Bölümler
-
Hvordan opplever folk det når et internasjonalt selskap etablerer forurensende og miljøødeleggende virksomhet i deres nærmiljø? Og hvordan forholder folk seg på ulike steder til den trusselen global oppvarming og klimaendringer representerer? I denne episoden av klimapodkasten skal vi se nærmere på hva sosialantropologi er for noe, og på forskningsprosjektet «Overoppheting». I studio sitter Thomas Hylland Eriksen som er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og som var forskningsleder for overopphetings-prosjektet. Programleder er Eivind Balsvik.
-
I slutten av august, 2005, ble New Orleans rammet av orkanen Katrina. Nedbørsmengden var enorm og dikene som skulle beskytte byen mot oversvømmelse brast. Katastrofen krevde 1833 menneskeliv, førte til enorme materielle ødeleggelser og bidro til evakueringen av flere mennesker enn noen annen naturkatastrofe i nyere amerikansk historie. I denne episoden av klima-podcasten skal vi se på hva sosiologi er for noe, og det amerikanske forskningsprosjektet RISK: Resilience in Survivors of Katrina, som er en tverrfaglig studie av de menneskelige konsekvensene av denne naturkatastrofen. I studio sitter Arnfinn Haagensen Midtbøen som er førsteamanuensis i sosiologi ved Universitetet i Oslo og Eivind Balsvik som er filosof og emneansvarlig for SVEXFAC.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Oljeindustriens rolle i norsk klimapolitikk er et spørsmål som angår oss alle. Polariseres norsk klima- og industripolitikk? Og er polariseringen et hinder for en vellykket omstilling, eller et uttrykk for at omstillingen virker? Langs hvilke konfliktakser skjer polariseringen? Og sist, men ikke minst, hvordan oppleves polariseringen for de som kjenner den på kroppen? I denne episoden av klima-podcasten skal vi se på samfunnsgeografi-faget, bærekraftige byregioner, og forskningsprosjektet WAGE, som tar for seg oljearbeiderne og det grønne skiftet. I studio sitter David Jordhus-Lier som er professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo og Eivind Balsvik som er filosof og emneansvarlig for SVEXFAC.
-
Hvordan virker en pris på CO2 utslipp? Vil klimakutt i Norge føre til høyere utslipp i andre land – og betyr det at det ikke nytter å drive med klimapolitikk? Og kan vi skape økonomisk vekst uten utslipp av CO2 og andre drivhusgasser? I denne episoden av klima-podcasten skal vi se på samfunnsøkonomi-faget og diskutere hva slags økonomiske virkemidler vi kan bruke, og kanskje også bør bruke, for å kutte de nasjonale og globale utslippene av CO2 og andre drivhusgasser ned mot null, og for å stimulere til grønn innovasjon og grønn omstilling. I studio sitter Katinka Holtsmark som er postdoktor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo og Eivind Balsvik som er filosof og emneansvarlig for SVEXFAC.
-
Hva skal til for at en internasjonal klimaavtale skal lykkes i å redusere utslippene av drivhusgasser og begrense den globale oppvarmingen? Og hvorfor er det så krevende å få forhandlet fram en god avtale? I denne episoden av klima-podcasten skal vi se på faget statsvitenskap, utfordringer knyttet til internasjonale klimaforhandlinger, og Paris-avtalens utforming og muligheter for suksess. I studio sitter Tora Skodvin som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Eivind Balsvik som er filosof og emneansvarlig for SVEXFAC.
-
Hvorfor er det så mange som benekter menneskeskapte klimaendringer? Og hvorfor er det så mange som ikke ser ut til å bry seg nevneverdig, selv om de innser at verden slik vi kjenner den kan være i ferd med å kollapse dersom vi ikke endrer kurs raskt? Kan vi bruke psykologisk kunnskap til å dulte folk i riktig retning, eller til å kommunisere bedre om miljøkrisen? Og hvordan kan vi bruke psykologisk kunnskap til å få til atferdsendringer som fører til en signifikant reduksjon i CO2 utslipp? I studio sitter Erik Nakkerud som er doktorgradsstipendiat i psykologi, og Eivind Balsvik som er filosof og emneansvarlig for SVEXFAC.