Bölümler
-
Vi har besøg af forfatter Cecilie Lind. Hun læser op af hendes arbejde (senere udkom bogen "Mit barn") og det giver grobund til en samtale med Laura, om det, at opleve sig selv som værende genstand for vurdering og andres blikke, når man er ny mor.
En samtale der også berører smerten ved at rumme sig selv og at man nu på en måde er en anden, fordi man nu også er mor. En snak om at føle sig skrøbelig, angsten for at miste barnet, og en angst for at fejle.
For, hvornår er man en god mor?
Vi afslutter vores serie med et håb om, at denne samtale vil tydeliggøre, at hver især kan have noget at kæmpe med. Og, at vi hver bærer grundvilkåret; at være vores barns mor, og det ansvar kan kun vi selv bære, så derfor kan ensomheden stå ved døren, "klar til at liste ind." Så vi skal passe rigtig godt på hinanden derude.
Kh Laura g Julie -
Vi har inviteret Merete Winther, som er sundhedsplejerske, til en snak om hvordan en sundhedsplejerske arbejder - OG, hvordan mødre og fædre kan bruge sundhedsplejen som et vigtigt aktiv.
For nogle forældre kan det være intimiderende at få besøg, lige når man har født. Er det kun barnet der bliver målt og vejet? Eller er det også forældrene?
Og, kan sundhedsplejersken hjælpe med at etablere et nyt sprog for det man gennemlever som forælder?
Vi, både Laura og Julie, har haft blandede oplevelser med at have besøg af sundhedsplejersker. Er det et menneske som kommer på besøg? Eller er det staten? Forhåbentlig er det begge dele - en dygtig menneskelig fagperson.
Vi har lavet et afsnit, som forhåbentlig kan hjælpe til, at belyse, hvorledes sundhedsplejersken kan være en hjælp, på præcis den måde I som familie har behov.
Kh Laura og Julie -
Eksik bölüm mü var?
-
I dette afsnit skal du møde Torben, som arbejder med at facilitere mandegrupper for mænd, der har forskellige efterfødselsreaktioner. Vi kan afsløre, at det bliver en samtale som udfordrer/udforsker hvilken kønspolitik der kommer til overfladen, når snakken falder på mor og far/ efterfødselsreaktioner.
Et afsnit til dig, som måske har en mand og far til dit barn, og som måske kæmper med at få en (sin) plads i familien? Eller har en mand, som viser tegn på ikke at have det godt, endda virker vred, og finder grunde til at tage på tur væk fra hjemmet?
Kh Laura og Julie -
Kan mænd få en fødselsdepression? Og, hvorfor skal vi screene både mor og far for fødselsdepression?
I dette afsnit skal du høre, når forskningsleder på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen, sundhedsplejerske Merete Winther og Laura, som har skrevet speciale i fødselsdepression kommer det nærmere, hvorfor mænd og kvinder kan få en fødselsdepression.
Hvad siger forskningen? Hvad siger familierne? Og er der et samlet sprog, som kan gøre os klogere på selv og hinanden, når en fødseldepression er et vilkår? -
I dette afsnit skal du møde Julie Ugleholdt. Hun fortæller om at have haft en svær fødseldepression, om at fare vild i sin egen tankestrøm og til sidst have selvmordstanker.
"Det var bedre, hvis jeg ikke var her mere, bedre, hvis jeg ikke var en belastning."
Julie er et andet sted i dag, og med ord fører hun os ind i mørket og ud i lyset igen. Hendes historie minder om mange af de kvinder, der i årene også har brudt tabuet og fortalt om at have en svær fødselsdepression.
Da vi startede "Jeg er mor" i 2018 begik en kvinde selvmord fra en offentlig bygning. Hun var blevet mor 2 dage forinden, og man skrev om det i nyhederne. Hvordan kunne det ske? Når lykken netop måtte være landet? Og hvad kunne man gøre, for at forhindre det?
Vi, Laura og Julie, satte os for at sende så mange historier ud fra mødre, fra så mange vinkler som muligt - ud i æteren, med podcasten "Jeg er mor". Vi ville sætte lys på et emne, som syntes at være hengemt i mørke; Hvorfor kan det være svært at blive mor? I håb om, at vi kunne give hinanden lys.
Tak til dig Julie Ugleholt, for at være med til at dele din historie.
Til alle jer, der måtte føle sig alene lige nu i en svær fødselsdepression. Hold ud! Bliv ved med at kæmpe! Et skridt af gangen! -
Jeanette Bøgelund fortæller om at have en fødselsreaktion.
Om, at kende til fødselsdepression, men ikke passe ind den "kategori", og at gå alene med mange svære følelser over en længere periode.
"Fødslen blev starten på følelsen af, ikke at blive hørt og at stå fast på det jeg mærkede".
Til, at få en forståelse for, at det hun oplever og gennemgår, efter at hun er blevet mor er en reaktion på; "at have haft et net omkring sig, man kan falde tilbage i, til at maskerne er blevet kæmpe store."
