Bölümler
-
Väntesorg by Humana AB
-
Sorgbearbetning by Humana AB
-
Eksik bölüm mü var?
-
Att flytta hemifrån by Humana AB
-
Stärkt assistans - fler kan få rätt till personlig assistans by Humana AB
-
Personlig assistans blir aldrig bättre än de assistenter man har. För att det ska bli så gäller det att alla mår bra, både den som har assistans och de personliga assistenterna. En inte alltid enkel fråga då assistenten ska ta hänsyn till kundens integritet och familj samtidigt som det är deras arbetsplats
I det här avsnittet ska vi titta lite djupare på vad det innebär att vara personlig assistent och hur deras arbetsmiljö ser ut.
Erik samtalar med Arbetsmiljöutvecklare Eva Larsson som arbetar med dessa frågor på Humana. -
I årets första avsnitt av Assistanspodden får vi lära känna Gunilla Hårdberg. Gunilla berättar om sin resa med personlig assistans och varför hon brinner för funkisfrågor. Hon delar även med sig av sina bästa tips för att skapa ett bra samspel mellan assistent och funkis.
-
I årets sista avsnitt av Assistanspodden får vi lära känna Jonatan som vikarierar för Josefin och som tillsammans med Anthony summerar det händelserika assistansåret 2020! Hur har januariavtalet påverkat den personliga assistansen? Vad innebär ett statligt huvudmannaskap? Vad är den statliga utredningen om personliga assistenters arbetsvillkor och vad händer egentligen med LSS-utredningen? Svaren på detta och en hel del annat får ni här!
-
Erik Wahlgren har jobbat många år på Humana Assistans och har haft många roller genom åren. På senare tid har Erik jobbat med föreläsningar och assistansrådgivningen. I detta avsnitt gästar han
podden och berättar mer om alla de samtal och människor han mötts av under åren. -
I detta avsnitt av Assistanspodden beskriver Josefin och Anthony den för LSS-insatserna så viktiga och grundläggande kontinuitetsprincipen och problematiserar även hur en ordning att alltid tidsbegränsa beslut om personlig assistans riskerar att sätta rättssäkerheten ur spel för den som är beroende av stödinsatserna.
-
Anthony leder numera Assistanspodden tillsammans med Josefin och i dagens avsnitt tar duon upp LSS-utredningen som nu är ute på remiss.
Trots att beslutet att utredningen ska gå på remiss fått utstå en del kritik från olika håll tar Josefin och Anthony i avsnittet samtidigt upp flera positiva saker med att den är på remiss. Remissvaren på utredningen ska lämnas in senast den 12 november. -
I höstens första poddavsnitt gästas Antonia och Anthony av Human Assistans chefsjurist, Josefin Mikaelsson som gillar assistans i all dess former och brinner för att den som behöver assistans också ska få det. När Josefin var 17 år sommarjobbade hon på ett sommarläger för handikappade (ja det hette så på den tiden), det var då hon kom i kontakt med personlig utformat stöd för personer med funktionsnedsättning för första gången.
Josefin har själv en son med funktionsnedsättning, vilket till stor del är anledningen till att hon blev jurist.
Avsnittet bjuder dessutom på en överraskande nyhet. -
Detta är vårens sista avsnitt och därefter tar Assistanspodden sommaruppehåll. Podden är tillbaka igen i början av augusti.
I detta intressanta avsnitt tar Antonia och Anthony upp hur Högsta förvaltningsdomstolen bedömde de grundläggande behoven i förhållande till sminkning och epilepsi. -
Mario Braga är kund hos Humana och har haft assistans i lite mer än 15 år och besöker Assistanspodden där han berättar om hur det är att leva med sin blodsjukdom som heter Sicklecellanemi.
Mario berättar också om ett projekt som han arbetar mycket för, att det ska finnas ett ställe där funktionsnedsatta människor kan träffas och ha trevligt tillsammans under en kväll. -
I detta avsnitt gästas Assistanspodden av Sveriges tidigare socialminister Bengt Westerberg som införde personlig assistans som en stödinsats i lagen. Bengt berättar i avsnittet om assistansens framväxt under 90-talet och kommenterar även hur han ser på assistansen idag och vad han förväntar sig av framtiden.
-
I detta extrainsatta avsnitt av assistanspodden svarar Eva Nilsson Bågenholm leg läkare och Humanas kvalitetsdirektör på frågor som rör Coronaviruset kopplat till personlig assistans.
-
Anna Barsk Holmbom driver företaget ABH – Utbildning och rådgivning sedan 2012. I detta avsnitt gästar hon Assistanspodden och berättar om sin verksamhet och som sitt driv inom assistansen.
Redan 1989, långt innan LSS var påtänkt fick Anna kontakt med assistansen då hon själv fick ett spännande jobb som personlig assistent nere i Skåne.
Det var den 35-årige mannen med personlig assistans som väckte Annas intresse för assistansen och det var så det började. -
Antonia och Anthony är på resande fot och denna gång är Assistanspodden i Umeå, där träffar de träffar Sophie Karlsson. Sophie jobbar på Intressegruppen för assistansberättigade (IFA) som är en förening för personer med behov av personlig assistans. Hon berättar bland annat om IFA:s ständiga arbete med att förbättra den personliga assistansen genom kontakter med politiker och myndigheter.
-
I detta avsnitt gästas Antonia av Lars Lööw som nyligen släppt utredningen ”Översyn över yrket personlig assistent”. I avsnittet berättar Lars om hans uppdrag som utredare och vad de i utredningen har kommit fram till bl.a. gällande personliga assistenters arbetsmiljö och arbetsvillkor. Han berättar också om vilka förslag till förändringar som lyfts i utredningen.
-
I årets första avsnitt av Assistanspodden gästar Sara kopp våra jurister, där hon berättar om hur det är att jobba som rekryteringsansvarig på Humana Assistans. Vad går hennes jobb ut på? Hur går processen till?
Vilka utmaningar finns i jobbet? Dessa är några av frågorna som Sara ger svar på. -
2019 har varit ett händelserikt år för assistansen, men vad hände egentligen?
I året sista avsnitt av Assistanspodden summerar Antonia och Anthony de 9 avsnitt och 3 specialavsnitt som gjordes under 2019.
Året inleddes bland annat med två specialavsnitt om LSS-utredningen där Antonia och Anthony diskuterade hur de nya förslagen skulle påverka den personliga assistansen som insats.
Assistanspodden gästades sedan under våren av Annika Zetterlund och programmet handlade om tillgänglighet och Humanas Tillgänglighetsbarometer. Tillgänglighetsbarometern är en årlig undersökning där Humana kartlägger Sveriges kommuners tillgänglighetsarbete.
Andning och sondmatning var också ett ämne som diskuterades flitigt under året och till slut blev även andning ett grundläggande behov, från den 1 november 2019. - Daha fazla göster