Bölümler
-
Wat gebeurt er allemaal in Brussel en waar gaan die Europese verkiezingen nu eigenlijk over? In Nederland leven de Europese parlementsverkiezingen nog niet echt maar Milos, oud lobbyist in Brussel, volgt alles voor ons op de voet.
Milos is lobbyist voor Vervoerregio Amsterdam, oud-lobbyist voor de provincie Zeeland in Brussel, schrijver van het boek EUsuperlobby en presentator van de podcast 'Onderweg naar Brussel': https://open.spotify.com/show/15WpE3zDtGKjy5McIo8WDi
Luister Haagse invloeden iedere woensdag tussen 18:00 en 19:00 op Den Haag FM.
-
Dick wie? Voor velen was het een verrassing. Dick Schoof, voormalig hoofd van de NCTV, AIVD en secretaris generaal van het ministerie van justitie en veiligheid werd op dinsdag 28 mei gepresenteerd als minister president. John Bijl, trainer voor bestuurders bij het Perikles instituut legt ons uit wie Dick Schoof is en hoe hij het beste kan werken aan zijn bekendheid als nieuwe premier.
Deze aflevering was ook de eerste keer dat onze nieuwe presentatrice Eva Berkman te horen was in onze uitzending. Eva is public affairs adviseur bij Publion en voorzitter van de jongerenvereniging voor lobbyisten; jong BVPA.
Luister Haagse invloeden iedere week op woensdag tussen 18:00 en 19:00 op Den Haag FM.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Haagse Invloeden, woensdag 1 mei 2024. Te gast is Alexander Pechtold, voormalig partijleider en fractievoorzitter van D66, en nu voorzitter Renovatie Binnenhof en directeur van het CBR. We spreken over de renovatie van het Binnenhof, de formatie en over zijn boek over publieke dienstverlening - dat hij schreef met voormalig Kamerlid Bart Snels.
-
Haagse Invloeden, woensdag 24 april 2024. Te gast is bekende Haagse speechschrijver Renée Broekmeulen. Met haar blikken we vooruit op 4 mei, dodenherdenking. Hoe schrijf je een speech onder druk van toenemende spanning in de samenleving?
-
Haagse Invloeden, woensdag 24 april 2024. Te gast is Marlou Schrover, hoogleraar migratie. Zij reageert op mogelijke plannen in de formatie om een asielcrisis uit te roepen zodat vergaande maatregelen genomen kunnen worden.
-
Haagse Invloeden, woensdag 17 april 2024. Te gast is Reinier van Lanschot - lijsttrekker van Volt voor de aanstaande Europese Verkiezingen. We bespreken zijn drijfveer, zijn ambities en over zijn eerste boek.
-
Hoe is het vestigingsklimaat voor MKB’ers, specifiek de Glastuinbouw?
Tijdens de begrotingsbehandeling van afgelopen november was het er op of onder voor de glastuinbouw toen een flik pakket met fiscale aanpassingen het net wel haalde in de Tweede Kamer. Het MKB en de glastuinbouw hebben ook te maken met krapte op de arbeidsmarkt, beperkte ruimte tot uitbreiding, ingewikkelde regelgeving en een complex belastingstelsel, en hebben hun handen vol aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Zijn die multinationals nou gepamperd in vergelijking tot het MKB, en wat zouden het MKB en de multinationals van elkaar kunnen leren op het gebied van lobby?
Telefonisch is aangeschoven Voorzitter Adri Bom-Lemstra van de vereniging Glastuinbouw Nederland.
-
Het vestigingsklimaat, grote multinationals slaan alarm. Maar waarom eigenlijk? Hierover spreek ik met:
Max Hermans van Binnenhof Advies
Pieter Walraven van Public Matters
Is er namelijk reden voor serieuze zorg door het rapport van de WRR - Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, versobering van de #expat regeling, de complexe wet en regelgeving en het ingewikkelde belastingstelsel of de wet voor internationaal maatschappelijk verantwoord #ondernemen?
Wordt er gelobbyd voor het voortbestaan of voor de bühne?
