Bölümler

  • To af Jyllands-Postens fineste politiske nørder, Niels Th. Dahl og Nikolaj Rytgaard, har opfundet et helt nyt politisk spil, som de kalder ”Kongerunden”. Spillet skal udspille forskellige scenarier ud fra aktuelle meningsmålinger for at forudsige, hvilke partier der ville danne regering, hvis målingerne var valgresultatet i morgen.

    Er det muligt uden SF, der står til en markant fremgang? Hvor usandsynlig er en blå regering egentlig? Hvad siger de politiske rådgivere, når de spiller "Kongerunden"? Kan eks-politikerne Pernille Skipper og Simon Emil Ammitzbøll-Bille blive enige om en regering? Og hvor god er ChatGPT egentlig til at forstå det politiske spil?

    Alt det får du svar på i dagens podcast, hvor du kan blive klædt på til at vinde diskussionen om fremtidens regering ved middagsbordet.

    Du kan læse hele serien og selv spille med på jp.dk/kongerunden.

    Gæster: Niels Th. Dahl, politisk analytiker på Jyllands-Posten, og Nikolaj Rytgaard, politisk journalist på Jyllands Posten

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelæggelse: Tine Toft

    Produktion og klip: Mathias Bonde

    Foto: Gregers Tycho

    Der er lånt klip fra TV 2

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Der gemmer sig en kulørt personkreds fra Nordsjælland bag millionforretningen GK Partners, som ringer til helt almindelige danskere for at få dem til at sætte deres opsparing i højrisikable investeringer. Penge, der vel at mærke investeres i firmaer, som GK Partners selv ejer. 

    Jyllands-Postens journalist Peter S. Mygind har gravet sig til bunds i GK Partners’ regnskab og metoder, som får alarmklokkerne til at ringe hos flere eksperter. Selskabet består af en række nordsjællandske finansmænd, der var involveret i det nu skandaleramte selskab Hellerup Finans. 

    Er GK Partners en investering, der er for god til at være sand? Og hvad tænker du, hvis du får et vildt tilbud over telefonen? 

    Gæst: Peter S. Mygind, erhvervsjournalist på Jyllands Posten 
    Vært: Tine Toft  
    Tilrettelæggelse og klip: Pernille Skytte  
    Illustration: Thorgerd Broni 

    I dagens episode er der lånt et klip fra TV 2

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Eksik bölüm mü var?

    Akışı yenilemek için buraya tıklayın.

  • Gennem den seneste måned er mystiske droner blevet observeret flere end 5.000 gange i luftrummet over den amerikanske østkyst – og særligt mange er set over staten New Jersey. De sociale medier koger over med videoer af de uforklarlige flyvende objekter. Nogle af dem er på størrelse med køretøjer og har en flyvetid, som almindelige droner slet ikke kan matche.

    Der er rapporter om regulære dronesværme på 50 ad gangen, der pludselig dukker op af havet, nogle af dem afgiver ikke varme, og den mystiske sag er kun vokset i omfang siden de første observationer i midten af november.

    Bekymringen har nået et niveau, hvor Joe Biden og Det Hvide Hus har følt sig nødsaget til at melde ud, at dronerne ikke udgør en sikkerhedsrisiko. Men den bizarre sag efterlader flere spørgsmål end svar.

    Hvordan kan Det Hvide Hus melde ud, at dronerne ikke er farlige, når man ikke ved, hvad det er? Er objekterne skabt af mennesker?

    Gæst: Frederik Dirks Gottlieb

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelæggelse og produktion: Mathias Bonde

    Foto: Dave Sanders / The New York Times

    Der er lånt klip fra CNN, CBS, Daily Mail, Fox News, NewsNation og Warner Bros. 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Youtuberen Thomas Kjems er overvældet over Irans skønhed og gæstfrihed, da han i efteråret 2022 ankommer til landet midt under store protester og demonstrationer mod regimet. Hans plan er at producere Youtube-videoer om de unge iraneres liv, men hans rejse går helt galt. 
    Han ender bag tremmer i Evin, Irans mest berygtede fængsel for politiske fanger i hovedstaden Teheran, uden at vide hvorfor, og om han nogensinde kommer ud igen.  
    Hjemme i Nordjylland venter familien i bekymring, mens et kompliceret terningespil om udvekslingsaftaler med det iranske præstestyre sættes i gang. 

