Bölümler
-
KS-leder Gunn Marit Helgesen satte nesten kaffen i halsen da hun leste intervjuet med helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre om "verstingliste" og mer statlig styring i eldreomsorgen. De møtes i "Der livet leves".
I intervjuet med VG sist uke sa helse- og omsorgsministeren at han vil ha flere kvalitetsindikatorer i eldreomsorgen og lage en «verstingsliste» over kommuner med dårlig kvalitet over tid - hvor staten skal kunne gå inn å styre mer.
Utspillet var ett av temaene på det årlige konsultasjonsmøtet mellom KS og Helse- og omsorgsdepartementet fredag. Rett etter møtet samlet vi Vestre og Helgesen for å snakke om utspillet. Hva slags styring vil Vestre egentlig ha i eldreomsorgen? Hva slags kvalitetsindikatorer vil han ha? Og hva mener Arbeiderpartiet når de i sitt programforslag snakker om "Én felles helsetjeneste"?
Både statsråden og KS er opptatt av bedre kvalitetsindikatorer i helse og omsorg, og i serien «Nye løsninger» skal vi høre om hvordan Nordre Follo har arbeidet med kvalitetsutvikling.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Digitalisering og velferdsteknologi blir en viktig brikke for å skape bærekraftige helse- og omsorgstjenester, men det koster både tid og penger. Hvordan skal vi lykkes?
Denne ukas episode handler om ehelse. Hva er ehelse? Hvor villige er egentlig kommunene til å satse på velferdsteknologi? Og hvilke hindre står i veien?
Vår hovedgjest er Terje Wistner, avdelingsdirektør for ehelse i KS. Han forklarer hvorfor velferdsteknologi er en del av løsningen på kommunesektorens utfordringer – og hva som skal til for at det blir enda mer nyttig å ta løsningene i bruk.
I vår faste spalte om nye løsninger skal vi en tur til Nesodden kommune, som er blant kommunene som ligger lengst fremme i bruk av velferdsteknologi. Kommunalsjef for helse, omsorg og sosial, Anita Nilsen, og Stig Henning Morgen, som er ansvarlig for innføring av velferdsteknologi i kommunen, forteller om en vellykket implementering av et nytt system for pasientvarsling.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Alle partier jobber nå med sine politiske programmer som de skal gå til valg på om et knapt år. Gir de rom for at kommuner og fylkeskommuner kan finne løsningene selv når det blir mangel på både penger og arbeidskraft?
KS' Landsstyre fikk et dypdykk i alle partienes programutkast fredag 8. november.
Henrik Asheim, som leder Høyres programarbeid og Marthe Scharning Lund, som er med i Arbeiderpartiets programkomité, er gjester i ukas podkast.
Kommunesektoren må fornye og omstille tjenestene til en ny virkelighet: Det blir flere gamle og færre unge, det blir flere oppgaver og færre i yrkesaktiv alder og offentlige budsjetter blir strammere. Hvilke konkrete forslag har Høyre og Arbeiderpartiet til å redusere den statlige detaljstyringen og gi kommunene økt politisk handlingsom? Hvilken plass har kommuner og fylkeskommuner i deres visjoner for fremtiden?
Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, kommenterer til slutt hvordan hun mener kommunesektoren kommer ut i forslagene til partiprogram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I kommuner og fylkeskommuner opplever de et økende gap mellom forventninger til tjenestene på den ene siden og knappe ressurser på den andre. Forventningsgapet blir vinterens store debatt i Kommune-Norge.
1. november sender KS ut sitt årlige debatthefte. I år inviteres alle kommuner og fylkeskommuner til å diskutere forventningsgapet – i tillegg til tariffoppgjøret.
På høstkonferansene i alle KS’ regioner har mange tatt enn første diskusjon om forventningsgapet. Vi skal til Bø i Telemark, hvor dette var tema i en panelsamtale med ordfører Charlotte Therkelsen i Kragerø, kommunedirektør Beate Våge Lia i Seljord, fylkesvaraordfører Terje Riis-Johansen og direktør for samfunn, velferd og demokrati i KS, Helge Eide. Programleder i «Der livet leves», Jan Inge Krossli, ledet samtalen.
I serien «Nye løsninger» er kommunedirektør Robert Pettersen i Rana vår gjest. Etter Terra-krisen måtte de gjøre omstillinger mange andre står i nå.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kommuneøkonomien er i krise. Statsbudsjettet løser ikke krisen. Det er demonstrasjoner, fakkeltog og store protester mot kutt i tjenestene over hele landet. Hva er det som skjer med kommuneøkonomien?
