Bölümler
-
Vi pratar med Andreas Frankner, pastor och missionär som bott i Ryssland i många år med sin familj.
Kan man förändras? Måste man förändras?
Hur är det att komma tillbaka till Sverige? Hur påverkas man av att bo utomlands under så många år?
Enligt FN barnkonvention så har barn rätt till andlig utveckling. Tänker att det ligger i vårt föräldraansvar är att samtala om vad vi tycker är meningen med livet – hur gör man det?
Det blir även en del tankar om utanförskap när man inte längre har en gräsmatta. Finns det en klubb även för det?
-
Dagens samhälle och kyrka utmanas när 10% av befolkningen diagnostiseras med NPF och 1% med IF. Varför uppstår dessa diagnoser och varför verkar de öka?
Varför behövs anpassningar och hur kan de göra att personer med NPF och IF både kan klara av och även uppskatta en samling i kyrkan?
Vad tänker Gud omkring funktionsnedsättningar? Finns NPF och IF i bibeln?
Vi pratar med Rickard Lundgren som delar enkla strategier. Han berättar om sin egen resa och kamp för sina egna barn men också hans stora kärlek för att hjälpa dem som inte kan göra sina röster hörda.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Vi lever idag i ett digitalt brus, Hur påverkar det våra barn?
Vi har med oss kuratorn Anders Liljekvist som även lyfter aktuell forskning kring den digitala världen och hur det påverkar oss och våra barn.
Vad finns det för fördelar och nackdelar med att vara ständigt uppkopplad?
Vi får även lite nycklar kring hur man kan prata med sina barn för att guida dem till ett positivt skärm användande.
-
Hur kan vi stärka våra barn att möta livets utmaningar?
Vad är skillnaden mellan självkänsla och självförtroende? Vi har med oss kuratorn Anders Liljekvist som ger oss nya insikter.
Hur kan vi stärka våra barns självkänsla i ett samhälle där för fokus ligger mycket på resultatet? Vi pratar kring begreppet ”good enough” och varför det är bättre än perfekt.
-
Samma år som Carolina Ayoub läste sin högskoleutbildning satt Charbel Ayoub, i häkte inför åtal av ett mord han hade begått många år tidigare. Charbel kommer från en tuff uppväxt i Libanon, Carolina från en trygg familj i en svensk småstad. Att de två skulle bli ett par kunde ingen av dem ana, tills de flera år senare möttes i S:ta Clara kyrka, där Charbel arbetar som vaktmästare och Carolina som kommunikatör. En kärlek mellan dem växte fram och idag är de gifta och har dottern Clara tillsammans.
Hur har de fått ihop sina världar och kulturer?
-
Vi läser och hör om hur barn och ungas psykiska ohälsa ökar och en ny rapport visar att många barn och unga saknar framtidshopp.
Till följd av det så behöver vi vuxna vara närvarande och hjälpa barn och unga att reflektera allt de möter genom livet. Undersökningar visar dock på att många barn saknar någon vuxna att prata med. Dela vanlig livssmärta.
Hur kan vi vuxna stanna upp och bli mer närvarande? Stor frågan är räcker det med 7 minuter per dag?
-
Nu är vi igång igen efter flyttkaos!
Färsk undersökning visar att unga ser mörkt på framtiden – vad kan vi vuxna göra? Blunda eller ta tag i det? Vi behöver prata mer helt enkelt men hur? Perfektionism – hög standard är ju bra, men kan ställa till det för våra unga. Behöver vi släppa på fasaden och dela med oss av det som inte är perfekt?
-
Vad har vi lärt oss och vad ser vi fram emot? Vi konstaterar att hösten varit mörk på många sätt i vår värld men att man kan vara glad och ledsen samtidigt. Någon har kommit till insikt att du inte är din prestation, någon annan har växt fem skostorlekar under sommaren. Någon har haft ett känslomässigt år och någon annan ser fram emot att damma av rockbasen. Vi konstaterar att det varit ett händelserikt år. Ett bubbligt samtal med high and lows. Vi helt enkelt. Vi rundar av med en sedvanlig jullåt!
-
I många år kände pastorn Annika Karlsson att hennes brokiga livsresa var något hon skulle dela. Först när sjukdomen ALS slog till kom boken ”Omsluten” till på allvar. Innan hon ens fått bokkontrakt läste hon in sin färdiga text som ljudbok för att försäkra sig att hinna göra det innan sjukdomen tagit rösten ifrån henne. Även om förlåtelse och hur man håller ihop familjen när saker går sönder - dottern Madeleine, och sonen Andreas Carlsson, låtskrivare och musikproducent som skrivit världshits och suttit i Idoljuryn.
Hur kan man förlåta, hur kan man hitta tillbaka till varandra som familj och ge varandra en ny chans när saker skett som gör ont?
-
De flesta av oss har nog hört begreppet fosterhem , men inte alla som vet vad det innebär i praktiken. Många av oss kanske tycker det verkar svårt och kanske till och med lite läskigt?
I närmare 30 år har Thomas och Sussie Ardenfors har tillsammans med sin familj tagit emot över 30 fosterbarn och varit familjehem och jourhem.Vi får höra om hur allting började och hur de som ungt par kastades in i livet som tonårsföräldrar när de tog hand om sitt första fosterbarn som då var 14 år.
