Bölümler
-
Vanaf nu worden belangrijke wetsvoorstellen getoetst aan de grondwet. Deze week werd daarvoor een speciale Kamercommissie in het leven geroepen. De commissie is een soort voorloper van het Constitutioneel Hof. Maar zou de Tweede Kamer al niet sowieso wetsvoorstellen moeten toetsen aan de grondwet? Waarom is deze commissie dan nog nodig? En moeten we een constitutioneel hof willen in Nederland?
In deze Week van Kee gaan Stephan Komduur en politiek redacteur en duider Peter Kee in gesprek met Sandra Palmen van NSC, die lid is in de net opgerichte commissie Grondrechten en Constitutionele toetsing. Wat doet de commissie precies en is het wel nodig?
-
Ook bij Kee & Van Jole leven de Amerikaanse verkiezingen. Politiek duider Peter Kee heeft de hele nacht naar de uitslagen gekeken. Opiniemaker Francisco van Jole (Joop.nl) stond vanochtend gedesillusioneerd op. Samen bespreken ze de invloed van de winst van Trump op politiek Den haag. Ook hebben we het over hoe dit gaat uitwerken voor minister-president Dick Schoof en NAVO-baas Mark Rutte. Ondertussen zit de Tweede Kamer niet stil. Het was dinsdag de beurt aan minister Marjolein Faber (PVV) om haar asielbegroting te verdedigen. Daar liggen een aantal forse veranderingen en bezuinigingen op tafel. De oppositie ging er stevig in.
-
Eksik bölüm mü var?
-
De Tweede Kamer debatteert komende maandag over het belastingplan voor volgend jaar. In de Week van Kee is Tweede Kamerlid Senna Maatoug (GL-PvdA) te gast. Zij kon maar niet begrijpen hoe de begroting van kabinet Schoof tot stand was gekomen. Over de onderhandeling in augustus weten we dat NSC lijnrecht tegenover de andere partijen stond. Maar waar ging die discussie inhoudelijk over?
Maatoug vroeg de stukken op over die gesprekken en leidt daaruit af dat er veel plannen van NSC opzij zijn geschoven. 'De VVD heeft keihard gewonnen. De BBB was aan het klaverjassen. En de PVV was al blij als ze een bordje mochten neerzetten', aldus Maatoug. Ze mist de bestaanszekerheid in de nieuwe maatregelen. 'Dit belastingplan is echt heel raar. Niet omdat ik het er niet mee eens ben, maar omdat het niet lijkt te doen wat de partijen zelf zeggen.'
In het debat maandag zit Maatoug tegen Foltert Idsinga. De staatssecretaris voor belastingen deed deze week flink wat stof opwaaien. Hij wil zijn eigen financiële belangen namelijk niet openbaar maken. Hij zou aandelen ter waarde van 6 miljoen euro hebben. 'Hij is nota bene van NSC. De partij die de transparantie beloofde', zegt politiek duider Peter Kee (BNNVARA). Maatoug wil niet speculeren. 'Ik verwacht dat deze staatssecretaris zich gewoon houdt aan de hoge integriteitsnorm.' Luister het hele gesprek in de Week van Kee nu terug. -
Nu een kabinetscrisis is afgewend, is de Tweede Kamer rustig met herfstreces. Maar dat geldt niet ons politieke duo Kee & Van Jole, die bakkeleien gewoon door. Moet staatssecretaris voor belastingen Folkert Idsinga (NSC) helderheid geven over zijn zakelijke belangen? Heeft asielminister Marjolein Faber (PVV) nog medewerkers over? En wat zegt de nieuwe opiniepeiling over de stemming onder de kiezers? Politiek duider Peter Kee bespreekt het samen met Francisco van Jole, opiniemaker en hoofdredacteur van Joop.nl.
-
Een kabinetscrisis leek onafwendbaar, maar niets is minder waar: deze week lag er een asieldeal. De Noodwet-spoedwet discussie tussen de PVV en NS werd dagen voor de deadline beslecht. De ruggengraat van Wilders leek toch op een banaan: de noodwet is gesneuveld. Maar daar heeft de PVV leider heel wat strenge asielmaatregelen voor teruggekregen. Wat zijn de maatregelen en zijn die haalbaar, of vooral symbolisch?
