Bölümler
-
I den siste episoden om bærekraftige forretningsmodeller har vi invitert Per Espen Stoknes som er en norsk forfatter, politiker og entreprenør. Han er førsteamanuensis ved Bedriftsøkonomisk institutt med PhD fra UiO i tillegg til å være utdannet psykolog. Han er også seriegründer, politiker og prisbelønt forfatter av flere bøker.
I denne episoden lærer du om problemer og løsninger om bærekraft i både et mikro- og makroperspektiv. Stoknes deler konkrete verktøy og forklarer syv viktige drivere som du må forstå om du skal lykkes med å utvikle selskaper og forretningsmodeller. Vi kommer også inn på psykologiske barrierer som kan hemme og forsinke arbeidet.
I episoden gir vi også en liten forsmak om hvilke retning bærekraft som fag beveger seg og hvorfor verdier, relasjoner og dyp bevissthet blir så viktig for å lykkes. Et skifte krever en endring i hvordan individer forholder seg til seg selv, til hverandre, til naturen og til systemer. Løsningene ligger kanskje andre steder og nærmere enn vi tror.
-
Vitenskapen etterlater ingen tvil – verden er midt i en klima - og naturkrise. Den gode nyheten er at vi fortsatt kan møte og dempe disse krisene. Men dette vil kreve transformative endringer i en skala verden aldri har sett før. I inneværende tiår må kunnskap om klima- og naturkriser omsettes til handling. Så hvordan kommer vi dit?
Fra en uke på ski i et Arktis i ekstrem endring, samlet Greenpod verdensledende forskere på klima og natur, næringslivsledere og mennesker som jobber med kreativ kommunikasjon i en direktesendt podkast som ble tatt opp på Polheim i Longyearbyen på Svalbard.
Vi har kunnskapen, teknologien, pengene og selskaper som Greenstat som kan skape endringene og realisere de nye prosjektene som vi behøver. Men er dette tilstrekkelig når vi ser at vi ikke lykkes å ta løsningene i bruk? NVE, Statskraft, Norsk Industri og energiselskaper som Greenstat er bekymret over at vi ikke har flere prosjekter med fornybar energi og nullutslipp i Norge.
Hvert eneste år har vi en ny nedslående rekord hvor kurvene for utslipp av klimagasser fortsetter å stige og vi bygger ned stadig mer natur og økosystemer som vi mennesker er innfiltrert med. Hvordan går vi fra prat til handling?
Ekspedisjonen «Sense and sensibility in the decade of climate action» var inspirert av samtaler om hvordan ikke bare fornuft, men også følelser spiller en rolle for å skape de nye samtalene og tankene verden behøver. I episoden reflekterer vi over hva vitenskapen sier, men også hvorfor vi som samfunn ikke klarer å handle i den skalaen som dagens kriser krever. Vi utforsker nye ideer og tanker om mennesker, natur og vårt forhold til hverandre og hvordan vi kan skape nye narrativer som motiverer oss til å samskape en levelig fremtid og lokalsamfunn som vi ønsker å leve i.
-
Eksik bölüm mü var?
-
I denne episoden har vi invitert Espen Teigland, Bjørn Simonsen og Jens Petter Tonning til en børsprat. Teigland er en godt kjent person i investormiljøer.
Bjørn Simonsen ble nylig er hentet inn som seniorrådgiver for Greenstat i den kommende perioden mot børsnotering. Han er også i styret til Greenstat Asia og Greenstat Hydrogen, og har god innsikt i organisasjonen, markedet og vekststrategien til selskapet.
I episoden diskuterer vi grønne investeringer, hva er folkefinansiering og får høre litt om hva et selskap som Greenstat bør tenke på når man skal forberede seg på en børsnotering i usikre tider. Greenpod tar rett og slett pulsen på det grønne kapitalmarkedet.
Denne podkasten skal anses som markedsføringsmateriell. Innholdet må ikke oppfattes som en investeringsanbefaling. Episoden er kun ment informasjonsformål og generell spareveiledning. Greenpod tar ikke ansvar for eventuelle tap som måtte oppstå ved bruk av informasjonen i denne podkasten.
