Bölümler
-
Ida Israelsson och Nina Waldeborn är utvecklingspedagoger och inspiratörer i Malmö och de berättar om sitt arbete på förskolorna i staden som mynnade ut i ett digitaliseringspris - ett projekt kring programmering för både pedagoger och barn. Det är ett samtal om projektet men också Idas och Ninas tankar om digitalisering i förskolan lite bredare.
Vid sin sida har Regina denna gången Anna Graversen och de har lite olika erfarenheter av att äta ute ensamma på restaurang eller för den skull spela in sig själva när de äter, Mukbang - trenden som Regina snabbat upp från Sydkorea.
-
Vi åker på studiebesök till Fjärdingsgatan på Hisingen. Där ligger Teknikförskolan i nya välplanerade och inbjudande lokaler. Rialda Hafizovic är rektor och arkitekten av verksamheten där barnen arbetar med såväl byggklossar som robotar, hårt och mjukt, gammalt och nytt. Stefan och Regina imponeras av verksamheten, inte minst stämning, känsla och trygghet. Barnen är hemmastadda, arbetar kreativt tillsammans och bygger en säng av klossar som är liite för liten för Stefan. Hur skapar man en sådan miljö undrar vi och Rialda ger oss svar.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Förskola 2PoddNoll träffar förskoleförvaltningens nye direktör Johan Olofson. Det blir ett samtal om de stora frågorna men också de små. Regina testar Johans kunskaper i ett Quiz men framförallt handlar det om etik och framtid i en digitaliserad värld. Hur påverkas samhället, hur påverkar det förskolan och oss som jobbar där? Historia och filosofi men också små sanningar som vi kanske inte visste innan. Som att Johan är en fena på att tvätta fönster.
-
I detta avsnitt så träffar vi Mats Andersson, semipensionär och Reggioexpert som de 20 senaste åren arbetat på förskollärarutbildningen i Borås. Vi pratar Reggio Emilia i grunden och adderar digitaliseringens påverkan.
-
Idag träffar vi LAibans "pappa" som Regina kallar honom - Simon Melin. Simon är utvecklingsledare i Helsingborg och ligger bakom stadens satsning på AI i förskolan i form av appen LAiban. Vi pratar om hur LAiban funkar, varför vi ska ha AI i förskolan, utmaningar och möjligheter. Innan dess hinner också Regina beklaga ofoget med reels i flödena i hennes sociala medier.
Läs mer om LAiban; https://laiban.helsingborg.se
-
Regina är tillbaka! Med besked dessutom, men Regina vill hellre vara i den virtuella världen Metaverse eller cykla i Las Vegas med framtidsglasögon motionscykeln. Stefan är mer fascinerad över möjligheterna med Chat GPT men framförallt över de nya medarbetarna Line och Anna som grillas av Regina kring tankarna om och kring digitalisering i förskolan. Det är en längre episod än vanligt men så är också Anna och Line väl värda att lyssna på - om förskolans uppdrag, digitalisering som metod och innehåll och så förhållandet till ämnesspecificering och fantasi/kreativitet.
Medverkare
Anna Graversen, Line Kavmark Knieling, Regina Enedahl och Stefan Osla
-
Sommaravsnittet av Förskola2PodNoll handlar om begrepp och ord. Vad betyder egentligen digitalisering och det där K:t i IKT, har det i praktiken någon funktion? Regina har den pedagogiska hatten på sig och kompletteras med vår eminente systemvetare Alexander Herlet som belyser frågan från ett med systemtekniskt perspektiv.
-
Efter en paus är Förskola 2PODNOLL tillbaka, och tillbaka till rötterna. Isabelle Kristensen gästar och det blir ett samtal om medie- och informationskunnighet i allmänhet och MIK-templet i synnerhet. Allt utifrån ett förskoleperspektiv. Isabelle Kristensen arbetar med MIK och digital kompetens på Biblioteken i Kungsbacka. Hon är leg. förskollärare/lärare yngre åldrar och har tidigare arbetat som rektor i förskolan och projektledare för digital kompetens. Hon är även författare till böcker om digital kompetens och MIK i förskolan. Mot slutet av avsnittet hinner vi också med ett tandläkarbesök i Reginas eviga strävan efter nya upplevelser. Medverkande som vanligt, Regina Enedahl och Stefan Osla, digitalisering och innovation, förskoleförvaltningen Göteborgs Stad.
-
Denna gång går vi rakt på sak, Susanne Kjällander presenterar sju steg för förändringsledarskap med digitaliseringsförtecken. Susanne har arbetat fram dessa tillsammans med en Bim Riddersporre (som ni tidigare hört i podden), Regina och Stefan frågar och reflekterar. Man kan läsa om de sju stegen i deras gemensamma bok "Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund".
