lawand Hiwa Namo, politisk kommentator for TV 2 News og tidligere taleskriver.
Vært: Mathias Hammer.
Redaktør: Hanne Barslund.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar. - Daha fazla göster