-
I episode II om Bærekraftige forretningsmodeller har vi invitert Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen som har jobbet med forskningsbasert innovasjon og bærekraft i mer enn 20 år, skrevet en rekke bøker og artikler om bærekraftige forretningsmodeller, er professor ved Norges Handel Høyskole og for mange kjent som podkastverter i podkasten Bærekraftseventyr.
I denne episoden utforsker vi hvordan bedrifter kan utforme og innføre forretningsmodeller som er ansvarlige og lønnsomme. Vi ser på den faglige utviklingen av Bærekraft som fag, hvor flere tar til orde for en verdimessig reorientering og snakker om hva som egentlig er problemet. Vi stiller spørsmålet om vi er for raske til å løpe til løsninger som ikke er gjennomtenkte og ikke har den øko-logikken som vi behøver for å møte fremtiden på en lønnsom, trygg og bærekraftig måte.
-
I denne episoden har vi invitert Vegard Frihammer som er Green Executive Manager i Greenstat for å få en prat om de viktigste strategiske forretningsområdene til Greenstat og gjennomføringen av en emisjon i Q1-2023 som skal sikre kapital til videre vekst og realisering av planlagte fornybarprosjekter. Greenstat er i en gunstig posisjon med eierandeler i mange prosjekter og selskaper innen våre satsingsområder hydrogen, sol, vind og energistasjoner. I episoden får du høre om våre viktigste strategiske prosjekter, målsetninger og status siden sist emisjon. Vi spør; hvorfor er det lurt å investere hos Greenstat nå?
-
Bærekraftige forretningsmodeller blir stadig oftere omtalt som nødvendig for å drive næringsvirksomhet, få gunstige lån og rammebetingelser eller tiltrekke seg talenter og skape konkurransekraft. Men hva er egentlig en bærekraftig forretningsmodell?
I første episode har vi invitert Thina Saltvedt som er sjefanalytiker i Nordea for Bærekraftig finans og Sverre Alvik som er leder for energiomstilling i DNV og prosjektdirektør for DNVs årlige rapport; Energy Transition Outlook.
I episoden diskuterer vi ulike veier til nullutslipp og hva som skjer i våre viktigste markeder hvor EUs arbeid med nye lover og regler er omfattende og får stor betydning for Norge. Hvordan bør dette påvirke lederskapet i norske bedrifter og hvordan kan politikere legge til rette for at skiftet går raskere og aktivere handling. Vi stiller også spørsmålet om økoproblemet med klima og natur kan løses bare av teknologi, atferdsendring, finans og politikk.
-
I denne episoden har Greenpod besøk av Ben Toscher, som er miljø og bærekraftsansvarlig i Norgeshus.
Sammen med Charly Berthod, som er Greenstat sin solekspert og Andreas Gjermundsen, som leder Greenstat sitt forretningsområde for solenergi, diskuterer vi betydningen av samarbeid som Norgeshus og Greenstat har for å gjøre lokal energiproduksjon tilgjengelig for alle. Vi ser på hvordan hver enkelt av oss kan få kontroll på energipriser og tilgang på sikker og trygg energi. Hvilke forbedringer og gevinster er det for næringsliv og lokalsamfunn med egenprodusert energi lokalt fra egne tak?
-
Dette er tredje og siste episode i Trilogien om vindkraft, hvor vi stiller spørsmål om klimaomstillingen må ha en mer kompleks agenda enn å bare fase ut det fossile?
I denne episoden oppsummer vi etter de foregående episodene. Vi har fått mange gode innspill og råd fra naturviterne og samfunns – og transformasjonsforskerne.
Gudmund Sydness er leder for Greenstat Wind og prosjektleder Katrine Vestbøstad reflekterer og gjør seg noen tanker om hva som må til for at prosjektene til Greenstat skal bli bra nok i en helhet mellom natur, klima og menneskene som lever i lokalsamfunnene og behøver energi.
Vinkdraftdebatten kommer i krysningspunktet mellom natur- og klimahensyn. Det er en konflikt mellom globale hensyn, lokale ulemper og sentrum-periferiskillelinjer. Hvordan kan Greenstat bidra til å løse opp debatten?
