Bölümler
-
Vårt samtal tar avstamp i att vi frågade oss vem Lasse var före den traumatiska brandolycka som kom att helt förändra hans liv. Samtalet går sedan över i en belysning av traumabearbetningens psykologi och dess höggradiga relevans för ett konstruktivt hanterande av den djupa samhälls- och civilisationskris som vi är mitt uppe i. Trots alla undergångsstämningar och all tillkämpad framtidstro som förvirrar samtiden förmedlar detta samtal en stark ton av realistiskt hopp.
-
Världen vi lever i formas i stor utsträckning av sättet på vilket vi använder pengar. Banksektorn är en del av detta väldiga maktsystem. Ekobanken som en liten värdedriven bank bär likt en imagocell ett löfte om ett framtida bankväsende där omsorgen om både människornas och naturens vällevnad står i centrum. I det här samtalet med Maria Flock Åhlander som är vd på Ekobanken fördjupar vi oss i dessa frågor och berör också hennes personliga utvecklingsväg.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Det här är ett samtal om frihet mellan Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris i ljuset av kriget i Ukraina. Vi ser det som en del av kampen om makten i det rådande och primärt USA-ledda globala Mammonväldet. Ett välde som präglas av en tilltagande och skarpt krisgenererande villrådighet som indikerar ett stort transformationsbehov. Och det vi ser och betonar i samtalet är frihetens fundamentala betydelse i formandet av en strategi för att vi ska kunna ta oss ur den ohållbara ”larvlogiken” och öppna oss för den möjliga ljusa ”fjärilsframtiden”.
-
Samtalet med Pella blev djupare än vi var beredda på. Medan vi följde Pellas väg som miljöaktivist från tonårens flygande hundar på Samoa till nutidens envetna arbete för ecocide-lagstiftning kom vi in på fjärilsarbetandets djupdimensioner. Att det trots alla problem och kriser finns en inre väg till en punkt av ro, visshet och kraft där hoppet om framtiden väcks utan att vara tillkämpat.
-
Nicolas Lunabba är verksamhetsledare för Helamalmö, en organisation som arbetar för ett socialt hållbart samhälle med särskilt fokus på unga människor i utsatta områden. En politiskt signifikant verksamhet som har inslag som för tankarna till gamla tiders folkrörelser. Nicolas är vår gäst i denna livepodd på NAV i Nacka eftersom han tilldelats 2022 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och mod.
-
Vi lever i en tid av svåröverskådliga och hotfulla kriser och problem. Samtidigt är det något uppskruvat över vår tid. Samhällsklimatet präglas av tvärsäkerhet och polariserade konflikter som inte får sin upplösning genom behövliga briljanta och konstruktivt omdanande idéer. Bakom allt larm finns i realiteten en djup villrådighet. I det här poddsamtalet försöker Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris hitta ett perspektiv på vår tid som gör det möjligt att i det inre få pejling på den ljusa framtid som vill bli till.
-
Gunnar Jansson är en mycket erfaren och uppskattad homeopat. Ur det perspektiv på hälsa och sjukvård som dominerar i Sverige framstår dock homeopati närmast som ett skällsord. I vårt samtal försöker vi reda ut vad homeopati är och vilket synsätt på människan och hälsa som ligger bakom. Och Gunnar understryker också att en så kraftfull läkekonst som homeopatin behöver bygga upp en egen högskola i Sverige.
-
I vår tid tenderar osäkerheten om framtiden att skapa bakåtblickande låsningar i politiken. Vi försvarar larven och dess logik när fjärilen vill bli till. Vårt samtal med Patrik Sandström skildrar en fjärilsarbetares utvecklingsväg till politiken. Det nya kommer inte att växa fram ur blind trohet mot ett partiprogram utan genom att det blir fler i politiken som har det inre djup som krävs för att göra verklighet av visionen om en ljus framtid.
-
Efter arton år i Sverige hade Mustafa Panshiri just börjat arbeta som polis när den stora flyktingvågen vällde in över Sverige under 2015. När han i receptionen på polisstationen började möta de unga flyktingarna – där många var från hans tidigare hemland Afghanistan – insåg han att han måste byta spår i livet. Så började en fascinerade och pågående utvecklingsresa för Mustafa.
