Bölümler
-
LiseLotte Jernberg Bate, programledare och kultur- och hållbarhetschef på Granitor, reflekterar över det nya året och bjuder på godbitar från avsnitt under 2022. Du hör Pär Larshans, hållbarhetschef och ansvarig för affärsutveckling på Ragn-Sells, Elin Bergman, vice ordförande på Cradlenet och medgrundare av Nordic Cirkular Hotspot, Josefina Sallén, fokusområdesledare och coach för cirkulär omställning på RISE, John Ahlberg, en av grundarna av Kärnfull Next och Anders Wijkman, författare och samhällsdebattör och tidigare bland annat generalsekreterare för Svenska Röda korset.
-
Martina Andersson, verksamhetsutvecklare och projektledare på Sysav Utveckling, (Sydskånes avfallsaktiebolag) berättar om den genomförbarhetsstudie som man nu startat med stöd från Energimyndigheten för att utreda möjligheterna till CCS vid avfallskraftvärmeverket i Malmö. Studien ska pågå till hösten 2024 och målet är att bidra till regionens utsläppsminskningar, som en kolsänka för regionen. Martina berättar också om målkonflikter, Lokal Färdplan Malmö 2030 och hopp och mod.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Anders Wijkman, författare, samhällsdebattör och tidigare bland annat generalsekreterare för Svenska Röda korset och EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, samtalar med LiseLotte Jernberg Bate om sitt livslånga engagemang för miljön och vad det betyder för honom. De samtalar om välfärdsindikatorer, bottom-up-lösningar, progressiva företagsledare och bristen på katalysatorer för att få genomslag för alla initiativ som tas när det gäller klimatomställningen.
-
Anita Aspegren, vd på IQ Samhällsbyggnad, och Pär Lundström, senior policy advisor på Installatörsföretagen, samtalar med LiseLotte Jernberg Bate om kompetensbrist, synen på livslångt lärande och vad begreppet prosument står för. De lyfter viljan och kraften i samhällsbyggnadssektorn och diskuterar byggnadens roll i energisystemet och energieffektivisering.
-
Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid KTH och del av Global Utmanings styrelse, samtalar med LiseLotte Jernberg Bate om hans senaste bok En strimma av hopp, som tar upp klimatkrisen och hur vi kan hitta en väg till det postfossila samhället. De diskuterar tipping points, kaskadeffekter, begreppet frihet och hur sambandet mellan utsläppsrätter och jämlikhet ser ut.
-
Ulrika Wallén, policyexpert för högskolepolitik på Svenskt Näringsliv, samtalar med LiseLotte Jernberg Bate om den kompetensbrist vi står inför i många olika branscher och hur den kommer att påverka den klimatomställning som Sverige har förbundit sig att göra. Och hur ska vi få till det livslånga lärande som krävs för att vi ska vara aktuella i ett näringsliv som ställer allt högre krav på ny kompetens i befintliga näringar eller ny kompetens inom näringar som uppstår i takt med omställningen?
-
Pär Larshans, hållbarhetschef och ansvarig för affärsutveckling på Ragn-Sells och även medordförande för Internationella Handelskammarens arbetsgrupp för cirkulär ekonomi i Paris, berättar om drivkrafter, affärsutveckling och vilka samhällsutmaningar framöver som lägger grunden för att ställa om från en linjär till en cirkulär affärsmodell. Han berättar hur han ser på sambandet mellan god självkänsla och ansvarsfullt företagande. Pär ger också tips på hur man kan göra för att ändra en företagskultur.
-
Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på Sweco, samtalar med LiseLotte Jernberg Bate om tajmingens betydelse och vikten av att ligga rätt i tiden när man vill göra positiv skillnad. Andreas beskriver hur hållbarhetsarbete för honom handlar om bred kompetens och integrerade lösningar. Och hur näringslivet är den optimala arenan för att låsa upp kopplingen mellan affärer, lönsamhet och att skapa hållbar utveckling. De diskuterar också kulturella perspektiv på samverkan.
-
Eva Ekholm-Stenberg, Corporate Environmental Manager på Billerud Korsnäs, och Glenn Bark, universitetslektor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet, är tillbaka i podden. De berättar vad som hänt sedan sist i deras gemensamma projekt där de undersöker möjligheten till infångning av koldioxid för lagring i svensk berggrund. Projektet har fått 10 miljoner kronor från Energimyndigheten. De berättar om fältarbetet, analyserna, betydelsen av ny kompetens i projektet genom anställning av doktorander och hur projektet kan bidra till Employer branding.
-
Tomas Björkman, samhällsentreprenör, författare och initiativtagare till Ekskäret Foundation, och Åsa Jarskog, global hållbarhets- och ledarutvecklare med lång erfarenhet av att arbeta med företagande i olika länder och olika kulturer, samtalar med LiseLotte Jernberg Bate om vägen framåt för att nå de globala hållbarhetsmålen och kopplingen till IDG:erna (Inner Development Goals), ett ramverk för personlig inre utveckling. De diskuterar även EU:s Taxonomi som genom rapportering vill reglera att investeringar satsas på Do no significant harm-initiativ.
