Bölümler

  • Denne gang med et lidt anderledes setup — og ja, det er lidt mere rodet end normalt 😉
    Men det var helt bevidst.

    Til dialogmødet om hestevelfærd med DRF i marts blev jeg inspireret. Inspireret til at fortsætte samtalen. Så jeg inviterede tre mennesker, jeg enten ikke kendte eller kun kendte perifert, til en snak. Det eneste vi havde til fælles, var at vi havde været med til samme møde.

    Jeg ville gerne have forskellige perspektiver. Ikke bare sidde i et rum hvor alle var enige.

    Derfor blev det til en samtale med:
    🟣 Berider Mette Svare Ehlers, som har været en aktiv del af DRF og berideruddannelsens nye retning
    🟣 Iben Meldgaard fra Meldgaard Equestrian
    🟣 Og landsholdsrytter og berider Daniel Bachmann Andersen

    Vi kom faktisk ikke så meget omkring selve mødet som jeg havde tænkt — men til gengæld fik vi en dyb og nysgerrig snak om hestetræning, velfærd og vores oplevelser og ståsteder.
    Vi er enige. Vi er uenige. Vi er nysgerrige.

    Det vigtigste, jeg tager med, er hvor vigtigt det er, at vi tør tale om de ting, der ikke er sort/hvidt.
    Det, der ikke er mishandling — men som måske heller ikke er okay.
    Hvad kan vi gøre nu og her for den enkelte hest? Og hvad kan vi gøre fremadrettet for at løfte velfærden for hele hestepopulationen?

    Og husk: "Sådan har vi altid gjort" er ikke et argument for at lade være med at ændre noget.

    🎙️ Lyt med der hvor du hører podcast — og del gerne hvad DU tager med fra samtalen.
    Var der noget du var enig i? Uenig i? Noget der provokerede dig? Overraskede dig? Noget du vil høre mere om?

    Tak til Iben, Mette og Daniel for at sige ja – og til Caroline og Frederik fra DR Sporten for at lytte med fra sidelinjen 🙏

  • ❓ Skal ridesporten lukkes?

    Nej, ikke hvis du spørger gæsten i dette afsnit af En snak om hestetræning – dyrlæge og velfærdsekspert 🩺🐴 Mette Uldahl.

    Men ridesportens fremtid kræver, at vi tør tage de svære samtaler – ærlig, nuanceret og uden berøringsangst og ikke mindst, uden trusler. Det handler ikke kun om at tage afstand fra det helt uacceptable 🚫 men også om at turde tale om de gråzoner 🌫️, hvor hestevelfærden stadig kompromitteres selvom det ikke ser lige så voldsomt ud.

    💬 Vi taler om nødvendigheden af åbenhed og ordentlighed i debatten – men også om, at respekt for dialog ikke er det samme som at acceptere alt. FOr nej, man skal ikke respekterer at der er mange forskellige måder at gøre det på, hvis de måder er på hestens bekostning. Der findes mange gode veje til velfærdsvenlig ridning ✅, men også alt for mange metoder, som hesten betaler prisen for 💔. Dem skal vi turde sige nej til.

    ⚠️ Og så skal der handling bag ordene. Nok kan vi blive enige når vi taler eller skriver sammen – men det er ikke nok, for hvad betyder det i praksis? Hvordan belønner vi f.eks. de harmoniske ridt 🐎💫Det lyder jo godt, og samtidig troede jeg også allerede det var noget af det der skulle forstille at ske? Hvordan "rydder vi op" i sporten på en måde, der faktisk gør en forskel for hestene, og ikke bare giver sporten grønt lys til at fortsætte som hidtil?

    🌍 Grunden til at jeg havde inviteret Mette ind til denne snak, er fordi hun netop har talt for Europaparlamentets dyrevelfærdsgruppe i Strasbourg – for det er ikke kun i Danmark, at fokus på hestevelfærd i sporten vokser. Der sker også ting både i EU og det er med at komme på toget nu, inden det er kørt.

  • Eksik bölüm mü var?

    Akışı yenilemek için buraya tıklayın.

  • 🍬 Vi kan jo ikke bare træne dem med gulerod og sukker…
    …eller kan vi?

    🐴 I nyeste afsnit af En snak om hestetræning har jeg inviteret Merete Stenner fra Røjlegård til en spændene og faglig snak om funktionel klikker træning.