Susanne Kjällander är doktor i didaktik och lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms Universitet. Susanne är också specialiserad på frågor som rör förskolans digitalisering.
-
I denna episod får ni möta fantasifröknarna Sara och Linda, alias Fixa och Trixa. Sara Bergström och Linda Bjällerstedt är prisbelönta förskollärare på Bjurhovdasmyckets förskola i Västerås. De berättar om hur de arbetar med källkritik och internetlek via rollspel. De blir Fixa och Trixa och undervisningen blir både lustfylld och spännande. Hur funkar det? Kan alla göra så och varför har de en iPad som heter Kjell Kritik och en annan som heter Regi Sören?
Här kommer vi med Fixa och Trixa
Inledningsvis så är Regina är på danshumör och reflekterar över fenomenet Jerusalema Dance som spridit sig från Angola till förskolor i Sverige Jerusalema Dance Challenge
-
Regina har fått nya kompisar på nätet. De är smarta, moderna och har massor av vänner MEN de finns inte på riktigt. De är virtuella influensers. Vad lär vi oss av det kan man undra.
Men det är bara kuriosa, huvudtemat i podavsnittet handlar om GDPR, får vi ha lärväggar verkligen och hur noterar vi att maginfluensan går. Ingela Dahlgren, vår kollega och expert på Förskoleförvaltningen i Göteborg hjälper oss att sortera i frågorna.
-
Regina och Stefan firar att podden fyller år och gör det med en diskussion om emojis, eller smileys för den som vill. Vilken påverkan har bildspråk, är det verkligen globalt och gränsöverskridande och hur kan man tänka kring det i förskolans undervisning? Framförallt är frågan om man kan skicka hjärtan till vem som helst..
Det för programmet in på episodens huvudspår; Förskolans kommunikation i en digital värld. Bim Riddersporre berättar om hennes erfarenheter om vad man behöver tänka på när man kommunicerar med föräldrar med helt olika förutsättningar.
Bim är en erfaren skribent på Förskoleforum. En av hennes artiklar i ämnet:
https://forskoleforum.se/artiklar/foraldrasamverkan-i-digitaliseringens-tid-del-1
Just Förskoleforum är en tjänst som Göteborgs Stads samtliga pedagoger nu har tillgång till och Liselotte Svensson är gäst i avsnittet och berättar mer om vad vi därmed har tillgång till.
-
Rim hör julen till men klarar Regina av att gissa rätt på Stefans luringar?
Digitala assistenter ska underlätta vardagen men får det barn att prata hårt och som fulingar?
Men det är lite kuriosa för huvudnummer är vårt nya MIK- tempel
Om media, etik, reklam - hur gör man? Vi ger exempel
Finbesök av vår egen Belinda och så Henrik Krantz från GR
Förklarar templet nu och sen - det blir vad du gör det till - finns ingen spärr
Vi avslutar stort med Augusts sköna sång
Barnet i centrum - varje gång
Här hittar du MIK-templet
Till webbplats för personal:
https://indd.adobe.com/view/97d402dc-a6fd-4417-9d97-47c6c753b425Mik-Templet som tema:
https://indd.adobe.com/view/47217376-e09b-411d-ab1d-66e6f81d402e -
Julkalendern känns långt borta men är ju ganska nära nu och i år reser man både bakåt och framåt i tiden under 24 dagar. Regina ser koppling till digitalisering och här börjar episod 6 av Förskola2PoddNoll. Steget är inte långt till "Ditt framtida jag", boken där Sara Öhrvall ger oss inblickar i en framtid som redan är här. Skulle exempelvis pannband som tränar hjärnan vara något?
Men huvudfokus i avsnittet är Göteborgs Stads Förskoleförvaltningens handlingsplan för digitalisering, i teori och praktik. Ni möter Johan Forsstrand och Hans Wettby som är utbildningschefer i området Väster i Göteborg. De arbetar aktivt med digitalisering och vi pratar om allt från dela-kultur till att våga hoppa i djupt vatten i det salta bohuslänska vattnet.
-
Regina och Stefan träffar Malin Nilsen och bläddrar i hennes tryckerifärska bok Barns digitala aktiviteter. Malin är lektor i barn och ungdomsvetenskap vid Göteborgs Universitet och har i många år arbetat som förskollärare i Göteborg.
Det blir samtal om begreppet teknologi, appdesign och slutligen även om barnens lek; är det så att barnen blandar det digitala och analoga på ett sätt som vi vuxna inte riktigt är vana vid?