    I dagens episode fortæller Thomas Kjems sin historie. 

    Gæst: Thomas Kjems, videoproducent  
    Vært: Jacob Grosen  
    Tilrettelæggelse: Pernille Skytte  
    Lyddesign: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen  
    Foto: Miles Lilley 

    Der er lånt klip fra AP, Euronews, TV 2, Skye News, Warner Brothers’ film “The Green Mile” og “The Shawshank Redemption”.  

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Er det for tidligt efter Assad-regimets fald at tale om, at syriske flygtninge på midlertidigt ophold skal rejse hjem?

    Det mener dagens gæst, Agob Yacoub, der selv er flygtet fra Damaskus. Ifølge ham er det direkte uetisk, når udlændingeminister Kaare Dybvad taler om, at han skam selv ville rejse hjem og genopbygge Danmark, hvis han var flygtet fra borgerkrig.

    Agob Yacoub græd selv af glæde, da meldingerne om oprørernes overtagelse af Damaskus tikkede ind. Så hvorfor rejser han ikke selv hjem? Og hvorfor er det egentlig forkert af politikerne at tale om?  

    Gæst: Agob Yacoub, daglig leder af den dansk-syriske kulturcafé Finjan 

    Vært: Tine Toft 

     

    Foto: Stine Bidstrup

    Vi har lånt klip fra P1 og Ekstra Bladet

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • »Merry Christmas,« udbrød Sanjay Shah, da han torsdag ankom til Retten i Glostrup iført nissehue, som han dog tog af under domsafsigelsen. 
    Da han smilende forlod retten igen, havde han både nissehue og en dom på 12 års fængsel på sit hoved, og han er samtidig dømt til at tilbagebetale 7,2 mia. kr. til den danske statskasse.
    Ni år efter at sagen begyndte at rulle, er der endelig kommet et foreløbigt punktum i danmarkshistoriens største bedragerisag, og selvom den 54-årige bagmand har sammenlignet fængslet med et spaophold, ankede han dommen på stedet.
    Gravechef på Finans Jesper Høberg har dækket sagen hele vejen og var til stede i Retten i Glostrup, da den historiske dom blev afsagt. I dagens episode forklarer han, hvad den hårde dom dækker over.
    Hvordan har sagen ændret den danske kontrol med refusion af udbytteskat?  

    Gæst: Jesper Høberg, gravechef på Finans  
    Vært: Jacob Grosen 
    Tilrettelæggelse og klip: Pernille Skytte  
    Foto: PR 

    Til dagens episode er der lånt klip fra DR, Norddeutscher Rundfunk og TV 2

    Du kan høre Jesper Høberg forklare hele sagen i episoden her eller historien om, da Sanjay Shahs højre hånd tilstod her  

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Efter Bashar al-Assads fald er Syriens mest berygtede fængsel, Sednaya, blevet billedet på hans regimes brutalitet.
    Fængslet er blevet beskrevet som et ”menneskeligt slagtehus”, og tortur og død har i årtier været en del af hverdagen for de syriske fanger.
    Natten til søndag blev de overlevende fanger befriet, og for første gang er fængslets rædsler blevet synlige for verdenspressen, mens syrere strømmer til Sednaya for at finde deres forsvundne familiemedlemmer.
    Jyllands-Postens mellemøstkorrespondent Heidi Plougsgaard har besøgt fængslet og talt med én af de mænd, der natten til søndag slap ud efter fire år i helvede.
    Dagens episode indeholder voldsomme beskrivelser.

    Gæst: Heidi Plougsgaard, mellemøstkorrespondent for Jyllands-Posten
    Vært: Jacob Grosen
    Tilrettelæggelse, klip og produktion: Mathias Bonde
    Foto: Heidi Plougsgaard

    Der er lånt klip fra AP 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Er du glad for atomkraft, så er der godt nyt. Efter 40 års fastlåst energipolitik er Mona Juul og Det Konservative Folkeparti nu klar til at støtte atomkraft produceret i Danmark. Dermed vokser den lille gruppe af partier, der presser på for et opgør med det danske forbud mod atomkraft. Samtidig sidder forskere på Risø og underviser studerende i, hvordan man styrer en reaktor.

    Hvad er det, der sker i atomdebatten? Og hvor realistisk er det overhovedet, at vi får danskproduceret atomkraft?