    Jeg indrømmer blankt – jeg har tidligere haft stor modstand på klikker træning ifbm. hestetræning. Måske har du det også? For jeg har aldrig været særlig begejstret for tricktræning og cirkuskunster. Men her kommer det vigtige: Klikker træning kan være så meget mere end det.

    💡 Jeg bruger det i dag som en aktiv og integreret del af min træning, hver dag – til ridning, longering, indlæring af nye øvelser, omlæring af fejllært adfærd, trailer træning, viser tidligere har været smerte plaget og skal opdage at det ikke mere gør ondt.

    Derfor kalder vi det funktionel klikker træning – for det handler for om at skabe klar kommunikation, motivation og løsninger, som giver mening for både hest og menneske.

    🎯 I episoden taler vi bl.a. om:
    🔸 Hvad klikkertræning egentlig er – og hvad det ikke er
    🔸 Hvordan du kommer i gang uden at skabe for meget tiggeri og frustration
    🔸 Hvordan klikkeren, brugt forkert stadig kan bruges til tvang af hesten
    🔸 Hvordan klikkeren kan supplere og styrke din basistræning
    🔸Hvordan klikkerne kan være lige så uhensigtsmæssig som en indspænding
    🔸 Hvordan du bruger klikkertræning til at motivere hesten til at lede efter løsningen – i stedet for at frygte konsekvensen

    Klikkertræning kan – brugt rigtigt – være et virkelig stærkt værktøj som kan hjælpe dig med at få sundere bevægelser og en stærkere, sunder og mere tryg hest. Ikke som erstatning for de fysiske basissignaler og den negative forstærkning, men som et værdifuldt supplement der kan gøre dig endnu nemmere at forstå for din hest.

    🎧 Lyt med og bliv inspireret – også selvom du (ligesom jeg) er skeptisk. Det her handler ikke om cirkus. Det handler om empati, klarhed og kommunikation.

    Kunne du tænke dig at lærer mere om klikker træning fra Merte, så kan du snuppe hendes inspirerende online minikursus lige her til næsten ingen penge.

    https://shop.stenner.dk/cart/220486-Klikkertraen-din-hest


  • I det nyeste afsnit af En snak om hestetræning har jeg besøg af Bengt Holst, formand for Det Dyreetiske Råd – og selvom samtalen tager afsæt i de 11 nye initiativer fra fødevareministeren så bliver det en samtale, som rækker langt ud over lovgivning og paragraffer.

    Vi snakker nemlig om nogle af de, i mine øjne, helt grundlægende spørgsmål vi pt. er nød til at stille os selv som ryttere:

    ➡️ Hvorfor er vold mod heste stadig en aktiv del af sporten?
    ➡️ Hvordan får vi bugt med det kulturproblem og den forråelse vi i den grad kæmper med i ridesporten så længe vi bliver ved med at kalde det "få rådne æbler"?
    ➡️ Og hvordan ændrer vi en dybt rodfæstet kultur, hvor traditioner ofte vægter tungere end ny viden og empati for hestene?

    Vi diskuterer hvad de 11 nye initiativer, som Fødevareministeren har fremlagt, betyder, hvad processen er nu – og hvorfor det er nødvendigt med lovgivning, nu sporten selv havde lavet forskellige tiltag.

    Vi taler også om:
    🟣 Hvor vigtig uddannelse er, men hvor svær en størrelse det også er, når nogen af de største problemer i ridningen ses blandt dem der burde være de aller dygitgste.
    🟣 Hvorfor det er så vigtigt at vi får sænket grænsen for hvad vi som ryttere og hestemennesker acceptere at udsætte vores heste for, i sportens hellige navn.
    🟣 Hvorfor det at tale om at hestene har deres basale behov dækket, lidt er en utopi for langt de fleste af os.
    🟣 Hvorfor det er afgørende, at vi lærer at læse og respektere hestens signaler – også de små, hvis vi skal gøre os håb om at bevare sporten.

    Det her afsnit er til dig, der ønsker en ærlig og fagligt funderet samtale om det, der virkelig er på spil i ridesporten lige nu i mine øjne. Vi bøvler ikke med et par rådne æbler eller brådnekar, vi står med et kultur problem der gennemsyre os alle som hesteejere, dyrlægere, ryttere og trænere.