Jeanettes historie er unik, fordi den er hendes, men hun er langt fra ene om at gennemgå en fødselsreaktion efter at være blevet forælder.
Tak for at dele Jeanette, og velkommen til dig der lytter med.
Kh Laura og Julie -
Vi møder Sara, som fortæller om at opleve ensomhed på sin barsel. Om, at opleve ensomheden, som et grundvilkår. Om at tilsidesætte sig selv, som mor. Og, at tune ind på sit barn, og undervejs at opleve ensomheden vokse i sig selv.
"Det var en følelse af uendelighed. Nat og dag flød sammen, og når jeg om morgenen vågnede vidste jeg, at jeg selv skulle havde dagen; jeg alene havde ansvar for omsorg og praktik, indtil min mand kom hjem igen."
"Jeg er mor" var aldrig blevet til uden de mange mødre der deler deres beretninger. Tak for det!
Kh Laura og Julie -
Kære alle mødre og fædre - alle der betegner sig selv som forælder!
Denne er serie er skabt for at vi alle kan blive klogere på begrebet fødselsreaktion/depression? Fordi, tunge følelser, som ensomhed og lidelse i det daglige skal ingen have.
Vi bilder os ikke ind, at en podcast-serie kan udrydde den afmægtige følelse det er, at have en svær fødselsreaktion.
Men, vi ved, at via oplysning, nedbrydelse af tabu, og et spejl til hinanden om, at en reaktion oven på en fødsel sker for langt de fleste, kan mildne en svær tid.
Derfor, har vi skabt en serie om viden om det, at have en fødselsdepression eller en fødselsreaktion.
Du skal møde kvinder som fortæller deres personlige beretninger og om tiltag, vi kan hjælpe hinanden med.
Kh Laura og Julie -
En tale til de dage, hvor dit selvbillede splintres, fordi du ikke kan leve op til at være hende, som du troede du ville være.
Og hvor vi samler os selv op igen, fordi skammen ikke skal vinde.
Kh Laura og Julie -
Kan lykkebegrebet gøre os klogere på, hvorfor lykken kan synes at udeblive - også selvom man er blevet mor? For er det ikke i moderskabet at lykken findes? Det er vi ihverfald blevet fortalt.
"En god mor, er en lykkelig mor" - er den påstand sand? Eller er det snarere et meget lille råderum for en mor at befinde sig i? Må mor være meget mere end det?
Denne podcast er skabt med et ønske om, at vi kan diskutere de værdier vi ligger ned over familien, således hver familie kan finde hen til der hvor der giver mening for dem.
Kh Laura og Julie -
Laura snakker med Stella, som fortæller om da hun blev mor.
Vi hører om Stellas efterfødselsreaktion, og skammen over alle de følelser, der synes at være forbudte der fulgte med; ikke at være glad, ikke have trang til at holde sit barn og føle verden er væltet, selvom det jo var nu livet skulle begynde.
"Jeg er mor" var ikke blevet til hvis det ikke var for de mange mødre der ærligt beretter om deres vej ind i moderskabet.
Med et håb, at hver mor må finde plads til sin egen vej,
Kh Laura og Julie -
I dette afsnit møder vi Johanne, som fortæller om at blive mor. Om, ikke at passe ind i sundhedsplejerskens skema, for en at have efterfødselsreaktion, men mærke at vreden, angsten og skammen er blevet presserende, i det nye liv som mor. Hvor passer man så ind?
"Jeg plejede at være "hende den afslappede", men som mor siger jeg til min datter "SOV SOV SOV!" Jeg kan ikke længere genkende mig selv, og jeg ser mig selv rette mig mod alle normerne for søvnvaner, spisevaner - og alt det andet man skal følge".
"Jeg er mor" er udsprunget af en lyst til at vi mødre er sammen om at blive mødre. Måske nok deler vi ikke samme historie, men måske er der inden i os selv et grundvilkår, som vi deler. "Jeg er mor" var aldrig blevet til hvis det ikke var for de mange forældre der fortæller og giver mulighed for, at andre kan lytte, og forhåbentlig mærke, at man ikke er den eneste med alle følelserne.
Kh Laura og Julie -
En tale til dage med tvivl og sorg over alt det man ville ønske man kunne gøre bedre, som forælder. Og en tale til, at insistere på, at kræve retten til at være menneske - på godt og ondt og ikke kræve så meget af sig selv at man knækker. En tale til håbet om, at vi mærker retten til at være, være lige her, uden at skulle præstere.
Kh Laura og Julie -
"Det handler om at finde en god løsning for jer, som familie, i stedet for at efterstræbe det perfekte".
Krista Korsholm Bojesen, psykolog, med speciale i skam, taler om, at når vi efterstræber idealer som; "amning er bedst", "at være hjemme ved sit barn er det bedste" (find selv på flere) er det væsentligt at vi spørger os selv, hvad vi egentlig selv vil?