Det blir mycket fokus på appdesign och hur förskollärare kan tänka vid valet av appar; ska alla appar vara kreativa och skapande eller finns det en poäng med att plattorna och apparna ibland bara får vara avkoppling och lek?
Detta är sista avsnitten innan sommaren och därför extra långt, perfekt för en stund i hängmattan i skuggan.
Lyssnare uppmanas också att komma med idéer till samtalsämnen inför höstens avsnitt. Har du en fundering eller idé, mejla i så fall till;
-
Samhället stänger ner till följd av Coronaviruset, gymnasieskolan bedriver undervisning på distans och allt fler möten blir digitala. Men förskolorna är igång i Sverige trots livliga diskussioner och trots att det inte riktigt är som vanligt. Detta avsnitt handlar om hur skolväsendet hanterar att undervisning sker online, vi blickar ut i världen och finner förskola online i USA, vi pratar verktyg, vi tipsar om bra länkar och framförallt dyker vi lite djupare ner i en färsk rapport från Stockholms Universitet som just dyker djupare ner i hur det har gått för utbildningssverige att ställa om i Coronakrisen: COVID19-Omställningen till distansundervisning
Dagens gäst är Emil Johansson, vår utvecklingsledarkollega som är Digitalisering och Innovations frontman när det gäller digitala tjänster. HAn resonerar kring fördelar och nackdelar med verktyg som Google Meet/Hangout och Microsoft Teams.
Just det, vi får lite sång också, från Öppna förskolan Kojan, Familjecentralen i Sandarna Göteborg! De har numera sångsamlingar på Facebook. https://www.facebook.com/oppnaforskolanKojan/
Andra länkar som nämns i programmet;
Undervisning på distans (Utbildningsförvaltningen Göteborg) https://sites.google.com/skola.goteborg.se/digitaliseringubf/ikt/undervisning-p%C3%A5-distans
Fjärr- och distansundervisning (Grundskoleförvaltningen Göteborg) https://sites.google.com/grundskola.goteborg.se/fjarrundervisning/startsida
Appen Förskola 21, https://www.forskola21.se/appen -
I detta avsnitt träffar vi Linus Stendal, förskollärare på Guldheden i Göteborg. Linus berättar vad förskoleförvaltningens digitaliseringsfond bidragit till på hand förskola och hur han arbetar med digitalisering tillsammans med två IT-pedagogkollegor. Vi får också läras oss mer om uttrycket "lågt hängande frukter".
Vi börjar inslaget med att diskutera fenomenet "unboxing"/"uppackning" och hur man kan koppla det till barnens vilja att lära av varandra och få sina röster hörda. Ny form absolut men bygger fenomenet egentligen på "gammal skåpmat" som Regina kallar det då hon gör kopplingar tillbaka till Vygotsky och sociokulturellt lärande?
-
Vi besöker Malla Täckholm, förskollärare på Skånegatans förskola i Göteborg. Malla ger oss berättelsen om hur hon började arbeta med barnens skapande genom film, allt från de första stapplande stegen till ett epos om Karl XII:s likfärd. Nyckeln är att utgå från barnens egna idéer och kreativitet.
Dessutom resonerar vi kring det faktum att barn smugglar in populärkulturen in i förskolan vare sig vi vill det eller inte. Och så lär sig Stefan vad Blixten Mcqueen är och Regina uppdaterar sig på gamla Buster-hjältar..
Här hittar ni Malla Täckholms föreläsning på Torghandel: https://pedagog.goteborg.se/artikel/torghandel-digitalt-i-forskolan-program-den-4-april-2019/
Här är en intervju om Malla: https://pedagog.goteborg.se/artikel/ateljen-far-barnen-skapa-och-utforska-tillsammans/ -
Källkritiskt förhållningssätt, hur skapar man det? Och hur kan vi tänka i förskolans sammanhang? I detta avsnitt träffar ni Maria Heimer, bibliotekarie och författare som har skrivit boken "Källkritiskt förhållningssätt i förskolan". Vi pratar både teori och praktik med Maria som i sin bok har praktiska tips belysta i teori. Mer om Maria. Vi pratar också om Jack Werners bok "Jag skiter i att det är fejk, det är för jävligt ändå" och Regina drar paralleller till "memes". Och så lyssnar vi på August som älskar sin förskola..
-
Pilotavsnitt av Förskola2PoddNoll i vilket vi resonerar kring begreppet digital kompetens i förhållande till digital bildning. Kan det vara så att det är digital bildning som är den mest relevanta utgångspunkten då begreppet bildning innehåller en etisk dimension medans kompetens kan användas till både bra och dåliga beslut?
Vi leker också med ASMR och reflekterar kring hur detta faktiskt kan vara en god ingrediens i undervisningen i förskolan.