    Og måske er det også til dig, der ved, at det kan være svært at ændre praksis – men som er villig til at være en del af løsningen.

  • Kan du se, om din hest har ondt?

    Hvordan ved vi egentlig, om en hest har smerter? Er det altid tydeligt, eller kan vi overse de små signaler? I denne uge har jeg besøg af Karina Bech Gleerup, som har forsket i smerteadfærd hos heste – og hendes viden er mere relevant end nogensinde før! 🐴🔍

    💡 I dette afsnit taler vi bl.a. om:
    ✔️ Hvordan vi kan lære at aflæse hestes ansigtsudtryk og kropssprog for at opdage smerter i tide.
    ✔️ Hvorfor stress og smerte hænger tæt sammen, og tegnene derfor kan være ens.
    ✔️ Hvordan heste kan tilpasse sig smerte over tid, så vi måske ikke opdager, at de har ondt.
    ✔️ Hvor vigtigt det er at samarbejde med dyrlæger og trænere for at optimere hestenes trivsel.
    ✔️ De mest almindelige misforståelser om smerteadfærd – og hvad vi skal være opmærksomme på.

    Dette er en øjenåbnende samtale for alle, der ønsker at forstå deres heste bedre og sikre, at de ikke går med skjulte smerter. En hest siger måske ikke, at den har ondt – men den viser det. Spørgsmålet er, om vi ser det.

    Heste har det som de ser ud, og det må vi aldrig ignorer.

  • Hvordan ved vi, om vores heste faktisk trives? Hvordan kan vi træne med empati uden at falde i fælden med at gøre hesten til et menneske? Og hvordan balancerer vi etik, evidens og tradition i vores tilgang til hestetræning?

    I dette afsnit har jeg besøg af BBH-træner Matilde Dueholm, og vi dykker ned i nogle af de vigtigste spørgsmål i moderne hestetræning. 💡🐴

    🔍 Vi taler bl.a. om:
    ✔️ Hvordan vi kan skabe en fælles forståelse af hestevelfærd.
    ✔️ Hvorfor vi skal lære at skelne mellem træningsmæssige udfordringer og fysiske begrænsninger.
    ✔️ Hvordan teknologi og forskning kan hjælpe os til at forstå hesten bedre.
    ✔️ Hvor vigtigt det er at læse hestens signaler – og hvad vi overser i dagligdagen.
    ✔️ Hvad det betyder at træne med empati frem for sympati – og hvorfor det gør en forskel.

    Det her er en samtale, der både stiller spørgsmål og giver inspiration til, hvordan vi som ryttere, trænere og hesteejere kan blive bedre til at lytte til hestene.

  • I årets sidste afsnit har jeg den store ære at tale med Bengt Holst, formand for Det Dyreetiske Råd. Sammen dykker vi ned i nogle af de mest presserende spørgsmål inden for hestevelfærd – med særligt fokus på ridesporten.

    💡 Hvad taler vi om?

    Hvordan vi kan forstå og respektere hesteadfærd bedre. Behovet for kulturelle ændringer i ridesporten og højere standarder for dyrevelfærd. Hvorfor uafhængige konsulenter og dommere er nødvendige for at overvåge konfliktadfærd. Lovgivningens og uddannelsens afgørende rolle i at forbedre hestenes trivsel. Det Dyreetiske Råds nylige udtalelser om brugen af heste i sport.

    Dette er en vigtig samtale om, hvordan vi kan sikre en bedre fremtid for vores heste, både i sporten og i det daglige arbejde med dem.

    📄 Læs mere:

    Udtalelse om brug af heste til sport (2023) Henvendelse om brug af heste til sport (2024) Forum for Hestevelfærds svar til Det Dyreetiske Råd

    📌 Hvis du vil dykke endnu længere ned i debatten, kan du også lytte til mit tidligere afsnit med Janne Winther Christensen, hvor vi gennemgår svaret fra Forum for Hestevelfærd:
    Afsnit med Janne Winther Christensen

    🎧 Lyt med til slut, hvor jeg afslører store planer for 2025!

  • In this episode of "A Talk About Horse Training", I’m joined by Dr. Andrew McLean, a leading expert in equitation science and animal behavior. Together, we explore the intersection of science, tradition, and empathy in horse training.


    Thats why this episode is in english.