Daarover gaan we praten in de Week van Kee met de man die meloenen kan slikken en alleen een ruggengraat van een banaan heeft als het nodig is: politiek duider en redacteur Peter Kee. En ook aan tafel de leider van de partij die sinds het prille begin, erg kritisch is op de instroom van migranten. Niet de PVV, maar Jimmy Dijk van de SP.
Hoe kijkt de SP naar de nieuwe migratieplannen? En zijn de eigen plannen van de SP op migratie wel haalbaar of verwijt de pot de ketel?
-
Het is de week van de waarheid in Den Haag, want het kabinet heeft zichzelf de deadline gesteld om tot een oplossing te komen voor de asielplannen. Nood- of spoedwet, dat is de vraag. Francisco van Jole is er een weekje niet. Dus bespreekt politiek duider Peter Kee (BNNVARA) het allemaal met politiek redacteur Sandrine Thelosen deze week.
Welke inhoudelijke asielplannen liggen er op tafel bij PVV, VVD, NSC en BBB? Weet premier Schoof de boel bij elkaar te houden? En bemoeit Pieter Omtzigt ermee vanuit Enschede? Luister het hele fragment nu terug. -
De hedendaagse politiek wordt niet meer gedomineerd door de volkspartijen van weleer. De new kids on the block maken op dit moment de dienst in politiek Den Haag. Hoe is dat gekomen en is er een weg terug? Dat bespreekt politiek duider Peter Kee (BNNVARA) met oud-spindoctor Ruud Slotboom (PvdA). Zijn nieuwe boek Het Haagse Ravijn, dat hij samen schreef met oud-spindoctor Gijs Korevaar (CDA), komt volgende week uit. Samen interviewden ze de hoofdrolspelers van de PvdA en CDA tussen 1994 en 2016.
Ze beschrijven hoe de twee volkspartijen in die jaren twee keer veel kiezers verloren. Slotboom maakte in 2017 van dichtbij de tweede val van de PvdA naar negen zetels mee. 'De tijd van een volkspartij is voorbij', zegt hij in de Week van Kee. De PVV ziet hij niet als volkspartij. En hoe zit het dan met de VVD? 'Bij de PvdA was het ook lang: je denkt dat je geen twintig zetels kan verliezen, tot het je gebeurt. En dat kan ook bij de VVD gebeuren.' Luister het hele gesprek in De Nieuws BV nu terug. -
Twee jaar geleden barstte de bom, toen er berichten naar buiten kwamen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag door oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Morgen vindt de rechtszaak plaats van Arib tegen de staat en het bureau dat betrokken was bij het onderzoek naar haar gedrag als Kamervoorzitter. Politiek redacteur Sandrine Thelosen blikt terug met Devika Partiman, directeur van Stem op een Vrouw.
-
Er lijkt maar geen einde te komen aan de chaos in politiek Den Haag. Gelukkig heeft De Nieuws BV het politieke duo Peter Kee (BNNVARA) en Francisco van Jole (Joop.nl) om orde te scheppen. Deze woensdag bespreken ze de grote verwarring rondom de asielplannen van het kabinet. Een maand geleden zei PVV-leider Geert Wilders nog dat hij niet de ruggengraat van een banaan heeft en zou vasthouden aan het noodrecht. Inmiddels lijkt er wel ruimte te zijn. Hoe dat zit, hoor je in het gesprek van Kee & Van Jole.
-
Jaarlijks worden in Nederland tientallen vrouwen vermoord door hun partner of ex. Vorig jaar alleen al kwamen 26 Nederlandse vrouwen door femicide om het leven. En dan hebben we het nog helemaal niet over alle vrouwen die een moordaanslag ternauwernood overleven. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over veiligheid van vrouwen in Nederland.
Wat kan de overheid doen om femicide tegen te gaan? En moet het kabinet meer geld vrijmaken hiervoor? Daarover praat Natasja Gibbs in De Nieuws BV met Tweede Kamerleden Bente Becker van de VVD en Songül Mutluer van GL-PvdA. -
In Nederland gaat het voortdurend over wie de baas is in dit kabinet. Hoe wordt daar in het buitenland naar gekeken? Is het kabinet Schoof of Kabinet Wilders? Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) zet dat op een rijtje in de Week van Kee. Volgens zijn gast is Jan Paternotte (D66) is het duidelijk: 'Schoof wordt aan de lopende band ondermijnd.'