    Gæst: Martin Kaae, politisk journalist på Jyllands-Posten 

    Vært: Tine Toft 

    Produktion og klip: Pernille Skytte og Tine Toft 

    Illustration: Thorgerd Broni Jensen

    Vi har lånt klip fra Gnags, Niels Hausgaard og DR

    Du kan læse Martin Kaaes interview med Mona Juul her. 

    Læs mere om fremtidens atomreaktor her. 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Den dansk-iranske kunstner Firoozeh Bazrafkan er dybt påvirket og rasende, og nu har hun rettet sit kunstneriske skyts mod regeringen. 

    Hun har lavet kunst med og om koranen i årevis, og under korankrisen sidste år rev hun koranen i stykker foran den iranske ambassade, men da et flertal i Folketinget indførte koranloven, indførte de også urimelig censur, mener hun. 

    Nu har det været ulovligt at skænde koranen i et år, og i den anledning har hun anbragt et hemmeligt koranværk i syv kasser på Christiansborg. Samtidig har hun bedt justitsminister Peter Hummelgaard (S) vurdere, om kunsten i kasserne er ulovlig. 

    »Jeg kan ikke leve med koranloven,« siger hun.

    Hvad vil hun opnå? Og er hun klar til at bryde koranloven med sin kunst?  

    Gæst: Firoozeh Bazrafkan, dansk-iransk kunstner 

    Vært: Tine Toft 

    Tilrettelæggelse: Tine Toft 

    Klip og produktion: Mathias Bonde 

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • En mørk søndag aften i november sidste år var Mathilde Foldager Termøhlen og hendes mand Chang ved at købe julegaver online, da det pludselig bankede på døren. Udenfor stod politiet med en besked, som ingen forældre burde få.
    Mathildes bonussøn, Malthe, var død. Dræbt af knivstik. I torsdags fik gerningsmanden, Vito, en dom på otte års fængsel. Han var som Malthe 15 år gammel, da han stak kniven i Malthes hjerte på Grenaa Station.
    Forud havde forældrene til både offer og gerningsmand forgæves forsøgt at få hjælp fra myndighederne, og de mener, at knivdrabet kunne have været undgået, hvis myndighederne havde lyttet til forældrenes råb om hjælp og handlet på advarslerne.
    I dag fortæller Mathilde historien om Malthe, og hvad der førte til den tragiske afslutning på hans alt for korte liv.

    Gæst: Mathilde Foldager Termøhlen, bonusmor til Malthe
    Vært: Jacob Grosen
    Tilrettelægger: Mathias Bonde
    Klip og produktion: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen
    Foto: Joachim Ladefoged

    Du kan læse historien om Malthe og Vito her

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • I Randers venter en 29-årig mand på sin dom. Han har lavet 36.000 pornografiske billeder af børn. Men der er ikke ét eneste offer.

    En helt ny gren af krænkende billeder af børn har set dagens lys – skabt med kunstig intelligens og uden overgreb på virkelige børn.

    Derfor kan sagen fra Randers blive principiel, og den puster samtidig nyt liv i en gammel debat: For hvad er skaden ved pædofiles seksuelle drift, hvis de ikke skader børn i virkelighedens verden?

    Karen Pallesgaard Munk har i årtier forsket i pædofili, og hun er fortaler for legalisering af børnesexdukker. Alligevel er hun bekymret for den børneporno, som kan skabes ved hjælp af kunstig intelligens.

    Men hvorfor mener hun, at AI-skabt børneporno er mere farligt end en børnesexdukke? Og skal vi i det hele taget hjælpe pædofile?


    Gæst: Karen Pallesgaard Munk, psykolog og lektor emerita ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet
    Vært: Jacob Grosen
    Tilrettelæggelse og klip: Pernille Skytte
    Illustration: Lotte Overgaard

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) kaldte Jens Ozmec og hans medaktivister i organisationen Nødbremsen for »opmærksomhedshungrende fladpander«, efter de i søndags smed orange majsstivelse på et 118 år gammelt oliemaleri på Statens Museum for Kunst. Formålet med hærværket var ifølge Jens Ozmec at sætte fokus på klimaforandringerne.
    Er Jens Ozmec antidemokrat, når han begår hærværk for at sætte fokus på en sag, som han mener er vigtig? Og hvornår synes han, at det er acceptabelt at begå kriminalitet i en større sags tjeneste?