    💡 What to Expect in This Episode:

    Andrew’s journey from traditional training methods to a scientific approach rooted in learning theory. The importance of critical thinking in horse training and why challenging old habits often meets resistance. How empathy and understanding stress levels can transform the way we train and care for horses. Rethinking the use of tools like bits, nosebands, and spurs in favor of horse-centered practices. The challenges of selective breeding in equestrian sports and its impact on horse welfare. Innovative ways to measure stress and ensure horses are trained in a humane, compassionate manner.

    This is a interesting conversation about the future of equitation and how evidence-based practices can improve horse welfare and training.

    🎧 Tune in now to learn, reflect, and discover new ways to approach horse training!

    Wanna learn more from Andrew, go to his homepage https://esi-education.com/ were youll find "The Diploma of Equitation Science" https://esi-education.com/courses/diploma/

    If you are an english speaking listner, you can find more right here:

    Social License to Operate with Senior Lecturer at Hartpury: Unihttps://open.spotify.com/episode/6OGdU4kF1piP6HUZFrvO8g?si=e758434fb2114ed8

    Calming signals with auther Rachael Draaisma
    https://open.spotify.com/episode/1VRQJjIlBFIPnxes2m7OZ2?si=385347e1a1524706

    Intention with Amanda Barton
    https://open.spotify.com/episode/4XnyoHq6A45HsBnzuiWjUc?si=8E95kbY9Q3mIznEZzWXejg

  • I denne episode af "En snak om hestetræning" tager jeg en snak med dyrlæge Mette Uldahl hvor vi tager afsæt i om vi har brug for mere evidens i hestesport, og hvad vi kan bruge den evidens vi allerede har.
    Denne snak tager os langt omkring, og vi taler blandt andet en del om hvordan vi bør gå med forsigtigheds princippet hvis vi skal gøre os forhåbninger om at blive ved at bruge heste i sport

  • Dagens snak om hestetræning er endnu engang med Lektor Janne Winther Christensen. Denne gang taler vi om en artikel hun fik udgivet tidligere på året om sammenhængen imellem konfliktadfærd og mundsår. Endnu engang en spændene snak der både tager os rundt om kravene til valid forskning, brug af næsebånd, hvor nemt det er at fejltolke resultater så det passer til det man gerne selv vil sige og meget meget mere.

  • Forfangenhed er en meget smertefulde lidelser, og en lidelse som de fleste heste ejer, med rette, frygter. Men hvad nu hvis vi kunne opdage tegnene tidligt, forhindre lidelsen helt eller endda give forfangne heste en bedre livskvalitet end før? 🤔

    I dette afsnit har jeg inviteret dyrlæge Nanna Luthersson tilbage til podcasten. Nanna har stor erfaring med at behandle forfangenhed og deler de nyeste indsigter om forebyggelse, tidlig diagnosticering og en helt ny medicinsk tilgang, der skaber imponerende resultater.

    💡 Hvad kan du lære i dette afsnit?
    🔍 Tidlige tegn på forfangenhed: Vidste du, at mange småtgående heste faktisk allerede er subklinisk forfangne? Symptomer som ømhed på hårdt underlag eller en hest, der trækker mod græsset, kan være skjulte signaler på smerter i hovene.

    💊 Nye behandlingsmuligheder: Nanna har arbejdet med en, for heste, ny type medicin, der ikke kun hjælper med at lindrer smerterne hurtigere end man har oplevet før, men også hjælper mange flere heste til at blive fuldt raske – selv dem, vi tidligere ville betegne som kronisk forfangne.

    🌱 Forebyggelse i praksis: Forfangenhed starter ofte længe før, vi ser de akutte symptomer. Vi taler om, hvordan du kan identificere risikofaktorer og tage handling, inden din hest bliver alvorligt syg.

    📣 Hvorfor skal du lytte – også hvis din hest virker sund?
    Forfangenhed rammer ofte uden forvarsel, men med den rette viden kan du opdage faresignalerne og handle i tide. Episoden er derfor relevant for alle hesteejere, uanset om din hest ser ud til at være i fare eller ej.

