Bölümler
-
Som kulturminister indgår Ane Halsboe-Jørgensen i en lang række af socialdemokrater, der har siddet på kulturadministrationens højborg ved Gammel Strand. Ane har imidlertid slået sin kulturpolitik op på at ville styrke fællesskabets bånd, hvilket fællessangen og Højskolesangbogen i ministerens øjne er gode katalysatorer for.
Medvirkende: Ane Halsboe-Jørgensen (Kulturminister), Lea Wierød Borcak (Fællessangsforsker)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: Fortabt er jeg stadig (Katrine Muff), Barndommens land (Rasmus Skov Borring), Barndommens land (Povl Dissing & Benny Andersen), Du kom med alt det, der var dig (Mikkel Ploug), Du kom med alt det, der var dig (Katinka og DR Pigekoret), Sangen har lysning (Rasmus Skov Borring & Morten Kjær).
Desuden blev der afspillet klip fra P1-programmet ’Ugens gæst’ og ’Radioudstillingen i Forum’. -
I forbindelse med Grundtvig-forestillingen ’Jeg så engang et Billede af det Evige’ har Thure Lindhardt fået afløb for sin årelange interesse i den gamle salmedigter. Arbejdet med forestillingen har givet den landskendte skuespiller en lejlighed til at dykke ned i den gamle salmedigters værker, hvis ord tekster som en grundsten i dansk åndsliv og kulturhistorie.
Medvirkende: Thure Lindhardt (Skuespiller), Jes Fabricius Møller (Historiker)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: Velkommen igen gud engle små (Sissel & Odd Nordstoga), Menneske først og kristen så (Johannes Konstantin Neergaard, Hans Ulrik, Henrik Gunde & Esben Eyermann) Nu falmer skoven trindt om land (Søren Bødker Madsen), Nu falmer skoven trindt om land (Zenobia), Ingen har guldtårer fældet (Thorbjørn Krogshede).
Desuden blev der afspillet klip fra ugerevyen ’Grundtvigkirkens indvielse’ samt forestillingen ’Højsangen’. -
Eksik bölüm mü var?
-
Som 17-årig prikkede forfatteren Leif Davidsen hul i den hjemlige boble, da han tog til New Jersey på et udvekslingsophold. Siden har han i sit virke som udenrigskorrespondent har rig mulighed for at beskue den danske selvopfattelse på afstand. En selvopfattelse som nogle gange forekommer ham en anelse selvforherligende. Samtidig nærer forfatteren en stor kærlighed til det danske sprog, som er hans eget udgangspunkt og arbejdsredskab.
Medvirkende: Leif Davidsen (Forfatter), Lars Thorkild Bjørn (Højskolehistoriker)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: Jeg elsker den brogede verden (Ivan Sand), Kringsatt av fiender (DR PigeKoret), I Danmark er jeg født (Aksel Schiøtz), I Danmark er jeg født (Signe Asmussen & Ulrich Staerk), I Danmark er jeg født (Louise Fribo), I Danmark er jeg født (Sebastian), Muddermålet (Benny Andersen & Povl Dissing).
Desuden blev der afspillet klip fra radioreportagen ’Sportsfly på Den Røde Plads’ samt radioudsendelserne ’Radioavisen: Fodboldlandsholdets hjemkomst’ samt ’EM-fodbold Finalen mellem Danmark og Tyskland’. -
Knud Romer beskriver sit første møde med Højskolesangbogen som noget af et kulturchok. Imidlertid aspirerer han selv med sange, som han gerne så optaget i en kommende sangbog. Med rygsækken fuld af tysk højborgerlighed og falstringske naturoplevelser forsøger Knud Romer i sine tekster at få de klassiske naturromantiske klicher til at fungere med samme enkelthed som Frank Jægers poetiske naturlyrik.
Medvirkende: Knud Romer (Forfatter), Jørgen Carlsen (Formand for sangbogsudvalget)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: Det er så køhnt, det er så dejle (Erik Harbo), Den signede dag (Den danske salmeduo), Den signede dag (Povl Dissing), Den sorte fugl (Zenobia), Grauballemanden (Pernille Rosendal & Knud Romer).
Desuden blev der afspillet klip fra ’Debatten’ og dokumentarerne ’Slægtsgårdsfest på Danebod Højskole’, ’Første dag på højskole’ samt ’Højskolejournal 1969’. -
Bodil Jørgensen har en tæt tilknytning til det dansk-tyske grænseland, hvilket også kommer til udtryk i hendes virke, hvor hun gerne gør brug af sin hjemstavns tungemål som komisk løftestang. Desuden har hun et rigt kendskab til den danske sangskat og salmetradition, som hun blandet andet har fået gennem sin mormor, der var organist og kirkemusiker.