Paternotte hekelt de manier waarop PVV-leider Wilders gesprekken voert met Victor Orban en Benjamin Netanyahu. Voor het buitenland is daarmee volgens hem onduidelijk wie er de baas is. En daar zou Schoof duidelijker over kunnen zijn: 'Hij kan natuurlijk ook heel soeverein een eigen positie kiezen.'
Paternotte noemt de Logan act in Verenigde Staten. Als parlementariër mag je over een meningsverschil met een ander land je daar tegenaan bemoeien. Dat is aan het kabinet om te doen. 'Ik denk dat als Wilders in Amerika zou zitten, hij over die grens zou gaan.' -
Goed bestuur is een belangrijk thema voor dit kabinet, maar de rechtstatelijke problemen stapelen zich op. Ons politieke duo Peter Kee (BNNVARA) en Francisco van Jole (Joop.nl) buigt zich erover.
Deze woensdag is het debat met de minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC). Daarin vraagt de PVV om het aftreden van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. 'De Tweede Kamer gaat daar natuurlijk helemaal niet over', zegt politiek duider Peter Kee in De Nieuws BV. Francisco van Jole vindt dat Wilders op deze manier NSC pest. 'Hij wil eigenlijk dat NSC zich terugtrekt uit het kabinet.' Volgens Kee is het wachten op reacties, vooral vanuit de hoek van NSC of de VVD. 'En Dick Schoof neemt ook nooit stelling in op dit soort momenten.'
Het andere hete hangijzer is de asielcrisiswet. Het is nog altijd wachter tot minister Faber die in de ministerraad bespreekt. Dinsdag herhaalde premier Schoof in de Eerste Kamer dat zij werkt aan een 'dragende motivering'. Politiek duider Peter Kee vertelt dat op het ministerie van Justitie het geluid rondgaat dat die al twee weken klaarligt. 'De ambtenaren begrijpen het ook niet. Faber had al makkelijk naar de ministerraad kunnen gaan.' -
De stabiliteit in het kabinet en de coalitie lijkt mijlenver te zoeken. Onervaren bewindspersonen, geruzie over of de opvangcrisis opgelost moet worden met een noodwet of spoedwet en ijskoude verhoudingen tussen VVD, PVV, BBB en het, in de peilingen, vrijwel verdwenen NSC. Het wordt tijd voor een les 'goed samenwerken', ook als je het niet helemaal met elkaar eens bent.
En dat gaan we doen met de meest diplomatieke duider die ons land rijk is: Peter Kee. Hij heeft een gast meegenomen die als geen ander weet hoe je in een coalitie samenwerkt, ook als de spanning soms echt te snijden is. In de kabinetten Rutte III en IIII, waren de verhoudingen tussen VVD, D66, CDA en CU soms ingewikkeld.
Toch hielden ze het jarenlang vol. Hoe deden ze dat? Gert-Jan Segers, voormalig voorman van de ChristenUnie laat zijn licht schijnen over de huidige situatie in het kabinet en de coalitie. Dat doet hij niet alleen hier bij ons in De Week van Kee, maar ook in de podcast Dijkhoff & Segers, samen met VVD-er Klaas Dijkhoff. Aangezien de heren de spotlights zo missen, beginnen ze dit weekend met een theatertour. -
De verhoudingen binnen de coalitie staan op scherp. PVV-leider Geert Wilders was gisteren duidelijk: zonder asielnoodwet weet hij niet of dit kabinet nog een lang bestaan heeft. Hij voert daarmee de druk op bij NSC.
Ons politieke duo Kee & Van Jole bespreken de strategie van Wilders, zijn verhouding met de pers en de mediatraining van het kabinet. Journalisten kunnen vaak alleen op dinsdagmiddag iets aan Wilders vragen. De rest van de week is hij onbereikbaar. 'Hij heeft ze bij de ballen. Hij wil niet met ze praten', zegt Francisco van Jole (Joop.nl) erover. Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) vindt dat PVV'ers zich moeten laten interviewen. 'De ministers in zo'n kabinet horen zich te verantwoorden.' Luister het hele gesprek in De Nieuws BV nu terug. -
Ahmed Aboutaleb heeft afscheid genomen als burgemeester van de Rotterdamse gemeenteraad. Volgende week stapt hij echt op, en draagt het stokje over aan voormalig ChristenUnie Kamerlid en minister Carola Schouten. Wat gaat Schouten betekenen voor de stad?
