Bölümler
-
Vår favorit foderrådgivare från Trikem är tillbaka i podden och vi börjar med att prata om höåret för i år är det värden som vi inte riktigt är vana vid. Charlotte berättar orsaker till varför höet får vissa värden och sedan berättar hon om hur generellt höet ser ut i år. Det är högt med socker och lågt med protein och då behöver vi tänka till när det kommer till att fodra våra hästar. Såklart kommer vi in på tuggtid och halm.
Vi pratar också om kolik och vad man kan tänka på just när det kommer till foder. I slutet har vi också tid att svara på fler intressant lyssnar frågor så som om B-vitamin har någon effekt vid fällning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Anna Havsjö som är fysioterapeut och vi pratar om vad som egentligen krävs av hästen för att bära en ryttare. Vi börjar att titta lite på hästen från marken och sedan berättar Anna vad som händer när man sätter sig på hästen. Utifrån det pratar vi om hur vi kan lära hästen att använda sin kropp på rätt sätt. Vi kommer också in på vad som inte är så fördelaktigt arbete och vi resonerar om vad vi som ryttare eller hästmänniskor behöver kunna och tänka på för att hjälpa hästen på bästa sätt.
Vi hinner också i slutet att prata lite om när det blivit fel med rehab som följd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Eksik bölüm mü var?
-
I detta avsnitt får vi träffa veterinär Sara Nyman. Vi börjar samtalet i hästen som biologisk varelse och Sara berättar om hästens olika grundförutsättningar och grundläggande behov. Vi går sedan vidare och pratar om hur vi människor interagerar med hästen och vad som händer då. Sara berättar om hur hästar lär sig och vad vi ska tänka på när vi ska lära hästen olika saker.
I avsnittet pratar vi också om ett stort utbildningsmaterial som Sara varit med och gjort. Detta material finns fritt att ta del av och är en enorm källa till mer kunskap, du kan hitta alt här:
https://www.slu.se/ew-nyheter/2024/6/utbildningsmaterial-om-hastars-valfard/
Sara berättar också om en youtube serie som är toppen när det kommer till ex spruträdda hästar, du hittar kanalen här:
https://www.youtube.com/watch?v=JnwrDMsQGx0
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Anna-Carin Månsson som driver en glimt av mig. Vi pratar om grundhästhantering och Anna-Carin berättar om sitt system. Vi pratar om ett medvetet kroppsspråk och Anna-Carin berättar om hur hon arbetar med sina hästar utifrån sitt kroppspråk.
Vi pratar också om lastning som Anna-Carin arbetar mycket med.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa den mycket erfarna ryttaren och tränaren Kristian von Krusenstierna.
Kristian berättar om hur hans verksamhet ser ut idag från ridskolan till egen ridning och träning av elever på högsta nivån. Kristian delar med sig av sin syn på hästar och ridning. Vi pratar om träningsupplägg, hur man ska se till sig själv och till hästen för att komma framåt på bästa sätt.
Vi pratar också om hur den svenska dressyren ska utvecklas när det kommer till att bli ännu bättre.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Sveriges förbundskapten i hoppning, Henrik Ankarcrona.
Henrik berättar om sin bakgrund och hur kan kom att bli förbundskapten. Han berättar om sin syn på uppdraget och vi pratar en del om ledarskap. Vi pratar också om vilka framgångsfaktorer Henrik ser för att just det svenska hopplaget lyckats så bra men många placeringar och vinster.
Vi pratar också om hur Henrik ser på framtiden och vad ridsporten och hoppsporten behöver göra för att utvecklas framåt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
WOW, tänka att det nu finns 200 avsnitt av Equioddenpodden!
I detta avsnitt intervjuar Clara Elin och vi får lyssna på vem Elin som driver podden är. Elin berättar om hur podden kom till, sin hästbakgrund, lite tömkörning och vad som är roligast respektive svårast med att driva podd.
Elin berättar också lite om framtiden.
Stort tack till alla er som lyssnar på podden och gör den möjlig!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Emma Olsson som är groom år den bästa fyrspannskusken, Boyd Exell.