Medvirkende: Bodil Jørgensen (Skuespiller), Inge Lise Pedersen (Dialektforsker)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: Lysfuldt morgen, til marven kold (DR Pigekoret), Hver dag en ny dag (Marianne Søgaard, Musica Ficta, Christine Nonbo Andersen & Bo Holten), Jyden han æ stærk å sej (Erik Harbo), Sku gammel venskaw rein forgo (Bente Kure & Leif Ernstsen), For alle de små blomster (Lasse & Mathilde), Madeleine (Marskens Guld), Det er så køhnt det er så dejle (Erik Harbo), Tunge mørke natteskyer (Michael Sunding & Mads Vinding), Tunge mørke natteskyer (Zenobia) & Madeleine (Musica Ficta).
Desuden blev der afspillet klip fra satireprogrammet ’Rytteriet’ og DR’s ’Erasmus Montanus’. -
Med sin bog ’Kvinde kend din historie’ er historiker og historieformidler Gry Jexen braget ind på de danske best seller-lister. Men udover en enorm viden om betydningsfulde, historiske kvindeskikkelser besidder Gry også et stort kendskab til sangskatten og Højskolesangbogen, hvis kvindelige bidragsydere hun gerne så repræsenteret i endnu højere grad.
Medvirkende: Gry Jexen (Historiker), Dy Plambeck (Forfatter)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: Solen er så rød mor (Michael Sunding, Mads Vinding), Solen er så rød mor (Røst), River (Gry Jexen), Frit land (Ulige numre), Så tag mit hjerte (Michael Bojesen & DR Pigekoret) og Skyerne gråne (Kammerkoret CAMERATA).
Desuden blev der afspillet klip fra podcasten ’Kvinde kend din historie’ og ’Huset på Christianshavn’. -
Sangtraditionerne står stærk hos formanden for Dansk Folkeparti og vidner for ham om en folkekultur med dybe rødder. Morten Messerschmidt har tidligere fungeret som kirkesanger i Frederikssund, og har derigennem fået et godt kendskab til den religiøse del af sangskatten.
Medvirkende: Morten Messerschmidt (Politiker), Jørgen Carlsen (Formand for sangbogsudvalget)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: Den blå anemone (Finn Ziegler, Jacob Fischer, Jesper Lundgaard), Den blå anemone (Mogens Wieth), Der sad en fisker så tankefuldt (Tove Lønskov, Lars Thodberg Bertelsen), Nirvana (Michael Bojesen & DR Pigekoret), Drømte mig en drøm i nat (Pernille Rosendal & DR Pigekoret).
Desuden blev der afspillet klip fra ’Dansk Folkepartis Ekstraordinære Generalforsamling 2022’. -
Som barn forelskede Anne Dorte Michelsen sig i den danske sangskat. Imidlertid havde hun svært ved at få afløb for sin kærlighed til det klassiske repertoire som elev på Aarhus Friskole. Inspireret af jazzpædagogen Bernhard Christensen praktiserede skolen en mere kropslig og rytmisk musikalsk tilgang fri fra noder og morgensang.
Medvirkende: Anne Dorte Michelsen (Sanger og sangskriver), Michael Fjeldsøe (Professor i Musikvidenskab)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: I dit korte liv (Liva Weel), I dit korte liv (Frode Veddinge & Andy Sundstrøm), Tit er jeg glad (Nordens Tone), Tit er jeg glad (Anne Dorte Michelsen), Fortabt er jeg stadig (Katrine Muff), Tænd et lys for mig (Anne Dorte Michelsen).
Desuden blev der afspillet klip fra radioprogrammet ’Musiknyt – samtale med Bernhard Christensen’. -
Som 16-årig kom Poul Nesgaard ind i den nyoprettede B&U-afdeling på Danmarks Radio. Her oplevede han en helt anden verden, end han var vant til. Som søn af en sognepræst havde Poul gennem sin opvækst fået et nært forhold til sangskatten, men ikke til den realpolitiske virkelighed han mødte i Danmarks Radio.
Medvirkende: Poul Nesgaard (Journalist), Anders Holm (Kirkehistoriker)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: En lærke letted (Danmarks Underholdningsorkester og Katinka Bjerregaard), Se nu stiger solen af havets skød (Tyst), Hil dig, frelser og forsoner (Copenhagen University Choir Lille MUKO), Denne morgens mulighed (Kaya Brüel, Ole Kibsgaard), Se nu stiger solen (Karsten Vogel, Niels Thybo).