    🎧 Tilbage i 2021 lavede Nanna og jeg et afsnit om det samme emne, med den viden der var tilgengælig der, den kan du lytte til lige her til episoden her: https://open.spotify.com/episode/4XU5OwXNCafsB1MmIKIm7a?si=d3e76d2ec77a4706

    Nanna deler også konkrete råd til, hvordan du kan teste din hest, for at blive klogere på dens risko for at blive forfangen, og kommer med eksempler på hvordan man løbende kan behandle og monitorer sin hest med størst mulig livskvalitet for hesten til følge.

    Det er ikke alle dyrlæger der endnu kender til disse muligheder, så tag endelig en snak med din egen dyrlæge om hvad muligheder du har få adgang til denne nye behandlingsform.
    Det samme gælder hvis du har mistanke om, at din hest går småt eller er i smerter, så kan denne viden være livsændrende for både dig og din hest.

  • I dette afsnit af "En Snak om Hestetræning" har jeg inviteret en kendt stemme – Randi Frost, som er med for at dykke ned i en vigtig, men ofte overset del af hestetræning, nemlig den etiske brug af læringsteori. Vi taler om, hvorfor det er afgørende at forstå læringsteori – ikke kun for at blive bedre trænere, men også for at sikre, at vi træner vores heste med respekt og omtanke.

    Læringsteorien gælder, uanset om vi er bevidste om det eller ej. Når vi forstår de principper, der ligger bag, kan vi nemmere identificere, hvor vi måske utilsigtet har lært hesten noget, vi ikke ønskede, eller hvor vi har slidt på vores signaler uden at bemærke det. Men det betyder ikke, at vi bare kan følge læringsteorien blindt – vi skal stadig lytte til vores heste. Bare fordi en metode virker, og er videnskabeligt bevist, betyder det ikke, at den altid er etisk forsvarlig.

    Vi taler om de udfordringer og etiske overvejelser, der følger med både belønningsbaserede og trykbaserede metoder. For eksempel kan et forkert timet klik eller overdrevent brug af foder være lige så belastende for hesten som fysisk styrende hjælpemidler. Foder og godbidder kan også sløre hestens reelle reaktioner, så vi skal bruge dem med omtanke for ikke at miste forbindelsen til, hvordan vores hest faktisk har det.

    Så skal vi så droppe læringsteori eller undgå godbidder helt? Nej, tværtimod. Læringsteori er et stærkt redskab, men det kræver, at vi som trænere konstant er opmærksomme på vores hestes velbefindende og handler med etik i tankerne.
    Vi vender vores egne erfaringer med hvornår det er klogt at træne med godbidder og hvor når man skal skrue ned, og hvordan man kan undgå at skrue højere op for presset, end vi selv etisk kan stå inde for.

    Lyt med og bliv inspireret til at tænke anderledes om træning og kommunikation med din hest!

  • I det nyeste afsnit af podcasten dykker vi dybere ned i ryggen og brystkassen – to områder, der spiller en afgørende rolle i at forbinde hestens forsømte forpart med den kraftfulde bagpart.

    Sammen med Christina Ilsøe Vindelev ser vi nærmere på, hvordan ryggen fungerer som broen, der binder hele hestens krop sammen, og hvordan vi ekstremt nemt kommer til at blokerer brystkassen, selvom dens flexibiltet og bevægelse er afgørende for en sund hest.

    Vi taler om:

    Hvorfor sundt væv blævrer, og hvad det kan afsløre om hestens generelle tilstand. Hvordan avl kan skabe udfordringer nogle heste når bevægelse bliver vægtet over funktion. Hvor vigtigt det er, at sadlen ligger korrekt inden for de 18 ryghvirvler. Hvorfor brystkassens frihed er afgørende for både vejrtrækning og bevægelse. En blokeret brystkasse kan påvirke hele hestens præstation! Og hvordan forkert sadelpasning og rytterens klemmen med lår og knæ kan begrænse hestens evne til at løfte ryggen korrekt.

    Christina Vindelev, som er er igen med som gæst, og hendes helhedsforståelse og virkelig nørdede tilgang til hele hesten er igen gro bund for et spændnen og relevant afsnit for alle ryttere.
    Hendes nye uddannelse starter til oktober. Ansøgningsfristen er den 16. september, så hvis du vil dykke dybere ned i hestens anatomi og bevægelse, så få din infomappe her: https://www.jyskhundeoghesteakademi.dk/infomappe

    Du kan også følge Christina på facebook både her:

    📚 Følg Christina på Facebook for mere inspiration: https://www.facebook.com/profile.php?id=61551913583122

    Og her: https://www.facebook.com/jyskhesteterapi

  • I det nyeste afsnit af "En snak om hestetræning" har jeg endnu virkelig spændene gæst med: Janne Winther Christensen, lektor fra Aarhus Universitet og Senior Vice President ved International Society of Equestrian Science.

