Bölümler
-
Har du också tappat peppen eller har svårt att förhålla dej till vad du vet att du borde göra och vad du faktiskt gör. Lugn! I det här avsnittet blir det ett avskalat psykologsamtal mellan Elin, som just nu bara vill leva livet, och forskaren i psykologi Annika Nordlund. Kognetiv dissonans kallas det och det är något som vi alla bär med oss i olika grad. Men ibland blir dissonansen för stor. Vad beror det här på och hur kan man hitta tillbaka till sina faktiska värderingar?
-
Den 9 juni är det EU-val. Svenskarnas viktigaste frågor är klimat och försvar, men frågan är vad som kommer att hända med EUs klimatpolitik efter valet. Och hur påverkar det egentligen dig och mig? I säsongens sista avsnitt pratar vi om varför det är så viktigt att gå och rösta, hur politiken kan påverka dig direkt i din vardag och inte minst hur den påverkar kampen mot klimatkrisen. Gäster är statsvetaren och EU-experten Magnus Blomgren från Umeå universitet och Erik Eklund, utvecklingsstrateg med fokus energi och klimat vid Umeå kommun.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Eksik bölüm mü var?
-
2022 köpte vi svenskar i genomsnitt 15.2 kg textilier. Ungefär hälften kastas varje år, många saker har vi aldrig ens använt. Varför blir det så här när vi vet att textiltillverkningen slukar jordens resurser i en takt vi inte har råd med. En studie som forskningsinstitutet RISE lyfter visar att det finns kläder färdigproducerade i världen för att klä sex generationer av världens befolkning. Men förhoppningsvis kan det bli ändring på detta. Den 1 januari 2025 träder en ny lag i kraft, med sitt ursprung i EUs avfallsdirektiv, som säger att alla textilier måste sorteras ut, återbrukas eller materialåtervinnas. Och ytterst ansvariga blir producenterna. Men det är inte så lätt att återvinna textilier, eftersom de ofta innehåller flera olika fibrer. Och när det kommer till dagens fast fashion kultur så är det inte mycket som tål att återbrukas eller klarar en redesign. Häng med på ett superspännande avsnitt med hållbarhetsprofilen Josefin Holmgren, butikschef på Röda Korset, och hållbarhetsspecialisten inom cirkulärt mode och textildesign, Linn Backman Hallberg. Second handtrender, avfallsspaningar och många goda råd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Odla efter de förutsättningar platsen ger och försök härma det naturliga ekosystemet. Då får du en odling som är både motståndskraftig och lättskött. Permakultur har sakta blivit allt mer känt, kanske främst för sina principer no-dig och täckodling. I det här avsnittet träffar vi David Wiljebrand, som bland annat håller kurser i permakultur genom Studieförbundet Vuxenskolan. Han berättar hur han tänker när han skapar sin hållbara trädgård och hur vi som vill börja kan komma igång.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet gästas vi av samhällsdebattören och hållbarhetsprofilen Anders Wijkman, som bland annat är ledamot i FNs resurspanel, IRP, som nyligen släppte en rapport om konsumtion och resursanvändning. I det här avsnittet pratar vi om hur det egentligen står till med jordens resurser, vikten av att rösta och engagera sig i Europaparlamentsvalet i juni och så får vi en kommentar kring Klimatpolitiska rådets svidande kritik av regeringens klimatpolitik.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Grön upphandling ska bidra till snabbare omställning ropar politiker - hela vägen från EU ner till kommunnivå. Men professorn i nationalekonomi Sofia Lundberg, vid Handelshögskolan i Umeå, visar i sin forskning att grön upphandling inte alls är så effektivt som styrmedel som vi gärna vill tro. I alla fall inte ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Är det istället skatter och subventioner som ska få samhället att ställa om?