Bölümler
-
66%! Dat is de overlevingsgraad van Vlaamse bedrijven die starten en nog actief zijn na 5 jaar! Dat is aanzienlijk hoger dan het Europees gemiddelde van 45%. Heeft Vlaanderen effectief een sterk ondernemerslandschap?
We bespreken het met Tim Van Roy (Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant) in de derde aflevering van onze reeks 'Ondernemen'. -
Maar liefst 100 miljoen! Dat is het additionele bedrag dat in 2022 is geïnvesteerd t.o.v. 2021. Hoe komt het dat Belgische startups & scaleups zo aantrekkelijk blijven voor investeerders? We bespreken het met Anneleen Vander Elstraeten (Four&Five) en Joris Noreillie (CFOrent)
-
Eksik bölüm mü var?
-
Slechts 3% van de KMO's in België bezit een intellectuele eigendomsrecht. Hoe komt dit en waarom is intellectuele eigendom belangrijk bij startups & scaleups? We bespreken het met Tineke Van Hoey (BOIP) en Jeroen Van Kooij (Daan) in de eerste aflevering van de reeks 'Ondernemen'.
-
Tijdens deze aflevering hebben we het over hoe technologie ons leven kan beïnvloeden, zonder dat we dat persé zelf doorhebben. Een gesprek over duurzaamheid, energie en jawel, de term ‘smart-cities’ zal opnieuw vallen. Knappe Koppen van dienst zijn Jonathan Budai van Schréder en Saskia Van Uffelen van Agoria.
-
De maatschappij efficiënter inrichting op basis van slimme data en dankzij slimme technologie, dat is de rode draad doorheen deze aflevering. Ken Casier, verantwoordelijke smart cities bij IT-bedrijf Cegeka en Caro De Brouwer, Director Network Development bij Fastned zijn onze Knappe Koppen van dienst.
-
Tijdens deze aflevering hebben we het over een niet onbesproken thema, nl. ‘energie’. In tijden van schaarste stelt de vraag zich hoe bedrijven en overheden efficiënter moeten omgaan met energie en hun voetafdruk kunnen verkleinen. Zitten we volop in een energietransitie? En ligt het antwoord in innovatie of elders? Onze Knappe Koppen van dienst zijn Jo Pauwels van ABB en Frederik Loeckx van Flux50.
-
Innovatie wordt steeds belangrijker om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Van zorgverleners wordt daarnaast ook steeds meer creativiteit en flexibiliteit verwacht, maar krijgen ze daarbij voldoende ondersteuning van hun leidinggevende? En hebben die leidinggevenden zelf voldoende tools in handen om een effectieve leider te zijn? Heel wat vragen dus voor onze experts in de nieuwste ‘Knappe Koppen’-podcast.
-
Ook de STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics)-sectoren worden geteisterd door een tekort aan talent. Hoe komt dat precies? En wat kunnen we daaraan doen? Aan het woord: Catherine De Caluwe, Country Director Belux bij rekruteringspartner SThree en Pieter Boogaerts, VP Engineering bij QCify, een bedrijf dat inzet op geautomatiseerde kwaliteitscontrole van voeding.
-
Vanaf 2025 moeten bedrijfswagenparken 100% elektrisch zijn, en vanaf 2035 mag er zelfs geen enkele diesel- of benzinewagen meer over de toonbank rollen in België. Maar, zijn dit haalbare doelstellingen? We vroegen het aan Joris Peeters, Head of Marketing bij KIA Belgium, en Freek Couttenier, policy verantwoordelijke bij EV Belgium.
-
Belangrijke thema’s verdienen het om meerdere keren besproken te worden. In deel 2 van de ‘war for talent’ hebben we het samen met Jannes Baert (Ormit Talent) en Michiel Bonte (VDAB) over de huidige situatie op de arbeidsmarkt, knelpuntberoepen en hokjesdenken.
