Bölümler
-
Som sexåring kom Tobias Dahlin över ett cyklop och simfenor och har sedan dess haft ett brinnande intresse för livet under ytan. Nu är han bioaktuell med dokumentären Västerhavets Hemligheter som även kommer på SVT under vintern.
I filmen får vi följa västerhavet i all sin prakt men också beskåda den förödande effekt som människan kan ha på havet. Här får vi tillfälle att fördjupa oss i fiskeripolitik, föroreningar men också höra om ljusglimtar och havets förmåga att återhämta sig på de mest utsatta platserna på planeten.
Hör om Tobias resa från intresserad grabb till meriterad och prisad fotograf och filmare. Dras du till macrofotografering är detta avsnitt något du definitivt inte vill missa när Björn äntligen får frossa i fotofrågor.
-
Vid en rutininspektion hittar kustbevakningen historiska föremål på en dykbåt vilket blir upptakten till den största
utredningen i svensk historia vad gäller fornminnesbrott. Nu, drygt fyra år senare, är fyra män fällda i tingsrätt och hovrätt.
Med oss i studion har vi Therese Dorsch som arbetade med utredningen och som är väl insatt i fallet. Som diskussionsunderlag har vi
podden "De dömda vrakdykarna" från Svenska Dagbladets podd Blenda.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Emmy Ahlén och Björn Lindoff är det dykande paret som förverkligade sina drömmar och öppnade pensionat för dykare.
Hör om den exklusiva dykningen runt Dalarö där man kan få uppleva vrak som stått orörda i 400 år och varför det är så viktigt att
dessa bevaras även för kommande generationer.
Våra poddande programledare argumenterar om det är rimligt att knapra frysta köttbullar framför TVn och är det verkligen så att
Sara har en oproportionerligt liten mun?
-
Det var tack vare sin bror som Johan en gång började dyka och med sin bakgrund som handelsstudent blev steget in i dykbranchen en naturlig väg när han blev tillfrågad att bli delägare i Oxygene, som med Johan på tåget växte till en framgångsrik kedja.
Idag driver Johan företaget Reel Diving, som på kort tid växt till ett av sveriges största dykföretag och steget ut i Europa har påbörjats.
Vi får höra om resan till vart Johan och företaget är idag, hans engagemang i Långbans gruva, om hans eget rebreathermuseum och mycket mer.
-
När Joakim Odelberg var på dykresa i Asien så fick han en fantastisk upplevelse med en manta, men på samma resa fick han även uppleva hur en dykare svepte en öl för att sen kasta burken ut i havet där mantan precis svept förbi. Det var dagen då han bestämde sig för att dedikera sin karriär åt haven.
Idag har Joakim varit både Mitt i naturens programledare och som filmskapare står han bland annat bakom serien One planet, one chance och strax är det premiär för Nordic - A fragile hope, en unik konsertupplevelse med Göteborgs symfoniker som tonsätter Joakims undervattensfilm.
I dagens avsnitt blir det fokus på haven, Östersjön och en havererad fiskepolitik.
https://www.svtplay.se/one-planet-one-chance
-
I årets första avsnitt diskuteras det både dyk i kalla och varma vatten. Sara har en facebookspaning kring hur man håller händerna varma i kalla vatten och Björn har varit i Indonesien och frossat i macrofoto. Vad har man egentligen på sig när vattentemperaturen är närmare 30 grader?
03:33 - Sara gillar inte förändring
08:11 - Årets första dykolycka
09:35 - Fördjupning, handledstätning eller inte för varmare händer
20:50 - Djupdykningsrekord
24:19 - Vad kommer AI att göra för dykningen?
28:30 - Sara gör narr av Tiljas dykbibliotek
31:25 - Björn har varit på dykresa till Indonesien
43:07 - Sara har haft några dykfria veckor och besökt Kiruna
47:15 - Nyårslöften om fler dyk
49:40 - Sara ska till Truk Lagoon
51:20 - Vad har man på sig när vattnet är 30 grader varmt?
1:01:25 - Känslan av att åter vara nybörjare
1:03:26 - Ska man åka till Röda Havet?
1:10:43 - Snart dags för dykmässan
-
Den 23e november 1944 träffades Gotlandsbolagets s/s Hansa av en torped avfyrad från en rysk ubåt. Av de 86 personerna ombord överlevde endast två. Trots denna stora tragedi känner få personer till förlisningen. Jakob Ringbom är en av författarna bakom en kommande bok om Hansa och han har över en tioårsperiod samlat dokumentation och historier om förlisningen.
00:46 - Förra avsnittet - tungdykning
05:30 - Sara har åter varit i Tustna
09:30 - Skoter, fotoprylar
10:49 - Tilja byter jobb
14:40 - AI stöld av Expedition Bjurälvenmaterial
19:50 - Björn blåst på blixt
25:25 - Dykmässan 2024
28:00 - Divers Night
31:05 - Estonia och konspirationer
36:18 - Sara vill dyka ryska ubåtar
39:00 - Ska podden byta namn?