Een van de aanleidingen, maar zeker de katalysator van het huidige momentum: de harde woorden van de vertrekkend CEO van ASML Peter Wennink als boegbeeld van deze lobby. Hij mocht deze week langskomen bij Rutte om samen met Micky Adriaansens, minister van economische zaken, in gesprek te gaan over het dreigement tot vertrek van ASML.
Inmiddels is er een niet zo geheim actieplan ‘Beethoven’ opgesteld door economische zaken om deze topsectoren in Nederland te houden.
Hoe staat het met het vestigingsklimaat en waar zit die kloof tussen bedrijven en de politiek. Hierover ga ik praten met twee lobbyisten met veel ervaring met multinationals in Den Haag. -
Arco Timmermans legt uit wat er nu precies anders is aan lobbyen met een extra parlementair kabinet. Zijn er veel veranderingen? Waar moet je op letten? En hoe ben je nog succesvol als lobbyist als je hier geen rekening mee houd?
-
Arco Timmermans, onze lobby professor reageert op het nieuws dat Amazon lobbyisten de toegang tot het Europees Parlement is ontzegt, en legt hij ons uit welke vormen voor een kabinet mogelijk en haalbaar zijn zoals het veel genoemde extraparlementair kabinet.
-
Hoe anders is de lobby in Brussel dan in Den Haag? Bas Batelaan, managing partner bij Public Matters en Milos Labovic vertellen over hun ervaringen in Brussel en hoe daar wordt gelobbyd. Wat staat er namelijk op het spel? Waarom is lobby in Brussel zo essentieel voor bedrijven en wat maakt een goede lobbyist?
-
Deze week reizen we naar het hart van Europa en pakken we de trein naar de hoofdstad van onze zuiderburen: Brussel.
Over 105 dagen is het weer zover. Op 6 juni 2024 mag je je stem uitbrengen op jouw kandidaat voor het Europees Parlement. In totaal worden er in de periode van 6 tot 9 juni 720 Europarlementariërs gekozen, waaronder 29 zetels voor onze Nederlandse vertegenwoordigers.
Maar wat doet het Europees Parlement precies, welke thema’s spelen er en hoe staat het er voor in de peilingen?
Dat bespreek ik met Milos Labovic en Bas Batelaan
-
Baran Koser, bestuurslid campagne en profilering bij de Nationale Jeugdraad (NJR) verteld over hoe de stem van jongeren op de agenda komt van de politiek. Hoe sla je de brug tussen (ongehoorde) jongeren en beleid wat hun aangaat, en wat kan de 'Haagse bubbel' leren van de jongerenlobby?
De toekomst aan tafel, een veel gebruikte slogan bij beleidontwikkeling, maar hoe zit dit eigenlijk in de praktijk? Er zijn namelijk ook voor de formatie veel onderwerpen die jongeren aangaan. Denk aan de bezuinigingen in de jeugdzorg die er deze week toch doorheen is gedrukt. Ook lijkt het nu bijna onmogelijk om een huis te kopen en de komende jaren lijkt ook deze krapte voor de komende generaties alleen nog maar moeilijker te worden. Maar hoe eisen jongeren deze plek op aan tafel, hoe zit dit lokaal als nationaal, en waar begin je met lobbyen als jongeren?
-
Kevin Klinkspoor, voorzitter CDJA en tevens gemeenteraadslid in de gemeente Westland schuift aan om een inkijkje te geven in jongerenlobby. Dit doet hij samen met Baran Koser, bestuurslid campagne en profilering Nationale Jeugdraad (NJR).
De toekomst aan tafel, een veel gebruikte slogan bij beleidsontwikkeling, maar hoe zit dit eigenlijk in de praktijk? Er zijn namelijk ook voor de formatie veel onderwerpen die jongeren aangaan. Denk aan de bezuinigingen in de jeugdzorg die er deze week toch doorheen is gedrukt. Ook lijkt het nu bijna onmogelijk om een huis te kopen en de komende jaren lijkt ook deze krapte voor de komende generaties alleen nog maar moeilijker te worden. En laat ik nu maar snel gaan naar onze gasten vanavond, anders kan ik hier een hele aflevering mee vullen. Maar hoe eisen jongeren deze plek op aan tafel, hoe zit dit lokaal als nationaal, en waar begin je met lobbyen als jongeren?
