Bölümler
-
Hva slags trening kan gjøre deg mindre utsatt for demens? Og når er det for seint å begynne å trene?
I den 16. episoden av CERG-podkasten forteller vår doktorgradsstipendiat Atefe Tari om sammenhengen mellom kondisjon og demens, basert på resultatene fra sin nye studie i The Lancet Public Health: https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(19)30183-5/fulltext -
Er det farlig å trene så hardt at du blir støl i ei hel uke etterpå? De siste årene har flere enn tidligere blitt behandlet på sykehus for sykdommen rabdomyolyse etter knallhard trening.
I den 15. episoden av CERG-podkasten forteller vår doktorgradsstipendiat Knut Asbjørn RIse Langlo deg alt du trenger å vite om treningspåført rabdomyolyse. Han forklarer også hvordan du kan legge opp treningen for å unngå å få det.
Sammen med medisinstudentene Eskild Skov Pedersen og Sindre Tengesdal og deres hovedveileder Maria Radtke publiserte nylig Knut Asbjørn en studie som viser at rabdomyolyse slett ikke er uvanlig etter ei uvanlig tøff treningsøkt. Den kan leses på norsk i Tidsskrift for Den norske legeforening: tidsskriftet.no/2019/04/kort-rapport/kraftig-stigning-i-kreatinkinase-etter-intensiv-trening -
Eksik bölüm mü var?
-
Hjertet er kanskje viktigst, men også lungene kan spille en rolle for kondisen din. Så hva kan du gjøre for å ta vare på lungehelsa di?
I den 14. episoden av CERG-podkasten forteller vår doktorgradsstipendiat Øystein Rasch-Halvorsen om studien sin, som nylig ble publisert i tidsskriftet BMC Pulmonary Medicine.
Du kan lese mer om doktorgradsprosjektet til Øystein på hjemmesida vår: www.ntnu.no/lungefunksjon-kondisjon -
Hvor stor betydning har egentlig kondisen for hjerterisikoen din når du i utgangspunktet er frisk? Veldig stor, viser det seg!
I den 13. episoden av CERG-podkasten forteller vår doktorgradsstipendiat Jon Magne Letnes om studien sin, som nylig ble publisert i det verdensledende hjertetidsskriftet European Heart Journal.
Du kan også lese mer om doktorgradsprosjektet til Jon Magne her: https://www.ntnu.no/cerg/kondisjon-og-hjerterisiko
Og hele forskningsartikkelen ligger her: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehy708/5193503 -
Hvis trening er sunt, hvorfor kan unge, spreke mennesker dø av det? Kan trening være farlig for DEG? Kan man trene hvis man har hjerteflimmer? Jan Pål Loennechen er vår fremste ekspert på trening, hjerterytmeforstyrrelser og plutselig død, og i den 12. episoden av CERG-podkasten snakker vi med ham om nettopp det.
-
Hvordan kan vi tilrettelegge for at flere eldre skal være så fysisk aktive som de bør være? Hva slags trening foretrekker de, og hvem har størst risiko for å hoppe av et treningsprogram?
Line Skarsem Reitlo forsker på treningsvaner hos eldre, og har blant annet lest nesten 70 000 av treningsdagbøkene til de som deltar i Generasjon 100-studien vår. Hun er gjest i 11. episode av CERG-podkasten.
Du kan lese mer om doktorgradsprosjektet til Line på hjemmesida vår, hvor det også står mye om Generasjon 100-studien.
https://www.ntnu.no/cerg/treningsvaner-hos-eldre
https://www.ntnu.no/cerg/generasjon100 -
Med 100 PAI i uka lever du lenger og unngår hjerte- og karsykdom. Også personer som allerede er hjertesyke eller har hatt hjerneslag bør ha som mål å trene nok til å oppnå 100 PAI i uka, forteller Sophie Kvalheim Kieffer i 10. episode av CERG-podkasten.
Kanskje du ikke vet hva PAI er ennå? Sophie forklarer det godt i podkasten, og du kan også lese mer på hjemmesida vår: www.ntnu.no/cerg/pai
Studien til Sophie er forresten publisert i Mayo Clinic Proceedings, hvor du også finner en videopresentasjon av resultatene: https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(18)30321-5/fulltext -
Snart har vi svaret på om trening forlenger livet for eldre. I sommer fullførte vi testene av deltakerne i Generasjon 100 fem år etter at de startet opp med å trene, og mens du hører denne podkasten jobber vår forsker Dorthe Stensvold med å analysere datamaterialet. Men allerede nå har Dorthe og resten av Generasjon 100-forskerne publisert mange spennende artikler fra prosjektet. I episode 9 av CERG-podkasten forteller Dorthe blant annet hvorfor god kondisjon er viktig for eldre.
Du kan også lese mer om Generasjon 100 og resultatene fra prosjektet på hjemmesida vår:
www.ntnu.no/cerg/generasjon100 -
Hard fysisk aktivitet over mange år kan øke risikoen for hjerteflimmer. Men er det noe folk flest bør bekymre seg for? Vår doktorgradsstipendiat og treningsfysiolog Lars Elnan Garnvik forsker på fysisk aktivitet og atrieflimmer, og i episode 8 av CERG-podkasten forteller han blant annet om sin rykende ferske forskningsartikkel.