40:44 - Välkommen till Jakob
-
Vi hälsar på hos Svensk Dykerihistorisk Förening och får dyka med en tungdykarutrustning från 1800-talet.Är du nyfiken på äldre utrustning eller vill veta mer om möjligheterna att besöka dyktankhuset, ta en titt på föreningens hemsida på https://www.sdhf.se
-
Den regningaste sommaren i mannaminne men poddgänget har fått till en hel del dykning. Sara har mött allt från valar och späckhuggare till ubåtar på sina resor. Tilja har varit på Åland och delar med sig av en incident och bjuder sedan på en gåva som mottas med oväntat låg entusiasm.
-
Sedan 2007 har en grupp dykare årligen utforskat vad som kommit att bli sveriges längsta undervattensgrotta. Det görs vintertid, långt ut på fjället i norra Jämtland under arktiska förhållanden. Hur gör man egentligen för att genomföra en dykexpedition i 30 minusgrader?
-
Vad finns det för olika torrdräkter? Vad ska man tänka på när man köper en torrdräkt och hur tar man hand om den på bästa sätt? Våra gäster, Mattias Vendlegård som arbetar hos tillverkaren Ursuk och Mattias Lindbohm från dräktverkstaden Subnautica, besvarar dessa frågor och många andra.
-
På dykmässan i Stockholm träffar vi techdykaren, grottdykaren, vrakdykaren, instruktören och skåningen Johan Asplund som vi djupintervjuar kring hans dykkarriär.
Vi får höra om dykning från allt ifrån Floridas grottor till stenåldersbosättningar i skåne. Björn har varit på Maldiverna och dykt i starka strömmar med sin nya GoPro 11 och sett hundratals hajar, men vart håller egentligen Sara hus?
Avsnittet sponsras av det grymma väskföretaget SUBTECH där du nu kan få 15% rabatt genom att använda koden "dykarna" i kassan. Gå in på https://www.subtechsports.com
och frossa i coola produkter
-
Det nya dykåret har inlets med en tragisk dykolycka men vi försöker höja humöret genom att blicka tillbaka på våra favoritdyk och resor
under det gångna året. Sara älskar Irland men är lite besviken på avsaknad av instagram-likes. Tilja har varit på live-aboard i Röda Havet och
lärt sig respektera hajar och samtidigt fått en nytändning på dykningen och Björn njuter av solodykning och över att dottern tagit dykcert. Han ser också
fram mot Maldiverna.
-
Johan Candert och Bobbie Westerberg blev under 90-talet svenska pionjärer inom teknisk dykning.
De var först med att dyka i Sala Silvergruva och har producerat en rad filmer och dokumentärer på det egna produktionsbolaget Deep Sea Productions.
Vad är det som fått dessa två rutinerade techdykare att nu ha fullt fokus på det marina livet och vad är det som sker i våra hav?
Länkar till samtalsämnen:
https://www.dykeriet.com
https://www.voiceoftheocean.org
https://www.deepseareporter.se
-
Sara utklassar som vanligt Björn och Micke när det kommer till antal dyk och dykresor, hon har dessutom bytt Rebreather under sommaren. Björn har investerat i en snoot och fotograferat koraller på västkusten medans Micke har dykt grottor men även han besökt västkusten. Inför stundande riksdagsval funderar gänget på vad ett dykparti skulle ha för vallöften och är det så att Sara svär för mycket?
-
Efter lång covid-väntan slog Dykmässan äntligen upp portarna igen och vi var på plats för att träffa besökare och utställare.
08:33 - Lampor och batteripack med Nanight
11:43 - Olympus OM-1 som tar 120 bilder i sekunden
15:04 - Scubaforce (Engelska)
16:26 - ERA Underwater - Lampa på 500 watt. Erik Rådström
19:00 - Sjöjungfrun Athriaa
20:15 - Försvarsmakten, Röjdyk
27:40 - Försvarsmaktens portabla tryckkammare Duocom - Stina Gabrielsson
32:30 - MPS Boostrar - Forkyas, Marcus Runeson
39:27 - VRAK - Museeum of wrecks
40:50 - Vrakdykarpensionatet - Björn och Emmy
45:00 - Nya fotoprylar med Fotografit - Lars (Engelska)
1:03:50 - Sammanfattning -
Vad ska man man tänka på när man dyker i kalla vatten? Hur undviker man att frysa och vad ska man tänka på i utrustningsväg? Vi pratar om, värmevästar, ishuvor, underställ och allt där mellan och går igenom riskerna med nedkylning och dykning under is.
-
För drygt en månad sedan slogs portarna upp till Stockholms senaste museum, VRAK. Vi fick en guidad tur av museichef Odd Johanssen, intendent Susanna Alvesson-Nyberg och marinarkeolog Patrik Höglund. Vi får uppleva historien om Östersjön, de förlista fartygen och på nära håll få uppleva föremål som under hundratals år legat begravda på havets botten.
-
Dykning är en relativt ofarlig hobby men kan få allvarliga konsekvenser om saker går fel. I detta avsnitt pratar vi om våra egna upplevelser och misstag, vad som gick snett och vilka lärdomar vi dragit. Med oss i detta rekordlånga avsnitt har vi de erfarna instruktörerna Anders Etander och Micke Wolhardt.
-
Vi får en personlig rundvandring i Dyktankhuset i Stockholm där vi pratar dykhistoria, bärgningen av Vasaskeppet och mycket annat
- Daha fazla göster