    Gæst: Jens Ozmec, klimaaktivist i organisationen Nødbremsen

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelæggelse: Mathias Bonde

    Klip og produktion: Mathias Bonde og Asbjørn Kjærgaard-Pedersen

    Foto: Nødbremsen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Tegner og klimaaktivist Anders Morgenthaler kører rundt i en Tesla, men han hader stifteren Elon Musk. Nu har Morgenthaler så startet et klistermærke-oprør, der skal gøre det kikset at køre rundt i en Tesla. Men hvis oprøret handler om at være en klima-helt, hvor køber Morgenthaler så ikke bare de klistermærker, der allerede findes? Hvad tjener han egentlig selv på at hade Elon Musk? Og hvorfor sælger han ikke bare sin Tesla?

    Gæst: Anders Morgenthaler, tegner og klimaaktivist

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelæggelse: Pernille Skytte

    Klip og produktion: Tine Toft

    Foto: Anders Morgenthaler

    I dagens episode er der lånt klip fra ABC News, PBS, Reuters, The Daily Wire og The New York Times

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Forsanger Jonas H. Petersen fra bandet Hymns from Nineveh troede, at han gennemgik en tung vintertræthed, som han altid oplever i årets mørke måneder. Han skrev til sine mange følgere på Instagram, at han var på vej tilbage. En uge efter sad han hos lægen og fik konstateret vinterdepression.

    Han nåede så dybt ned, at han troede, at han aldrig skulle skrive sange igen. Så bestilte en ven en blomst på Interflora. Det blev til den første sang på hans nye plade. I dagens episode fortæller Jonas om vinterdepressionens mørke. Og så kommer han med en opfordring til danskerne om, hvordan vi skal tale om oplevelsen af vintertungsind.

    Gæst: Jonas H. Petersen, forsanger i Hymns from Nineveh

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelægger: Tine Toft

    Klip og lyddesign: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen

    Foto: Gregers Tycho

    Lyd fra Hymns from Nineveh

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Joe Rogan er en af de mest indflydelsesrige mænd i USA. Hans podcast er den mest lyttede i hjemlandet, og mange mener, at hans interview med Donald Trump under den amerikanske præsidentvalgkamp havde direkte indflydelse på valgresultatet.
    Senest har Joe Rogan så kastet sig ud i en hård kritik af Joe Biden og ikke mindst Volodymyr Zelenskyj, som han mener er ved at starte tredje verdenskrig ved at affyre amerikanske missiler ind i Rusland.
    Det har fået vreden til at blusse op blandt ukrainerne, som mener, at den verdenskendte podcastvært går Putins ærinde. Blandt andet er den tidligere bokser og bror til Kyivs borgmester Wladimir Klitsjko gået til verbalt angreb på Joe Rogan.
    Hvilken indflydelse kan Joe Rogans kritik få for den amerikanske støtte til Ukraine, når Trump genindsættes i Det Hvide Hus? Og er Joe Rogan ved at blive en russisk propagandist?

    Gæst: Emil Filtenborg, Ukraine-korrespondent for Jyllands-Posten

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelæggelse: Mathias Bonde

    Klip og lyddesign: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen

    Foto: Mark J. Rebilas-USA TODAY / Rolf Vennenbernd/AP

    Der er lånt klip fra Joe Rogan Experience, CNN, C-SPAN, NBC og The Wall Street Journal

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Debatten om danskernes folkepensionsalder har i mange år ligget stille.

    Men Socialdemokratiet har åbnet diskussionen igen ved at varsle, at reglerne for, hvornår du og jeg kan gå på pension, skal ændres.

    Politisk journalist på Jyllands-Posten Nikolaj Rytgaard har beskæftiget sig indgående med emnet, og det gik det op for ham, at det nuværende pensionssystem betyder, at hans datter får omtrent samme andel af sit liv på pension, som hendes tipoldemor havde.

    Hvorfor går det den vej? Og er der overhovedet penge og politisk vilje til at ændre pensionsreglerne?