Dat bespreken we vandaag in De Week van Kee, met aan tafel de burgervader van de politieke portefeuille binnen BNNVARA: Peter Kee! Hij heeft een bijzondere gast meegenomen: Jonathan van der Geer. Geen bekende naam voor het grote publiek, maar in de Haagse wandelgangen zeker een invloedrijk figuur.
Hij werkte als persoonlijke adviseur meer dan 15 jaar samen met Schouten en is nog steeds goed bevriend met haar. Nooit wilde hij op de radio vertellen over zijn werk achter de schermen, maar Van der Geer maakt vandaag een uitzondering en geeft een uniek inkijkje. -
De algemene beschouwingen van vorige week trillen nog na in politiek Den Haag. Premier Schoof wist zijn kabinet bij elkaar te houden. Maar in de coalitie lijkt de eensgezindheid soms ver te zoeken. Voor de verandering zit ons politieke duo Kee & Van Jole wel op één lijn. Ze bespreken de strubbelingen bij NSC, de VVD en binnen het kabinet.
En burgemeester Ahmed Aboutaleb stopt na 15 jaar in Rotterdam. Met stadsgenoot Francisco van Jole (Joop.nl) blikken we terug op die jaren. Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) vertelt hoe er buiten Rotterdam naar Aboutaleb wordt gekeken. En gaat hij ooit nog een rol spelen bij GL-PvdA? Luister het hele gesprek nu terug. -
De asielnoodwet van minister Faber zette de verhoudingen in de coalitie tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen flink op scherp. Ambtenaren zien er weinig in. NSC kan dat niet negeren. En de PVV houdt voet bij stuk. In de Week van Kee met politiek duider Peter Kee (BNNVARA) bespreken we hoe de kiezer hiernaar kijkt.
Uit onderzoek van Ipsos I&O bleek afgelopen week dat het vertrouwen in de politiek en in kabinet Schoof is gegroeid. PVV-leider Geert Wilders haalde dit meermaals aan in het debat. Daarop probeerde Frans Timmermans (GL-PvdA) te laten zien dat Wilders zijn verkiezingsbelofte niet nakomt. Gaat dat electoraal effect hebben?
Opiniepeiler Peter Kanne van Ipsos I&O denkt van niet. Hij vertelt in de Week van Kee dat rechts-conservatieve kiezers en links-progressieve kiezers heel anders naar de wereld kijken. 'Die eerste groep kijkt heel gevoelsmatig. En degene die nu aan de macht zijn, weten heel goed de gevoelens te raken van de mensen in het land.' Luister het hele fragment in de Week van Kee nu terug. -
Na weken wachten, zijn het Regeerprogramma en de Miljoenennota openbaar. Het debat hierover, het spannendste van het jaar, is begonnen: de Algemene Politieke Beschouwingen. Gister was de eerste dag, en ook vandaag is de Tweede Kamer aan het debatteren. Twee sectoren die hard getroffen worden, zijn het onderwijs en de cultuursector. Wat weten we al en zijn de gevolgen die gevreesd worden terecht?
Hierover praat Stephan Komduur in De Nieuws BV met onze politiek redacteur Anna Pleijsier, die de debatten op de voet volgt. En twee mensen uit de sectoren die hard geraakt worden: Jorien Waanders, zakelijk directeur van het Bijlmerparktheater in Amsterdam en Karim Amghar, onderwijscolumnist voor Trouw en docent. -
De start van het politieke jaar staat traditiegetrouw in het teken van twee dagen vol debat. Politiek duider Peter Kee (BNNVARA) en opiniemaker Francisco van Jole (Joop.nl) zijn bij de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Maakt Frans Timmermans de rol van oppositieleider waar? Blijven de vier coalitiepartijen eensgezind? En wat komt er terecht van de asielplannen van minister Faber? Ons politieke duo Kee & Van Jole bespreekt het allemaal in De Nieuws BV.
-
Na de zomer komt er eindelijk duidelijkheid over de plannen van het kabinet Schoof. Vrijdag wordt het regeerakkoord bekend gemaakt, gevolgd door Prinsjesdag volgende week dinsdag. Francsico van Jole en Peter Kee blikken vooruit.
- Daha fazla göster