-
“Het meest angstaanjagende is dat ik het niet voel aankomen wanneer mijn bloedsuikerspiegel gaan kelderen. Dankzij de gentherapie voel ik mij al veel geruster.” Boelo was negen weken oud toen de zeldzame ziekte GSD-1A bij hem werd vastgesteld. Een op de 100.000 mensen wordt geboren met de aandoening. Momenteel neemt Boelo deel aan een experimenteel onderzoek om een behandeling te vinden voor de ziekte. Wat dat betekent voor hem, bespreekt hij samen met kinderarts metabole ziekten in het UMC Groningen, Dr. Terry Derks.
-
Het is vandaag 22 maart ofwel ‘Wereldwaterdag’. Water is in ons land geen onbesproken thema. Het klimaat wordt steeds wispelturiger. Zomers van aanhoudende droogte wisselen af met uitzonderlijk intense regenbuien en lokale overstromingen. Extreme weersomstandigheden die Vlaanderen confronteren met een aantal pittige uitdagingen. Hoe we het best deze uitdagingen aangaan vraag ik deze twee ‘Knappe Koppen.’
-
Science, Technology, Engineering en Mathematics, dat zijn de competenties die grotendeels zoek zijn op de arbeidsmarkt. Weinig leerlingen vinden de weg naar STEM-opleidingen, ondanks het actieplan om de opleidingen aantrekkelijker te maken. Martine Taeymans, STEM-ambassadrice en Eric Vandewalle, manager Industrie bij VDAB, benoemen de problematiek en reiken de mogelijke oplossingen aan.
-
In deze aflevering hebben we het over cybersecurity. Cybercriminaliteit is de snelst stijgende vorm van criminaliteit en uit onderzoek blijkt dat Belgische bedrijven jaarlijks meer dan 100 miljoen euro losgeld betalen aan hackers en cybercriminelen. Al zijn experten het er over eens dat dit bedrag waarschijnlijk nog veel hoger ligt. Het is dan ook cruciaal dat de overheid, bedrijven én burgers hier samen de grootste prioriteit van maken. Wij hadden het erover met Joran Frik van Deloitte en Wim Bisschops van Securitas.
-
Nemen intelligente computers binnenkort de wereld over of zijn wij mensen toch niet zo vervangbaar als we soms denken? En hoe wordt AI vandaag de dag al gebruikt? Wij vroegen tekst en uitleg aan Deevid De Meyer, oprichter van AI-dienstenbedrijf Brainjar en aan Ben Schrauwen, CEO van de Belgisch-Amerikaanse softwareontwikkelaar Oqton uit Gent.
-
Hoe ga je als HR-manager om met de War for Talent? Steeds meer recruiters en uitzendkantoren gaan voor selectieprocedures op basis van data, maar staat dat de gut feeling van onze managers in de weg? Vincent Van Malderen, Algemeen Directeur bij interimkantoor voor de publieke sector Poolstok en Jan Denys Arbeidsmarktexpert bij Randstad gaan in debat.
-
In hoeverre kunnen we technologie inzetten in een samenleving, zonder dat het menselijke eraan verloren gaat? Jennick Scheerlinck, oprichter van buurtplatform Hoplr en Stephen Lernout, Chief Strategy & Innovation bij Nalantis hebben het in een openhartig gesprek over hoe inwoners geïnformeerd moeten worden en hoe een slimme stad vooral een sociale stad moet zijn.
-
Het thema mobiliteit is niet meer weg te branden uit de actualiteit. Hoe en wanneer maken we de switch naar elektrisch rijden? Hoe gaan slimme data ons helpen om onze bedrijfsvloot zo efficiënt en duurzaam mogelijk te maken? En wat is hierin de rol van onze Belgische fleet & mobility managers? Ingo De Schryver van Geotab en Jo Berghs van de Belgische Federatie voor Fleet & Mobiliteitsmanagers geven een antwoord op al onze vragen.
-
85% van de mensen wereldwijd woont in een stad en ook in België stijgen de inwonersaantallen . Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee op vlak van mobiliteit, veiligheid, milieu en privacy. Wannes Verschueren van KPMG en Bart Verhaert van Securitas leggen uit waarom steden zich moeten aanpassen en zullen evolueren naar 'Smart Cities'.
- Daha fazla göster