    Gæst: Nikolaj Rytgaard, politisk journalist på Jyllands-Posten

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelæggelse: Mathias Bonde

    Klip og produktion: Tine Toft

    Vi har lånt klip fra TV2 og P3

    Læs Nikolaj Rytgaards artikel her

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Biolog Malene Friis Hansen har viet sit liv og sin forskning til at redde den udryddelsestruede makakabe. I sit forskningsprojekt har hun undersøgt, hvordan aber fra det sorte marked ender som forsøgsdyr for velrenommerede medicinalvirksomheder som Novo Nordisk, hvilket både er ulovligt og farligt for folkesundheden. Men det er forbundet med store risici at følge og dokumentere de vilde makakabers spor fra ulovlig fangst i naturen til forsøgsburet.

    Malene Friis Hansen gjorde hastige fremskridt med at afdække den lyssky asiatiske abehandels omfang, men så kom truslerne.

    Gæst: Malene Friis Hansen, biolog og postdoc ved Københavns Universitet og Princeton University og medstifter af The Long-Tailed Macaque Project

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelægger: Pernille Skytte og Mathias Bonde

    Klip og produktion: Pernille Skytte

    Foto: Brian Karmark

    Læs Magnus Boding Hansens historie om da Malene Friis Hansen blev truet til tavshed her

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Det kom bag på Anders Berner, da han oplevede symptomer på en mandlig overgangsalder.

    Pludselig kunne en bilkø gøre ham så vred, at selv hans egne børn blev bange for ham. Men han var ikke bare gnaven og irritabel – Anders Berners sexlyst og krop var også forandret.

    Grøntsager, styrketræning, penisbehandlinger og åbenhed overfor sine nærmeste er bare nogle de redskaber, der har hjulpet ham med at leve med den svære overgang.

    En overgang, som især mænd ifølge Anders Berner skal tale meget mere om. Så det gør vi i dagens episode.

    Gæst: Anders Berner, journalist

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelæggelse: Tine Toft

    Klip og produktion: Pernille Skytte

    Lyddesign: Asbjørn Kjærgaard-Pedersen

    Foto: Stine Bidstrup

    Der er lånt klip fra Bilbasen og Ludvigs Podcast.

    Læs også Anders Berners historie her

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Der bør indføres en grænse for, hvor gamle mænd må være for at få fertilitetshjælp på statens regning. Det mener Anja Bisgaard Pinborg, der er professor og ledende overlæge på Rigshospitalet.

    I dag kan mænd i Danmark få fertilitetsbehandling hele livet, mens loven bremser kvinders ret til fertilitetsbehandling i det offentlige system, så snart kvinderne fylder 41 år. Men forskning viser, at børn med ældre fædre har øget risiko for at få sygdomme som skizofreni og autisme, og samtidig mener Anja Bisgaard Pinborg ikke, at det er rimeligt, at vi som samfund skal bruge skattekroner på fertilitetsbehandling til mænd, som med en vis sandsynlighed ikke længere lever, når barnet fylder 18 år.

    Hvornår er man for gammel til at blive far gennem fertilitetsbehandling? Er tiden kommet til at sætte en aldersbegrænsning for den statsstøttede fertilitetsbehandling til mænd?

    Gæst: Anja Bisgaard Pinborg, professor i reproduktionsmedicin og ledende overlæge på Rigshospitalets fertilitetsklinik

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelæggelse: Pernille Skytte og Mathias Bonde

    Klip og produktion: Julie Lindhardt Høimark

    Foto: Sofia Busk

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Der er for lidt kontrol med, om nye statsborgere slipper igennem nåleøjet med antidemokratiske holdninger i bagagen. Det mener Liberal Alliance, der med et nyt forslag har sat ild til debatten om liberale værdier. Partiet vil nemlig have foretaget en omfattende screening af de tusindvis af nye ansøgeres ytringer og adfærd på alt fra sociale medier til demonstrationer for at tjekke, om de har udvist intolerance overfor jøder, homoseksuelle eller på anden vis afsløret sig selv som antidemokrater.

    Men hvad er bagatelgrænsen for en antidemokratisk ytring? Hvor mange antidemokrater regner LA med at fange? Og er det ikke et ret bureaukratisk forslag fra et parti, der hader bureaukrati?

    Gæst: Steffen Larsen, udlændingeordfører for Liberal Alliance

    Vært: Jacob Grosen

    Tilrettelæggelse: Tine Toft

    Klip og produktion: Tine Toft og Asbjørn Kjærgaard-Pedersen

    Foto: Henning Hjorth

    See omnystudio.com/listener for privacy information.