-
I triologien om vindkraft, stiller vi spørsmål om klimaomstillingen må ha en mer kompleks agenda enn å bare fase ut det fossile.
I denne episoden ser vi nærmere på hvorfor et klimatiltak som vindkraft, som også gjør at vi når energimålene, har blitt møtt med mye motstand. Hva er utfordringene når vi innfører nye teknologier som vindkraft? I vindkraftdebatter har det vært en oppfatning om at bedre prosesser ikke hjelper, fordi det vil være motstand mot utbygging uansett hvor god prosessen er. Vi stiller spørsmål om vi må lede fornybar-prosjektene på en annerledes og bedre måte.
For å svare på dette har vi invitert Dina Hestad som er transformasjonsforsker hos cCHANGE og Merethe Dotterud Leiren som forskningsleder i Cicero. De gir Greenstat og alle som jobber med omstilling til nullutslipp, gode råd for å lykkes.
-
I årets siste episode av Greenpod har vi laget en årskavalkade av det viktigste som har skjedd i 2022. Vi har med Vegard Frihammer som er Greenstats Green Executive, Karen Landmark som har ansvaret for strategien i Greenstat og Styreleder Bernt Skeie som også er daglig leder i Akerselskapet Alma Clean Power.
De snakker om alt det spennende som har skjedd og reflekterer over hva som venter energibransjen i året vi går inn i. Hvordan jobber vi konkret for å hjelpe kunder som er i gang med omstilling til nullutslipp? hvordan påvirkes vi av ei brytningstid med krig i Europa, høye strømpriser, og et kapitalmarked som er usikker på hva skiftet innebærer og hvordan håndtere vi risiko og muligheter?
-
I triologien om vindkraft, stiller vi spørsmålet om klimaomstillingen må ha en mer kompleks agenda enn å bare fase ut det fossile?
Gjennom tre episoder forsøker vi å belyse ulike perspektiver på hvorfor vi må omstille oss, hvilke lederskap det vil kreve for å lykkes og hvordan kan vi designe strategier og forretningsmodeller rundt vindturbinene, for at vi skal gjøre det grønne skiftet, raskt nok og bra nok.
I første episode ser vi på hvorfor det er behov for en hurtig og gjennomgripende omlegging av samfunnet med utfasing av fossil energi og nye investeringer i fornybar energi og elektrifisering. Vindkraft er pekt på som en del av løsningen.
Vi har snakket med Vigdis Vandvik som er professor i planteøkologi ved UiB og Helene Langehaug, som er seniorforsker ned Nansen Senteret for å svare på hvorfor er det så viktig at vi lykkes med å både kutte utslipp og bevare naturressursene våre, og hvordan Greenstat kan gjøre prosjektene med Industrivind, enda bedre for å «Making Green Happen».
-
Elbilen er i ferd med å overta personbilmarkedet, men skal vi nå lovpålagte klimaforpliktelser og vinne konkurransekraft i transportbransjen, er det viktig at vi også får tungtransport over på nullutslipp. Tungtransport favner mye og bredt.
For å snakke mer om tungtransport på hydrogen, har vi i Greenpod invitert med oss Kristin Lønsethagen som er Green executive i HyWay Alliance og Fredrik Storflor Moen, som er CEO i Meråker Hydrogen AS. Dagens gjester samarbeider tett for å få de første lastebilene på veiene i Trøndelag.
I dagens episode får dere høre om status for hydrogenteknologier for tungtransport, hvilke produsenter som har fått bilene ut på veiene, aktører som er i gang og hvordan mennesker som jobber med tungtransport kan tre frem og ta del i omstillingsarbeidet.
Les mer om Greenstat sitt arbeid på våre nettsider: Greenstat.no
-
Greenpod besøker ONS22. Messen som frem til nylig har gått for å være en ren olje- og gassutstilling, har i år tiltrukket seg nye aktører innen fornybar energi og grønne energibærere. Vi har tatt en prat med både arrangører og deltakere av ONS for å høre hva de tenker om årets messe og hvordan de ser energibransjens utvikling i årene fremover. Vi snakker blant annet om konteksten for skiftet vi ser, usikkerhet og muligheter. Greenpod snakker med Jon Are Rørtveit som er Vice President & Commercial Director i ONS og Ingrid Sara Grimstad Amundsgård, som er Environmental & Social impact manager hos Hustad & Granaas.