Thomas och Sussie delar ärligt och varmt med sig av hur det är att vara fosterföräldrar som både har sina utmaningar och glädjestunder. Eller som Thomas uttrycker det ”Socialen söker inte efter personer med specialistkompetens – de är ute efter vanliga människor i vanliga hem, förklarar han."
Hur orkar man i längden? Hur orkar man som par? Ett samtal om att göra skillnad i barns liv. -
Hur ska man tänka som förälder med gaming? Hur kan man engagera sig? Hur ska man sätta gränser? Inte helt lätt!
Vi pratar med Tomas Lyckedal - en av de mest erfarna inom e-sport och gaming. Tidigare strategichef på Dreamhack, och idag affärsutvecklingschef på Black Molly Entertainment som bland annat ligger bakom ”Esportstudion” som sänder många av de största turneringarna. Han är även förälder som gärna själv sätter sig och spelar med kompisar efter läggning.
Tomas menar att vi ofta lyfter fram de negativa aspekterna med spel, som att det är mycket stillasittande och att många spel är våldsamma. Men han kommer med helt nya tankegångar och menar att framför allt är gaming något socialt, och att föräldrafrågan är en av de mest intressanta inom gaming.
-
Här kommer vår andra live podd från Löttorp och Elcas sommarfestival!
Vi kastar oss ut och pratar om den ärliga relationen. Hur svårt det kan vara att kommunicera,
konflikthantera och hur kan vi prata om sex på ett bra sätt med varandra? -
Här kommer Föräldrapeppens första live podd! Inspelad på Löttorp från Elcas sommarfestival.
Vi pratar om att sänka axlarna i sitt föräldraskap och hur viktigt det är att vi kommer med hopp till våra unga. Konkreta och ärliga tips!
-
Vi pratar och tar tempen på några av sommarens konferenser som vi precis varit på. Måste man åka på konferens? Är det bra? Gabbe kommer ut med en krämpa igen och berättar om ett traumatiskt besök hos sjukgymnasten. Lyssnarfrågor: Är det värt att bråka? Hur gör man om man har svårt att fatta beslut? Vi ger en shoutout till Nettes farbror Joel 80 år som vi mötte på en härlig frukost i de småländska skogarna.
-
Vi pratar om gener och arv. Vad har vi med oss i bagaget och hur mycket kan vi påverka kring vilka vi är? Bör vi påverka våra barn och våra relationer? Har ordet lagom fått en orättvist negativ klang?
-
Familj, par eller singel, så delar vi ofta in varandra, även i kyrkan. Hur kan vi mötas på riktigt? Mellan gränserna?
Vi pratar med Tina Fosselie som är singel och mamma till många barn och unga - dock inte biologiskt.
Om hur vi har gjort att meningen med livet är att gifta sig och få barn. Vi kanske behöver se över vad som är vår identitet och vilka vi är? Vad är viktigt egentligen?
-
Hur kan vi ge våra barn och oss själva bättre självförtroende att dela tro? Vi pratar med Fredrik Wenell, teolog och ledarskribent på Dagen.
Hur kan vi dela tro och inte bara verksamhet så att kyrkan inte blir ytterligare en förening.
Men även den för många smärtsamma frågan vad händer när barnen väljer en annan väg kring just tro?
-
Rickard Lundgren delar med sig ärligt om sina erfarenheter av livet som pappa till en son med en funktionsnedsättning och dotter med psykisk ohälsa.
Hur har det påverkat dem som familj?
Ett ärligt avsnitt om hur vi kan hantera livet när det inte blir som vi tänkt.
Han betecknar sig som den ständige praktikanten då han drivs av att hela tiden ge sig in i saker han inte gjort förut. I sin ungdom åkte han till ett land med dödsstraff för att sprida evangelium. Ovetande delade han ut en Bibel till polischefens son.
Han har besökt 50 länder med evangelium jobbar för Equmeinakyrkan och har startat 30 församlingar - gift med Karin pappa till tre barn.
-
Vi pratar om hur man som förälder kan hantera barnens och vår egen oro när det skjuts och krigas runtomkring oss, och elpriser och inflation gör ekonomin tuffare.
Barnen matas med information 24/7 - hur ska vi som föräldrar hantera det? Hur mycket ska man titta in i sina barns mobiler utan att det blir fel? Gör vår egen rädsla att vi får svårt att släppa kontrollen?
Vi tar med oss ett proffs i ämnet – familjeterapeuten och socionomen Mikael Lundgren för att reda ut detta. -
Vi börjar året med ett par lyssnarfrågor: Hur kommunicerar man till sina barn att mytologi och tomten inte är på riktigt, men att Jesus finns på riktigt? Vardagsstressen för föräldrar - Hur får man vardagen att gå ihop och fortfarande ha tid för varandra?
Ett ärligt avsnitt om jämförelse och prioriteringar. Ska man komma överens om en ”rimlighetsnivå” för att inte krascha? För vems skull gör vi saker och tar på oss projekt? Behöver vi kommunicera bättre med varandra?
- Daha fazla göster