Vi pratar massor om köring och det är så intressant att få en inblick i hur man tränar häst i fyrspann. Vi pratar om allt från upplägg av träning över året, att man kan träna individuella hästar inom spannet, hur man gör inför tävling med mera.
Vi pratar också om teamet runt och vilka roller som finns i vagnen när det kommer till tävling.
Emma berättar också om sin egna satsning mot den absoluta toppen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa den mycket erfarna dressyrryttaren Rose Mathisen. Rose berättar om sin resa dit hon är idag och hon berättar också om sin egna ridning och satsning på dressyren.
Vi pratar också mycket om träning då Rose blev årets tränare i dressyr för 2024 och vi pratar om hennes syn på att vara tränare. Vi pratar om tränarrollen och att den kan se olika ut för olika ryttare. Vi pratar om vilka egenskaper en tränare behöver ha och att det är viktigt med en stor verktygslåda för att kunna stötta både häst och ryttare i sin utveckling.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt besöker vi Göteborgs Fältrittklubb och får träffa Erica Lundqvist och vi pratar ridskola.
Erica berättar om sin syn på ridskolans roll i ridsporten och vad hon tror är viktigt för framtiden för att ridskolorna ska utvecklas och vara konkurrenskraftiga.
Vi pratar också om hur man driver ridskola med allt från schema till styrelse och ekonomi.
Ett så härligt avsnitt med många kloka ord.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans tema av Equipodden är magsår och vi får träffa Denise som delar med sig av sin kunskap om ämnet.
Denise berättar vad ett magsår är och vilka symtom som hästen kan visa om den har magsår. Vi pratar också om när man ska söka vård och vad veterinären gör för att undersöka magsår. Denise fortsätter att berätta hon hur behandlingen går till och vi pratar en bra stund om vad vi kan göra för att förebygga.
Tyvärr är magsår hos häst väldigt vanligt förekommande vilket gör detta till ett viktigt avsnitt och ett viktigt ämne att hålla koll på.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt välkomnar vi tillbaka Etologen Paulina Lundberg till Equipodden.
Vi tar avstamp i vad hästvälfärd är och Paulina förklarar begreppet. Podden blir ett bra samtal kring ridning, vad säger forskning och vill hästen tävla?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt välkomnar vi Nina Magnusson tillbaka till podden. Nina har under våren blivit klar med sin Osteopati-utbildning för häst så det ville vi göra ett avsnitt om.
Vi pratar om vad Osteopati är, hur utbildningen var och hur en behandling går till. Vi pratar också om vilka vanliga problem som Nina möter och hur hon jobbar med dom.
Vi kommer också in på att det kan vara svårt att veta vilken typ av terapeut man ska ta ut till sin häst då det finns så många olika.
Ett så härligt och grymt bra avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa WE ryttaren Idamaria Johansson som har en lång meritlista med bland annat 3 SM-guld.
Vi pratar om Working Equitation och Idamaria berättar om denna gren av ridsporten. Sedan pratar vi också om hur Idamaria tränar och hur hon tänker med de olika hindren. Vi får också med hur man kan börja med WE och hur man kan introducera till en ny häst.
Såklart hinner vi också prata om tävling och hur Idamaria tänker när hon förbereder sig och hästen inför tävling. Vi pratar också hur hon gör tydligt för hästen om det är precision eller speed som gäller.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt besöker vi Edeby Gård i Mariefred utanför Stockholm och får lyssna på Johanna Elgholm.
Johanna har en många strängar på sin lyra och är så klart en otroligt mediterad islandshäst ryttare med många stora tävlingar i bagaget. Men hon är också tränare på hög nivå, domare mm. Utöver alla sina islandshästar så rider Johanna också dressyr på en hög nivå och vi har såklart massor att prata om.
Vi pratar en hel del om islandshästen och Johanna går in och beskriver alla olika gångarter och hur man kan arbeta för att förbättra dom. Vi drar också kopplingar till dressyren och vikten av att hästen går i balans och arbetar korrekt oavsett.