Vi har også tatt en god prat med Anja Greenshields fra det tyske energiselskapet EnBW (som også er styreleder i Norseman Wind) sammen med Atle Beisland som er CEO i Norseman Wind.
Les mer om Greenstat sitt arbeid på våre nettsider: Greenstat.no
-
I denne episoden av Greenpod har vi tatt en prat med Ingebjørg Telnes Wilhelmsen som er Generalsekretær i Norsk Hydrogenforum. Hun forteller litt om hva som blir viktig for Norge og de norske Hydrogenaktørene for å få produsert og distribuert grønt hydrogen til markedene.
I samtalen forklarer Generalsekretæren hvorfor Norsk Hydrogenforum er kritisk til at regjeringen vil gjennomføre en ekstern utredning av hvordan staten kan bidra til å bygge opp en sammenhengende verdikjede for hydrogen, og hva hun mener er viktig for å få fortgang i skiftet til utslippsfrie løsninger. Vi diskuterer EU og ulike støtteordninger som kan bidra positivt og ikke minst hvorfor nullutslippsløsninger også er viktige for transport til havs.
Greenstat hare vært medlem i Norsk Hydrogenforum siden selskapet ble etablert i 2015. Før det var Vegard Frihammer, CEO i Greenstat, styreleder i perioden 2013-2015. I dag er Are Opstad Sæbø fra Greenstat Hydrogen inne i sin andre periode som nestleder i styret i NHF. Greenstat ser på NHF som den aller viktigste interesseorganisasjonen når det gjelder å fremme Norsk hydrogenindustri.
Les mer om Greenstat sitt arbeid på våre nettsider: Greenstat.no
-
I denne todelte episoden av Greenpod får vi høre om Hydrogenknutepunkt i Agder og om programmet til Greenstat under Arendalsuka som arrangeres neste uke i våre lokaler i Arendal i Torggaten 7, onsdag 17. august. I denne episoden får dere blant annet møte flere av prosjektdeltakerne.
Før vi gikk ut i sommerferie kunngjorde Enova fem store tildelinger til hydrogenprosjekter i maritim sektor hvor de ga støtte med rekordstore summer: 1,12 milliarder kroner. I første del av episoden skal vi få høre at Hydrogenknutepunkt Agder fikk 148 millioner kroner i støtte. Hydrogenknutepunkt ledes av selskapene Everfuel og Greenstat i samarbeid med de to industrielle aktørene Elkem og Glencore Nikkelverk og flere andre lokale og regionale aktører i Agder.
I vårt digitale studio deltar Helge Holen som er Country Manager i Everfuel, Torstein Thorsen Ekern som leder Greenstat Energy og Kine Broms Sletengen som er Project Manager i Greenstat Hydrogen. Vi har også snakket med Silje Schei Tveitdal som har ansvaret for samfunnskontakt og internasjonale relasjoner i Greenstat. Hun har vært med på Arendalsuka siden starten og deler hva du kan forvente deg om du tar turen dit i år.
Les mer om Greenstat sitt arbeid på våre nettsider: Greenstat.no
-
Hvorfor skal et innovativt energiselskap som Greenstat bry seg om å puste?
Greenstat er en tydelig aktør for det nye energiskiftet med omstilling til lokal og pålitelig energi med grønt hydrogen som energibærer. Å jobbe med omstilling innebærer at både mennesker og natur må være i balanse. Vi er gjensidig avhengig av hverandre for å vokse og trives. Pust og pusteteknikker gir plass til nye tanker og løsninger. Vanligvis tenker vi ikke mye over denne livsviktige funksjonen. Men ny og spennende forskning viser at fokus på pust kan være et viktig verktøy for å lykkes.