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt pratar vi om hur ingenjörsstudenter kan rustas för att ta sig an dagens stora hållbarhetsutmaningar. Gästar oss gör forskaren Johanna Lönngren vid Umeå universitet, hon är docent inom naturvetenskapens och teknikens didaktik. Hennes forskning har visat att ingenjörsstudenter ofta kan ha svårt att handskas med de känslor som dyker upp när det inte finns bara ett rätt svar på ett problem. Vi pratar om vikten av att inte bara ha teknisk kunskap, utan även förmågan att hantera känslor och värdekonflikter. En förutsättning för att utveckla teknik som ska hjälpa oss att klara klimatmålen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det går långsamt att få människor att ställa om sitt vardagspendlande till ett mer hållbart resande. Och trots att kvinnor som grupp tar ett större ansvar för familjens logistik, ärenden och så vidare, så är det fortfarande fler kvinnor som väljer buss, cykel eller att promenera till arbetet. Varför ser det ut så här? I detta avsnitt träffar vi Linda Gusafsson, som är jämställdhetsstrateg vid Umeå kommun och hennes kollega Linnea Persson, statistiker. Vi får också höra pendlaren Sara Ekenstedt, som startat en samåkningsgrupp. Funkar det på riktigt?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Allt fler får upp ögonen för tågsemester, inte bara för klimatets skull utan också för möjligheten att se fler platser och att göra själva resan till en del av äventyret. Susanna Elfors startade Facebookgruppen Tågsemester och i det här avsnittet ger hon sina bästa tips till dig som är sugen på en tågsemester. Vi pratar också med den vana tågresenären Frauke Molander som beskriver tågsemestrar som en "resa i själens takt". Frauke har rest med tåg i hela sitt liv och här får vi höra om hennes favoritresa till en ö i norra Tyskland och hur enkelt det är att resa med barn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är snösmockor, ishalka och översvämningar om vart annat. Cyklister, bilister, gångtrafikanter och sparkåkare vill alla bli prioriterade när vägarna ska hållas farbara. Och mitt i stormens öga finns en gatudriftschef som sliter sitt hår. I det här avsnittet möter vi Per Hilmersson som är gatudriftschef på Umeå kommun och den som gett snösmockan ett ansikte. Vi pratar prioriteringar, utmaningar och arga medborgare. Men också om hur vägar och cykelbanor behöver klimatsäkras för att klara framtidens väder.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Luciamorgon 2023 klubbades, efter 30 år, ett historiskt avtal på COP28 i Dubai. För första gången finns en skrivning som medger en övergång bort från fossila bränslen, en skrivning som i sista stund försvann från utkastet och som gjorde att klimatmötet förlängdes i ett dygn. Men vad betyder då detta i praktiken och vilka andra frågor lyckades världens länder faktiskt enas kring? I det här avsnittet, som spelades precis efter mötets avslutande, får vi en rykande färsk analys från 2030 sekretariatets grundare Mattias Goldmann.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Genom samarbete, att lyfta goda idéer och att hjälpa varandra, kan vi nå både klimatmål och öka vårt välbefinnande. Det tror Umeås hållbarhetsprofil och idéspruta Ida Hillebjörk. I det här avsnittet pratar vi om medborgardialog, hur svårt det kan vara att samarbeta och att ta till vara på alla bra idéer och hur vi tillsammans ändå kan försöka nå dit. Så att vi och våra barn kan fortsätta leva goda liv på en planet som ger oss förutsättningar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är det egentligen att vara skog? Hur vi definierar skog påverkar också vår syn på skogen och vad som är ett hållbart skogsbruk. Kritikerrosade och storsäljande författaren och biologiprofessorn Anne Svedrup-Thygeson är återigen aktuell med en faccinerande bok om livet i skogen. Idag är hon gäst i Klimatekot och vi pratar om hur synen på skogen förändrats över generationerna, hur kalhyggen påverkar ekosystemet och varför debatten om skogen ofta blir så polariserad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Extremväder är en känd konsekvens av klimatförändringarna och klimatkrisen. I år har vi sett extrema värmeböljor, torka, vattenbrist, bränder och översvämningar. Samtidigt är vi påväg in i en tid med el niño, Vi frågar oss vad som är vad och hur vi egentligen ska tolka alla dessa rubriker om extremsommar, rekordvarmt och uppvärmda hav.