Denne podcast-serie udsprunget af; at aldrig har der været så mange gode råd til forældre og holdninger til hvad en god barndom er. Og aldrig har forældre krævet så meget af sig selv i sit forældreskab. Kan vi sammen finde lidt nåde for os selv, ved at forstå hvordan skam opererer i os selv, så den ikke bliver styrende?
Denne podcast er kort, og kan lyttes til mange gange, med håb om at den stiller nogle brugbare spørgsmål til dig der lytter med.
Kh Laura og Julie -
Laura og psykolog Krista Korsholm, som har speciale i skam, taler om, hvad der skete da følelsen af skam tidligt blev synligt for hende i starten af hendes moderskab.
Undervejs hører vi om, at det ofte er kvinder der finder grund til at skamme sig, fordi de tillægger omstændighederne for eget liv som værende egen skyld. Selv når ens fødsel ikke går som man havde håbet.
"Skam er følelsen af at være forkert. Frygten for at være uværdig til kontakt og ikke at fortjene at blive elsket."
Krista Korsholm, mor til 2, forfatter og kendt for at udbrede kendskam til skam starter i denne podcast ud med at bruge sig selv personligt og gøre os klogere på følelsen. Næste gang besøger hun også, og breder følelsen af skam endnu mere ud.
Kh Laura og Julie -
Hvorfor bliver følelsen af skam særligt nærværende, når man bliver mor?
Hvorfor kommer skammen netop nu? Skammen over ikke at være dygtig nok i morrollen. Skammen over den kæreste man er blevet. Skammen over en ensomhedsfølelse der er flyttet ind. Skam over ikke at blive "sig selv" hurtigt nok, oven på en fødsel. Skam over alt det man ikke når...
I de næste 8 afsnit sætter vi os for at blive klogere på hvordan skam "opererer" i en kvinde der bliver mor. Hvordan skammen trækker lugten med sig af, at man er forkert.. og man derfor Ikke fortjener den hjælp og omsorg, man som menneske netop har brug for nu!
Som altid tænker vi (Laura og Julie) at viden er magt; forstår vi de mekanismer vi selv og vores omgivelser navigerer efter har vi (måske) mulighed for at række ud mod det der bliver vores støtte, frem for at række mod det der vælter os...
Velkommen til første afsnit om SKAM.
KH Laura og Julie -
Bente Klemmensen hjælper dig med at få ro på kroppen og til at genetablere den kontakt (du måske har mistet) til dig selv.
Når dagene kan være fyldt med uro, manglende søvn, og det kan være svært at holde fokus i det kaos, der på nogle tidspunkter kan synes at herske, kan du lytte med her.
Et tip; øvelsen varer få minutter - Din baby kan være med ved siden af eller i din favn - kan laves overalt, siddende eller liggenede.
Kh Laura og Julie -
Laura og Bente Klemmensen, kropsterapeut, taler om mors nervesystem, og hvordan "systemet virker", fra fødsel til tiden efter, hvor man skal være mor til sin nyfødte.
Hvordan påvirker stress eksempelvis amning?
Hvorfor aer mødre intuitivt deres børn over panden, og hvorfor falder børn til ro ved berøring? Er blot nogle af emnerne, som de kommer omkring.
Afsnittet er særligt tilrettelagt til dig, der er gravid eller på barsel, for at du kan blive klogere på din mega seje krop!
Kh Laura og Julie -
Vi mødes med Bente Klemmensen, som er psykoterapeut, til en snak om at finde fodfæste i at kunne aflæse sit barn.
Hvordan aflæser man sit barn? Hvordan forstår og mærker man behovet, som ens lille barn udtrykker? Kan man overhovet undgå at forvildes ind i skoven af baby-råd, og hvordan kan man vikle sig ud igen?
Børn (og forældre) skal lære at leve i det nye liv, nu som familie. Så, kan vi lære at tage små skridt, fornemme, tune ind, både på os selv og vores baby? Heldigvis lyder svaret JA. Lyt med, når vi snakker os frem til det.
Kh Laura og Julie -
Hvilke fysiologiske og mentale forandringer sker der i kroppen efter en fødsel?
Vi (Laura og Julie) har besøg af psykoterapeut Bente Klemmmensen, og vi kommer til at blive klogere på kroppen, som skal lande efter en fødsel.
Hvorfor bliver man mere langsom?
Følsom?
Dårlig balance?
Og, hvordan kan alt dette være med til, at man kan lande i moderskabet på en mere rolig måde?
Dette afsnit er en smeltedigel af viden om din krop, efter en fødsel, diskussion om den verden af kontrol og træning vi lever i, og en åbning til at møde sin transformation ind i den nye krop med større mildhed - og langt større overskud, til at være med at alt det nye.
God fornøjelse! Kh Laura og Julie - Daha fazla göster