I denne episoden har vi invitert Hege Svenningsen, som er lege og pusteekspert. Hun hjelper oss til å forstå vårt eget potensiale med å bokstavelig talt blåse pust og energi inn i omstillingsarbeidet. I det viktige tiåret hvor mye endring må skje, må vi unngå å brenne oss ut. Vi må ikke desto mindre skape energi og tenke nytt for å hjelpe kundene våre med omstilling og nullutslippsløsninger.
I denne sommerepisoden tar vi oss tid til å filosofere rundt hvordan vi alle er en del av et levende system og hvordan endring i tankemønstre kan åpne opp for å se nye og helhetlige løsninger for å få fortgang i fornybararbeidet. Det er viktig å begynne med oss selv; egen utvikling, helse og tilstedeværelse.
Vi håper du vil like denne sommerspesial-episoden fra Greenpod. God sommer! Husk å puste!
-
H2 Marine har vært med i tidligere episoder. Men nå skjer det så mye bra, at vi ser det som nødvendig å ha en "Braking News" -episode før sommerferien. I denne episoden har vi med oss CTO Tomas Fiksdal. Han skal gi oss siste oppdatering fra H2-Marine og videre planer fremover for å hjelpe oppdretts- og sjømatnæringen med nullutslippsløsninger.
Vi gjør oppmerksom på at opptaket ble gjort dagen før vi fikk vite at vi var tildelt tre av fem Enova støttede hydrogenknutepunkt. H2-Marine var en av disse tre tildelingene. Det vil derfor komme en egen episode om disse tildelingene og hva de betyr for videre satsninger i løpet av kort tid.
-
I denne episoden har vi invitert Vegard Frihammer som er vår Green Executive Manager i Greenstat og Torstein Thorsen Ekern som leder Greenstat Energy i Arendal. I denne episoden får vi en oppdatering av de viktigste strategiske forretningsområdene til Greenstat og gjennomføringen av en emisjon som løper frem til 11. august. I episoden får du høre om våre strategiske prosjekter og satsninger, målsetninger og status siden sist emisjon. Jeg spør rett og slett; hvorfor er det lurt å investere hos Greenstat nå?
Vi gjør oppmerksom på at opptaket ble gjort dagen før vi fikk vite at vi var tildelt tre av fem Enova støttede hydrogenknutepunkt. Det vil derfor komme en egen episode om dette i løpet av kort tid.
-
Et pilotprosjekt med hydrogendrevne godstog er raskeste vei til nullutslipp fra tog.
Det vil være viktig for å lykkes med realisering av andre nullutslippsløsninger med grønt hydrogen i Norge og på den måte sikre norske konkurransekraft på tvers av sektorer og næringsliv.
I denne episoden av Greenpod har vi med oss aktører som sammen med Greenstat jobber for en pilot av hydrogentog på Nordlandsbanen. Vi har med oss Asko som har en ambisiøs klimastrategi som er avhengig av at norsk infrastruktur for nullutslipp realiseres i hht. lovpålagte klimakutt i Parisavtalen. OnRail opererer godstog i Norge og ønsker å være en bidragsyter for å gjøre godstogene enda mer klimavennlige. Partnere som Meråker Hydrogen og Everfuel, står klare sammen med Greenstat til å produsere og distribuere hydrogenet. Prosjektet får støtte av Seniorforsker Federico Zenith fra Sintef og Fylkespolitiker Karin Bjørkhaug, som mener at det haster med å få på plass en pilot og at dette kan gjøres både sikkert og kostnadseffektivt, og vil ha ringvirkninger for norsk verdiskapning ute i distriktene.
-
Det er mye snakk om hva bærekraft egentlig er. I denne episoden stiller vi spørsmål om debatten blir unødig komplisert når vi så ensidig fokuserer på SDGs og tekniske løsninger?
Greenstat jobber etter visjonen: Making Green Happen. Hva skal til for at et energiselskap som Greenstat lykkes? Hvordan kan vi overkomme barrierer med nullutslippsløsninger sammen med våre kunder? Og ikke minst behøver det å være så komplisert? cCHANGE jobber med transformasjon som konsept. I denne episoden får vi innblikk i verktøy og perspektiver som kan hjelpe oss til å få kvalitet og fortgang i omstillingsarbeidet.
- Daha fazla göster