Desuden blev der afspillet klip fra ’Kajplads 114’ og ’Jul og grønne skove’. -
Pelle Dragsted fik fra barnsben et nært forhold til den røde del af sangskatten. Han så gerne at der kom flere arbejdersange i Højskolesangbogen, som kan betone den myndighed mennesker i forening udgør. Samtidig peger Pelle på det grundtvigske menneskesyn, som en forudsætning for arbejderbevægelsens opblomstring i Danmark, hvilket afspejler sig i hans sangvalg.
Medvirkende: Pelle Dragsted (Politiker), Jes Fabricius Møller (Historiker)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: Kringsatt av fiender (JUMA), Den trænger ud til hvert et sted, Når jeg ser et rødt flag smælde (Peter Abrahamsen), Danmark for folket (Duo Concertante), Snart dages det brødre (Duo Concertante), The Internationale (The People's Liberation Army Orchestra) & Frit Land (Ulige numre)
Desuden blev der afspillet klip fra ’Debatten’ og filmen ’Danmark for folket’. -
SÆRAFSNIT: Som søn af en indremissionsk landmand lå det ikke i kortene, at Jens Rosendal skulle blive digter og tilmed Højskolesangbogens største nulevende bidragsyder. Sangen har imidlertid altid fyldt meget i Jens’ liv. Lige fra han blev vækket af sin fars morgensang på den fædrene gård til han selv senere blev musiklærer på Løgum Kloster Højskole.
Medvirkende: Jens Rosendal (Digter), Jørgen Carlsen (Formand for sangbogsudvalget), Ane Halsboe-Jørgensen (Kulturminister), Lisbeth Trinskjær (Formand for FFD)
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Musik: Om alle mine lemmer (Kristian Kvalvaag), Vi henter tidevandet ind (Rasmus Skov Borring & Morten Kjær), Du kom med alt det, der var dig (Mikkel Ploug). -
Efter at have betrådt revyscenen og jongleret med jazzmusikken i mange år, har Daimi nu kastet sig ud i at fortolke den danske sang. Selvom Daimi lærte sangskatten at kende i sin skoletid, var det først i sit voksne, professionelle virke, at hun for alvor fik øjnene op for den store lyrik og de mange ørehængere sangbogen gemmer på.
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Gæst: Daimi Gentle
Medvirkende: Helle Solvang
Musik: Jeg sætter min hat som jeg vil (Bent Fabricius-Bjerre/Klaus Rifbjerg), Jens Vejmand (Zenobia), Der står et slot i Vesterled (C.E.F. Weyse/Aksel Schøitz), En yndig og frydefuld sommertid (Daimi/arr. Ole Koch Hansen), Hvor skoven dog er frisk og stor (DR’s Pigekor), Den blå anemone (Mads Vinding Trio), Den blå anemone (Daimi/arr. Ole Koch Hansen), Duerne flyver (Bent Fabricius-Bjerre/Klaus Rifbjerg). -
At man ikke kan tage morgendagen forgivet lærte Prince Henry på den hårde måde, da han som højskoleelev på Roskilde Festival Højskole i det skæbnesvangre forår 2020 fra den ene dag til den anden fik aflyst sit ophold på ubestemt tid. Derfor var glæden dobbeltstor, da han endelig kunne forenes med sine højskolekammerater alt imens de lyse nætter havde indfundet sig landet over.
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Gæst: Prince Henry
Medvirkende: Helle Solvang
Musik: Har du visor min vän (Chris Mihn Doky & DR’s Pigekor), Lyse Nætter (Alberte Winding & Benjamin Koppel), Danmark (Gnags), Ulandsvise (Bernard Christensen/Poul Henningsen) -
Efter succesen med ’Fortabt er jeg stadig’ har forfatter Stine Pilgaard og komponist Katrine Muff fortsat deres fællessangssamarbejde. I afsnittet dykker vi ned i makkerparrets forskellige yndlingssange, og ser nærmere på hvad sammenspillet mellem tekst og musik betyder for den gode fællessang.
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Gæster: Stine Pilgaard & Katrine Muff
Medvirkende: Helle Solvang
Musik: Blæsten går frisk over Limfjordens vande -
I dette afsnit deler den århusianske filminstruktør Nils Malmros sine yndlingssange fra højskolesangbogen. Det er især sangene fra skoletiden, der stadig står hans hjerte nærmest, og enkelte af dem har sågar fundet vej til hans mange film.