-
Gentrificatieprojecten zijn vaak ingrijpend, en de belangen van de huidige bewoners worden vaak over het hoofd gezien. Hoe kunnen burgers toch hun stem laten horen? Hij onderzocht in zowel Amsterdam Noord, als in Rotterdam Zuid, welke factoren er invloed hebben op het succes van belangenbehartiging van deze inwoners.
Zie voor zijn hele onderzoek: https://studenttheses.universiteitleiden.nl/handle/1887/3484410
-
Ga gewoon met ons in gesprek! Zo roept Susan Cohen Jehoram op. Ze komt op voor de belangen van inwoners van Benoordenhout die het niet eens zijn met de plannen van de gemeente Wassenaar die een woontoren voor hun deur wil zetten op het ANWB terrein. Hoe vindt zij steun bij de gemeente Den Haag? Wat zijn de verschillen in belangenbehartiging in Wassenaar en Den Haag? En wat zijn de oplossingen? Een gesprek over lobby en belangenbehartiging op lokaal niveau.
Zie het hele verhaal hier: https://www.denhaagfm.nl/dhfm/4803046/stemming-hoogbouw-uitgesteld-bewoners-strijdbaar-wethouder-moet-uit-zijn-trechter-komen
-
Jacob Snijders, voorman van het Wijkberaad Bezuidenhout is een expert op het gebied van belangenbehartiging van lokale invloeden in Den Haag. Hij verteld meer over hoe inwoners invloed kunnen hebben, hoe je coalities vormt, en hoe je een punt bij Raadsleden op de agenda krijgt. De tip: bereik ze al in het weekend, want op maandag hebben ze de fractievergadering.
-
Welke trends zien de toplobbyisten in het vak van belangenbehartiging afgelopen jaar, waarom komt dat lobbyregister nou niet van de grond en wie moeten we komend jaar in de gaten houden op het gebied van belangenbehartiging?
Gasten:
- Pieter Walraven (Managing Partner, Public Matters)
- Max Hermans (Binnenhof Advies)
- Prof. Dr. Arco Timmermans (Universiteit leiden)
-
Hoe blikken top lobbyisten en de wetenschap terug op het afgelopen jaar?
2023 was een politiek bewogen jaar. Twee verkiezingen, een verwacht en de ander leek uit het niets te komen. Grote winnaars, grote verliezers. Veel nieuwe gezichten in de politiek en een formatie tafel waar stevige keuzes gemaakt zullen worden. De tijd van even extra miljarden lenen lijkt voorbij, en de broekriem moet worden aangehaald. Maar wat heeft dit jaar betekent voor lobby en belangenbehartiging?
Gasten:
- Pieter Walraven (Managing Partner, Public Matters)
- Max Hermans (Binnenhof Advies)
- Prof. Dr. Arco Timmermans (Universiteit leiden)
-
Wat zijn de trends in belangenbehartiging van 2023? Hoe gaan we om met ongehoorde belangen?
Caelesta Braun, Hoogleraar Public Goverance en Civil Society aan de Universiteit Leiden, geeft haar inzichten in de trends van 2023 op het gebied van belangenbehartiging. Ook geeft ze een kleine vooruitblik naar haar sessie; Ongekende belangen.
In welke mate worden gewone burgers niet alleen gehoord maar ook begrepen door politici? Welke uitdagingen ervaren burgerinitiatieven die minder bekend zijn met het politiek en ambtelijke speelveld, en met zeer beperkte middelen om toch hun belang zichtbaar te maken? En waarom verdwalen zoveel burgers in het doolhof van bureaucratie dat publieke dienstverlening soms geworden is? In deze sessies delen Caelesta Braun (Universiteit Leiden) en Albert Jan Kruiter (Instituut voor Publieke Waarden) hun inzichten en ervaringen over deze vraagstukken, en belichten ze de meerwaarde van (meer) collectief denken en handelen.
- Daha fazla göster