I KS-podkasten «Der livet leves» denne uka er temaet krisen i kommuneøkonomien. Kommuner og fylkeskommuner vil mangle 15 milliarder kroner i år. Kuttene som diskuteres vil ramme tjenester til både barn, voksne og gamle.
Til å svare på hva som har skjedd har vi md oss to av KS’ eksperter på kommuneøkonomi: Avdelingsdirektør Rune Bye og spesialrådgiver Sigmund Engdal.
Vi skal også få en statusrapport fra ordfører Wenche Pedersen i Vadsø kommune i Finnmark, fylkesordfører Thomas Breen i Innlandet og kommunedirektør Bjørn Fauchald i Vestre Toten kommune.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Han er helt fersk som administrerende direktør i KS, og kom direkte fra stillingen som kommunedirektør i Bærum kommune. Han har erfaring fra både Stortinget, kommune og stat.
Det er økonomisk krise i kommunesektoren, og Geir B. Aga la selv frem et svært stramt budsjettforslag som kommunedirektør i Bærum før han begynte i KS. Hvordan er virkeligheten som kommunedirektør og folkevalgte?
Rolleforståelse og samarbeid er om mulig enda viktigere i krisetider, men så enkelt er det ikke. Geir B. Aga deler sine refleksjoner, og noen gode råd. Han deler også hva slags lesestoff han har på nattbordet, hva som var hans første jobb og hva han vil bruke tiden på fremover.
I serien «Nye løsninger» ser vi også til Bærum kommune, som har utviklet en helt ny løsning på håndtere flom og overvann. Nå følger flere kommuner etter og har kjøpt løsningen fra Bærum. Vi snakker med Hans Holtbakk Thoresen, avdelingsleder for vann og avløp i Bærum kommune.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Statsbudsjettet for 2025 legges fram i en tid med krise i kommuneøkonomien. Kommunalminister Erling Sande og KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen er gjester.
«Der livet leves» er denne uka en spesialepisode om statsbudsjettet 2025, som ble lagt fram i dag.
Det har vært mye medieoppmerksomhet om kommuneøkonomien i forkant av budsjettet. Kommuner og fylkeskommuner mangler rundt 10 milliarder kroner til å finansiere tjenestene, viser en ny undersøkelse fra KS.
Er statsbudsjettet et godt svar på den ekstraordinære økonomiske situasjonen i kommunesektoren? Kommunal- og distriktsminister Erling Sande og KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen svarer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De fleste kommuner håndterer avfall i kommunale selskaper. Svein Kamfjord, direktør for avfall og ressurs i Samfunnsbedriftene, er gjest i «Der livet leves».
Kjetil Bjørklund, fagleder for klima i KS, fortelle om hvordan KS jobber med sirkulærøkonomi.
Fra neste år skal alle kommuner ha en innsamlingsordning for klær og tekstiler. I serien «Nye løsninger» forteller kommunikasjonssjef Marte Brændsrud i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RFD) om deres løsning for sortering av ødelagte tekstiler.
Her er rapporten «Hvordan blir fremtidens tekstilunnsamling?» fra prosjektet RFD har deltatt i
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denne episoden av «Der livet leves» er spilt inn i Bodø, som er Europeisk kulturhovedstad 2024 og har nye løsninger for å kutte klimautslipp.
I konkurranse med en rekke europeiske byer ble Bodø utpekt som europeisk kulturhovedstad 2024. Over 1.000 arrangementer står på plakaten i løpet av året. Ordfører Odd Emil Ingebrigtsen forteller om hva de har gjort og hva Bodø får ut av året – midt i en vanskelig økonomisk situasjon.
Bodø er også Norges beste klima- og miljøkommune ifølge Kommunal Rapports ferske kommunebarometer. I serien «Nye løsninger» skal vi høre mer om planene for å opprette en helelektrisk sjørute for godstransport mellom Bodø og Tromsø. Vår gjest er Erlend Willumsen, markeds- og utviklingssjef i Bodø Havn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvordan løse flere oppgaver i samfunnet når det blir færre i yrkesaktiv alder i Norge? Prosjektene Tørn og Jobbvinner er to svar.
«Det umuliges kunst» var tittelen på KS’ store arbeidslivskonferanse som samlet rundt 250 deltakere sist uke.
KS-prosjektet Tørn er så vellykket at det er blitt et nasjonalt program. Nye måter å organisere oppgavene i helse- og omsorgstjenestene skal sørge for at kompetansen brukes riktig og effektivt. Marit Roxrud Leinhardt, direktør for arbeidsgiverpolitikk i KS, er vår gjest.
