Bölümler
-
כחמישים שנה היהדות הדתית שחיפשה דרך להידבר עם החוגים החילוניים, מנסה למכור יהדות בלי אמונה בקב"ה. זה מאוד חכם במובן מסויים - אי אפשר "למכור" את הערכים על רקע האמונה, אז מוכרים את הערכים הסוציאליים של מנוחת השבת, הערכים התרבותיים והערכים הלאומיים וכמה זה חשוב ויפה ומועיל לחינוך. אבל בלי הקב"ה, בלי נשמה.
יש אנשים שמתהלכים עם חלום שווא. הם רואים את המסרים הגדולים של היהדות מתוך בית המדרש ומנסים למכור את התורה לחילונים, אבל מוציאים את הנשמה. האם יש ליהדות מסרים בלי הקב"ה? יש, פירורים משולחן גבוה. יש רגעים עם משמעות גם בחיים חילוניים, אך כאשר מדברים על תורה בלי דבקות בקב"ה, את היופי והעצמה והקדושה וההדר של היהדות אנו לא מצליחים להעביר.
-
האם מתוך דאגה וחרדה לקודשי ישראל עלינו לגרש את כל מי שלא נראה לנו ברמה רוחנית מספיקה ממגע איתם? הדילמה ברורה. המקדש אולי יישמר, אך המקדש לא אמור להיות אי-בודד, אלא מוקד מרכזי, אהל מועד הנוסע בתוך המחנות. האמנם בשם אופי המועד עלינו לשמור על אופיו באופן שיצמצם את זיקתו לציבור הרחב? חנוכה עלול להפוך להיות מן מועד לאומי כזה, יום שמסמל התקוממות נגד תרבות זרה, או משהו בשם החופש, מלא סיסמאות של דרור ומאבקים דמוקרטיים. אך האם אנו רוצים שהציבור הכללי לא יהיה בקשר עם חנוכה?
-
Eksik bölüm mü var?
-
בספר מקבים א' מוגדרים ימי החנוכה כימי חנוכת המזבח. בספר מקבים ב' הוסיפו על כך שמדובר גם בזכר לחג הסוכות. מה הקשר העמוק בין חנוכה לסוכות? בשיעור נראה כיצד באה לידי ביטוי השגחתו של הקב"ה על עם ישראל בשני החגים הללו.
-
החשמונאים מחדשים את מלכות ישראל, אך הממלכה אינה שורדת באופן עצמאי שנים רבות. מה גרם לנפילתה של ממלכת החשמונאים? נדון בשאלה לפי שיטת הרמב"ן ודעתו בסוגיית מלכות ישראל.
-
את מה שרואה הרמב"ן כמוקד הבעיה בנפילת ממלכת החשמונאים רואה הרמב"ם דווקא כמוקד התקווה. במה מתמקד הרמב"ם בסיפור הישועה בחנוכה? מדוע חשובים בה דווקא הכהנים? ומהי דעת מורנו הרב עמיטל בשאלה?
-
הדלקת נרות חנוכה היא מצווה מעניינת גם בהיבטים התרבותיים שלה. כל עם ישראל מדליק נרות חנוכה. מהי חביבותה של מצוות הדלקת נרות חנוכה? ומה הקשר למידת הבטחון?
-
"נר חנוכה, מצווה להניחו על פתח ביתו מבחוץ". השפת אמת שואל מדוע מדוע נפסק כך, ועונה כי בחנוכה
היוונים רצו להפוך את רשות היחיד לרשות הרבים, ואילו אנו בחנוכה פועלים ההפך, מידה כנגד מידה, והופכים גם את רשות הרבים לרשות היחיד. מה משמעותה של תשובה זו?
-
גם בחנוכה וגם בפורים אומרים בתפילה ובברכת המזון 'על הנסים', אך בחנוכה 'על הנסים' ארוך בהרבה. מה ניתן ללמוד מן ההבדלים?
-
בין חנוכה לחג הסוכות יש קווי דמיון רבים. מה הקשר בין שני החגים?
-
מדוע בתפילת על הנסים נאמר "והדליקו נרות בחצרות קדשך" כשאת הנרות הרי מדליקים בתוך המקדש פנימה? בתשובת החתם סופר לשאלה הוא מחדש כי הנרות אכן הודלקו בחצר, ומוסיף תירוץ חדש ל'קושיית הבית יוסף' על נס חנוכה.
-
The Rambam tells us that the he likes the holiday of Chanukah so much. There are those who are secular who love Chanukah too. Is there anything in common between the two?