Bölümler
-
De første andelslandbrukene man kjenner til oppsto i Japan på slutten av 1960-tallet. Ordningen der forbrukere inngikk direkte samarbeid med bønder ble kalt Teikei som direkte oversatt betyr partnerskap/samarbeid eller mat som viser bondens ansikt. Deretter har det spredt seg til Europa, USA, Kina og Afrika. Her i Norge er det i sterk vekst, i tråd med utviklingen i samfunnet, og per mai 2020 finnes det 84 andelslandbruk i drift som Økologisk Norge har oversikt over. Jeg har snakket Markus Brun Hustad som blant annet jobber som gartner på nye Tveten andelsgåd, på historiske Tveten gård i Oslo. Første gang Tveten nevnes i skriftlige kilder er i 1408, da den ble lagt under Hovedøya kloster. I dag eier Oslo kommune gården og det dyrkes igjen mat på gården i form av andelslandbruk.
-
Anders Nordrum har sammen med kona Barbro hentet frem gamle dyrkningstradisjoner fra Øst-Europa, og dyrker etter enkle prinsipper hvor kjøkkenhagen skal fungere som et spiskammers, en beredskapshage hvis det skulle bli nødvendig. Anders deler sine tanker og erfaringer for å bygge broer mellom moderne tradisjoner og den fortsatt rike og levende datsjakulturen. Til glede nå, og til nytte for andre tider.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Maria Berg-Hestad, som står bak Det grønne skafferi, har gjort om den 300 kvm store hagen sin til et fantastisk spiskammers som forsyner familien på fem med grønnsaker og til dels bær og frukt fra 1. juni og ut desember. Hun er opptatt av ren og sun mat, og dyrker på naturens premisser. Finn frem notatblokka, for Maria er en utømmelig kilde til både inspirasjon og kunnskap.
-
Vi drikker 4 milliarder kaffekopper i året i Norge. Det blir det grut av, som i hovedsak havner i søpla. Siri Mittet tenkte annerledes og det som begynte som et prosjekt er i dag en bedrift kalt Gruten. Med den elektriske transportsykkelen, Hurtiggruten, samles økologisk kaffegrut fra Oslos kaffebarer inn og på det sorte gullet dyrkes nydelig østersopp, som igjen selges til byens eksklusive restauranter. Hør triksene og tipsene til Siri om hva dette fantastiske restavfallet kan brukes til.
-
I denne episoden snakker jeg med Kari Gåsvatn, journalist i Nationen og forfatter av boka Geriljahagen. Vil du stå i mot den globale matmakten, men vet ikke helt hvor du vil begynne? En liten sukkerert mot gjerdet, noen reddiker på et ledig område er en begynnelse for å forstå hvor maten vår kommer fra og kanskje stille noen spørsmål. Hvordan foregår egentlig prosessen fra frø til mat på bordet og hvem tjener penger på den?
-
I denne episoden snakker jeg med Anette Hjerde som jobber med kommunikasjon og marked i Bokashi Norge. Hun forteller oss om den enkle veien frem til næringsrik kompostjord og gjødsel på noen uker med bokashi. Vi tar også en tur ut i den allerede ganske frodige kjøkkenhagen hennes på Nesodden hvor alt er gjødslet bokashi.
-
I denne episoden snakker jeg med Corine og Lars fra Corines tomater. De kaller seg selv hobbygartnere, men har en frøbank på 400 sorter og en dyrker et sted mellom 1200 og 2000 planter hjemmefra hver sesong så vil noen kanskje være uenige. Jeg lærte i alle fall masse av det sprudlende paret.
-
I denne episoden snakker jeg med Jorunn Vallestad fra Naturvernforbundet og Helene Muller fra La Humla Suse om humler og bier. Vi ser en tilbakegang av pollinerende insekter, inkludert humlene, og jeg ville vite mer om hva vi kan gjøre for å ta vare på dem.
-
I dag skal jeg tilbake til Marianne Enger Utengen fra første episode for å se hvordan det går med plantene vi sådde. Vekstrommet til Marianne begynner å bli ordentlig frodig og nå skal plantene prikles, pottes om, gjødsles, vannes og herdes. Våren har kommet i deler av landet og det er snart på tide å begynne utesesongen. Marianne viser oss hvordan.
-
I tredje episode besøker jeg Anne Holter-Hovind som blant annet står bak bloggen Moseplassen.no. Hun har flyttet fra hus med stor hage til leilighet med balkong, og har dyrket matvekster på begge stedene. Anne har planter på balkongen man kanskje nødvendigvis ikke forbinder med balkonghage, og gir oss tips til hvordan du kan få en frodig kjøkkenhage du kan høste av hele sesongen.