I serien «Nye løsninger» forteller Anne Høvik fra Sarpsborg kommune hvordan de bruker mentorprogrammet i Jobbvinner-prosjektet for å rekruttere og særlig beholde helsepersonell. Etter hvert skal alle nyansatte få mentor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvor åpen skal kommunen være og når er folkevalgte inhabile? Dagfinn Høybråten ble presentert som ny leder i kommunesektorens etikkutvalg på Etikkonferansen sist uke. Han er vår gjest.
Åpenhet og habilitet var temaene på Etikkonferansen, som KS arrangerer annethvert år sammen med Kommunal- og distriktsdepartementet og Transparancy International Norge.
Kommunesektorens etikkutvalg er et av KS' tiltak for å sikre en høy etisk standard i kommuner og fylkeskommuner. Dagfinn Høybråten er leder i det nyoppnevnte utvalget og gjest i "Der livet leves" denne uka.
Hvor går grensen for åpenhet i møter i folkevalgte organer? Vi hører fra debatten på konferansen hvor fagsjef i KS Dag-Henrik Sandbakken deltar sammen med Agnar Kaarbø, politisk redaktør i Kommunal Rapport.
I serien «Nye løsninger» forteller Oslos finansbyråd Hallstein Bjercke på Etikkonferansen om Oslo kommunes tiltaksplan mot korrupsjon.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi markerer episode nr. 200 av «Der livet leves» med en podkast om podkast. Hvordan bruker kommuner og fylkeskommuner podkast til å kommunisere med sine innbyggere?
Ingvild Dverseth Sæter lager podkast i Møre og Romsdal fylkeskommune og leder også Kommunik, som er et faglig nettverk for kommunikasjonsrådgivere i kommunesektoren. Hun forteller om egen podkast og om kommuners harde konkurranse om lytterne.
I Åmot kommune er kommunedirektør Stein Halvorsen medansvarlig for Åmotpodden.
I serien «Nye løsninger» skal vi få høre om hvordan nedleggingstruede nærbutikker kan bli mini-tjenestetorg, slik det er blitt i Kinn kommune. Merkur-programmet er ikke helt nytt, men har fått en ny giv i Distriktssenteret.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Framtidsverktøy 2040 er kommet i ny versjon. Store utfordringer de nærmeste tiårene krever at lokalsamfunn tar vanskelige valg nå. Det skal verktøyet hjelpe med.
Flere eldre, færre yrkesaktive, klima- og naturendringer, kavere offentlige inntekter. Utfordringene er mange. Framtidsverktøyet 2040 ser de i sammenheng, og viser konsekvensene av ulike valg. Det gir et godt grunnlag for dialog i kommunestyret og med innbyggerne.
I denne episoden hører vi noe av det KS’ styreleder Gunn Marit Helgesen sa da hun lanserte verktøyet under Arendalsuka. Fagleder Henrik Dons Finsrud tar oss med gjennom de fire stegene i verktøyet.
I vår serie «Nye løsninger» forteller ordfører Bengt Halvard Odden hvilke erfaringer Hjartdal kommune gjorde seg da de tok i bruk 2040-verktøyet.
Tips oss om «Nye løsninger»: [email protected]
Store samfunnsutfordringer krever at kommuner og fylkeskommuner løser sine oppgaver på nye og bedre måter, slik det lokale selvstyret gir handlefrihet til. Det er slike løsninger vi er på jakt etter, for å dele dem med flere.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett år før stortingsvalget diskuterer to politiske redaktører om rikspolitikerne vil ta regjeringens perspektivmelding på alvor og slutte å gi løfter som kommunene ikke kan holde.
Regjeringen har lagt fram sin perspektivmelding, og Høyre-leder Erna Solberg la under Arendalsuka fram partiets omstillingsplan for Norge. Særlig perspektivmeldingen kan bli et viktig grunnlag for den politiske debatten fram mot valget, hvis rikspolitikerne tar den på alvor: Norge har verken penger eller folk til å fortsette dagens vekst i velferdstjenestene.
Dette var ett av temaene på KS’ oppvarming til partilederdebatten på Arendalsuka. «Der livet leves»-programleder Jan Inge Krossli samtalte med de to politiske redaktører, Anne Ekornholmen i Nationen og Agnar Kaarbø i Kommunal Rapport.
Avdelingsleder Henrik Sveen i Stange kommune var også på Arendalsuka for å fortelle om hvordan de klarer seg uten å leie inn helsepersonell fra bemanningsbyråer. Han er vår gjest i serien «Nye løsninger».
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denne ukas podkast handler selvsagt om Arendalsuka. Vi tar pulsen på både ordfører i Arendal, Robert Cornels Nordli, og på KS’ program.
Mandag 13. august starter Arendalsuka – Norges største demokratifestival - med rekordmange arrangementet og deltakere på plass.
Vi spør hvilken betydning uka har for kommunesektoren, og hva ferske ordførere og kommunedirektører bør få med seg?