Detta och mycket mycket mer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt får vi träffa Helena Starkenberg som driver Ryttarform. Vi pratar ryttarträning och börjar med att prata om vilka förmågor man behöver tänka på när man tränar så som smidighet, spänst, balans mm.
Vi pratar också om vad en ryttare behöver och hur man ska få in träning i vardagen. Helena delar med sig av tips och övningar som alla kan få in i sin träning och som kommer hjälpa dig som ryttare.
Vi pratar också om uppvärmning och vikten av att göra i alla fall en liten uppvärmning innan man hoppas upp på hästen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi välkomnar tillbaka Charlotte Jansson från Trikem och vi pratar sommar.
Denna härliga period som vi längtar efter men det är också en del att tänka på. Vi pratar om vad man ska göra innan betet med att gå igenom hagen, parasiter och betesstrategier. Vi pratar också om hur man ska handbeta sin häst för att förbereda magen på bästa sätt.
När vi sedan går över och pratar om vad vi för när hästen är på betet så berättar Charlotte om hur man ska tänka med torra hovar, mineraler, elektrolyter mm. Här pratar vi också om flugsprej och varför det är så viktigt att tänka till när man väljer sprej.
Vi avslutar avsnittet med att prata om hur man ska tänka när sommaren börjar ta slut och hästarna ska gå över till mer hö och att komma in.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Veckans avsnitt av podden är en återpublicering av avsnitt #153 som släpptes 10/5 - 23
Då träffade vi parasitexperten Eva Osterman-Lind och eftersom det varje år är viktigt med parasiter så är det alltid bra med en repetion.
vi pratade om följande:
Hur vanligt det är med parasiter och Eva berättar också om de vanligaste:
Stor och liten blodmask, spolmask, bandmask och styngfluga.
Vi pratar också om vad innebär ett träckprov och vad gör man på labb när hästägare har skickat in några bollar bajs. Såklart går vi igenom förebyggande arbete och hur man ska tänka kring hur långt masken kan ta sig från bajset.
Ett så bra och faktaspäckat avsnitt du inte vill missa!
Vill du läsa mer kan du kika in här:
https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/parasiter-hos-hast/avmaskning-av-hast/
https://www.sva.se/media/tilhmqmf/hastens_mag-tarmparasiter.pdf
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt välkomnar vi Johanna Due-Boje tillbaka till podden.
Vi pratar om hur livet ser ut med hästar, träningar och barn. På sista tiden har det varit mycket unghäst för Johanna och här stannar vi till en stund för att höra hur Johanna tänker med att förvärva en ung talang. Vi kommer sedan vidare in på hur hon arbetar med sina äldre hästar.
Johanna delar också med sig av sina tankar kring hur hästvälfärden ser ut och den aktuella debatten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gå i from, lyfta ryggen, trampa under sig, gå på tygel, lodplan mm. Ja det finns många begrepp kring att hästen ska arbeta i en korrekt och fördelaktig form.
I detta avsnitt träffar vi Pernilla Stenfeldt som är sjukgymnast och kan allt om hästens muskler och arbete. Vi pratar just om vad det innebär att hästen ska gå i form, eller i balans som Pernilla säger.
Vi börjar med att fundera på hur hästen är bygd och vad som krävs när vi hoppar upp. Pernilla går därefter systematiskt igenom hur hästen gör för att bära upp sin ryttare. Vi börjar med magen / underlinjen, bäckenet, bakbenen, ryggen och fram till halskotpelaren, huvudet och lodplanet. Här pratar vi både om stora sammanhängande muskelsystem och små stabiliserande muskler.
Vi pratar också om vad som är en fördelaktig form och vad som är en icke-fördelaktig form. Här kommer vi också in på vilka skador som kan uppkomma och varför.
Detta är ett avsnitt som alla som rider både lyssna på. Det är ett grundavsnitt som ger dig kunskap att hjälpa dig häst bära sig på rätt sätt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Daha fazla göster