    Vi dykker ned i en artikel fra The Guardian med titlen "Horses can plan ahead and think strategically, scientists find." Mange bruger denne forskning til at retfærdiggøre måden, vi træner og omgås heste på – men er det nu så enkelt, og tolker artiklen forsøget korrekt?

    🔍 Vi diskuterer:

    Hvordan lærer heste egentlig? Hvad betyder negativ og positiv forstærkning, samt straf, for heste? Hvor effektive er disse metoder, og hvad er de etiske implikationer? Forsøget bag artiklen – er der fejlslutninger, som vi bør være opmærksomme på?

    Dette afsnit giver en dybere forståelse af hestetræning og videnskaben bag. Hvis du elsker heste og er nysgerrig på, hvordan de tænker, så må du ikke gå glip af denne snak!

  • Så er Christina og jeg klar med endnu et interessant afsnit i vores mini serie "Fra mule til mås", hvor Christina Ilsøe Vindelev fra Jysk Hesteterapi og jeg fortsætter vores dybdegående snak om hestens alt for oversete forpart.

    Vidste du f.eks., at de vigtigste muskler til at løfte hestens ryg slet ikke er rygmusklerne? De er faktisk slet ikke involveret i at løfte hestens ryg. Eller at alt for mange heste går rundt med alt for smalle sadler, som hæmmer deres bevægelse? I denne del samler vi forparten og dykker ned i, hvordan du kan hjælpe din hest til bedre balance, smidighed og velvære ved at flytte dit hovedfokus fra bag-, til forpart.

    Vi taler også om, hvor ødelæggende det kan være for hestens bevægelse, når vi klemmer med lår og knæ for at bremse, holde balancen eller balancere vores hest.
    Mange ryttere er ikke bevidste om, hvor følsomme vores heste rent faktisk er for berøring, spænding og pres, og hvordan dette kan forhindre sund bevægelse og f.eks. spærre for at de kan løfte ryggen korrekt.

    Er du en af dem, der virkelig brænder for at gøre en forskel i hesteverdenen pt.? Så bør du kigge nærmere på Christinas uddannelse eller BBH Basisinstruktør-uddannelsen fra Blue Berry Hill. Begge uddannelser giver dig redskaberne, praktikken og forståelsen til at hjælpe hestene og deres ryttere på et helt nyt niveau.

    📚 Bestil din infomappe om Christinas uddannelse til hesteterapeut her: https://www.jyskhundeoghesteakademi.dk/uddannelse

    Eller læs mere om BBH Basisinstruktør-uddannelsen her: https://blueberryhill.dk/bliv-bbh-basisinstruktoer/

  • I dette afsnit af mini serien "Fra mule til mås" tager jeg dig, sammen med indehaver af Jysk Hunde og Heste akademi ( https://www.jyskhundeoghesteakademi.dk/ ) Christina Vindelev, igennem hestens forpart.

    Afsnittet kunne nemt hedde den oversete forpart eller den glemte forpart, for det er den oplevelse både Christina og jeg har, når vi bevæger os rundt i hesteverdenen. Vi taler en hel masse om hestens bagpart og hvad den skal gøre, men ingen taler om forparten, og hvor ekstremt vigtig den er for hesten balance, bevægelse og smidighed. Alt i hesten går igennem forparten, og er der udfordringer i den, er der udfordringer i hele hesten.

    Fordi forparten er så vigtig, og så finurligt opbygget, når vi også kun havlt igennem i dette afsnit, så du kan her lytte med på første afsnit.

    Er du nysgerrig på Christinas uddannelse kan du bestille en infomappe lige her:
    https://www.jyskhundeoghesteakademi.dk/uddannelse

  • I dette afsnit af en snak om hestetræning har jeg inviteret en af mine tætteste samarbejdspartnere, og veninde, Susan Kjærgård fra Blue Berry Hill, til en snak om de tanker det har sat igang at følge med i spring, dressur og military under det netop afsluttede OL.