Ordfører i Arendal, Robert Cornels Nordli, er vår gjest. Han forteller hva det betyr for Arendal å være vertskapskommune.
Vi snakker også med kommunikasjonsdirektør Liv Merete Wiker, som gir oss et innblikk i hva slags arrangementer KS har å by i år. Hun kan avsløre at KS’ program dekker de fleste temaer som er viktige og aktuelle for kommunesektoren, og at vi også er på plass på mange andre arenaer.
Denne uken starter vi også en helt ny serie, kalt «Nye løsninger». Først ut er kommunedirektør Øyvind Henriksen i Nordre Follo, som er blant regjeringens forsøkskommuner som skal få fritak fra lover og regelverk for å teste nye løsninger.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I siste episode av “Der livet leves” før sommerferien takker vi av KS’ avtroppende administrerende direktør, Lasse Hansen. Hvordan vil han oppsummere sine ti år i KS?
Lasse Hansen er 66 år, født i Skien og utdannet på Ås. Han har vært rådmann i flere kommuner og har også bakgrunn fra Miljøverndepartementet.
De siste ti årene har han stått støtt ved roret i KS, men nå er det slutt. Hva slags førsteinntrykk fikk han da han startet i 2014? Og hvordan reflekterer han rundt kommunesektorens utfordringer og oppgaver nå og framover?
Og har Hansens hang til å bruke fotballreferanser når han snakker om KS noe med egen fotballinteresse å gjøre, eller er det helt andre aktiviteter han vil bruke tiden på når han nå blir pensjonist?
I årets siste intervju i serien med nye ordførere snakker vi med Svein Øien Eggesvik (Sp), som er fylkesrådsleder i Nordland.
Til høsten starter vi en ny serie, med gode eksempler fra Kommune-Norge. Tips oss gjerne hvis din kommune har gjort noe nytt som andre kan lære av: [email protected]. Eller om andre temaer vi bør ta opp i podkasten.
God sommer til våre lyttere!
Vi høres igjen i august, med pangstart når Arendalsuka åpner!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
KS Digitale fellestjenester ble etablert som et eget datterselskap i KS for å tilby kommunene en rekke digitale fellesløsninger. Selskapet skal bidra til at kommuner og fylkeskommuner lykkes raskere med digitaliseringen, som igjen skal gi en enklere hverdag for ansatte, innbyggere og næringsliv.
Vi tar en prat med leder Sidsel Nordhagen om hvor selskapet står nå, hva digitale fellestjenester egentlig er og på hvilken måte de skal bidra til den store omstillingen kommunesektoren må gjøre.
Digitaliseringen i kommunene går i noe ulik takt. Bergen kommune har lenge vært blant dem som leder an. Direktør for digitalisering og innovasjon i Bergen kommune, Kjetil Århus, forteller om hvordan kommunen jobber.
I intervjuserien med nye ordførere er fylkesordfører Anders Riise i Møre og Romsdal gjest.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Etter at barne- og ungdomskriminaliteten har falt det siste tiåret, økte politianmeldelser av barn og unge kraftig i fjor. Økningen er størst hos de yngste, mellom 10 og 17 år.
Krav om forsterket innsats for å forebygge og håndtere den økende barne- og ungdomskriminaliteten har kommet fra både KS' stirbynettverk, landsting og landsstyre. Tar regjering og storting problemet på alvor? Hva vet vi om hva som virker? Og hvordan kan kommuner og politi jobbe godt forebyggende sammen?
Byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg, har satt barne- og ungdomskriminalitet på dagsordenen og er gjest i "Der livet leves".
Vi snakker også med Johanne Benitez Nilsen som er kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand, om hvordan de forebygger barne- og ungdomskriminalitet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
KS’ helt nye læringsspill «Stemme» skal gi elever demokratisk kompetanse. Leder av KS Ung, Siri Hansen, er med i ukas podkast.
Hva slags opplevelse er Stemme? Kan demokrati læres? Og hvorfor ville KS tilby en slik undervisningsopplevelse?
Alt dette og litt til får du svar på i denne episoden av «Der livet leves», der Siri Hansen, leder av KS Ung og prosjektleder for Stemme, er vår hovedgjest. Vi har også med oss ordfører i Røyrvik kommune, Kennet Tømmermo Reitan, i vår faste spalte med nye ordfører. Han gir oss innsikt i gruvedriftssaken og hvilke utfordringer Røyrvik står i som liten distriktskommune i Trøndelag.
Stemme blir først lansert under Arendalsuka 15. august, men fra i dag er det åpent for påmelding. Lærere kan melde på sin klasse til denne læringsopplevelsen allerede til høsten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Daha fazla göster