Bölümler
-
Hur skapar vi hopp hos barn som känner oro eller hopplöshet? Och vad kan vi lära oss av ungas engagemang? Maja Åström reder ut frågan tillsammans med Isabelle McAllister. Programmet gästas även av Isabelle Letellier, docent i psykologi och lektor i pedagogik, samt Kali Andersson, klimatpsykolog, som delar med sig av sina erfarenheter och tips. Dessutom får vi höra om ett lyckat försök att skapa konstgjord spindeltråd som kan reparera skadade nervceller. Anna Rising, professor i veterinärmedicins biokemi, berättar.
-
Vad är resiliens och hur tar man hand om känslor som sorg och ilska när klimatet och världen förändras? Hur har tidigare kriser puttat oss i rätt riktning? Maja Åström leder samtalet från scenen på Rosendal Garden party, i juni 2022. Isabelle McAllister, omställningsarbetare, och Per Olsson, forskare i hållbar utveckling, diskuterar transformation, resiliens och motståndskraft i omställningen. Gustaf Skarsgård och Johan Reunanen lever båda i aktiv nykterhet och filosoferar kring kopplingen mellan beroendesjukdom och klimatkrisen.
-
Eksik bölüm mü var?
-
Skulle det fungera med en grön diktator och går det att få industriledare att jobba aktivt för klimatet? Maja Åström gästas av journalisten Gurgîn Bakircioglu som lever minimalistiskt. Sverker Carlsson Jagers, professor i statsvetenskap, berättar om vilket statsskick som fungerar bäst för att främja omställning och hållbarhet. Lisen Schultz, doktor i systemekologi, redogör för hur det gick när Sveriges toppdirektörer skulle lära sig mer om hållbarhet. Henrik Jutbring, doktor i ekonomi, pratar om liminala platser och beteendeförändringar.
-
Vilka tankestrukturer är det som hindrar oss att ställa om och vad krävs för att det ska bli fart på oss? Retorikern Maria Wolrath-Söderberg, som forskar om klimatargumentation, berättar. Isabelle McAllister gästar programmet och skidskytten och tv-profilen Björn Ferry berättar hur hans familj kämpar för att leva helt fossilfritt år 2025. Dessutom hyllar vi sälgen, en riktig hjälte när det handlar om biologisk mångfald. Entomologen Bengt Ehnström berättar!
-
Maja Åström och återbruksproffset Isabelle McAllister diskuterar kläder, shopping och identitet, kopplat till hållbar konsumtion och familjeliv. Vilka alternativ finns, vem har ansvar och hur är det egentligen med konsumentmakt? Susanne Sweet, Handelshögskolan, pratar om vad som funkar bäst - aktiva köpbeslut eller att avstå helt från köp. Marcus Gianneschi, lektor i företagsekonomi, pratar om barn och ungas tankar kring klimatpåverkan och shopping och Mats Johansson, Science Park Borås, tar upp hampans klimatmässiga fördelar.
-
Blir vi lyckligare av konsumtion? Går det att shoppa klimatsmart? Vad är behov, och vad är begär? Utifrån klimat och familjeliv diskuterar Maja Åström konsumtion med radioprofilen Jörgen Lötgård och Katarina Graffman, doktor i kulturantropologi. John Magnus Roos, konsumtionsforskare på Göteborgs universitet, pratar om vår konsumtion och vad som ligger bakom våra val. Dessutom blir det ett reportage från Malmö och föreningen Repair café där man får hjälp med att reparera sina saker.
-
Maten är en stor del i en familjs vardag och viljorna kring vad som ska serveras är många. Programledaren Maja Åström utforskar det tillsammans med föräldern och programledaren Jörgen Lötgård. Elin Röös, forskare vid SLU, berättar om hur vår matkonsumtion påverkar våra utsläpp. Vi hör också om normförskjutning med hjälp av skolmat, och varför vi säger ruccola och inte senapskål. Övriga medverkande är Patricia Estauchio Colombo, forskare på institutionen för global folkhälsa på KI, samt Richard Tellström, etnolog och måltidsforskare.
-
Hur hittar vi hopp och framtidstro för oss och våra barn i en tid då rapporterna om klimatförändringarnas påverkan duggar tätt? Programledaren Maja Åström och återbrukaren och föreläsaren Isabelle McAllister vänder och vrider på den frågan och historikern Marie Cronqvist söker svar hos tidigare generationer.