Du kan også lese mer om forskningen til Lars på hjemmesida vår: https://www.ntnu.no/cerg/atrieflimmer-og-trening -
Trening er ikke bare bra for hjertet. Det er bra for hjernen også! CERGs doktorgradsstipendiat Ekaterina Zotcheva forsker på trening og hjernehelse, og har nettopp publisert en studie som kobler fysisk aktivitet til lavere risiko for demens. I denne podkasten gir Katja deg sine tips til fysisk aktivitet for å bevare en sunn og frisk hjerne så lenge som mulig.
Forskningen til Katja kan du lese mer om på hjemmesida vår: https://www.ntnu.no/cerg/trening-og-hjernehelse -
En fjerdedel av alle voksne nordmenn har metabolsk syndrom, og mange vet det ikke selv. Denne gruppa har høy risiko for hjerte- og karsykdom, men mange kan bli kvitt syndromet i løpet av få måneder med effektiv trening. I denne podkast-episoden forklarer CERG-forsker Arnt Erik Tjønna hva metabolsk syndrom er, og hvordan vi i CERG jobber for å finne ut hva som er den mest effektive treningsmetoden for de som har det.
På hjemmesidene våre kan du lese mer om EX-MET-studien, som ledes av Tjønna: https://www.ntnu.no/cerg/ex-met -
I 2022 vil det være like mange barn med fedme som undervektige barn i verden. Barn med fedme har økt risiko for mange livsstilssykdommer, for eksempel diabetes og hjerte- og karsykdom. Men hva slags fysisk aktivitet bør disse barna gjøre for å bli friskere og sprekere? Charlotte Björk Ingul er ansvarlig for Barnefedmestudien i CERG, og i episode 5 av CERG-podkasten forteller hun om barnefedme og effekten man kan forvente av trening og livsstilsendringer.
Du kan lese mer om Barnefedmestudien og resultatene fra den på hjemmesiden vår: https://www.ntnu.no/cerg/barnefedme -
Vi kan ikke trene lungefunksjonen vår. Det er i hvert fall den vanlige oppfatningen, men er det riktig? Det har Erlend Hassel lyst til å finne ut, og i doktorgradsarbeidet sitt har han vist at det er en sammenheng mellom lungefunksjon og kondisjon selv hos personer som ikke har kols eller andre hindre mot normal lungefunksjon. I episode 4 av CERG-podkasten har vi tatt en prat med Erlend, som disputerte for sin doktorgrad nå på fredag.
Du kan lese mer om resultatene fra doktorgradsprosjektet på hjemmesiden vår: https://www.ntnu.no/cerg/lungefunksjon-og-kondisjon -
Å trene for å holde seg sprek er en god idé for alle som vil leve lenge. Det er også en fordel om man klarer å holde symptomer på depresjon i sjakk. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at middelaldrende og eldre som BÅDE holder formen ved like og unngår depressive symptomer over tid har redusert risiko for å dø tidlig. Men du blir kanskje overrasket over hvor stor risikoreduksjonen er? I episode 3 av CERG-podkasten snakker vi med doktorgradsstipendiat Trude Carlsen, som nettopp har publisert en omfattende studie om depressive symptomer, kondisjon og dødelighet.
Hele forskningsartikkelen leser du her: http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(18)30046-6/fulltext
Mens du kan lese mer om hele doktorgradsprosjektet til Trude her: https://www.ntnu.no/cerg/kondisjon-og-mental-helse -
Det er 24 timer til du skal få åpna brystkassen og få sydd inn ei blodåre forbi et trangt parti i hjertet. Kan du beskytte hjertet ditt bedre under operasjonen hvis du tar ei kort økt på tredemølla? I episode 2 av CERG-podkasten svarer vår forskerlinjestudent Benedikte Smenes på det, basert på funnene fra forskningsprosjektet sitt.
Forskningsartikkelen til Benedikte ble nylig publisert i tidskriftet Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery, og er tilgjengelig for alle på nett: https://academic.oup.com/icvts/advance-article/doi/10.1093/icvts/ivx439/4855970
Vi har også skrevet kort om studien på hjemmesida vår: https://www.ntnu.no/cerg/publikasjoner#Acute%20exercise%20is%20not%20cardioprotective%20and%20may%20induce%20apoptotic%20signalling%20in%20heart%20surgery:%20a%20randomized%20controlled%20trial
Mens studien pågikk ble den omtalt av NRK-programmet Schrödingers katt. Les saken "Hardtrener syke hjerter" på nrk.no (https://www.nrk.no/viten/xl/hardtrener-syke-hjerter-1.12749268) eller se programmet om studien i nettspilleren til NRK (https://tv.nrk.no/serie/schrodingers-katt/dmpv73000116/14-01-2016) -
Hvordan får vi folk opp av sofaen? Hvordan bør man trene hvis målet er et friskere og lengre liv? Hva er Cardiac Exercise Research Group, og hva er VÅRE bidrag til bedre folkehelse?
I aller første episode av CERG-podcasten forteller professor Ulrik Wisløff om forskningsgruppa han leder ved NTNU i Trondheim. Han beskriver hvordan forskning fra CERG anvendes på alt fra amerikanske legekontor til norske fjelltopper. Og du får et lite innblikk i noen av de store forskningsprosjektene som gruppa jobber med i dag, og hva du kan forvente å høre om i kommende episoder av vår helt nye podcast-serie.
For å lese mer om tingene vi snakker om i denne episoden, anbefaler vi et besøk på vår hjemmeside ntnu.no/cerg
Treningsrådene: ntnu.no/cerg/treningsrad
Kondiskalkulatoren: ntnu.no/cerg/vo2max
Personlig Aktivitets-Intelligens: ntnu.no/cerg/personal-activity-intelligence