-
Josefina Sallén, Fokusområdesledare och coach för cirkulär omställning på RISE, berättar om hur hon i sitt arbete stöttar företag som vill göra affärer på ett mer hållbart sätt att gå från en linjär till en cirkulär affärsmodell. Josefina beskriver det cirkularitetsmått som RISE har utvecklat och hur de mäter en produkts eller ett företags cirkularitet. Hon beskriver också hur SKF framgångsrikt arbetar cirkulärt, bland annat genom data och digitalisering, och vad Ellen MacArthur och segling har med cirkulär ekonomi att göra.
-
Anki Riemer, grundare av Nordic Earth, och Hans von Essen, från Beras International och utvecklare av kursen Diet for a green planet, diskuterar entreprenörens roll för att skapa förändring och klimatomställning. Från sina verksamheter ger de exempel på hur regenerativt jordbruk kan bidra till minskade växthusgaser och hur planteringen av 4 400 träd kan göra skillnad, både vad det gäller koldioxidinlagring, kunskapsbyggande och framtidstro.
-
Martin Rödén, partner på Captimise, återvänder till CCS Panelen för att djupdyka ner i hela CCS-kedjan tillsammans med LiseLotte Jernberg Bate. De samtalar om framtida lagringsplatser, testanläggningar, omogna och mogna infångningsteknologier och hur behovet av minusutsläpp påverkar utvecklingen av CCS framöver.
-
Elin Bergman, vice ordförande på Cradlenet och medgrundare av Nordic Circular Hotspot, samtalar med LiseLotte Jernberg Bate om hur en cirkulär ekonomi kan bidra till att nå klimatmålen. De diskuterar också cirkulära affärsmodeller, CCS-tekniken, målkonflikter och hur våra vanor skapas – och hur man bryter en vana och skapar ett nytt beteende. Elin ger också tips till företagare hur man kan bidra till miljöomställningen utan att tappa tillväxt.
-
Anna Kadefors, professor i fastighetsförvaltning på KTH och med en gästprofessur vid Chalmers, berättar om sin forskning om förtroende och samverkan i beställar- och entreprenörrelationer, både i byggprojekt och i kontrakt för fastighetsrelaterade tjänster. Hon beskriver också vad som krävs för att komplexa samverkansprojekt ska lyckas och hur kulturen med starka projektledare kan skapa svaga lärstrukturer.
-
John Ahlberg, en av grundarna av Kärnfull Next, berättar om vad som utmärker de nya småskaliga kärnkraften med SMR:er, små modulära reaktorer. Vad skiljer dem från dagens kärnkraftsreaktorer och vilka avvägningar finns inom taxonomin där kärnkraften klassas som en hållbar investering? I avsnittet undersöker också LiseLotte Jernberg Bate, CCS Panelens nya programledare, hur konfirmeringsbias eller selektiv bias kan påverka oss.
-
CCS Panelens nya programledare LiseLotte Jernberg Bate, rektor för Granitor Business School och hållbarhetsansvarig, samtalar om FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport om klimatanpassningar av samhället med Jonas Norrman från IMCG, Håkan Sköldberg från PROFU och Mikael Kullman från Granitors konsultbolag Aenigma. De diskuterar också förslaget till strategi för bio-CCS som är framarbetat för fjärrvärmesektorn tillsammans med Energiforsk.
-
LiseLotte Jernberg Bate, rektor för Granitor Business School och kultur- och hållbarhetschef på Granitor, och Hans Nyblom, Expert Affärsutveckling på Installatörsföretagen, diskuterar erfarenheter som byggherre och entreprenör respektive branschorganisation och vad som är avgörande för att öka fokus på hållbarhet i projektarbeten. De berättar också om vikten av tillit för lärande och hur upphandlingar och inköp är viktiga parametrar för att driva klimatomställningen.
-
Thomas Sörensson, vd för Scandinavian Enviro Systems, berättar om företagets satsning i Uddevalla där man vill implementera ny teknologi för återvinning av råvaror, en banbrytande teknik som minskar både avfall och klimatpåverkande utsläpp. Thomas berättar också om råvaran kimrök, digitala tvillingar och betydelsen av samarbeten över värdekedjan, man arbetar bland annat med Volvo och Michelin är en partner.
-
Therése Treutiger, ansvarig för innovation och partnerverksamhet på Microsoft Sverige, samtalar med Sara Davidsson om klimatåtgärder och Microsofts ambitioner och arbete på området och om betydelsen av samverkan. Hon berättar om sitt personliga engagemang för att få fler unga intresserade av teknikbranschen och hur viktiga förebilder är. Therése ger också tips om digitala verktyg för att arbeta med klimatåtgärder och berättar vad som är viktigast för att leda innovation.
- Daha fazla göster