Bölümler
-
Retorikexpert Elinor Falkman hjälper människor att bli bättre på att hålla muntliga framföranden, oavsett om det handlar om att presentera kvartalsrapporter eller hålla hyllningstal. Enligt Falkman är att veta vilka man pratar till lika viktigt som en bra disposition. Få tips om hur man retoriskt skapar fängslande historier och får lyssnare att gråta på två minuter. Programledare: Karin Andersson och Tara Moshizi.
-
Marie Augustsson är förläggare och har varit med i utgivningsprocessen av succéböcker som Engelsfors-trilogin. Som förläggare gäller det att hitta guldkornen som gömmer sig bland de tusentals manuskript som skickas till bokförlagen. Augustsson sitter inne med hemligheterna till hur man får sin bok publicerad. Hon berättar för oss om uthålligheten som krävs för att skriva en bra bok och hur arbetsprocessen kan se ut. Programledare: Karin Andersson och Tara Moshizi.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Vad ska man tänka på när man berättar en historia för barn? Det vet författaren, dramatikern och regissören Eva Staaf som har 16 års erfarenhet av ljudberättande för barn. Staaf är flitigt anlitad som regissör och dramatiker av Drama för unga på Sveriges Radio. Hon anses vara ett geni när det kommer till dramatiskt berättande i radio. Hör Staaf berätta om hur man fångar unga lyssnare i en berättelse och varför det är bra att skrämma barn. Programledare: Karin Andersson och Tara Moshizi.
-
Mycket av dramaturgin i tv-serier och filmer skapas i redigeringsrummet. Vi hälsar på redigeraren Marinella Angusti på jobbet där hon just nu klipper en dokumentärserie. Hur väljer hon vilka scener som ska vara med och hur kan en redigerare bidra till att förstärka storyn? Angusti har bland annat jobbat med tv-serien "Fjällbackamorden" och dokumentärserien "Experimenten". Hon berättar om sina erfarenheter och delar med sig av sina bästa tips. Programledare: Karin Andersson och Tara Moshizi.
-
Hur skriver man ett roligt tv-manus? Vi träffar Linn Mannheimer som ingår i humorkollektivet Stallet och skriver komiska sketcher om livet i 30-årsåldern. Vi snackar med henne om hur man får tittarna att skratta och hur man pitchar in program till tv-chefer. Hon berättar om skrivandet av andra säsongen av serien "Trettiplus" och berättar om fallgropar man ska undvika. Programledare: Tara Moshizi och Karin Andersson.
-
Vi träffar webbteveexperten Martin Ekelund som berättar om sina erfarenheter av att jobba med nyhetsrapportering via webbteve. Han har varit med sen Aftonbladet började med webbteve och har sett formen växa fram. Han berättar om rapporteringen under terrordåden i Paris 2015 och hur det bara tog någon minut från det att händelsen ägt rum till att de var ute i sändning. Han delar också med sig av sina bästa knep för att behålla tittare fast inget nytt händer. Programledare: Tara Moshizi och Karin Andersson.
-
Möt Bosse Lindquist och hör en analys av hans dokumentärserie "Experimenten". Han har jobbat som författare, regissör och producent av radio- och filmdokumentärer i över trettio år. Under intervjun berättar Bosse anekdoter om hur det var att producera "Experimenten" som handlar om kirurgen Paolo Macchiarini. Programledare: Tara Moshizi och Karin Andersson.
-
Att skriva böcker som berör och underhåller samtidigt är en konst. Möt författaren Emma Hamberg som står bakom bokserien om samhället Rosengädda. Hon berättar om hur hennes böcker engagerar läsarna med teman som sex, kärlek och jobbiga relationer. Hon talar även om platsens betydelse för berättelser, om varför detaljer är viktiga och om fascinationen för livsberättelser. Programledare: Tara Moshizi och Karin Andersson.
-
Att skriva manus till tv-serier är ett hantverk. Möt manusförfattaren Hans Rosenfeldt som ligger bakom tv-serien "Bron". Den handlar om en egensinnig kriminalkommissarie som tar sig an spektakulära mordutredningar. Den har sålts till över 160 länder. Hans Rosenfeldt vet hur man får tittarna att med spänning se varje avsnitt, och här ger han tips på hur man kan lyckas som manusförfattare. Programledare: Tara Moshizi och Karin Andersson.