Professor i klimatologi, Erik Kjellström från SMHI förklarar vad vi vet och inte vet om orsakerna bakom de extrema
väderhändelser vi sett under året. 2023 är det varmaste år som uppmätts och september månad var i särklass mycket varmare än någon tidigare mätning. Vi pratar om hur allt hänger ihop, vad som är naturliga variationer, hur stor roll El Nino har i sammanhanget och hur den globala uppvärmningen påverkar alla dessa naturliga variationer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Spar både pengar och klimat genom att se över hur energieffektivt ditt hem egentligen är. Vad lönar sig egentligen bäst, att tilläggsisolera ellee att byta hela värmesystemet? Detta avsnitt riktar sig till villaägare som fortfarande minns de höga elpriserna från föregående år. Med vintern i antågande är det nu dags att granska möjligheterna att spara energi i ditt hem.
Vi pratar även om småhusstödet som kan vara aktuellt för alla med direktverkande el. Du får veta vem som kan söka stödet, vad du ska tänka på och vilka förändringar det gäller för.
Dagens gäst är energi- och klimatrådgivaren Torgny Forss.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt får du följa med oss när vi dyker in i den akuta konsekvensen av klimatkrisen och hur den påverkar världens barn. Tillsammans med vår gäst, Martina Hibell, som är generalsekreterare på Barnfonden, utforskar vi hur barnen drabbas av klimatförändringarna. Martina delar med sig av Barnfondens viktiga arbete och hur de verkar i länder som Etiopien, Kambodja, Indien, Kenya, Uganda och Bolivia. Klimatförändringarna drabbar barn hårdare än vuxna och detta kan få långtgående konsekvenser på barnens utveckling. Dessutom diskuterar vi vikten av att inkludera barnen i den politiska diskussionen om klimatkrisen, med COP23 runt hörnet.
Så, om du vill bli mer medveten om hur klimatkrisen påverkar våra barn och vad vi kan göra för att göra en positiv samhällsförändring, missa inte detta avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sommaren har bjudit på stormar, värmeböljor, bränder och översvämningar. Hur hanterar vi alla dessa nyheter och vilka argument använder vi för att rättfärdiga att vi fortsätter släppa ut koldioxid? Men tillsammans kan vi kanske hitta kraft att ställa om. Dagens gäster är Märta Streijffert och Mirella Persson, två personer som ofta figurerar bakom kulisserna på Klimatekot.
Delta i vår lyssnarundersökning!
Klimatekot görs i samarbete med Umeå kommun. Avsnittet är finansierat av Tillväxtverket och Region Västerbotten med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tonje är just fyllda ett år och den yngsta gäst vi haft med oss i Klimatekot. Hennes pappa, Eduardo Pettersson med kollegorna Erik Eklund och Torgny Forss målar upp en bild av Tonjes studentdag. Vad är det för stad, miljö och förutsättningar hon möter i vuxenlivet? Vad kommer att se anorlunda ut, vad ska hon jobba med? Ett magiskt avsnitt om en framtid, inte långt från nu.
Klimatekot görs i samarbete med Umeå kommun. Avsnittet är finansierat av Tillväxtverket och Region Västerbotten med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Efter år av spekulerande och grymtande kring krångliga regelverk och förhindrande lagstiftning, är det nu möjligt för grannar att dela på egenproducerad el. Du kan skapa egna micronät där du säljer din sol till grannen, eller så går ni samman i en ekonomisk förening och gör investeringen tillsammans. Då kanske ni kan bygga en riktigt stor anläggning som gör er självförsörjande. Idag pratar vi om energigemenskaper i Klimatekot. Gäster är Jonas Lundh, affärsutvecklare på Coompanion och Erik Eklund, energi- och klimatrådgivare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad har getingen med vinets smak att göra och varför behövs det 20 000 arter av bin i världen? Och visste du att dött virke i skogen är fyllt av mer liv än ett levande träd? Anne Sverdrup-Thygeson är professor i bevarandebiologi och författare till boken "På naturens axlar - hur 10 miljoner arter räddar ditt liv". Få personer kan beskriva naturens mångfald och nytta på ett så målande och fascinerande sätt som hon. Håll till godo!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Daha fazla göster