-
Jonna Bornemark har blivit en viktig och skarp humanistisk röst i den svenska samhällsdebatten. Vi träffade henne efter att hon tilldelats 2021 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och mod. I samtalet tar Jonna avstamp i sina erfarenheter som förälder till ett autistiskt barn. Det intensiva samtalet böljar sedan fram och tillbaka i en ström av olika frågor som är centrala för hur vi människor ska kunna leva klokare tillsammans.
-
Klas berättar om en intensiv smärtpunkt som ung vuxen, som genom hans val kom att bli en vändpunkt. Sedan dess har han arbetat intensivt och konsekvent för att få sitt medvetna jag att lyssna in och följa det svårfångade inre jag som finns bortom språket och dess fyrkantigheter. Den solide fjärilsarbetarens obändiga tro på människan och kraften i hennes bättre sidor har ofta sin grund i den här typen av inre arbete.
-
Anders Kompass tilldelades 2016 års Hillesgårdspris för medmänsklighet och mod efter att han som hög FN-tjänsteman haft modet att stå upp för sanningen och slå larm när FN-soldater utsatte barn för sexuella övergrepp. Vi utforskar i ett nära samtal vad som har format honom i livet till att kunna stå fast även när det blåser upp rejält.
-
Philipp Weiss såg framför sig att han skulle göra karriär genom att arbeta med hållbarhetsfrågor inom etablerade organisationer. Men ganska snabbt kände han ett intensivt inre motstånd. Livet ville helt enkelt ta en annan väg. Det blev med ens en spännande upptäcktsresa för Philipp. I vårt samtal berör vi hur det nya livet steg för steg tar form, samtidigt som vi fördjupar oss i Philipps erfarenheter av nya odlingsformer och reflekterar över de stora framtidsfrågorna för världen och mänskligheten.
-
Jeanette Åkerlunds dotter dog i terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017. Året efter fick Jeanette Hillesgårdspriset för medmänsklighet och förlåtelse, för sitt förhållningssätt till Ebbas bortgång. Vi samtalar om hur fjärilsprojektet Stiftelsen Ebbas Änglar direkt började spira mitt i sorgen och smärtan. Ett projekt helt i Ebbas anda som har gett Jeanettes liv en ny inriktning och en ny mening.
-
I detta avsnitt samtalar vi med Stina Balkfors om hennes utvecklingsresa som människa, och hur den påverkat hennes skapande kraft. Stina har medskapat Tillitsverket som stöttar barn, unga och vuxna att bevara tilltron till sina egna förmågor. För denna insats fick hon Hillesgårdspriset för medmänsklighet och förståelse år 2017.
-
I detta avsnitt samtalar vi – Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris – med Daniel Lundqvist. Daniel leder den öppna nätverksarenan NAV som är en plats för gränsöverskridande utveckling, innovation och lärande runt samhällets gemensamma utmaningar. Vi ser Daniel som en äkta ”fjärilsarbetare”, det vill säga en person som ser och arbetar för det vackra som kan vecklas ut ur vårt kaotiska nu, där larven kämpar för att upprätthålla sin ordning.
-
Om hur vi människor utvecklas till att bli "fjärilsbyggare" genom att först upptäcka djupare och sannare skikt av oss själva, som potentiellt hör samman med insikten om vår illojalitet mot den dominerande utvecklingsriktningen. Och hur vi sedan vägledda av vår medmänskliga kärlek börjar söka det sammanhang där vi kan komma till vår fulla rätt. Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris samtalar.
-
Om vikten av att man tar sina inre signaler, sin intuition, på fullt allvar. Vikten av att finna sin puppa, det vill säga det sammanhang och den grupp där man verkligen hör hemma och där man kan få till ett osjälviskt grupparbete för att utveckla det nya. Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris samtalar.
-
Ett samtal om när den syn man har på världen, samhället och sig själv hotas. När en civilisation som vår i realiteten skakar i sina grundvalar, då blir individuell och kollektiv förvirring och ångest tecken på att nya perspektiv och förhållningssätt vill bryta fram. Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris samtalar.
-
Om vad tid är och hur orsaker från framtiden kan verka i nuet. Och hur larvens metamorfos till puppa och sedan vidare till fjäril kan ses som en metafor för stadier i både individuell utveckling och i det civilisationsskifte som vi är mitt uppe i. Fredrik Lidman och Karl-Erik Edris samtalar.