    Vi bruger en del tid på at diskuterer det menneskelige aspekt i det at deltage i en sport, hvor dyr spiller en central rolle.
    Vi stiller spørgsmålstegn ved, om det er muligt, uden skrappe regler lavet til at beskytte hestene, at holde eget ego i skak, når presset er på sit højeste.

    Det er så vigtigt at vi begynder at tage hestenes oplevelse i betragtning, når vi vælger at bruge dem i konkurrence og ridning i det hele taget.

    Vi kommer også omkring de ting vi ser som positive tegn, og hvordan man med dem in mente, kan bringe sporten tilbage på sporet, så vi måske kan få lov at beholde muligheden for at bruge heste i konkurrence.

    Derudover snakker vi om det alt overskyggende behov der er, for at hestemennesker lærer at identificere tegn på smerte, konfliktadfærd og stress hos hestene, så vi ikke længere belønner disse med medaljer, jubel og ros.

    Til sidst diskuterer vi det etiske forsvarlighed ved hestetræning, hvor vi understreger, at hvis vi ikke kan træne heste med blidere udstyr og mindre pres, så skal vi slet ikke træne dem.

  • This episode is a special one, as it is conducted in English instead of Danish as usual. I'm thrilled to have Lisa Ashton, a renowned Equitation Science Consultant, join me to discuss the crucial topic of Social License to Operate (SLO) in horse riding.
    Lisa's impressive credentials include MBA PGCE BA (Hons) ESI Dip Pony CLub A' Test, BHS Stage 4 Senior Coach, and she is a Senior Lecturer at Hartpury University.
    Lisa was also the 2024 WINNER of the "Expert In Their Field" StAR Awards at Hartpury University and a 2023 finalist in the same category.

    During our conversation, we touch upon the the Five Domain Model, which you can learn more about here: The Five Domain Model.
    Additionally, we explore insights from Lisa's e-book, "HORSE WELFARE FROM INSIDE OUT," available here: HORSE WELFARE FROM INSIDE OUT.

    I must apologize for my poor English throughout the episode, but this conversation was something I had long wanted to have. I finally gathered the courage to reach out to Lisa after the distressing video of Charlotte Dujardin surfaced last week. This incident underscored the importance of addressing welfare in equestrian sports, making our discussion even more relevant and necessary.

    Listen in as we explore these critical topics with Lisa Ashton, and gain valuable insights into ensuring the welfare and sustainable learning of our equine partners.

    If you want to hear more from Lisa you can se her presentation at the Horse Welfare Summit, live at Flying. Link for more detailes Horse Welfare Summit
    You can alsow join her group coffee with horse lovers on facebook

  • Hvis man har haft med heste at gøre i en årrække, så har man også oplevet sorgen ved at skulle sige farvel til en hest.
    Vi ved alle hvor hårdt det kan være, og hvor mange år efter man kan blive ved med at føle en stor sorg over dette tab.
    For 3år siden mistede Camilla Nielsen akut sin pony til tarmlammelse. Idag er Camilla på nedsat tid, og går stadig til psykolog for at tage hånd om den angst og depression hun har oplevet på bagkant af tabet af ponyen.

    Det tager vi en snak om i dette afsnit af en snak om hestetræning. Vi taler også om hvor forksellig sorg kan se ud, hvordan man kan føle skyld over at sørge for lidt, eller for meget, og hvor stort et tabu det at føle sorg stadig er.

    Find et stykke snot papir frem og lydt med imens vi snøfter os igennem dette super relevante afsnit af en snak om hestetræning.

  • I denne snak om hestetræning tager jeg en snak med Helle Knudsen fra Den hele ekvipage og Flokadfærd.dk.
    Vi taler rigtig meget om hvad vi kan gøre for vores heste ved at træne dem bedre og sundere, men hvad kan vi gøre de 23 timer hvor de ikke er under direkte påvirkening fra os?

    Det tager Helle og jeg en lang snak om, vi runder både alle de misforståelser vi har af hestenes naturlige adfærd i det vilde, hvordan måden man sammensætter en flok på har kæmpe betydning for den enkelte hest, hvor meget vi kan gøre for at selv små fold kan give bedre forhold for den enkelte hest, hvorfor hingste adfærd ikke har noget med "hingste" at gøre, men langt hen af vejen "bare" er frustration over social isolation igennem et helt liv.