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Gæst: Nils Malmros
Medvirkende: Helle Solvang
Musik: Nu falmer skoven (DR’s Pigekor), Sneflokke kommer vrimlende (Erik Paaske), Sneflokke kommer vrimlende – instrumental (Bülow/Kristiansen), Venner ser på Danmarks kort (Musica Ficta), Hvad solskin er for den sorte muld (David Monrad Johansen & Svein Bjørkøy), Hvad solskin er for den sorte muld (John Høybye/N.F.S. Grundtvig), Far verden far vel (Kingokoret) & Sorrig og glæde (Arr. Gunner Møller Pedersen) -
Flugten fra barndommens forstadsborgerlighed fik hurtigt Laus Høybye til at flytte fra Farum til hovedstaden. Her forelskede han sig i den klassiske sang, og selvom han ikke er gået musikkens vej, så står den ham stadig nær, når han forsvinder ind i teaterets forunderlige verden. Denne eskapisme er desuden et gennemgående tema i Laus’ yndlingssange, der afslører at han har fingeren solidt plantet på den bankende fællessangspuls.
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Gæst: Laus Høybye
Medvirkende: Helle Solvang
Musik: Atter en dag (Anne Linnet (arr. Jesper Mechlenburg)), Barndommens Gade (Anne Linnet/Tove Ditlevsen), Solen er så rød mor (Tue West), Life on Mars (Cæcilie Norby) & Frit Land (Ulige Numre) -
Som sognepræst i Sankt Pauls Kirke må Kathrine Lilleør ofte ty til Højskolesangbogen, der ifølge hende bedre end nogen anden sangbog kan sætte ord på vores livets eksistentielle komplekser. Selvom Kathrine beskriver sig selv som traditionalist, har hun sangbogsantennerne ude, hvilket også afspejler sig i hendes sangvalg.
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Gæst: Kathrine Lilleør
Medvirkende: Helle Solvang
Musik: Kærlighedssang ved et tab (Rasmus Skov Borring/Peter Borg), I Danmark er jeg født (Copenhagen University Choir lille MUKO), Danmark nu blunder den lyse nat (Trio Before), Danmark nu blunder den lyse nat (Holmens vokalensemble), Når vintermørket blæser sorg og længsel ind (Jakob Lorentzen/Jens-Christian Wandt) -
Den nøgterne fremstilling har tidligt været en kunstkritisk rettesnor for journalist og forfatter Georg Metz. Han er evigt på vagt overfor det parfumerede og svulmende om så det gælder viseforedrag, lyrik eller harmoniseringer. Uden selv at ville hæfte etiketten kulturradikal på sig, så har kunsten i hans øjne til opgave at skære det overflødige fra, hvilket også kommer til udtryk i hans yndlingssange.
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Gæst: Georg Metz
Medvirkende: Helle Solvang
Musik: Hilsen til forårssolen (Povl Dissing/Benny Andersen), Hvor smiler fager den danske kyst (Akademisk kor Århus), Se dig ud en sommerdag (Carl Nielsen/Einar Nørby), I Danmark er jeg født (Aksel Schøitz & Det Unge Tonekunstnerselskab), Kær est du fødeland (Erik Harbo), Sig nærmer tiden (Herman Koppel/Aksel Schøitz) & Højskolesangen (John Høybye/Georg Metz) -
Som barn af teolog og politiker Margrete Auken og litteraturhistoriker Erik A. Nielsen, har Ida været vant til at få serveret Grundtvigcitater sammen med morgenmaden. Ligesom sin mor har Ida Auken en baggrund som teolog, og hendes kristne grundtone fornægter sig ikke i hendes sangvalg, der også rummer en større værdipolitisk vision for Danmark.
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Gæst: Ida Auken
Medvirkende: Helle Solvang
Musik: O, Kristelighed (Bo Holten, Ludvig Mathias Lindeman, Musica Ficta), O, Kristelighed (Den danske salmeduo), Danskerne findes i mange modeller (Rasmus Skov Borring/Morten Kjær), Midsommerteltet (Maria Hjort Petersen) & For vist vil de komme (Jens Lysdal) -
Den danske sang har en helt særlig plads hos Søren Ryge Petersen, der er vokset op i det danske mindretal i Sydslesvig. Her udgjorde sangene en vigtig rolle som sprog- og kulturbærer, og barndommens sange har Søren båret med sig siden. Det er især de umiddelbare sange om naturen og den jyske geografi, der står hans hjerte nærmest.
Tilrettelæggelse: Mikkel Skovgaard
Gæst: Søren Ryge Petersen
Medvirkende: Helle Solvang
Musik: Jeg er havren (Aksel Agerby/Aksel Schøitz), Der dukker af disen (Bülow/Kristiansen), Der dukker af disen (Ars Nova Copenhagen), I skovens dybe stille ro (Niels-Henning Ørsted Pedersen & Oscar Peterson), Solen er så rød, mor (Anisette), Uti vår hage (The real group). - Daha fazla göster