Bölümler
-
Privata hälsotester kan förebygga sjukdom och bespara miljardbelopp, berättar Werlabs vd Henrik Forsberg i dagens avsnitt.
Vi tar också reda på hur Henrik Jönsson egentligen mår och vem på EPHI som har lägst blodtryck. -
I dagens avsnitt möts Jonas Lindberg från Vänsterpartiet
och Axel Conradi från Moderaterna i en debatt om avvecklingen av vårdval i Region Stockholm. Dagens gäster är inte överens om mycket, inte ens om huruvida vårdköerna har ökat eller minskat. -
Eksik bölüm mü var?
-
Bristen på blod i vården är stor och regioner köper blod av varandra, men blodgivarna själva får ingen ekonomisk ersättning. Ingrid Engström, kommunikatör för Blodcentralen berättar varför. Vi svarar även på lyssnarfrågor om alternativmedicin och om hur vården kan se ut i framtiden.
-
Ellika Andolf, professor emerita i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, gästar podden för att diskutera huruvida gravida kvinnor ska få välja förlossningsmetod. I avsnittet förklarar Andolf riskerna med vaginal förlossning jämfört med kejsarsnitt och hur man förutspår vilka kvinnor som riskerar komplikationer. Vi frågor oss också om antalet kejsarsnitt påverkas av sjukvårdens finansiering.
Socialstyrelsens kunskapsstöd som nämns i avsnittet: https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/nationella-riktlinjer-graviditet-forlossning-och-tiden-efter/rekommendationer/oversikt-graviditet/planera-for-kejsarsnitt/ -
Svenskar rör på sig mindre än någonsin. Kan politiker stadsplanera fram hälsosamma medborgare? Det reder vi ut tillsammans med Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholm stad.
-
Läkaren och skribenten Vincent Amble-Naess svarar på allt man någonsin undrat om sjukdomar och vården, och kommer med en stor nyhet.
-
Karin Magnusson, dietist, KBT-terapeut och författare till boken Kroppskontakt, pratar om den komplicerade relation till mat som många lider av, och hur man kan gå till botten med problematiken.
-
Barn sitter framför skärmar på flygplan, på picknick-filten, i bilen och i soffan. Överallt och ibland alldeles för mycket, menar somliga. Men är det så farligt att politiker borde införa förbud? Biträdande professor Anett Sundqvist reder ut hur farliga skärmar faktiskt är och hur man som förälder kan tänka kring både sitt eget skärmanvändande och barnens.
-
Lisbeth Wikström-Frisen vid umeå universitet har undersökt hur kvinnors menscykel påverkar idrottande kvinnor. I sina studier har Wikström-Frisen kommit fram till hur kvinnor kan träna på ett smartare sätt för att utnyttja hormonförändringarna över cykeln för att optimera sin träning.
-
Efter en vecka i Almedalen sammanfattar Marie Söderqvist vad som sagts på folkhälsoområdet tillsammans med opinionsbildaren Henrik Jönsson och läkaren Vincent Flink Amble-Naess, vilka båda medverkade i EPHIs seminarier.
-
Annie Guo, dietist och doktorand i pediatrik på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, ger neurotiska föräldrar svar på allt om mat för barn. Efter att ha genomfört en studie som analyserat kostinformation från 80 000 ettåringar i Sverige och Norge berättar Annie Guo om vilken typ av mat som är bäst att försöka få i sina barn.
-
Med bara några få dagar kvar till EU-valet reder Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds universitet, ut vad som är fel med EU:s jordbrukspolitik och varför vi borde ta efter Brasilien. Han reder också ut varför man inte ska köpa ekologisk mat och varför varken bekämpningsmedel eller GMO är något att oroa sig för.
-
Är det rimligt att kommuner stämmer föräldrar som tar med sina barn på resor? Och är det omoraliskt och onödigt att resa, eller lärorikt och hälsofrämjande? Vagabondgrundaren Per J Andersson gästar podden för att diskutera synen på resor och ger sina bästa tips för den som planerar att resa med barn.
-
Hälsoprofilen Fredrik Paulún gästar podden och berättar om sin senaste bok Ljusrevolutionen. Paulún förklarar att solen är minst lika viktig som motion för vår hälsa, och att råden om att alltid bära solkräm är felaktiga.
-
Psykiatern David Eberhard har skrivit rapporten Nikotin och hjärnan för EPHI. I podden berättar han vad beroende är, hur det fungerar och när det är farligt, och varför den som uppfann snuspåsar förtjänar Nobelpriset i medicin.
-
Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé gästar podden inför EU-valet.
Tobé berättar varför snuset provocerar i EU och konstaterar att striden om kärnkraft är vunnen. Vi får svar på varför tullar för koldioxid kan vara en bra idé och om EU ska bestämma hur mycket vi tränar. -
EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) gästar podden och ger sina vallöften inför det stundande EU-valet. Wiesner vill se ett EU som tar ansvar för gruvutvinningen och där grisarna har knorren kvar.
-
Maria Rankka, investerare, entreprenör och styrelseordförande för Cellcolabs gästar podden. Maria Rankka berättar bland annat om vilka effekter hon noterade efter stamcellsbehandlingen hon gjorde på Bahamas och ger sina bästa hälsotips.
-
Surströmmingsvurmaren Anna Maria Corazza Bildt (L) gästar podden inför EU-valet 9 juni. Hon ger sin syn på allt från livsmedelsproduktion, gårdsförsäljning och snusgnäll till Fit for 55.
-
Hur ska man göra för att få rätt vård för sin träningsskada? Den medicinska anarkisten Petra Månström som driver Maratonpodden funderar över varför vårdsystemet har så svårt att hantera träningsskador.
- Daha fazla göster